2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Itthon Függő játszma

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Függő játszma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Gábor   
2012. június 25. hétfő, 14:58
Június 26-a - az ENSZ döntése alapján - 1987 óta a Kábítószer-ellenes Világnapja.

 

"Kábítószer minden olyan anyag, amely a fogékony biológiai struktúrák ingerléséhez vezet, amelynek fogyasztása tiltott, vagy a nem tiltott anyagok közül, amelyek fogyasztása veszélyes, visszaélésre alkalmas vagy deviáns".

A fenti – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott – definíció az egyes tudományterületek eltérő nézőpontjainak megfelelően módosul, más-más elemeket hangsúlyozva: a kémia megítélése alapján kábítószernek minősülnek azok – rendszeres fogyasztás során fiziológiai, ill. pszichikai függőséget kialakító – anyagok, melyek természetes vagy mesterséges eredetűek, és a normális testi-lelki folyamatokat effektíve megváltoztatják, az érzékelést torzítják.

A drogok története egyidős az emberiség kultúrtörténetével.

Tágabb értelemben drog alatt a különböző növényi kivonatokat, hatóanyagokat kell értenünk.

Szinte minden civilizációnak megvoltak a saját tudatmódosító szerei, stimulánsai, serkentő, erősítő, vagy éppen nyugtató anyagi. Ezen a kultúrák hiedelmei, szokásai szabályai, egyben korlátozó erőként is hatottak. Beszabályozták a drogok használatának idejét, módját, helyét és gyakran az azt használó kiváltságos csoportok összetételét és létszámát is.

A nyugat-ázsiai sztyeppéken őseink a kancatejből erjesztett kumiszt itták, táltosaik az Amanita muscaria, vagyis a légyölő galóca kivonatát hívták segítségül törzsi ünnepekkor, vagy válságos helyzetekben. A ma már egyértelműen pszicho-stimulánsként jegyzett drogot e nem is ritka gombafaj feldolgozásával nyerték. Az eljárás és annak használati módja generációkról generációkra szállt, értékes tudásként öröklődött.

Indiában, a dél-kínai Jünnanban, illetve Kambodzsában a Camellia sinensis, vagyis a tea cserje leveléből készült főzetek váltak kultikus itallá, hatóanyagait, pl. a tein nevű alkaloidát ma már kétségkívül értékes összetevői miatt kutatják.

A Himalájától délre Afganisztántól a Sárga tengerig az éretlen Papaver somniferum, azaz a mák gubójából nyert nedvet dolgozták és dolgozzák fel ma is, hogy az egyik legelterjedtebb opiátot, a névadó ópiumot kinyerjék. Az ópiumot Kínában a Tang-kor óta használták orvosságként, és minimális mennyiséget termeltek is a szecsuáni területen, de élvezeti szerként csak a dohány XVII. Századi meghonosodása után kezdték használni.

Ezeken a területeken őshonos a latin nevén Canabis indica, vagy magyarul az indiai vadkender, mely a marihuána nevű kábítószer alapanyagát adja.

A Földközi tenger partvidékén az eredetileg csak itt honos, egyik legrégebben termesztett gyümölcs a szőlő erjesztett és érlelt levét isszák több ezer éve.  A bor sokkal ősibb ital, mint az írásos történelmi feljegyzéseink.

A fokhagyma, (Allium Sativum) a csatába menő római légiósok egyik fontos erősítőszerének számított.

Kínában a ginzenggyökér (Panax ginseng) szellemi és fizikai erőnlétfokozó hatásában, illetve afrodiziákum-voltában hisznek.

Nyugat és észak-Európa hűvösebb vidékein a gabonafélék, elsősorban az árpa csíráztatása és erjesztése, főzése, valamint (az enyhe nyugtató hatású) komlóval való ízesítése után nyert ital, a sör vált kedveltté.

A 900 méterrel a tenger szintje felett a trópusi területeken növő Coffea arabica és a Coffea robusta cserjék babszerű magjából szárítás, pörkölés és őrlés útján előállított kávét ma már a világ minden országában isszák jellegzetes keserű íze és élénkítő koffein tartalma miatt.

Az eredetileg Észak- és Dél-Amerikában őshonos Nicotiana tabacum, vagyis a közönséges dohány is széles körben telepített és termesztett növény manapság.

Valaha csak az amerikai őslakosok ünnepein, vallási szertetartásain használt magas nikotintartalmú növény ma már a legelterjedtebb drogalapanyag.

Felhasználják szerves növényvédő szerként vagy nikotin-tartarát formájában, bizonyos gyógyszerek előállítására.

Amerikában a dohányt hagyományosan pszichedelikus szerként használták az indiánok. Azonban azt követően, hogy az európai emberek megérkeztek a kontinensre, hamar kereskedelmi áruként és könnyen hozzáférhető rekreációs drogként vált népszerűvé.

A kontinensek közti kereskedelem fejlődése lehetővé tette elterjedését a Föld minden országában. Ma a felnőtt lakosság közel egyharmada dohányzik. Ez több mint egy milliárd embert jelent. Ennek következménye, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének jelentése alapján a dohányzást kell az elsődlegesen megelőzhető haláloknak tekintenünk a világon. A WHO szerint a dohányzás jelenleg 5,4 millió halálesetet okoz évente.

Mint látjuk, a drogok használata egyidős az emberiség kultúrájával.

De globalizálódó világunkban erősen csökkennek a kultúrák közti különbségek, átjárhatókká válnak az országhatárok, megszűnni látszanak az ősi kultúrák szabályozó hatásai is. Ma már nem kell sok kilométert gyalogolni, hogy édességhez jussunk egy öreg fa odvában lakó méhcsalád kirablásával.

Már nem csak disznóvágáskor juthatunk nagy mennyiségű húshoz, zsírhoz, a vadászat pedig sokak számára szabadidős tevékenységgé vált.

Ma, sajnos, bármelyik középiskola, vagy éjszakai szórakozóhely közelében többféle kábítószer is beszerezhető.

Nincs korlátozás az alkoholfogyasztásra munkaidőn kívül, illetve csak járművezetés esetén.

Megszaladtak a lehetőségeink, szétszakadtak a korlátok, megbillentek a hajdan egyensúlyt biztosító lehetőségek és természetes, vagy társadalmi szabályozók.

A drogfogyasztásnak sokszor csak anyagi akadályai vannak.

Míg az ősi civilizációk tagjai megtanultak együtt élni a saját szereikkel, addig ma nem ritka hír a médiában a kábítószer-túladagolásban meghalt fiatalok esete.

Minden eddiginél nagyobb a családok és az iskolák felelőssége a drogprevencióban, de ennek ellenére a felelősség itt van mindannyiunk előtt:

Mondj te is NEM-et a kísértésre!


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!