2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Itthon Szolidaritás

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Szolidaritás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerk   
2012. március 12. hétfő, 14:17
A kokárda és a zászló mindenkié - a hvg.hu írása


Három órára, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szombati tüntetésének kezdetére megtelt a Kossuth tér, már az Alkotmány utcában is állnak az emberek - jelentette a hvg.hu helyszíni tudósítója. A demonstráción részt vesz az LMP és a Demokratikus Koalíció több képviselője is. A résztvevők transzparesein a "munkát kenyeret",  "állam bácsi ne vedd el az iskolánkat, Pistike" "A 2/3 kirabolta a 4/5-öt, hogy az 1/10 még gazdagabb legyen", "Üres fejjel lehet élni, de üres gyomorral nem" feliratok láthatók.

A demonstráción először az Örömóda szólt, majd szokás szerint a Lesz még magyar köztársaság című dal. A tömeget Kováts Krisztina énekesnő-színésznő köszöntötte, aki "köztársaimnak" szólította az egybegyűlteket. "A Szolidaritás mozgalom reményt ad azért, hogy leváltsuk ezt a kormányt" - közölte, majd szavait nagy taps követte.


Fogy a narancs

A rendezvényen felszólalók beszédüket követően az asztalon álló narancsból elvettek egy-egy szeletet, mondván: fogyjon a narancsuralom.

Tanos Áron, a Szolidaritás Ifjúság elnöke beszédében közölte: "Történelmi időket élünk. Nagya változásokat akarunk mindannyian. Azért jöttünk, hogy ennek a két éve tartó őrületnek legyen vége. Elfogadhatatlan, hogy az élet ott kezdődik, hogy jogom van éhendögleni." Tanos az oktatási rendszert hozta fel példának. Szerinte felháborító, hogy 18 évesen azon kell a fiataloknak gondolkodniuk, hogy megéri-e a hazájukban továbbtanulni.

Molnár Lajos a HAT-tól ehhez hozzátette: "ne legyen soha olyan munkaerőpiac, ami gyerekmunkával biztosítja a foglalkoztatottságot", utalt a 16 éves tankötelezettségi korhatárra. Ezt követően Erdős virág felolvasta Van egy ország című saját versét.

Iványi Gábor metodista lelkész úgy fogalmazott: ma ünnepeljük március 15-ét, de nem fizetett statisztákkal, határon túli tájékozatlanokkal és lengyel vendég-szimpatizánsokkal. "Távozzanak a hatalomból azok, akik a gyengébbek kárára akarják az erősebbek helyzetét javítani, akik el akarnak hallgattatni bennünket, akik ki akarnak rekeszteni a szabad választásokból és meg akarják mondani, milyen istent imádjunk és hogyan" - közölte.

 

Megint elzavarták Orbánt a Kossuth téren

A szervezők itt bevágták Orbán Viktor videóüzenetét a 2010-es választások előttről. Ebben azt mondta: tömeges elbocsátásokra kell számítani, nőni fog a gáz és a villany ára, valamint a szocialisták mindent el fognak adni pénzhiányra hivatkozva, fizetős lesz a magyar egészségügy ha nem lesz kormányváltás, ezt fogják folytatni. "A népnek joga van elkergetni a kormányt a demokráciában is" - mondta akkor. A videót nagy éljenzéssel fogadta a Kossuth téri tömeg.


Kónya kokárdát és zászlót kért

Felszólalt a Szolidaritás két társelnöke, Székely Sándor és Kónya Péter is. "Néhány évvel ezelőtt a Fidesz arra kérte március 15-én a híveit, hogy hordják tovább a kokárdát. Akkor beraktam a fiókba és azóta a szívemben hordom. Sokan vagyunk így. Megfigyeltem, hogy az ellenzéki tüntetésekről eltűnt a magyar zászló, a Fidesz rendezvényeken van. A nemzeti jelképeinket senki sem sajátíthatja ki. Arra kérek mindenkit, március 15-én mindenki büszkén viselje a kokárdát, és újra lobogjanak a magyar zászlók az ellenzéki tüntetéseken is" - mondta Kónya, majd kitűzte a kokárdát.

