2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Család Ajándék a piciknek

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Ajándék a piciknek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2010. november 29. hétfő, 00:23
A karácsony akkor igazán szép, ha az ajándék értékes. Értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége adja.


Kezdjük az elején. Az első évben a picik még nem igazán értik a nagy felhajtást a karácsonyfa körül. Nem kell arra törekednünk, hogy csodás és drága ajándékot kapjon a baba: lehet, hogy egy apróság, egy kis labda, vagy egy kesztyűbáb tenné őt boldoggá. Ez még nem a “komoly játékok” korszaka: a kicsi szinte mindennel játszik, ami a keze ügyébe kerül. Gyakran a csomagolást érdekesebbnek találja, mint az ajándékot. Nem kell tehát fejlesztő-, építő játékokra, zenélő, felhúzható szerkentyűkre költenünk, jobb, ha olyasmit keresünk, ami gyerekkel való együttlétet teszi színesebbé.

Egy éves kor után már vehetünk neki képeskönyvet. A legjobb, ha az első könyvecskék nem túl csiricsárék: elég, ha egyszerű ábrák szerepelnek benne, határozott színezéssel. Semmi szükség a rajzfilmfigurákkal díszített, vagy negédes, cicomás rajzokkal elárasztott babakönyvekre. Jó, ha vásárlás előtt a mű szövegébe is beleolvasunk, nehogy otthon érjen kínos meglepetés az erőltetett, kínrímes versikék olvasásakor.

A kétévesek mozgásigénye hatalmas. Ha elég nagy a lakás, biztos, hogy megéri befektetni egy kis szobai járgányba. Ma már nem csak az igénytelen és veszélyes fröccsöntött műanyag törpék és nyuszik állnak az ajándékvásárlók rendelkezésére, hanem szép, és használható formájú “famotorok” is kaphatók. A csalódás elkerülése érdekében fontos tudnunk: nem túl magas-e a járgány a leendő tulajdonosnak. Egy kétévesnek ugyanis nehéz megmagyarázni, hogy most ugyan csak felborulni tud a motorral, de majd néhány hónap múlva, amikor már leér róla a lába, akár száguldozhat is vele. Egy másik sarkalatos pontja a választásnak, az első kerék elhelyezkedése. Ha elöl két széles kerék van, az nagyon dekoratív, és a szemlélőben a stabilitás érzetét kelti, ám megakadályozza a gyermeket abban, hogy menet közben előrenyújtsa a lábát, vagyis, hogy hajtani tudja a gépet.

Klasszikus, jó ajándék a hinta, a hintaló, de nem általános a hancúrozómatrac jelenléte a gyerekszobákban, pedig ez is fantasztikus élményt jelenthet egy gyereknek: végre van egy hely a lakásban, ahol nem tilos az ugrándozás, a birkózás, a bukfencezés. A matrac lehet akár 2x2 méteres is, ha nincs elég hely, egy kisebb is megteszi. Ha anya, vagy nagyi varr rá egy, a szobához illő színvilágú huzatot, akkor mondhatjuk: ez a tökéletes ajándék 2-6 éves kor között.


Fejlesztő játékok

Hatalmas a kínálat az úgynevezett fejlesztő játékokból, és nagy a hírverés is körülöttük. A szülők lassan azt hiszik, hogy nem is okosodik, ügyesedik a gyerekük ezek nélkül. Ez persze tévedés, hiszen néhány évtizede még szó sem volt arról, hogy már néhány hónapos kortól képezni kell egy gyereket, mégis nagyon sok okos, kezdeményező, kreatív felnőtt szaladgál a nagyvilágban. Ezek a játékok (színtanuló, formaegyeztető, viszonyokat, matematikai műveleteket tanító játékok) valójában teljesen kihagyhatók a kicsi életéből, hiszen a mindennapi beszélgetések során, a képeskönyvek nézegetésekor, együttes séta és bevásárlás alkalmával ugyanezeket a készségeket erősítjük csemeténkben, akaratlanul is. Ezekre a játékokra valójában a fejlődésben megakadt gyerekeknek van szükségük. Ha már van ilyen játék a családban, arra figyeljünk, hogy ne tanóraszerűen alkalmazzuk ezeket, ne a teljesítményre figyeljünk, csak akkor játsszunk vele, ha a kicsinek és nekünk is örömet szerez.


