2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Archívum 2009 Március

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
feed-image .
Keresés a hírekben

2009 Március


A menekülő sajtószabadság – a helyi lapok világa PDF Nyomtatás E-mail

(A sajtónak nem felügyeletre, hanem szabadságra van szüksége)

”Nem hiszem, hogy akadna művelt ember, aki a vidéki sajtó létjogosultságát tagadni merné, sőt fölteszem minden újságolvasóról, hogy annak előnyét, szükséges voltát elismeri... Már pedig a sajtó sohasem állhat egyesek, akár egyes személyek, akár egyes testületek szolgálatában, hanem mindig, mindenütt és mindenben a közügy, a közérdek harcosának kell lennie és vétkezik az, ki kötelessége teljesítésében gátolja, útjába akadályt gördít...” (Tata-Tóvárosi Híradó, 1893. IX. 9.)

Bővebben...
 
Törökbálint, te drága. . . PDF Nyomtatás E-mail

avagy a turaizmus lényege a számok tükrében


Mire költsük a pénzt, ha van? Nos, általában semmire, mert nincs!

A „Nincs!” azonban különösen furcsán hangzik az olyan, iparűzési adóbevételekkel jól eleresztett önkormányzatoktól, mint amilyen például a törökbálinti.  Nincs pénz beruházásokra, nincs pénz a civil szervezetek támogatására, de lassan már az oktatási intézmények fenntartására is kevésnek tűnnek a szaporán csordogáló helyi adóbevételek. Egy valamiből van bőven: magyarázatokból. A legkézenfekvőbb, hogy erről is a kormány tehet. Azután a nemzetközi helyzet is fokozódik, de a több mint egy évtizede regnáló helyi jobboldalnak természetesen semmi szerepe sincs abban, hogy az utóbbi évtized legrosszabb feltételei mellet kényszerül Törökbálint milliárdos hitelfelvételre. Hogy jobban megértsük a mára kialakult helyzetet, érdemes egy kicsit alaposabban szemügyre venni a költségvetés egyik legnagyobb tételét, az iskolai oktatást.

Bővebben...
 
Első kézből - a képviselőtestület üléséről PDF Nyomtatás E-mail

Elfogadták a 2009-es költségvetést

Az eredetihez képest korrigált formában előterjesztett idei büdzsé tervezetét minden képviselő támogatta. Gáldi György az MSZP-CiF képviselő-csoport nevében konzultációkat folytatott a polgármesterrel. Ennek eredményeként a bevételi bizonytalanság és a tervezett oktatási intézményekhez kapcsolódó váratlan helyzetek kezelhetősége miatt mintegy 1,2 milliárd Ft zárolását építették be a rendeletbe. A zárolt összeg felhasználhatóságáról a tények ismeretében a júniusi ülésen dönt a grémium. Gáldi György elmondta, a kompromisszumos megoldás bizonyítja, ebben a helyzetben mindkét oldal számára érdemes párbeszédet folytatni a város működése szempontjából fontos ügyekről. Képviselői kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, a Pannon nagy valószínűséggel áprilisban költözik Törökbálintra, az általa fizetett adóval csak májustól számolhat a helyi költségvetés. Az ingatlanértékesítés szempontjából fontos opciós szerződés ügyében a cég végleges döntésére a nyár folyamán kerül majd sor, de a vételárat az opciós időszak utolsó napján (harmadik negyedév) fizetik ki.

Bővebben...
 
Keller László, és utána PDF Nyomtatás E-mail

 

Az elmúlt hónapokban tapasztalható némi düh Keller Lászlóval szemben. Itt most nem az MSZP parlamenti politikusa felé irányuló jobboldali ellenszenvre gondolok, mert az évek óta szinte természetes, noha annak mélyebb oka voltaképpen elgondolkodtató. Hanem a saját korábbi törökbálinti támogatói köréről, amelyben ez az indulat úgy jön felszínre, mint egy rossz házasságban: jelentéktelen dolgok váltanak ki szúrós megjegyzéseket, miközben a problémák gyökeréről mindenki hallgat, mert azzal túl fájdalmas lenne szembenézni.

Bővebben...
 


Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés

Top!