2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Archívum 2009 Május

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
feed-image .
Keresés a hírekben

2009 Május


„Nem tudok a sorba beállni!” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. május 11. hétfő, 21:32

Az olvasó megismerhet egy tipikusan 21. századi történetet, amelyből kiderül, mi bír arra egy középkorú, családos, amúgy a sportok által fegyelemre szoktatott fiatalembert, hogy két társával egy 840 milliós vállalkozásba kezdjen Törökbálinton 2009-ben, nem mellékesen egy világméretű gazdasági recessziótól sújtott helyzetben. Maga a projekt se tartozik a gyors megtérüléssel kecsegtető befektetések közé. Dömötör Laci a Hosszúréti patak völgyében, a téglagyári agyagdepó mellett, és az épülő hatcsoportos óvoda szomszédságában egy sportcentrumot létesít, tervei szerint jövő nyár eleji nyitással.

Bővebben...
 
Karate PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Schvarcz Péter   
2009. május 11. hétfő, 01:59

 Sárvár Kupa, és az Ippon Shobu Diákolimpia

 

Az évet szakosztályunk szinte ugyanúgy kezdte, mint mindig. Alapozó edzések, futások, a válogatottaknak kondi termi edzések, ill. a tavaszi versenyidény első megmérettetései. A versenyzők márciusban a Sárváron megrendezett Sárvár kupán bizonyíthattak először. A TTC Yama csapata remekül szerepelve rengeteg éremmel, valamint a legeredményesebb csapatnak járó kupával térhetett haza, s készülhetett a tavaszi idény egyik legrangosabb versenyére a Diákolimpiára. Ez a verseny azért számít kiemelkedőek, mert ezen a viadalon az ország szinte minden Shotokan karatét gyakorló szövetsége képviselteti magát. A nevezett versenyzők száma meghaladta a 320-t, így korosztályonként sokkal népesebb mezőben bizonyíthattak a versenyzők, mint azt megszokták. A csapat legifjabb versenyzői éppúgy helytálltak, mint a szakosztály korosztályos válogatottjai, így a megszerzett 7 bajnoki cím mellé további 7 ezüst-, és 3 bronzérmet gyűjtöttek.

Bővebben...
 
Új településfejlesztési koncepció készül PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 11. hétfő, 22:00

Egy szerethető húsz-huszonötezres?

Kissé zavarban vagyok, mert  a Törökbálint településfejlesztési koncepciójához készült vitaanyagot a szerzője jogi védelem alatt állónak tekinti, így a mű részben vagy egészben történő közlését az engedélyéhez köti. Ez a dolog egyik oldala. A másik meg az, hogy valószínűleg a törökbálintiaknak a képviselő-testületnél szélesebb körét érdekli a településfejlesztés helyi iránya, és az annak szempontjait rendszerező előterjesztési csatolmány, amelyet a szakbizottságok és a testület nyilvános üléseiken tárgyaltak.

Bővebben...
 
Tükörcserepek 2009 áprilisából PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 11. hétfő, 21:53

Tavaszi cserép

A hosszú, szürke s hideg telet követően az ég felé meredő gesztenyevirágok, a (plusz !) 10 fokos reggeli és 20 fok körüli délutáni hőmérséklet, a már esők nélkül kicsit túl talán soknak is tűnő napsütés mind, mind olyan tétel, amely az ember szubjektív közérzetére mindenképen jótékonyan hat, mosolygósabbá, bizakodóbbá teszi.

Bővebben...
 
TTC, foci PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 11. hétfő, 21:45

Cél: alsó széle közepe!

A Törökbálinti torna Club NB III-as csapata tartja helyét a középmezőny alján, de az elmúlt fordulókban sem tudott elszakadni a kiesési zónától, mivel a hazai győzelmek elmaradtak. Huszonnégy fordulót követően a csapat a 10. helyen áll, de egy nehéz szakasz következik. A harmadik helyen álló Soroksárral lapzártánk után játszanak, majd a listavezető Szigetszentmiklóshoz látogatnak. Ezek – legalábbis papíron – nem tartoznak a „ponterős” meccsek közé. Majd jön a Mór, idegenben a Fehérvár II., Dorog itthon, a Balatonlelle idegenben és a III. Kerület itthon. A cél az NB III-as tagság megtartása, valahol ott az alsó széle közepén.

