2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Archívum 2009 Október

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
feed-image .
Keresés a hírekben

2009 Október
Átadták a Pannon GSM új székházát PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. szeptember 29. kedd, 01:43

Szeptember 22-én félnapos, tudományos és kulturális eseményeket is magában foglaló rendezvény keretében átadásra került a Pannon új székháza.

Bővebben...
 
Rövid hírek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 29. kedd, 01:39

A világ legjobb ingatlanprojektjei közé választották a TóPARK-ot

- Nemzetközi díjjal tüntették ki a magyarországi fejlesztést -

A "CNBC Arabia - International Property Awards" nemzetközi szinten a legnevesebb ingatlanszakmai díjak között számon tartott elismerés immár 15 éve, amelyért a világ legjobb ingatlanprojektjei vetélkednek. A TóPARK idén két kontinenst - Európát és Afrikát - magában foglaló mezőnyben mérkőzött meg. A zsűri a vegyes funkciójú, komplex fejlesztések között kiválónak találta a TóPARK koncepcióját és díjjal jutalmazta, amely a két kontinensen túl, világviszonylatban is hírnevet hozott a magyarországi fejlesztésnek. Ez a neves ingatlanszakmai díj a projekt mellett a hazai ingatlanpiacra is ráirányította a figyelmet. (Tópark)

(A kitüntetett ingatlan beruházás tevékenységével kapcsolatos más írásokat lapunk belső oldalain is olvashatnak.)

 

Bővebben...
 
Városi legenda??? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 29. kedd, 01:38

Csalók leolvassák a bankkártyát?

Az alábbiakban annak próbáltunk utánajárni, hogy városi legenda, vagy hasznos figyelmeztetés az utóbbi napokban elektronikus postaládánkban gyakran felbukkanó e-mail? 

Bővebben...
 
Bizottsági jegyzetek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2009. szeptember 29. kedd, 01:34

Észrevehetetlen közterület felügyelet?

Meglehetős össztűz zúdult Géczy Krisztián képviselő előterjesztése nyomán a közterület felügyelet munkájának megítélésével kapcsolatban a 2008 tavaszán felállt szervezetre a VFKB ülésén.

Nem vagyok az azonnali büntetés híve címmel jelent meg bemutatkozó beszélgetés a TU 2009/3. számában Gartai Zoltánnal, a közterület felügyelet vezetőjével. Nem tagadom, akkor jó benyomást tett rám a képzett, határozott fellépésű fiatal vezető, mégis egyet tudtam érteni Géczy képviselő mostani indulatos szavaival, miszerint nem igazán érzékeli a szervezet munkájának eredményeit a városban. A képviselő 9 kérdésére szeretne választ kapni a közterület felügyelettől a tevékenységüket bemutató, átfogó beszámolóként, ami azután éves rendszerességgel megismétlődne.

Szalczinger József konkrét példákkal illusztrálta, hogy milyen problémákra kért tőlük megoldást, de nem tették meg. Kiss György Lajos szeretné, ha a külső területeket is a közterület részeként kezelnék. Turai polgármester nem tudott mást mondani a bíráló szavakra: „Nehéz lenne megvédeni őket, én is így gondolom, mint ti.” (A szervezet egyébként a hivatal részeként a jegyző alá tartozik.) A polgármester azzal szemben is értetlenül állt, miért nincs jelen a felügyelet vezetője, hogy választ adhasson a felvetett kérdésekre.

Gartai Zoltán, miután feltehetően a jegyzőtől megtudta, hogy munkájukkal kapcsolatban kérdések merültek fel, egy négy oldalas beszámolót nyújtott be ez évi munkájukról a bizottságnak, amivel végül is érdemben nem foglalkoztak. A felügyelő, nem ismerve a Géczy képviselő előterjesztésében megfogalmazott kérdéseket, azokra összefoglalójában nem reagálhatott. Amennyiben ez a válasz elkészül, akkor a szeptember 29-i testületi ülésen napirendre veszik.

 

Bővebben...
 
Első kézből… PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hídvégi Ferencné   
2009. szeptember 29. kedd, 01:32

a képviselő-testület szeptember 3-i üléséről

Bővebben...
 
A Tópark házirendje PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 29. kedd, 01:23

Az alábbiakban olvasható házirendet egy kedves olvasónk juttatta el hozzánk, azzal kérdéssel, hogy ki látott már horgászt vízparton „utcai öltözetben”. Nekünk leginkább a kártérítések minimális összegeinek 30 ezer, illetve 50 ezer forintban meghatározása szúrta a szemünket. A házirendet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Bővebben...
 
