2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Archívum 2009 Április

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
feed-image .
Keresés a hírekben

2009 Április
.

Tanulnivaló? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. május 01. péntek, 23:48

Usztics Mátyást komikusként kedvelem, ám számos példával igazolható, hogy a művészi képességnek és a józan közéleti gondolkodásnak önmagában nincs sok köze egymáshoz. Ha a Nemzeti Kamara Színház – egy önkormányzati előterjesztés szerint – Törökbálinton többek között történelemoktatásra is szívesen vállalkozna, a döntés előtt nem árt elgondolkodni az alábbiakon. 

 

Bővebben...
 
Törökbálint zsebkönyv 3. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. május 01. péntek, 23:57

Felpörgött motorizáció

Ebben a hónapban annak néztünk utána, hogy hány személygépkocsija van a törökbálintiaknak.

Ezt egyrészt a feltűnően megnövekedett települési forgalom indokolta, kíváncsiak voltunk ennek a statisztikai háttere. Emellett áttételesen képet kaphatunk a településen élők anyagi helyzetéről is, hiszen a jövedelmi viszonyok hatással vannak az autóvásárlásra – amint ma erről sokszor hallani, negatív összefüggésben.

Bővebben...
 
Sokszereplős megállapodás a Budai Intermodális Központról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. április 30. csütörtök, 09:41

Amint azt az érintettek az április 2-án megtartott közös sajtótájékoztatón bejelentették, aláírásra került a Budai Intermodális Központ létesítéséről szóló megállapodás. Ezt az elővárosi közlekedési koncepció részeként a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, Törökbálint Város Önkormányzata, a Budapesti Közlekedés-szervező Kht., valamint a közösségi közlekedésben szerepet vállaló szolgáltató felek, a BKV Zrt., a MÁV Zrt., a VOLÁNBUSZ Zrt., illetve a TóPARK Városközpont Szolgáltató és Üzemeltető Zrt. jegyzik. A Törökbálinthoz tartozó területen az agglomerációban élők közlekedési gondjaira megoldást jelentő intermodális csomópontot alakítanak ki.

Bővebben...
 
Pistály, a nyugalom szigete - Interjú Mestyanek Gáborral PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. május 01. péntek, 01:31

„Nekem Pistály az otthonom és a nyugalom szigete. Amennyiben Ön is szeretné megérteni, miért ragaszkodunk olyan makacsul ehhez a helyhez, látogasson meg minket, és szívesen megmutatjuk milyen az igazi Pistály!” A honlapjukon (pistalyegyesulet.extra.hu) olvastam ezt a bensőséges vallomást. Általános ez az érzés a pistályi lakosok körében?

Abszolút általános. Jelen van néha a letargia és a reménytelenség érzése is, de most egy kicsit mindenki bizakodóbb, hogy a testület napirendre tűzte a terület szabályozásának, és a közműfejlesztésnek elindítását, valamint határozatot fogadott el Pistály rekreációs központú, üdülő övezetbe sorolásáról.

 

Bővebben...
 
"Sikertelenül túlméretezett sportcentrum" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 01. péntek, 23:40

„Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!” – kiálthatnánk örömittasan azt a szurkolói buzdítást, amit sose fogunk, és nemcsak azért, mert Törökbálinton nincs bajnokcsapatunk, hanem egyelőre sportcsarnokunk sincs. Csak a hamvába holt terve. Egyvalamiben viszont mégis miénk az aranyérem: annak az elmagyarázásában, hogy jó ez így, bölcs döntés volt egy fél sportcsarnoknyi állami támogatást kidobni az ablakon. A legújabb verzió szerint azért, mert egy „sikertelenül túlméretezett sportcentrumnál” az oktatás előbbre való. Turai István polgármester érvelése azonban kissé szürreális. Nehéz elhinni, hogy a sportcsarnok építését megtorpedózó képviselők messzebbre láttak jövőben, mint a delphoi jósda.

Bővebben...
 
Puszkasz, nagyvilág PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. május 01. péntek, 23:37

Puskás Ferenc Törökbálinton is járt, legalább egyszer. 1996. július 28-án Magyar Kupa-mérkőzést játszottunk a Kispest-Honvéddal, kijött velük. A félidőben 1:1 volt az eredmény. Puskásnak hoztak egy pohár vörösbort a büféből. Szabó Józsi határozottan emlékszik, hogy őt azzal a kezében szólította meg. Gratulált a játékához és azt mondta, hogy eddig meglepően jól tartjuk magunkat, nem gondolta volna.

