2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Archívum 2009 Július

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
feed-image .
Keresés a hírekben

2009 Július


Első kézből… a képviselő-testület május 28-i üléséről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hídvégi Ferencné   
2009. június 30. kedd, 23:07

Módosították a költségvetést

A képviselő-testület a központi intézkedéseken alapuló, valamint saját hatáskörű előirányzat-változások és a testület által elfogadott határozatok átvezetése miatt módosította az idei költségvetést. A bevételi és kiadási oldal is közel 96 millió Ft-tal növekedett, a költségvetés egyensúlya továbbra is a betervezett 1 milliárd 34 milliós hitelfelvétellel biztosítható. Az egyhangú igen szavazatokkal elfogadott módosítás a kiadási főösszeget 7 milliárd 922 millió 108 ezer, a bevételi főösszeget 6 milliárd 887 millió 635 ezer Ft-ban állapítja meg.

Bővebben...
 
A jegyző válaszol PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. június 30. kedd, 22:59

- Három hónapja találkoztuk utoljára. Hogy mennek a dolgok a hivatalban? Felszámolták mára az ügyirati restanciákat?

- Az okmányiroda engedélyeztetése már néhány hete a Miniszterelnöki Hivatalban van, várjuk a kormányrendelet módosítását, amelyben Törökbálintot is beveszik az Okmányirodával rendelkező települések közé. A kormánycsere és a gazdasági krízishelyzet kezelése feltehetően lekötheti a Miniszterelnöki Hivatal energiát, talán ezzel is magyarázható a csúszás.

Bővebben...
 
Hogyan haladt előre 2008-ban KMOP megvalósítása? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. június 30. kedd, 22:56

A Közép–magyarországi Operatív Program (KMOP) fő prioritásai és az ezekhez rendelt összeg a következő:

 

1. Gazdaságfejlesztés                        120,22 Mrd Ft

2. Közlekedés                                       96,1 Mrd Ft

3. Humán infrastruktúra                       83,04 Mrd Ft

4. Városrehabilitáció                             63,59 Mrd Ft

5. turisztika-környezetvédelem            55,12 Mrd Ft

Bővebben...
 
EP parlamenti választások, 2009 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. június 30. kedd, 22:53

Elég? Szinte sok(k)!

A június 7-i Európai Parlamenti választások számos meglepő eredményt hoztak. Ilyen mindenekelőtt a Jobbik előretörése, közel 15 százalékot szerzett, több helyen, köztük Pest megyében is a második legtöbb szavazatot érte el, megelőzve az MSZP-t. A Fidesz a vártnál valamivel kisebb arányú „elsöprő győzelmet” pipálhatott ki. Az MDF viszont - a korábbi két választásnál kialakított jó szokásának megfelelően - ezúttal harmadszor húzott tizenkilencre alsót. Az SZDSZ esetében a párt megkettőződése is oka a szavazótábor egyharmadára csökkenésének.  A Lehet Más a Politikáról kiderült, hogy nem életképtelen formáció.  Összességében megállapítható, hogy húsz éve az idei az EP választással érte az országot az eddigi legnagyobb antiliberális löket.

 

Bővebben...
 
Bizottsági jegyzetek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. június 30. kedd, 22:26

Fél milliárddal kisebb bevétel

Megtörtént a javaslat a 2009. évi költségvetés második módosítására (az első 2009. május 26-án volt!), amely ékesen bizonyította Gáldi György képviselő realista pesszimizmusát a várhatóan romló gazdasági környezetünkkel kapcsolatban. Szerencsére, már a költségvetés elfogadásánál is sikerült érveinek hatására mérsékelni Turai polgármester szárnyaló optimizmusát, adóbevételeinket illetően, ugyanis hosszas vita nyomán kisebbre vették a bevételi főszámokat.

Bővebben...
 