Szerepjátékok

Főleg a kislányok rajonganak a felnőttek életéből ismert, kicsinyített eszközökért, tárgyakért, de a fiúk is szívesen látják ezeket a gyerekszobában. A játékipar persze reagál erre az igényre, és ma már a komplett hamburgersütödétől a műkörömstúdióig szinte bármit forgalmaznak kicsiben.  

A dolog kétélű: egyrészt nagyon jól tudjuk, hogy a gyerekeknek szükségük van a felnőttek utánzására, ez a gyakorlás színtere, és az örömteli társasági élet egyik forrása. A szélsőségekkel itt is jó vigyázni. Ha a gyereket tökéletesen kiszolgálják, ha még a fröccsöntött lacipecsenyét is a kezébe adják, a fantázia nem mozdul, a játék rövid idő múlva unalomba fullad. Oda egy kalap pénz, a szerzemény meg csak foglalja a helyet. A gyerek néhány nap múlva újra a mama körül sertepertél a konyhában. A legjobb megoldás, ha csak néhány eszközt veszünk meg neki (sodrófa, kis kötény, tányérkák, stb.). ezekkel sótésztából vagy gyurmából ő maga tud játékételt készíteni. A boltot elég csak elképzelni, vagy bútorokból ideiglenesen kialakítani. Ez így sokkal izgalmasabb: a gyerek kreativitása mellett a szülőé is fejlődik.

És még valami! A gyerekek érzékenyek a szülők által közvetített értékekre. Ha nekünk nem tetszik a műkörmös, hamburgeres életforma, a gyerekben se erősítsük meg ennek létjogosultságát azzal, hogy ilyen játékokat vásárolunk neki.


Mesét, zenét ajándékba

Egyszerű megoldás DVD-t ajándékozni kicsiknek, nagyobbaknak. Egyszerű, de személytelen, és konfliktusforrássá is válhat a családban, ha különben nem szeretjük a gyereket gyakran a tévé előtt látni. Vehetünk viszont meselemezt, gyerekzenét, de – már egész korai életkorban – komolyzenét is. Nem jó, ha Wágnerrel kezdjük, de szerencsére van választék. A Péter és a farkas, Az állatok farsangja, a Török induló, és még sok más népszerű mű épp úgy hatalmába tudja keríteni a kicsiket, mit a gyerekeknek szóló népzenei albumok, vagy a megzenésített versek. Jó ötlet hangoskönyvet vásárolni, ma már remek mese- és gyerekregény-albumokat kaphatunk. Unalmas, hosszú utazás során, betegség és lábadozás időszakában, vagy amikor nehezen megy az elalvás, kincset ér egy-egy igényes mese.

Jó ajándék lehet egy-egy zeneszerszám is. A vásárlásnál nagyon oda kell figyelni, mert a hangszerre megtévesztően hasonlító játékok sora kapható az üzletekben. A rózsaszín furulya, az állatfejes metallofon, a minizongora azonban inkább csak zajkeltésre szolgál: egyikük sincs jól hangolva, annak ellenére, hogy mindhez adnak kottát. Érdemes kipróbálni a szerzeményeket mielőtt fizetünk, de az is fontos, hogy miután átadtuk, viseljük el a  zajongást, sőt még jobb, ha leülünk a csemetével, és megtanítjuk néhány egyszerű dalra.


Csak a játék ajándék?

Nem kell ahhoz ragaszkodnunk, hogy játékszert vásároljunk a gyerekeknek. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne csak olyan ajándékot adjunk, amit az ünneptől eltekintve is meg kellene vennünk neki (ruha, cipő, iskolatáska, bútor). Az ilyen tárgyak ajándék-értékét erősen befolyásolja a gyerek hozzáállása: van olyan kislány, aki épp a ruháknak örül legjobban. Arra azonban figyeljünk, hogy a ruha hordható legyen. Ünneplő ruhából elég két rend egy gyermeknek. Előfordulhat az is, hogy egy gyerek boldogan fogadja a szobája átrendezését, új bútorok beszerzését esetleg egy saját kuckó kialakítását. Szívesen veszi tehát, ha “új szobát” kap karácsonyra. Van aki boldog, ha kap egy belépőt a cirkuszba, színházba, koncertre. Fontos azonban, hogy ekkor is adjunk neki valami kisebb ajándékot: könyvet, gyurmát, saját készítésű babát, olyasmit, ami személyre szól.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!