Bővebben...
 
Pálinkadíj PDF Nyomtatás E-mail
Írta: - te   
2009. május 01. péntek, 23:27

Újságunk márciusi számában mutattuk be az Agárdi Pálinkafőzde-t, akik termékeikkel februárban a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban is bemutatkoztak. Külön örömünkre szolgál az alábbi hír, melyhez a szerkesztőség és a törökbálinti Bor-Bár vendégeinek nevében is gratulálunk a pálinkafőzde tehetséges csapatának, akik hat év alatt ezt a hungarikumot ilyen sikerre vitték.

Bővebben...
 
OLVASOM PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 01. péntek, 23:25

Olvasom, hogy a városi költségvetésből, illetve annak bevételeiből mindössze évi 6 millió forint támogatás jut a legismertebb, legkedveltebb sportágra, a focira. (Bármennyire is lesajnálják a mai magyar foci színvonalát és eredményeit szinte naponta az írott és elektronikus médiában, a közérdeklődés szintjén, más sportágakkal összehasonlítva, még mindig az élen van.)

Bővebben...
 
A RECEPCIÓS (aki nincs) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Andor Mihály   
2009. május 01. péntek, 23:22

Néhány hete telefonon időpontot akartam kérni háziorvosomhoz, hogy fájó derekammal ne kelljen sokáig várakoznom. Mivel tudtam, hogy sokszor már a rendelési idő előtt ott van, többször tárcsáztam a számot, sikertelenül. Aztán a rendelési időben sikerült.

Bővebben...
 
Ökonap PDF Nyomtatás E-mail
Írta: - te   
2009. május 01. péntek, 23:21

„A hulladék csak a kukának ajándék!”

 

A címbéli idézet a Zimándy iskola 6. b. osztályának az öko-napra kitalált szlogenje. Ezen az öko-napon, ahogy ezt ígértük is, mi is jelen voltunk kameránkkal.

 

Bővebben...
 
Nevezetes áprilisi évfordulók PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 01. péntek, 23:18

1922. április 1.

Madeira szigetén, vele együtt száműzött családja körében meghalt IV. Károly, az utolsó magyar király. A nemzetközi politikai elit megkönnyebbült: a király kétszeri visszatérése Magyarországra alaposan felbolygatta az I. világháború után lecsillapodott diplomáciai viszonyokat.

 

Bővebben...
 
Lipót kovásza PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. május 01. péntek, 23:16

Most egy szívemnek kedves siker történetet mesélek el, amelyből még nagyon sok kellene Magyarországon. Hallottak már a lipóti kenyérről, netán ettek is belőle? Tudják, olyan igazi, szakajtóba szaggatott, valódi kovásszal kelesztett, háromkilós, kerek házikenyér, aminek ropogós a bürkéje, foszlós a bele, és még egy hét múlva is jóízű. Nos, ezt a bizonyos kenyeret mi Érden vásároljuk, de hamarosan már Bálinton is kapható lesz. Ezt nem mástól tudtuk meg, mint Tóth József Pétertől, aki a lipóti kenyér kitalálója, de tágabb értelemben a nyolcszáz lelket számoló kis falu, Lipót „kovásza” is, hiszem 2006-tól ő a polgármester a szép kis faluban.

Bővebben...
 
Kiegészítések sajtószabadság dolgában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 01. péntek, 23:12

(Népszabadság 2009. március 19) - részlet

„A települési sajtóról a Népszabadság véleményrovatában az elmúlt év tavaszán írtam cikket (A helyi sajtó nyomorúság 2008. március 27.). A gondot első renden az jelenti, hogy Magyarországon a legtöbb helyi lap – magánmecenatúra és/vagy vásárlóerő hiányában – önkormányzati tulajdonban jelenik meg. A helyzet itt is képtelen, hiszen a mindenkori képviselő-testület politikai döntéssel nevez ki és vált le főszerkesztőt, aki pontosan tudja működésének politikai és szakmai határait, korlátait, amelyek közé nem fér be a hatalom ellenőrzése, ami minden sajtóterméknek fontos feladata volna. Kérdés: innentől kezdve valódi sajtótermékről beszélhetünk-e?

Bővebben...
 
