2018. február 22., csütörtök

Logo

Címlap Itthon Sok jó magyar Isztambulban is elfér!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Sok jó magyar Isztambulban is elfér! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Lehoczki Csaba   
2012. július 12. csütörtök, 22:08
Beszámoló a Bálint Márton iskola tanulóinak törökországi útjáról.

Idén az Európai Unió Egész Életen Át Tartó Tanulás programjának keretében iskolánk tanulói április végén egy hétre Isztambulba utazhattak. A Comenius program megvalósulása a Tempus Közalapítványon keresztüli támogatással jött létre. Eme hét alatt számtalan lehetőség adódott ismerkedésre, városnézésre és a török kultúra megismerésére.

Az első nap a fárasztó út után megismerkedhettünk a török családokkal, akikkel az elkövetkező hetet töltöttük. A vendéglátók rendkívül kedvesek, figyelmesek voltak, minden kérésünket azonnal teljesítették.

A projekthetünk témája a „Légy különleges” („Be something special”), melynek során az öt ország tizenéves diákjai azt keresték, mit jelent számukra az egyéniség, az identitás, az önmegvalósítás fogalma. Ennek kapcsán voltak különböző csoportos beszélgetések, előadások. Emellett minden ország bemutatta népi hagyományait, az általunk tartott táncbemutató hatalmas sikert aratott.

S hogy milyen is volt maga Isztambul? Isztambul egy hatalmas város, lakossága meghaladja a 12 millió főt.  Többnyire emeletes panelházak alkotják, melyek környezete tiszta, kertes. A város nagy része rendezett, bár a közlekedéssel ott is bőven akadnak problémák Zavarban van.


A kevés szabadidő városnézéssel telt, gyönyörű dzsámikat, mecseteket (Aya Sophia,  Kék Mecset, Topkapi Szeráj) csodálhattunk meg. Ezeken kívül volt időnk elmenni egy hajótúrára a Boszporusz-folyó mentén, és piknikezhettünk egy kis szigeten (meg kell említenem, a szigeten lévő fenyőfák tűleveleiből áradó titokzatos anyag az egész csoportban allergiás reakciót váltott ki, aminek nyomait még most is vakargatjukZavarban van). A legizgalmasabb számomra pedig az úgynevezett „Miniatürk” volt, egy hely, ahol ember nagyságú makettjeit láthattuk Törökország legszebb épületeinek.

Törökország nem csak a mecseteiről, hanem a konyhájáról is híresZavarban van. A családok nem győztek etetni minket, számtalan finom török specialitást próbáltunk ki, melyeknek nagy része  nem sokban tér el a magyar konyhától.

Egy szó, mint száz, Törökország mindenki számára emlékezetes marad, mivel sok jó barátot, emléket szerezhettünk ott. És még az angoltudásunk is bővült egy keveset…Zavarban van


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!