2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Család Nyári táborok kicsiknek és nagyobbaknak

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Nyári táborok kicsiknek és nagyobbaknak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2010. június 18. péntek, 09:36
Itt a vakáció. Az évzáró közeledtével a gyerekekben napról napra nő a várakozás, az öröm, a szülőkben pedig az aggodalom: hová tegyék a gyereket, aki megérdemelt óvodai, esetleg már iskolai szünetét tölti, amíg ők dolgoznak. A nagymama vigyázzon rá, esetleg táborba menjen? 


A legnagyobb odafigyelést az ovisok igénylik ebben a kérdésben. A nyári időszak tervezésekor feltétlenül figyelembe kell venni a gyerekek életkorán kívül az érzelmi szükségleteiket is, hogy a szünidő számukra is a pihenés, a feltöltődés időszaka legyen.

A négy-öt éves apróság valószínűleg még a családja körében érzi magát a legnagyobb biztonságban, és nem szívesen megy egyedül táborba. Ez természetesen nagyban függ a gyerek lelki alkatától, hiszen van olyan ovis-kisiskolás csemete, akinek nem jelent gondot egy bentlakásos tábor anya és apa nélkül. Általában azonban e korosztályra még nem jellemző, hogy mindenáron kortársaikkal szeretnék múlatni idejüket, sokszor a közösségben eltöltött órák is nagyon kifárasztják őket, még akkor is, ha közben remekül szórakoznak.

Ha lehetséges, hogy a nagyszülők vigyázzanak a kicsikre, ezzel unoka és nagymama egyaránt sok szép együtt töltött napot nyerhet. A kisgyerekeknek nem kell különleges programokat tervezni ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Egy közös beszélgetős séta a nagypapával, bevásárlás, ebédfőzés a nagyival nagy élmény lehet, és mindeközben legalább annyit okosodnak a gyerekek, mintha szaktáborban töltenék az idejüket.

Ahol nincs ráérő nagymama, nagynéni, ott a szülők kénytelenek más megoldást keresni erre a néhány hétre.


Melyiket válasszuk?

Nagyon népszerűek a speciális, idegennyelvet oktató, különféle sportágakkal megismertető táborok, de ezek gyakran elsősorban a szülők elvárásainak kívánnak megfelelni, a gyerekek valós igényei, a szabad játék és pihenés pedig háttérbe szorulnak. Aki efféle foglalatosságot szemelt ki a gyerkőcnek, jól teszi, ha alaposan utánajár a tervezett napirendnek.

Jó választás lehet egy napközbeni elfoglaltságot nyújtó tábor, ahová a szülők reggel elviszik a kis ovist, délután pedig érte mennek. Így az esti családi program változatlan rendben folyhat, a pici odabújhat szüleihez, és elmesélheti, mi történt vele napközben.

A keresgélés során egyre több családoknak szervezett tábort találhatunk, köztük olyat is, ami kifejezetten a nagyszülőket várja unokástul, nagy közös játékra, kirándulásra. Olyan is van bőven, amin az egséz család részt vehet. A közös táborozás nem csupán az apróságoknak nyújt felejthetetlen élményt, de a szülők is kikapcsolódhatnak, amíg a gyerekek a többiekkel játszanak. És milyen jó hajnalig beszélgetni a csillagos ég alatt, amikor az örökmozgók már jóízűen alszanak a sátorban – a felnőttek számára ez igazi feltöltődést jelent.


Itt találunk izgalmas táborokat:

www.bilimbo.com

www.mmmh.hu

www.marczi.hu

www.zoobudapest.com 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!