Inkább a zöldet kellene bővíteni! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. szeptember 29. kedd, 01:19

Beszélgetés Keller Lászlóval, Törökbálint országgyűlési képviselőjével

Bővebben...
 
A gördeszka pálya továbbgurul PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hídvégi Ferencné   
2009. szeptember 29. kedd, 01:16

... a nem létező okmányiroda marad

 

A képviselő-testület szeptember 14-i ülésén Gáldi György a törökbálinti gördeszka pálya ügyében interpellációt nyújtott be a beruházásokért felelős alpolgármesterhez, Csuka Attilához.

 

A történet előzménye röviden: az Árpád utca téglagyár mellett évekkel ezelőtt az akkori faluszépítő egyesület komoly társadalmi összefogással gördeszka pályát épített. A környéken élőkkel egyeztetve elkészült az extrém sportoknak helyet adó létesítmény, majd kiderült, túl zajos, zavarja az ott élők nyugalmát, ezért a lakók folyamatos tiltakoztak. A pálya elemei időközben elhasználódtak, balesetveszélyessé váltak, amúgy az eszközökre vonatkozó rendeleti előírásoknak sem feleltek meg. Mindezek okán a pályát elbontották, az eszközöket leselejtezték.

Az új, ideális helyszínt a GL Outlet parkolójában találta meg a város vezetése. Ez az önkormányzat és a nem túl nagy forgalmú üzletközpont számára is előnyös megoldásnak tűnt. A város az egyik üzletet három évre bérbe vette a tervezett okmányirodának, az üzletközpont ettől talán potenciális vásárlókat remélt.

Az okmányiroda céljára szolgáló helyiségek tavaly decemberben elkészültek, a gördeszka pályával viszont gondok adódtak. Az önkormányzat – aláírt szerződések nélkül – megállapodott a GL magyarországi vezetésével: a helyi költségvetés 6, a GL 3,6 millió Ft-tal száll be a gördeszka pálya építésébe. Az önkormányzat az érintett fiatalok bevonásával kiválasztotta a kivitelezőt. A pálya átadására eredetileg egy évvel ezelőtt került volna sor, az eszközök németországi gyártása miatt azonban ez két hónapos csúszást szenvedett. Az önkormányzat az általa vállalt összeget kifizette a kivitelezőnek azzal, hogy a szerződésben vállalt kötbér kiegyenlítése fejében további eszközöket adnak. A gördeszka pálya területére vonatkozó szerződést az ígéretek és többszöri sürgetés ellenére a GL nem írta alá, és a kivitelezőnek sem fizette ki a 3,6 millió Ft-ot. A helyzet rendezése érdekében tisztázódott az eszközök tulajdonjoga és új helyszín után néztek. Az önkormányzat 3 millióért megvásárolta az eredetileg 3,6 millió Ft-os részt. A mostani tervek szerint a Cora parkolóban egy 500 nm-es területre kerül a hányatott sorsú gördeszka pálya, havi 1500 Ft-os jelképes bérleti díjért. Ez a szerződés-tervezet az interpelláció időpontjában aláírásra várt.

Az alpolgármester szerint az ügyben a hivatal kellő gondossággal és „ifjúpolgáraink” érdekeit kiemelten kezelve járt el. A megállapodás aláírását a GL-től meg azért nem lehetett kikényszeríteni, mert írásbeli kötelezettségvállalás nélküli egyoldalú közcélú felajánlás volt, és az ajánlattevő pénzügyi helyzete miatt kihátrált belőle. A legutóbbi átadási időpont és annak garanciáira vonatkozó kérdéssel kapcsolatban az alpolgármester elmondta, reméli, a kérdés megnyugtatóan rendeződik. A kivitelező Wordl 2000 Kft hozzáállásával pozitív tapasztalataik vannak, a szerződés – mint a Corával – aláírásra vár.

A történet végső anyagi egyenlegére vonatkozó kérdésre adott válasz szerint Csuka úr számára az elmaradt pénzügyi haszon értelmezhetetlen, hiszen 600 ezer Ft-tal olcsóbban jutottak az eszközökhöz. Ezek szerint a gördeszka pálya közel másfél év alatt összesen 9 millió Ft-ért készül majd el.