Bővebben...
 
PULZOXIMÉTER PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 11. hétfő, 21:26

Stubán Norbert – villamosmérnök

Ki látott már olyat, hogy egy fiatal férfi hosszú éveket tölt el azzal, hogy egy speciálisan szülő nők számára kialakított szerkezetet tökéletesítsen? Stubán Norbert villamosmérnök épp ezt tette: egy szülést megkönnyítő műszert fejlesztett ki, amelyet Japánban fejlesztett tovább.

Bővebben...
 
Alapkőletétel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: - pé   
2009. május 11. hétfő, 21:23

2009. április 15-én, ünnepélyes keretek között került sor az új 6 csoportos óvoda alapkőletételére.

 

Törökbálint Város Önkormányzata 250 millió forint EU-s támogatással építtetheti meg az új, régóta várt intézményt. A munkálatok már néhány hete elkezdődtek. Aki kíváncsi, sétáljon el a szolgáltató sor háta mögé, megláthatja az intenzív munkálatokat! Az átadás várható határideje 2009. novembere.

Bővebben...
 
OLVASOM PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 11. hétfő, 21:19

Olvasom Sziráki András írását a sportcentrummal kapcsolatban, ismert történet, az igazi meglepetést viszont csak az utolsó sorokban találjuk: tömören felsorolva az utóbbi években sorra meghiúsult óvoda-építkezéseket.

Bővebben...
 
85 éves a Lendvai kórus PDF Nyomtatás E-mail
Írta: - te   
2009. május 11. hétfő, 21:14

„Mindenik embernek a lelkében dal van…”

 „A trombita hangja harsan”, Charpentier: Te deum-ával indul a fennállásának 85. évét ünneplő Lendvai férfikórus ünnepi hangversenye, aztán Nagy József kóruselnök visszaemlékező felkonferálásával sok-sok sikeres darabot hallhatunk a népszerű együttes gazdag repertoárjából.

Bővebben...
 
Kis színt vittünk a közmeghallgatásba… PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 11. hétfő, 20:53

A közmeghallgatás nem tartozik a legizgalmasabb közösségi összejövetelek közé. A képviselő-testület tagjai és a hivatali apparátus vezetői kinn ülnek a pulpituson, az első két sort a polgármesteri hivatal többi munkatársa foglalja el. Mögöttük ül a meghallgatandó köz-, amely azonban egyre kevésbé képviselteti magát.

Bővebben...
 
Uszodák a szomszédban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: - te   
2009. május 11. hétfő, 22:04
Bővebben...
 
Aktivitásom változatlan PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 11. hétfő, 20:33

Beszélgetés Keller Lászlóval, a választókerület országgyűlési képviselőjével

Bővebben...
 
Kastély utcai ínyencségek boltja 2. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ficsór Bálint   
2009. május 11. hétfő, 20:27

5 évvel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy Bognár Rudolf cukrászdát nyitott a Kastély utcában, most a megújulásról beszélgettünk Bognár úrral.

Bővebben...
 
Beszélgessünk! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2009. május 11. hétfő, 01:51

Rossz a gyerek, vagy csak eleven?

A Munkácsy Mihály Művelődési Ház beszélgetés-sorozatot indított Fontos dolgaink címmel. Gyerekekről, a családról, gyerekintézményekről és a gyerek tágabb környezetéről beszélgettünk, no meg magunkról: mi anyák, apák, óvónők, védőnők hogy érezzük magunkat a különböző kedves, szívet melengető, bonyolult vagy idegtépő helyzetekben, amelyek a kisgyerekkel való együttélésből adódnak. Első alkalommal arról folyt a szó, rossz-e a gyerek, vagy csak eleven. Amikor a gyerkőc éppen dacol, üvölt, ugrál vagy hisztizik, általában nem vagyunk annyira higgadtak, hogy végiggondoljuk, mi is lehet a háttérben. A művház kellemes, védett, gyerekmentes kistermében viszont nyugodtan elmélkedhettünk ezekről a helyzetekről.

Bővebben...
 
