2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Család Játszótér otthon

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Játszótér otthon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sződy Judit   
2010. június 29. kedd, 09:58
 A mai gyerekek sokkal kevesebbet mozognak, mint szüleik tették anno. Ettől nem csak „potrohosok”, de az idegrendszerük érése, alkalmazkodóképessége is elmarad a régi hatévesekétől.


A tévé, a számítógép, no és az urbanizáció miatti grundhiány üldögélésre csábítja legtöbbjüket, így nem próbálnak ki egy sor játékhelyzetet, kevés mozgásos élményük van. Ez bizony tükröződik a az iskolai teljesítményen is. A kevesebb mozgási tapasztalattal rendelkező gyerek ugyanis nem élte át sokféleképpen a teret, a három dimenziót, a gravitáció hatását, így tájékozódni sem tud benne igazán. Ez később tanulási (írási, olvasási) problémákhoz is vezethet.

A sokrétű mozgásos tapasztalat segít abban, hogy a külvilágból érkező ingerek árnyalatait érzékeljük, hogy a két agyfélteke közötti kommunikáció teljesebb legyen. A lustácska gyerek tehát nem csak testi, de szellemi hátrányba is kerülhet mozgékony társaival szemben.


Mozgás!

Ha a gyerkőc egészséges, nem igényel mást, mint, hogy olyan környezetet teremtsünk számára, ami mozgásra sarkallja. A legfontosabb, hogy legyen tere, ahol biztonságban nyüzsöghet. Ne kelljen mindig magára, a körülötte lévő értékes, vagy veszélyes tárgyakra, és a szép ruhájára vigyáznia. Ezeknek a feltételeknek egy kicsi, kert nélküli lakás nem felelhet meg tökéletesen. Innen bizony néha világgá kell menni csemeténkkel. Jó időben erdőre, mezőre, játszótérre. Rossz időben játszóházba, vagy nagyobb lakással rendelkező barátokhoz. Szerencsére ma már a legtöbb bölcsőde megnyitja egy-egy termét a nem bölcsisek előtt is. Ők édesanyjukkal együtt játszhatnak néhány órát a jól felszerelt, nagy területű szobákban.

Ha nagy a gyerekszoba, és főleg, ha kert is van, magunk is berendezhetünk mozgásra inspiráló teret a gyerekeknek. A papa barkácstudására, vagy némi pénzre lesz ehhez szükségünk. Ha az előbbit választjuk, fontos, hogy a hinták, csúszda, bordásfal, mászóka, házikó készítésekor megfelelően strapabíró anyagokat használjunk, mert az ingatag és rendszeresen széteső játékszerek, amellett, hogy veszélyesek, hamar el is veszik a csemete kedvét a használatuktól. Szóval, ha biztosra akarunk menni anyagválasztás szempontjából, készüljünk, mondjuk egy elefántcsorda támadására. Az egészséges kiskamasz ugyanis óhatatlanul összegyűjti barátait, és emellett igen találékony is: a végsőkig próbára teszi tárgyait. Ha pedig még nem kiskamasz, hát hamarosan az lesz.


Játszótér a kertben

A hinta a lényeg- válaszolná a legtöbb gyerek, ha megkérdeznénk, mi kell egy játszótérre. Hintából, azután nem is elég egy. Minimum annyi kell, ahány hintázó korú gyerekünk van. Legjobb, ha olyan állványt készítünk, vagy vásárolunk, amin cserélhetők a hinták, így mindig a célnak megfelelőt használjuk. A legkisebbeknek biztonságos támlával és kerettel ellátott bébihintát kell felfüggeszteni, a nagyobbaknak már elég a „deszkahinta” fából vagy műanyagból. Jó, ha van a háznál kötéllétra, gyűrűhinta, nyújtó, mászókötél vagy koronghinta, az egyéni mutatványokhoz. Ha nagyobb gyerekcsapat jön össze, a veszekedés elkerülése végett legjobb, ha egy hintaágyat, vagy egy strapabíró függőágyat szerkesztünk az állványra. A hinta közelébe ne ültessünk bokrot, vagy fát, mert egy idő múlva zavarni fogják egymást, és általában a növény húzza a rövidebbet. A hinta alatt elkerülhetetlen a fű kikopása. Ma már sok helyen kapható gumitégla (ezt sok játszótéren láthatjuk), ami biztonságos, és esztétikusabb is, mit a sáros vagy poros föld. A hintaállvány egy része szolgálhat mászókaként, csúszdát is rögzíthetünk rá. Ha pici gyermek van a családban, kisebb dőlésszögű csúszdát válasszunk. Ha nem akarjuk, hogy az apróság egyedül veszélyes magasságba másszon, ideiglenesen szereljük le az alsó létrafokokat.