Arra a felvetésre, hogy az okmányiroda elhelyezése nem lett volna előnyösebb a Corában a GL Outlet helyett, az alpolgármester egyértelmű nemmel válaszolt. A Cora ajánlata egy évvel későbbi. Az iroda kialakítása közel egy évvel ezelőtt – az „üvegzseb” szerződéseket nyilvánosságra hozó internetes oldal szerint 6 millió 102 ezer 117 Ft-ért – megtörtént. Létesítéséről 2008 májusában, a gördeszka pályával egy határozatban döntött a képviselő testület. 2009. januártól már okmányirodai munkatársakat is felvett az önkormányzat. Az interpellációra adott válasz szerint a szolgáltatás azért nem vehető igénybe, mert az okmányirodák létesítéséről egy kormányrendelet tavaly decemberben új eljárási rendet írt elő. Ennek előírásait teljesítették, újabb kormányzati döntésre várnak, ugyanis az előző, 2008. december 11-én jóváhagyottat az alpolgármester számára érthetetlen módon, indokolás nélkül úgy írták át, hogy abból Törökbálint kimaradt.

Az okmányirodára vonatkozó három éves szerződés hat hónapos felmondási idővel kártérítés nélkül felbontható, de ez nem érdeke az önkormányzatnak, ugyanis a helyszínváltozás miatt újra megakadna az iroda engedélyeztetésének ügye. Az írásos válaszban ugyan nem szerepel, de egyéb forrásokból azt lehet tudni, fontos a GL-lel a jó viszony ápolása, mert elképzelhető, hogy cég tulajdonában lévő épületegyüttesben az új polgármesteri hivatal építésének idejére újabb üzlethelyiségeket bérel majd az önkormányzat.

 
Játszótér a főút mellé PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hídvégi Ferencné   
2009. szeptember 29. kedd, 01:14

A játszótér építése elleni lakossági tiltakozásról döntő szeptember 3-i képviselő testületi ülésen történtekre úgy tekinthetünk: az eredmény előre borítékolható volt. Az augusztus 26-i szakbizottsági ülés jegyzőkönyve szerint a választókörzet képviselője, Rothauszky Györgyné a tiltakozást úgy értékelte, hogy a legnagyobb gond a zöldterület megszűnése, a zaj növekedése és az esti randalírozás.

A fő okról, amiért mindenképpen érdemes lett volna elgondolkodni a Bajcsy-Zsilinszky út érintett szakaszán lakók észrevételein, nem ejtett szót. Ez a terület adottsága: a Bajcsy-Zsilinszky út gyakorlatilag Törökbálint főútja, emellett és a szervizút közötti keskeny földsáv, ráadásul az autópálya lehajtó közelében. A lakók által végzett forgalomszámlálási adatok szerint a reggeli és délutáni órákban 1500 – 2500 jármű halad el ezen az útszakaszon. A közlekedésből származó emisszió az ÁNTSZ helyszíni vizsgálata szerint olyan levegőminőséget eredményez, ami visszafogottan fogalmazva sem kedvez játszótér létesítésének.

fout

Bővebben...
 
Az APEH és a gyenge nő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2009. szeptember 29. kedd, 01:04

Családi ügyintézésben vagyunk. Trallala, amíg csak beszéltünk róla, nem tűnt nagy dolognak, de most, hogy látom a csatolandó iratok, okmányok, igazolások listáját, inamba száll a bátorságom. 

Ezeket mind szerezzem be záros határidőn belül?! A saját ügyintézési tempómhoz képest fergeteges sebességgel, már másnap nekilátok az akciónak. Munkaidőben. Egy telefon, gondolom, és megtudom, milyen módszerrel jutok pl. egy szimpla jövedelemigazoláshoz az APEH-től.

Bővebben...
 
A környékbeli lakosok kifogásai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 29. kedd, 00:44

A Bajcsy-Zsilinszky utca lakói levelet írtak Csuka Attila alpolgármesternek, aki a beruházásokért felelős települési vezetőként, illetve a Téglagyári ABC révén két szinten is érintett környéken egy új létesítmény megjelenésében. Mivel a Helyi Téma szeptember 16-án már masszívan igyekezett lejáratni az állítólag önző és csak a saját nyugalmával törődő, az országban egyedülálló módon játszótér-ellenes helyi tiltakozókat, az alpolgármesternek írt levelet – a terjedelmi okok megkívánta rövidítéssel – közöljük.

Bővebben...
 
