2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Itthon Törökbálinti piac

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Törökbálinti piac PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hídvégi Ferencné - Szerki   
2012. április 27. péntek, 12:07
Az önkormányzat tervei szerint május közepén nyílik a piac, bár üzemeltető még nincs és árusok kerestetnek


A Kék Égben megjelent információval szemben – amely a képviselő-testület egyik vonatkozó előterjesztésből származott – nem április utolsó szombatján, hanem később, a legfrissebb hírek szerint május közepétől nyílik meg a törökbálinti piac. Ez a legfrissebb hír a termelotol.hu portálon olvasható a törökbálinti önkormányzat által közzétett felhívásban. Ebből a nyitás várható időpontja mellett kiderül, hogy a kijelölt helyszín a polgármesteri hivatal mögötti parkoló, a piac péntek délután vagy szombat délelőtt tartana nyitva, a helypénz összege a jelentkezések és a visszajelzések eredményeként lenne kialakítva, a környező települések átlaga most 2.500 forint. Kérik az érdeklődő kistermelőket, hogy szándéknyilatkozatot juttassanak el a város önkormányzathoz, továbbá az időponttal, valamint a helypénzzel kapcsolatos véleményüket is írják meg.

A piac működésének időpontja körüli bizonytalanságot az okozza, hogy az árusok célcsoportja, a minőségi termékeket előállító kistermelők, a már meglévő árusítóhelyeik miatt szombaton délelőtt nehezen hozhatók Törökbálintra. Kérdés azonban, hogy a péntek délutáni nyitva tartás nem járna-e jóval kisebb látogatottsággal, ami a kezdeményezés céljának megvalósulását is veszélyeztetné. Egyelőre a piac üzemeltetőjéről sincs döntés, a képviselő-testületen belül is megoszlanak a vélemények arról, hogy ezt külső vagy belső erőkkel kellene-e ezt megoldani.

A piac valamilyen formában történő megindítása – amely elvben jó ötletnek tűnik - tehát számos részletkérdés rendezését kívánja. Ezek mögött persze felbukkan, hogy mi az újjáélesztés ’filozófiája’. A piac ugyanis a városi kohéziót erősítő közösségi térként lenne igazán életképes kezdeményezés, pusztán kereskedelmi alapon lényegesen kevésbé valószínű a hosszú távú működtetés. A kereskedés és a hagyományőrzés szerencsés keverékének eltalálására azonban nem könnyű feladat, hiszen a hersenő zöldségek és a frissen pergetett termelői méz ínyencei mellett a piac hangulatát keresőkre, a ’bámészkodókra’, a kisvárosi élet régi vagy elképzelt zamata után vágyakozókra is gondolni kell. Márpedig ez utóbbi igények szempontjából nem biztos, hogy az önkormányzat melletti hátsó udvar a legmegfelelőbb hely…

A piac kapcsán persze okoskodásokból sose lesz hiány. Mindezzel együtt bízunk abban, hogy a dolog kiforrja magát, mint a tervek szerint szintén kapható házi bor – nyitás tehát májusban.


Őstermelők, kistermelők jelentkezését várják

A képviselő-testület március végi ülésén arról határozott, hogy a helyi piac helyszínét a Polgármesteri Hivatal mögötti parkolóban jelöli ki. A piac működtetéséhez szükséges feltételek adottak, az üzemeltető kiválasztására is rövidesen sor kerülhet. A piac megnyitásának és nyitva tartásának időpontjáról később tájékoztatják a lakosságot az illetékesek.

A Polgármesteri Hivatal várja az őstermelők, kistermelők és a környéken működő gazdaságok jelentkezését.

Az árusok jelentkezését várja:

Molnár István irodavezető (23) 335 021/235  
GL Outlet Center  2045 Törökbálint, Kinizsi utca 29.

Elek Sándor alpolgármester (23) 335 – 021/266
Polgármesteri Hivatal  2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 79.


A várhatóan május közepén – végén megnyíló helyi piacon az alábbi termékek árusíthatók:

- zöldség, gyümölcs
- savanyúság
- állati eredetű termékek: füstölt húsfélék, szalonna, zsír (élő állat nem árusítható)
- vágott baromfi, jelölt tojás
- hal
- tej, tejtermék
- pékáru
- méz
- feldolgozott termékek: őrölt paprika, aszalt gyümölcs…
- gyógynövény készítmények
- virág, dísznövény
- házi pálinka, házi bor

 


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!