Keller és az SZDSZ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 01. péntek, 22:50

Sziráki András „Keller László, és utána” című múlt havi cikkében azt állítja, hogy a 2006-os önkormányzati választások idején az SZDSZ azért szállt ki Keller László mögül, mert nem tudta elfogadni, hogy jött egy profi politikus, aki másképp akarta vezetni a települést, mint addig Turai István. Ezzel a kissé ködös magyarázattal szemben, a „kiszállásnak” egészen egyszerű oka volt.

Bővebben...
 
15 éves lesz a zeneiskola PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. május 01. péntek, 22:28

Szőnyi Erzsébet Kossuth díjas zeneszerző 85. születésnapját ünnepli a magyar zenei világ április 24-én, ebből az ünnepségből nem maradhat ki a nevét viselő törökbálinti zeneiskola sem, amelynek ez szintén jubileumi éve, hiszen szeptemberben lesz 15 éve, hogy megalakultak. Mivel készülnek? – kérdezem Feleki Lászlót, a zeneiskola igazgatóját.

Bővebben...
 
A jegyző válaszol PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. április 30. csütörtök, 09:37

Hogyan érzi magát törökbálinti jegyzőként?

Jól. Azt hiszem, most már mondhatom…

 

…fegyelmezett, távolságtartó embernek gondolom…

Ennek ellenére, mindent meg lehet velem beszélni. Viszont kétségtelenül fontosak számomra meghatározó emberi értékek. Igénylem a korrekt kapcsolatokat, nem szeretem a bizalmaskodást. Természetesnek gondolom, hogy a rábízott munkát mindenki a megbeszélt időre teljesíti, vagy ha nem megy, azt ideje korán jelzi. Nem tudom elfogadni, ha valaki egy ügyfélnek nem válaszol időben, vagy nem udvariasan módon teszi azt. A „Tisztelt Cím” fordulat egy ügyfélnek írt levélben szinte rigolyás reakciókat vált ki belőlem. Elvárom, hogy a címzetteket a nevével tiszteljék meg a válaszlevelekben.

 

Bővebben...
 
Első kézből a képviselő-testület november 18-i üléséről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. április 30. csütörtök, 09:47

Rendelet a helyi sportról

Az októberi ülésen elfogadott sportkoncepcióban foglaltak alapján a jegyző a grémium elé terjesztette a helyi sporttevékenység támogatásáról és az ezzel kapcsolatos feladatokról szóló rendeletet. A január elsejével hatályba lépő rendelet teljes szövege az önkormányzat hivatalos hírlevelében, valamint a www.torokbalint.hu honlapon olvasható.

 

Bővebben...
 
Meglepetés a színházi világnapra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: - te   
2009. május 01. péntek, 01:07

A márciusi testületi anyagban olvastam egy előterjesztést Hajdu alpolgármestertől – később a jegyző úr ezt kimunkálatlannak találta, és már a szakbizottság elé sem engedte megtárgyalásra – miszerint az Usztics Mátyás által alapított, de saját kőszínházzal nem rendelkező Nemzeti Kamara Színház ajánlatot tett az önkormányzatnak három felnőtt és egy ifjúsági előadással egy intenzív törökbálinti jelenlétre, természetesen az MMMH színpadán, cserébe 15-17 milliót, önkormányzati státuszokat, helyiségeket kér. Megbeszélte Szabó Évával, az MMMH igazgatójával ezt a tervet az előterjesztés megszületése előtt valaki az önkormányzattól?

Bővebben...
 
Kastély utcai ínyencségek boltja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ficsór Bálint   
2009. április 30. csütörtök, 10:21

5 évvel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy Bognár Rudolf  cukrászdát nyitott a Kastély utcában.  A megújulásról beszélgettünk Bognár úrral.

 

Bővebben...
 
Mi írtuk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ficsór Bálint   
2009. május 02. szombat, 00:02

15. éve írtuk

„Törökbálint Nagyközség Önkormányzata családi ház építésére alkalmas telkek parcellázását tervezi a Walla villától északkeletre.”

Nemcsak tervezte, meg is tette a Meggyessel, és ezzel megkezdődött az a sorozat, amely révén mezőgazdasági területek váltak lakóterületté. Ez a parcellázás legalább a közművesítéshez oly annyira szükséges bevételhez juttatta a községet, ám a többi átsorolás csak egyéni hasznot – köztük képviselőknek – hozott.

 

Bővebben...
 
«ElsőElőző12KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 2
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!