2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Család Még egy falattal!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Még egy falattal! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2010. április 25. vasárnap, 23:50

 A mama kedvéért…esetleg a gyerekorvos vagy a védőnő kedvéért újabb és újabb falatokat tömni egy tiltakozó gyerekbe sosem vezet jóra. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy egy ilyen helyzet általában komoly evészavar előszobája, vagy esetleg következménye.

Hogy is kezdődött?

Anya is vékony volt. Anyát is tömték. Aztán anya nagylány korában komolyan harcolni kezdett a kilók ellen, talán már túlságosan is ügyelt arra, hogy mit és mennyit eszik, időlegesen talán be is lépett az evészavarosok (anorexia, bulimia, ortorexia vagy más) szomorú klubjába. Most hogy gyereke született, követi a szüleitől kapott mintát, nem is nagyon tud mást tenni, hiszen életének nagy részében a „jajj, csak nehogy baj legyen az evéssel/evésből” téma körül forgott az esze. És, ha valamitől nagyon-nagyon tartunk, az többnyire bekövetkezik. Azoknál a családoknál, ahol az egyik vagy mindkét szülőnél kicsi korban problémás volt az evés, nagy valószínűséggel nem megy majd simán a gyerek/eknél sem. Természetesen nem akarnak szándékosan kibabrálni a gyerekkel és saját magukkal, de nagyon érzékenyek erre a témára. Amikor még egyáltalán nincs baj, csak éppen válogatós vagy kevésbé lelkes a pici, máris mindent bevetnek, hogy a legrosszabb ne következzen be – hogy nehogy éhen haljon, vagy hiánybetegség alakuljon ki. Itt még egy kis türelemmel, lezserséggel megállhatna a folyamat, ha hagynák, hogy a gyerkőc annyit egyen amennyit éppen szeretne. De ha egy üzlet beindul, a gyerek is kapható lesz némi „szülőnevelésre”.


Hadd menjen!

Amint a kis okos ráébred, hogy a szülei az evést élet-halál kérdésként kezelik, használni is fogja ezt a fegyvert. Tudja, hogy étkezés közben aztán minden szem a kanálra és összeszorított szájára szegeződik, hogy anya különböző cseleket vet be, vagy akár a tévé elé is odaviszi a becsempészni kívánt falatokat neki. Ennél nincsen jobb móka, érdemes érte kicsit éhen maradni, majd úgyis bepótolja az egész nap felkínált nassolnivalókból, kakaóból, szörpből. Ezt ugyanis két étkezés között bőségesen szolgáltatja a felnőtt sereglet, hiszen „valamit mindenképp muszáj ennie szegénynek”. A szülők a nap végén kétségbeesetten térnek nyugovóra, hiszen a gyerek egy falatot sem evett a főzelékből és a husiból, vagyis „nem evett semmit”. Reggel anya összeszorult gyomorral ébred: nemsokára kezdődik a reggeli balhé, vajon most hányadik felkínált ételből fog pár falatot megenni a gyerek. Vajon a zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét, vitaminokat és folyadékot megfelelő arányban tudom belediktálni? Merre van a kiút? Ha az egész család kezd a témától becsavarodni, érdemes pszichológus tanácsát kérni. Addig is van néhány ötletünk. Ne nekem köszönjék! A Munkácsy Mihály Művelődési Ház áprilisi  Fontos dolgaink című beszélgetésén hoztuk össze gyakorló anyukákkal.


Nekünk bevált!

-    Süss zöldséges muffint, a kezébe adhatod, eszegetheti egyedül is, de mégsem keksz, nápolyi vagy más haszontalan nasi.

-    Főzz olyan ételeket, amiket a kezébe foghat, a picik közül sokan nem az evés, hanem a kanalas pépek ellen tiltakoznak. A puhára főtt répa, a rizsből, zabpehelyből, kukoricadarából készült kásából hengergetett gombóckák, a banándarabkák, vagy nagyobbaknak a szendvicskatonák be szoktak válni.

-    Vond be a gyereket a főzésbe, vegyél neki gyerekszakácskönyvet!

-    Írd össze szigorúan, hogy egy egész nap (24 óra alatt) mit és mennyit evett. Még az egy szem ropi vagy egy üveg szörp se maradjon ki. Ha kész, nézd meg, hogy tényleg „alig eszik”-e.

-    Ha valóban keveset „fogyaszt” és ez rendszeres, kérd gasztroenterológus segítségét (az egyik anyatárs mindjárt tudott egy jóképűt! Mosolygás ).

-    Ha eszik, de csak nassol, tegyél elé teljes értékű, egészséges nassolnivalót, amiből annyit ehet, amennyit akar. Ilyenek: buláta, korpovit keksz, keménysajt-kockák, almakockák, nyers répakarikák, nyers karalábékockák, banánkarikák, kölesgolyó stb.

-    Alakíts ki napirendet, csak a kijelölt étkezési időkben kaphat „rendes” ételt (ezen kívül csak a fönti egészséges nasikat), és max. kétféléből választhat. Persze próbálj olyat főzni, amit szeret.

-    Ha nem eszik zöldséget, csinálj zöldségkrémlevest, adj pirítósdarabkákat levesbetétnek. A legtöbb gyerek így szereti még a zellert is.

-    Ha valamit következetesen elutasít, arra lehet, hogy allergiás. Ne erőltess semmit.

 

 Gyógyszerrel „támogatva”

 A ma már felnőtt „peritol nemzedéket” gyógyszerrel tömték, ha vékonyka volt, senkit sem zavart, hogy bambán kornyadoztunk a suliban, ez csak egy kis mellékhatás, lényeg, hogy ne látsszon ki a borda. Sajnos ma is előfordul, hogy a náthától étvágytalan gyereknek étvágygerjesztőt ír az orvos, bár kétségtelenül tudja magáról is, hogy tele orral, fejfájósan nem kívánna enni ő sem.


Sződy Judit pszichológus
www.szody.hu


Következő találkozónk 2010 októberében várható.
Keresse a művelődési ház honlapján!

 

 

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!