Rutinpálya a Katona József utcában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. június 30. kedd, 22:24

Olcsó, szürke, műanyag félgombócok

Ami a Meredekben katonás, az a Katonában meredek! - mondhatnánk némi túlzással. Júniusban ugyanis - némi meglepetést keltve – tovább folytatódott az érdi áthajtó autósok életét megkeseríteni hivatott hadművelet, a Meredek utca után a Katona József utcában is virágládák lepték el az út szélét. Sajnos, ami ott nem tűnt szerencsésnek, emitt már egészen borzasztó eredményt mutat.

Bővebben...
 
Szakbírálat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. június 30. kedd, 22:20

A történet a legrövidebben úgy foglalható össze, hogy a Törökbálinti Városszépítő Egyesület 2009 márciusában javaslatot tett a Testvértelepülések Emlékoszlopának felállítására, amelyet a képviselő-testület május végén elutasított. Ezt megelőzően viszont a helyi döntés-előkészítő apparátus elszórakozott a tervekkel, mint macska a gombolyaggal, nem csoda, ha Törökbálint egyik legjelentősebb egyesületének elnöke kissé bosszús.

 

Bővebben...
 
Városszépítőkkel Erdélyben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ficsór Bálint   
2009. június 30. kedd, 22:17

A Törökbálinti Városszépítő Egyesület januári közgyűlésén arról döntöttünk, hogy tavasszal erdélyi testvérvárosunkba, Székelyudvarhelyre és környékére teszünk kirándulást. A sportberkekből ismert Buttás Pál tagtársunk igen alapos, körültekintő szervező munkája után május 21-én a kora reggeli órákban indultunk Törökbálintról.

Bővebben...
 
A lélekgyógyász PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. június 30. kedd, 22:13

Világszerte 350 millióan szenvednek depresszióban, 300 millió az alkoholbetegek száma, 40 millió a skizofrén, és évente1 millióan vetnek véget az életüknek önkezükkel. A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő földünkön. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség világszerte. Nem ennyire ijesztő ütemben, de folyamatosan emelkedik a skizofrénia, a különféle szorongásos betegségek, kóros személyiségzavar és az időskori demencia (elbutulás) gyakorisága. A lélek bajairól beszélgetünk dr. Gresznáryk Andrea pszichiáterrel a törökbálinti szakrendelésen.

Bővebben...
 
Bölcsőde, óvoda, iskola PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2009. június 30. kedd, 22:01

A babakor véget ér egyszer, a gyerek óvodássá, iskolássá cseperedik. Nem mindegy, hogy hol, és hogyan kezdi a közösségi létet. Erről beszéltünk a Munkácsi Mihály Művelődési Ház Fontos dolgaink című beszélgetéssorozatának májusi találkozóján.

Sződy Judit

 

Bővebben...
 
Abroszfej - Alicia Erian könyvéről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: myra   
2009. június 30. kedd, 21:59

 A könyv címe keltette fel az érdeklődésem: Abroszfej. Nem értettem, mit takarhat ez a kifejezés. Azután elolvastam a fülszöveget: „Fajgyűlölet, nemi erőszak, háború - nem mondhatni, hogy vígjátéki témák”, de úgy gondoltam, nem véletlenül akadt meg rajta a szemem.

Bővebben...
 
A szállodadirektor szabadnapja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. június 30. kedd, 21:16

Azt mondják, az 59 magyarországi kastélyszálló között a szilvásváradi La Contessa méltán lehetne dobogós. Már az sem mindennapi, hogy egy vállalkozó házaspár, a szegedi Róta Éva és Tamás megvásárolta az eléggé lepukkadt, 2005-ig SZOT üdülőként szolgáló valamikori Keglevich kastélyt, majd 1,5 milliárdos beruházással (ebből 276 millió uniós támogatás) négycsillagos, impozáns szállodává alakítatta át a valamikori Ybl Miklós tervezte épületet. A mostani történetem azonban ennél sokkal többről szól.

