2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Itthon Hétszázötvenhét észrevétel az új járási struktúrához

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Hétszázötvenhét észrevétel az új járási struktúrához PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki   
2012. február 29. szerda, 14:10
A társadalmi egyeztetés lezárult, a 757 észrevétel többsége a települések hovatartozásához, illetve a székhely kijelöléséhez kapcsolódik – mondta Zöld-Nagy Viktória, a KIM helyettes államtitkára.


A jövőben identitásalapú, új típusú, modern járási struktúra jön létre. A jelenlegi ügyintézési helyeken a szolgáltatás megmarad, a hátrányos helyzetű térségekben pedig annak színvonala emelkedik. A beérkezett vélemények többnyire egy-egy település más járásba tartozását, illetve a járási székhelyek módosítását tartalmazták. A járások szükségességét nem vitatták, több állampolgár egyetértéséről adott számot.

A járási rendszer kialakításával kapcsolatos, január 29-én lezárult társadalmi egyeztetés tanulságaként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára két tanulságot emelet ki: egyrészt azt, hogy az infrastrukturális adottságok nem minden esetben követik az állampolgárok valós orientálódását, továbbá a szomszédos települések közötti közlekedési kapcsolat esetenkénti teljes hiányát.

Sokan hozzák fel kritikaként, hogy a közigazgatás újjászervezésének döntései és a végrehajtás nagyon gyorsan történt. Zöld-Nagy Viktória elmondta, hogy a járási rendszer kialakításának komoly előzményei voltak. Valós szakmai előkészítés történt: kutatóintézet készített felmérést, amely keretében az állampolgárok, a jegyzők és a polgármesterek véleményét is kikérték. A KIM számos megyei konzultáción részt vesz, ezeken a látogatásokon számos önkormányzati probléma is felmerül. „Ezek a visszajelzések is nagyon hasznosak, hiszen az államigazgatás rendszerében is feladatalapú költségvetési tervezést szeretnénk kialakítani.”

A 2013. január 1-jétől felálló járási hivatalok a meglévő kapacitások bázisán fognak létrejönni, a járási hivatalokban is lesz törzshivatal, emellett a szakigazgatási szervek is megjelennek. „A kialakítás során az ügyintézési helyszíneket és a személyi állományt is szeretnénk megtartani.” – mondta a KIM helyettes államtitkára.

(Forrás: Rádió Orient)


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (1)
1 2012. március 01. csütörtök, 10:12
Azazello
"A szomszédos települések közötti közlekedési kapcsolat esetenkénti teljes hiánya", mint az államtitkár asszony fogalmazott, "tanulságos" volt a járási rendszert kidolgozó minisztérium számára. Jobb későn, mint soha.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!