2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Család Hazudik a gyerekem, segítség!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Hazudik a gyerekem, segítség! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2010. május 12. szerda, 08:10

Ha egy szülő hazugságon kapja a gyerekét, többnyire pánikba esik. Még a kisóvodás sem ússza meg ilyenkor dorgálás nélkül. Pedig füllentés és füllentés között nagy a különbség.
Tegye a szívére a kezét, és vallja be őszintén: mikor hazudott ma utoljára! Hogy idejét se tudja, talán évekkel ezelőtt tett ilyet, és annak sem volt jelentősége? Nocsak, és az a mézesmázos „Jó reggelt!” a kutyás szomszédnak, miután az eb végigvonyította az éjszakát? És a kedves „Nem tesz semmit!” a buszon a tűsarkú pipinek, aki fölnyársalta a lábfejét egy éles kanyarnál?  Ezek is hazugságok, csak mi úgy hívjuk: jó modor. Máris találtunk egy példát arra: éppen a társadalom kívánja meg a gyermektől, hogy megtanuljon hazudni. Ha ezt nem teszi, udvariatlannak tartják majd, és bizony nehéz lesz vele együtt élni a későbbiek során. Ám a civilizált együttéléshez szükséges hazugságok kifinomult rendszerét négy éves kora előtt egy gyerek sem képes elsajátítani.


A füllentések kora

Négy éves kor előtt a gyereknek eszébe sem jut, hogy egy ember mást gondolhat, mint a valóság, vagy éppen fordítva: hogy más a valóság, mint amit gondolunk. Teljes természetességgel állítja, hogy nem ő borította föl a vázát, holott egy teremtett lélek nincs a szobában rajta kívül, és kezével még mindig a terítő sarkát markolássza. Ebben a pillanatban tényleg úgy hiszi, hogy ő vétlen, még nem tudja különválasztani a vágyat a valóságtól. Így születnek a korra jellemző nagyotmondó történetek is: a Lackó igazi motorral jött óvodába, a boltos néni kutyája legyőzte az állatkerti oroszlánt. Sok szülőt ezek a mesék rémülettel töltenek el, az ovis hazugsága is a bűnözés előszeleként lebeg a szemük előtt, pedig erről szó sincs. Hogy is haragudhatnánk rá meséi miatt, miközben mi magunk bizonygatjuk a Mikulás, és a húsvéti nyuszi létezését – nagyon helyesen. Ebben az életkorban a mese és a valóság együtt él. A legjobb, ha a csodás történeteket mosolyogva hallgatjuk végig, és amelyik arra érdemes, azt lejegyezzük az utókor számára.


Betyárbecsület

A kisiskolás roppant újszerű helyzetbe kerül. Hat-hét éves kortól a felnőttekhez való érzelmi kötődése gyengülni kezd, szinte átpártol kortársaihoz. Tartós csoportok jönnek létre, sajátos belső szabályrendszerrel, ahol egymás védelme, vagyis a betyárbecsület érvényesül, kiskamasz korra az összetartást tökélyre fejlesztik. A gyerekek egymással lojálisak, még annak árán is, hogy hazudnak a felnőtteknek. Akár egy dolgozat megúszására tett kísérlet vagy egy elfelejtett házi feladat eltussolásának szándéka is egységbe kovácsolhatja a „bandát” a felnőttekkel szemben. A hazugság esélye akkor nagyobb, ha a szülők és a pedagógusok kizárólag a gyerekek teljesítménye, osztályzatai alapján ítélkeznek, vagyis nem valódi értékek nyernek jutalmat vagy büntetést, hanem a gyerekek szemében értelmetlen biflázással, vagy éppen ellenszenves „nyalizással” lehet előnyökhöz jutni. Nem ritka, hogy a tanév alatt rendszeresen hazudozó „büdös kölök” nyári szünetben egyszeriben megbízható lesz. Ilyenkor nem a „rossz társaságot” kell okolni, hanem át kell gondolni, hogy vajon nincs-e túl sok teher rajta, ami alól éppen a hazugságok segítségével próbál ösztönösen kibújni.


Kamaszsors - nem kötelező

Az igazi kamasz megpróbál függetlenné válni. A szülőnek észre kell vennie, hogy a gyerekének több „magánterületre” van szüksége. Lehetnek önálló döntései, ügyei, a szülői ízléstől független tárgyai, barátai és titkai is. Az örökké nyomozó szülő állandó hadiállapotra számíthat. A gyerek ugyanis nemcsak a titkait, hanem a társai előtt megszerzett pozícióját is félti. Sok szülő csöppet sem tiszteli a gyerekét, egyszerűen nem ismeri a tapintat fogalmát, és előszeretettel hozza kínos helyzetbe, égeti le barátai előtt. Ennek egyetlen eredménye lehet: a gyerek nem fog bízni a szülőben, elzárkózik előle, és még kritikus esetben sem kéri segítségét. Ördögi kör alakul ki: a szülő bizonyítottnak látja, hogy a gyerek valóban nem megbízható, ezért még szorosabbra veszi a gyeplőt. Nem csoda, hogy ilyen helyzetben a kamasz további hazudozással próbálja a kínos helyzetek elejét venni. A szülő egyet tehet – amit kezdettől tennie kellett volna: csak a valóban lényeges problémákon „akadjon fenn”, próbáljon meg újra bizalmat szavazni a gyereknek. Beszéljenek meg új játékszabályokat. Ha más nem segít abban, hogy valamivel engedékenyebb, rugalmasabb legyen, hát gondoljon a saját kamaszkorára.


Amit szabad Jupiternek…

Hogyan is várhatnánk el a gyerekünktől, hogy igazmondó legyen, ha magunk is lépten – nyomon hazudunk? „A nagyi elutazott.” – mondjuk a kicsinek, hogy megkíméljük a gyásztól. „A dudát elvitte a cica.”- ha már szégyelljük, hogy az ötéves cumival a szájában jár. „Majd azt mondjuk, hogy rosszul voltál.” – igazoljuk az iskolai késést, ha lemaradtunk a buszról. És elképedve tapasztaljuk, hogy a gyerek a saját túlélési stratégiái közé is beépíti a szülőktől átvett módszert. Gondoljuk át ezt a lehetőséget, mielőtt magzatunkról kiállítanánk a bizonyítványt, hogy messze esett a fájától, és bizonyára annak a semmirekellő Juci néninek a genetikai állományát örökölte valami förtelmes biológiai tragédia következtében. Gondoljuk át azt is, nem lappang-e valami családi titok a háttérben. A be nem vallott örökbefogadás, betegség, a szülő titkolt, de sejtett hűtlensége észrevétlenül megmérgezi az együtt élők kapcsolatát. A gyerek legkésőbb kamaszkorban rájön, hogy valami nincs rendben, kutatni kezd és elveszti a szüleibe vetett bizalmát. Ez is lehet a hazudozás, megbízhatatlanság alapja.

Ha a hazudozás tarthatatlanná teszi a család életét, ha a gyerek ezzel a módszerrel próbál rendszeresen előnyhöz jutni, forduljunk nevelési tanácsadóhoz, pszichológushoz, családterapeutához, aki segít megtalálni a probléma forrását, és megoldásának módját.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!