 

Bővebben...
 
Palya Bea - Semmi más, csak a hangom PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. június 30. kedd, 21:12

„Már régóta akartam egy lemezt csinálni, ahol nincs semmi más, csak a hangom, meg ami belül van. A legnagyobb kihívás, testre szabottan örömteli és könyörtelen. Visszavezet nemcsak a zenei gyökereimhez, hanem minden őshöz is, apámhoz, anyámhoz, nagyapám hangjához” – az Egyszálének lemezt az ő rövid ajánlása és énekhangja zárja.

 

Bővebben...
 
Kórustalálkozó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: - te   
2009. június 30. kedd, 21:10

A törökbálinti Cantabile vegyeskórus, Vékey Marianna karnagy vezetésével egyre építgeti a muzsika és az ének szárnyán határokat átívelő kapcsolatait. A francia La Gondoire kórust, akiknél tavaly már vendégeskedtek Franciaországban, most ők látták vendégül.

 

Bővebben...
 
Rappelés Händel zenére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. június 30. kedd, 20:59

Két helyi apropója is van, hogy újságunk a pesti opera legutóbbi bemutatóját, Händel Xerxes-ét méltatja. Kertesi Ingrid „falunkbéli”, és Bazsinka Zsuzsa is Törökbálint érdi határán lakik, s mindketten a törökbálinti zenei élet ismert, szeretett művészei. A két énekesnő szerepük szerint testérként mutatkoztak be a Kovalik Balázs rendező által egy képregény túlzó figuráival és harsány színeivel aktualizált barokk operában.

Bővebben...
 
Pavilon a fiataloknak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ficsór Bálint   
2009. június 30. kedd, 20:32

20 évvel ezelőtt a Faluszépítő Egyesület szervezésében, a környék lakói és sok más törökbálinti áldozatos munkájával elkészült a dióskerti zenepavilon, előtte viacoloros táncparkett, kis híd az árok felett, a kereszt, és díszes padok is kerültek a szépen parkosított területre. Az első években a nyári szezonban vasárnaponként zenés délutánokat tartottak.

Bővebben...
 
Állatmenhely PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. június 30. kedd, 20:26

Szerencsére, ritkán vagyok téma híján. Most egy bálinti jó barátom - maga is nagy állat-, de főként kutyabarát -, kért meg, menjek már el a budaörsi kutyamenhelyre, mert aláírásokat gyűjtenek a bezáratására.

Bővebben...
 
Egynyári grund PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. június 30. kedd, 20:21

A Nyár utcai fiúk aligha törnék össze magukat az utcájukkal szemközti grundért, a grundon viszont összetörhetik magukat. Törökbálint, patakpart. Ráccsal körülvett, futballpályának kinevezett, lényegében azonban sorsára hagyott füves térség. Ilyeneket miért kell építeni? – kérdezhetnénk, de tudjuk a választ. A kerítés ezúttal a hozzáértés határa.

Bővebben...
 
Kiesőjelöltként indult, hetedikként futott be a TTC PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. június 30. kedd, 20:18

A TTC NB III-as labdarúgó csapata a szezon végére látványosan feltámad és az utolsó három mérkőzésen aratott győzelmekkel végül a hetedik helyen végzett. A tabellát böngészve azon kívül, hogy a szezon kezdetekor réméltnél lényegesen jobban mutat, egy érdekesség tűnik fel: sok gól rúgtunk, viszont nem kaptunk keveset. Nehéz év volt és a hírek szerint a folytatás sem egyszerű történet.

Bővebben...
 
Ezüstcsapat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. június 30. kedd, 19:54

TTC U-13: húsz év után érmesek a serdülők

Az elmúlt években a helyi labdarúgó utánpótlás-nevelés nem dúskált a sikerekben. Ezért is öröm, hogy az U-13-as csapat az idén a bajnokság második helyén végzett.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 2
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!