Első kézből… a képviselő-testület április 23-i üléséről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. május 11. hétfő, 01:45

Elfogadták a „csendrendeletet”

A képviselő-testület Szalczinger József kezdeményezése alapján tavaly ősszel foglalkozott először a helyi zajvédelmi rendelet megalkotásával. Az akkori előterjesztés alapos átdolgozás után a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal állásfoglalásának figyelembe vételével került ismét a döntéshozók elé. A 15 igen és 2 nem szavazattal elfogadott rendelet szerint a továbbiakban munkanapokon este 8 és reggel 6 óra között, vasárnap és ünnepnapokon egyáltalán nem, szombatonként, pedig csak délután 2 óráig végezhetünk zajjal járó tevékenységet. A május 1-ével hatályba lépő rendelete teljes szövege a www.torokbalint.hu honlapon olvasható.

 

Bővebben...
 
Elite Basket Törökbálint, kosárlabda PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. május 11. hétfő, 01:34

Rájátszás a 9-16. helyért

Az elmúlt hónapban vélhetően csak bennünket kavart fel a hír, hogy az Elite nem jutott be az NB I. B. nyugati csoportjában a legjobb hat közé. Ennek ugyanis nem is volt jelentősége. A rájátszásban a csapatok nem kettő, hanem három csoportra bontva kerültek besorolásra, így a 8. hely éppen elég volt ahhoz, hogy törökbálintiak a középmezőnyben folytassák a küzdelmeket. Itt eddig a mérleg pozitív.

Bővebben...
 
A dioptriák és cilinderek mágusa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Róna Péter   
2009. május 11. hétfő, 01:24

A Tüdőgyógyintézet szemészeti szakrendelőjének kötelező félhomályában ismertük meg a dioptriák és cilinderek mágusát, a kirobbanóan temperamentumos, szőke, kékszemű orvosnőt, akiből olyan természetes kedvességgel ömlik a szó, és buggyan ki a nevetés, mintha tegnap váltunk volna el egy kellemes együttlét után. Érezzük, itt jó kézben vagyunk, biztosban, segítőben. Dr. Verebélyi Lilla újabb nagy nyeresége a bálinti egészségügyi ellátásnak, s remélhetően tartósan, hiszen öt éve itt is lakik.

Bővebben...
 
Anyák napja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Elek Zsófia Kata   
2009. május 11. hétfő, 01:12

„Orgona ága, barackfa virága. Öltözzetek új ruhába, anyák napja hajnalára, illatosan!” Május első vasárnapján ettől hangos minden ház. Az anyák napja az a bizonyos nap, amikor megünnepeljük anyáinkat. Van is miért ünnepelni őket!

Bővebben...
 
Ady arcai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. május 11. hétfő, 01:09

Érdekes tárlattal örvendeztette meg látogatóit a Munkácsy Mihály Művelődési Ház. Az „Ady, a portrévá lett arc” cím ismerősen csengett, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, E. Csorba Csilla tavaly ezzel jelentetett meg kötetet. Bár ez nem a reklám helye, de szükségtelen lenne eltitkolni, hogy a könyv 104 fotót közöl a költőről, illetve hozzá közel álló személyekről, érdekes szöveges információkat ad, és a szép kivitel ellenére az ára még négyezer forint sincs. Irodalomkedvelő barátoknak ajándékul kimondott ajánlott, no és magunknak is. A kiállítást ennek az anyagából hozták létre a művelődési ház munkatársai.

Bővebben...
 
A színház háttérmunkásai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: - te   
2009. május 05. kedd, 16:05

A kellékes: EBERHARD STREUL színdarabja nyomán írta PARTI NAGY LAJOS

 

Kevesen vagyunk úgy, hogy ne akartunk volna többek, mások lenni, mint amikké lettünk, többnyire meglehetősen átlagos életpályával, a kiugrás lehetősége, a kaland megízlelése nélkül. Bieder József se kellékesnek készült, valaha színészi álmokat dédelgetett magában. Egy előadás nélküli este – hogy, hogy nem- mégis közönség előtt találja magát, amint éppen a másnapi kellékeket készíti elő a színpadon.

Bővebben...
 


Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!