VISSZAFELÉ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Anonymus   
2009. szeptember 29. kedd, 00:41

A Kádár-korszak keményebb éveiben a kutya se kérdezte a lakosságot: az történt, amit a párttitkár mondott. Szólni úgysem mert senki. Nevezzük ezt első fokozatnak. Ahogy a rendszer puhult, jött a második fokozat: divatba jöttek a lakossági fórumok, ahol legalább utólag megpróbálták elfogadtatni a dolgokat. A további puhulás során a harmadik fokozatban már előzetes fórumokat is rendeztek: mindenki elmondhatta, amit akart, de a lakossági véleményt egyáltalán nem vették figyelembe. A negyedik fokozat már közvetlenül a rendszerváltás előtt, 1988-89-ben lépett be: ekkor már eredménye is lehetett egy-egy lakossági tiltakozásnak. Aztán jött a demokrácia, az előzetes egyeztetés kötelezettségével.

Bővebben...
 
Hogyan járassuk le a tiltakozó lakosságot? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2009. szeptember 29. kedd, 00:36

Drogtanyáznak a nyomorékfalvázók…

No de ez úgy állít be engem, mintha hülye lennék! – jut eszünkbe a Lefebvre professzor felcsattanása a Fantomas visszatér című filmből, amikor Fandor újságíró az ő maszkjában a földön kívüliekről beszélt a tévékamerák előtt. A helyzet a környezeti tiltakozó akciók esetében annyiban hasonló, hogy az „úgy állítnak be…” bosszús fogcsikorgatások közepette szintén elhangzik, ám a jelenet cseppet sem vígjátéki. A létesítmény káros hatásai által érintett helyi lakosokat és az ügybe magukat más okból belekeverő protestálókat egy-egy sajtótermék olykor nem a legjobb színben tünteti fel.

Bővebben...
 
A járóbeteg szakrendelések új időpontja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 29. kedd, 00:31

Megváltozott a járóbeteg szakrendelések időpontja a Tüdőgyógyintézetben

Bővebben...
 
Olvasói bejelentés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -te   
2009. szeptember 29. kedd, 00:30

Heiszer Henrik (József Attila utca 2) felhívta szerkesztőségünket az alábbi hírrel.

Bővebben...
 
Tükörcserepek 2009 szeptember PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gáldi György   
2009. szeptember 29. kedd, 00:11
Bővebben...
 
A bőrünkre megy PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hidvégi Ferencné   
2009. szeptember 29. kedd, 00:08

Bőrünkön számos ilyen- olyan folt, pötty, dudor lehet, esetleg zavaróak is, de legtöbbről laikusként nem tudjuk eldönteni, vajon veszélytelenek, vagy rosszindulatú elváltozásokról van szó. Mostanában nagyon sokat hallunk a melanomáról, talán mindannyian tudjuk, hogy a nap káros sugárzásai, a mértéktelen szoláriumozás miatt egyre többeket érint ez a rosszindulatú bőrdaganat. De nem ez az egyetlen és vannak ún. jóindulatú daganatok is. Bőrgyógyász szakorvosok szerint az őszi és téli hónapokban érdemes megszabadulni azoktól a gyanús, festékes anyajegyektől, amelyekből esetleg rosszindulatú bőrdaganatok alakulhatnak ki. Bőrproblémáinkról dr. Szabó Olga bőrgyógyász, kozmetológus szakorvossal beszélgettünk.

Bővebben...
 
Beteges bölcsisek, beteges ovisok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2009. szeptember 29. kedd, 00:03

Bár a család arra számít, fellélegezhetnek kicsit, ha az aprók bölcsibe, oviba járnak, a közösségbe kerülés első éve általában megpróbáltatás kicsi és nagy számára.

Bővebben...
 
Könyvajánló PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -te   
2009. szeptember 28. hétfő, 23:58

Nagyon sokat olvasok apró gyerekkorom óta, Lázár Ervin művei mégis valahogy, és persze méltatlanul, kimaradtak. Szorít az idő, pótolom a hiányokat. A Volf György könyvtárból kivettem Lázár Ervin egyetlen regényét – hiszen ő igazán a mesék nagy fabulálója volt -, az 1971-ben megjelent Fehér tigris-t.

Bővebben...
 
Hector utazása, avagy a boldogság nyomában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Myra   
2009. szeptember 28. hétfő, 23:54

Hector, Francois Lelord főhőse, egy fiatal pszichiáter, olyan nagyvárosban él, ami különbözik a többitől: itt a legtöbb embernek van munkája, élelme, ingyen gyógyítják őket, a gyerekek iskolába járhatnak, kellemes, nyugodt körülmények között élnek. Bár lakosainak sokkal jobb dolguk van, mint szerte a világon embertársaiknak, sokan közülük mégsem érzik magukat boldognak.

Bővebben...
 
«ElsőElőző12KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 2
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!