Homokozót árnyékos helyre érdemes telepíteni, hogy az elmélyülten játszó gyerekeket védjük a naptól. Legjobb, ha készítünk egy rácsos tetőt, és használat után befedjük vele a homokozót. Így nem lesz olyan vonzó a macskák számára. Lehet eleve tetővel ellátott műanyag-homokozót is kapni, de ezek kis méretűek, klasszikus homokvárépítésre nemigen alkalmasak.

Az óvodás és kisiskolás korosztály él-hal a kuckóért. Kerti laknak kiválóan megfelel egy nem túl féltett kétszemélyes sátor. Ha ilyen nincs, vehetünk csővázas, vászonhuzatú házikót. (Műanyaghuzattal is árulják, de az nyáron rettenetesen befülled!) Ennek az a hátránya, hogy a legkisebb szél is könnyedén felborítja. Készülhet a házikó nagyobb kartondobozból. Vehetünk, vagy barkácsolhatunk fából, de lehet kapni műanyagból is, mégpedig berendezve, borsos áron.

A nagyobbaknak tollas és röplabdahálót is felszerelhetünk, sőt kosárpalánkot is, bár ennek nehéz alkalmas helyet találni, úgy, hogy a gyerekek, a vetemény és a szomszéd is jól érezze magát.


Növények és gyerekek

Ha a tulajdonosok között nem csak megfontolt, fegyelmezett felnőttek vannak, hanem nagy mozgásigénnyel megáldott gyerekek is, ez nagyban befolyásolja a kert kialakítását. Kisgyerekes család kertjébe tilos mérgező növényeket ültetni. Ilyen pl az őshonos, ezért éghajlatunkon gyönyörűen fejlődő tiszafa, melynek a maghéján kívül minden porcikája mérgező. Ugyanez a baj egyes terülő borókákkal is. Jó, ha vigyázunk a tüskés növényekkel is, mint a rózsafélék, vagy a tűztövis. A szúrós bokrok a gyerek bőrét és a labdákat is átlyuggatják. Legjobb, ha a gyerekeknek egy értékes, vagy szúrós növényektől távolabb eső helyen teremtünk kis kerti birodalmat homokozóval és más játékszerekkel, játéktároló ládával.


Falak között

A lakás mérete sok mindent eldönt. Ha ügyesen gazdálkodunk a hellyel (mondjuk függőlegesen is kihasználjuk a teret, galéria vagy emeletes ágy formájában), akkor elfér néhány olyan eszköz, ami mozgásra csábítja gyermekünket. Ami szinte bárhol elhelyezhető, az egy szivacsmatrac, a bukfencezés, birkózás, majd a szaltó-mortálék helye. Ha széles az ajtó, vagy erős a keresztgerenda, házon belül is lehet hintát, gyűrűhintát felszerelni. A falon helyet kaphat egy bordásfal, az ágyról csúszda vezethet le. Újabban egyre többféle, szobában is használható labda kapható, az egészen kicsi “pamacslabdától” a hatalmas kengurulabdáig. Ezt sokszor terápiás célra is használják, és sok hátfájós áldja a feltalálója nevét. Ha nagyon nagy terület áll a rendelkezésre (pince, padlás, közös helyiség), igazi csoda egy saját pingpongasztal. Ha nyáron a kertbe akarjuk telepíteni, feltétlenül víztűrő, kültéri változatot válasszunk.


Rosszalkodás?

A gyerekek mozgásigénye olyan nagy, hogy hivatásos sportolók kidőlnének mellőlük, ha le kellene utánozniuk minden mozdulatukat. (Ezt egy gyorskorcsolyázó részvételével be is bizonyították a hetvenes években.) Ha a gyermekszobából nem csinálunk antik enteriőrt, a kertből pedig francia díszkertet, vagy mintagazdaságot, hanem kölcsönadjuk utódainknak amíg szükségük van rá, biztos kevesebb lesz a hangos „Nem szabad!” és a mérges „Már-megint-micsináltál!”.  Főleg, ha beengedjük a barátokat, vagy kiengedjük csemeténket a barátokhoz. Mert egyedül nem megy, ez sem.

 

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!