A társelnök ezt követően azt mondta: azért nem bírálja Orbánt, mert az ember akkor kritizál, ha segíteni akar. Ennek azonban nincs itt az ideje. "Ki kell jelentenünk, Orbánnak és bandájának meg kell buknia" - tette hozzá. Közölte: az alaptörvényt és az összes eddigi intézkedést a történelem szemétdombjára kell dobni és elégetni. "Nem leszünk Orbán talpnyalói és rabszolgák a saját hazánkban!" - fejezte be beszédét.

A beszédeket követően Papp János elszavalta Simonyi Imre Húsvét című versét. Lerch István és zenekara után pedig Tóth Kriszta szavalta Bánk magában című verset, Kálid Artúr pedig Martin Luther King Van egy álmom kezdetű beszédét mondta el, magyar átiratban.

A rendezvényen felszólalt Tóth Imre, az éhségmenet ötletgazdája és a Munkát, kenyeret! mozgalom alapítója is. "Utálom a narancsot, nem fogyasztom el, ledobom a földre, tapossátok el" - kezdte beszédét. Tóth "mocskos kis tetűnek" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Beszéde végén maradásra biztatta a tömeget a tüntetés után is. A felajzott tömeg kórusban skandálta "az Orbán, takarodj!" jelszót.


"Hallottuk már az idők során, hogy legyünk türelmesek, majd jobb lesz. Most elfogyott a türelem" - mondta Szakály Annabella ápolónő, a Hazát az ápolónak, ápolót a hazának képviselője. Mint mondta: teljes és gyökeres változásra van szükség az egészségügyi ellátásban, ahol az ember az érték. Szakály megkérte minden kollégáját, hogy tűzze ki a lila szalagot, ami jelképezi: nem hajlandóak részt venni a szabályok felrúgásában. Hozzátette: csak azokat a feladatokat lássák el, amik benne vannak a munkaköri leírásukban.

A műsorvezető Pap János felolvasta az Európai Bizottság levelét, melyben azt írták: támogatják, hogy Magyarország továbbra is megőrizze helyét az Unióban.

"Ebben az országban, melynek nevéből sunyi módon törölték a köztársaság szót, már csak a demokrácia maradt" - mondta Ungváry Rudolf. Szerinte a kormány védi azokat, akik besúgók és ügynökök voltak. "Kádár apánk nem élt hiába, van méltó folytatója a miniszterelnök személyében" - közölte. Beszédét azzal zárta: "Nyújtsunk kezet egymásnak és fogjunk össze bal- és jobboldaliak, liberálisok és konzervatívok, mert nehéz harc áll előttünk."

A tüntetést Verdi: Nabucco című operájából a Szabadságkórus zárta. Végül Székely Sándor felhívta a tömeg figyelmét arra, hogy támogassák az LMP népszavazási kezdeményezéseit. Közölte azt is, hogy a Szolidaritás március 15-én csatlakozik az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom tüntetéséhez. Ezt követően a tömeg feloszlott.Selmeczi Gabriella: nincsenek százezrek az utcán

„Bukott, a korrupcióba és az alkalmatlan kormányzásba belesült szocialista és SZDSZ-es politikusok részvételével zajlott ma tüntetés a Kossuth téren. A magyar emberek összefogásának köszönhetően 2010-ben példátlanul nagy politikai stabilitás valósult meg Magyarországon, a Fidesz és a kormány célja pedig ennek a stabilitásnak a megőrzése, folyamatos újrateremtése annak érdekében, hogy sikerüljön Magyarország újjászervezése, az államadósságot mindig újratermelő nagy rendszerek átalakítása. A gazdaság talpra állítása már megkezdődött, e téren vannak sikerpontjaink. A politikai elitet és a nagytőkét bevontuk a közös terhek viselésébe, így a politikai stabilitást is meg tudtuk őrizni: nincsenek százezrek az utcán, nem jött létre egy társadalmi reformmal szemben olyan tömegellenállás, amelytől meg kell hátrálnia a kormányzó erőknek. A nemzeti ügyek kormánya folytatja Magyarország újjászervezését, a konszolidációs politika jegyében, összefogva az emberekkel és a gazdaság szereplőivel” – tudatta közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a Szolidaritás tüntetésére reagálva.

 


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!