2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Itthon Milyen emberek vagyunk mi?

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Milyen emberek vagyunk mi? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Emese   
2012. augusztus 20. hétfő, 18:12
Továbbmutató gondolatok dr. Fülöp Rudolf nyugdíjaztatásával kapcsolatban.


Meg nem tudom mondani, kitől hallottam hírét, hogy Fülöp Rudolf kiesett a „szani” vezetésére kiírt pályázók köréből. Fülöp Rudolf, aki 21 év alatt a „szaniból”  Törökbálinti Tüdőgyógyintézet csinált, amely tavaly az Év kórháza lett, a főigazgató pedig megkapott minden kitüntetést, amit a hányatott sorsú egészségügyben kivívott sikerei révén méltán megkaphatott.

A pályázatból kizárás oka egyszerű: a forradalmi hevületű kormány által alkotott legújabb rendelet, amely mérlegelés nélkül kizárja a 62. életévüket betöltött közalkalmazottakat a tisztségre pályázók közül. Miután az általános nyugdíjkorhatárt 65 évre kívánja fokozatosan emelni a hatalom, a munkanélküliségi ráta 11% körül mozog, nem tűnik koherensnek a nyugdíjba menetelre elképzelt rendszer.

Nagyon szíven ütött a hír, a 2008-ban vele készített interjúm (TKU VI. évf. 9. szám: Sikerember) kapcsán sokat beszélgettünk, igazán mélyreható benyomást tett rám az energikus, ruganyos járású és korszerű gondolkodású, elképesztő munkabírású kórházigazgató. A további híreket is csak az Origo internetes lap jóvoltából tudhatta meg a Törökbálinti Újság, s tette rá a cikkeket honlapjára. Ezekből aztán kiderült, hogy egy 30 év körüli, a műkereskedelemben és galériákban megfordult német fiatalember kerülhet Fülöp Rudolf örökébe.

„Mark Alexander Federt az interneten található adatok szerint jelenleg egyetlen dolog köti az egészségügyhöz: ő a Magyar Magánkórházak Egyesületének főtitkára.” (Origó) Oda meg azért kerülhetett, mert annak elnöke az apósa. Végzettségét tekintve nincsenek az egészségügyhöz köthető ismeretei.

 

Milyen emberek vagyunk mi? A volt főigazgató beosztottjai, a páciensei, önkormányzati partnerei, az egészségügy közeli és távoli dolgozói? Miért nem tiltakozunk, tüntetünk a rendeletet alkotó kormányhivatal előtt, hatalmas táblákon követelve az elhibázott döntés visszavonását?

Milyen emberek vagyunk mi? Kezdődik az iskolaév, a fenekestül felborított új központosított iskolarendszernek még nincsenek meg a végrehajtási rendeletei, de a pedagógusok hallgatnak.

El nem készült szoftver miatt nem kapták meg a megrostált fogyatékosok az új rendszerű, csökkentett havi illetményt, és ők mégis hallgatnak.

A családi gazdaságok helyett kormány közeli emberek hatalmas földekhez jutnak, de most mégsem szántják dübörgő traktorok a Dózsa György út köveit, a gazdák hallgatnak.

Sámántáncot lejtenek a parlamentben a Szent Korona előtt, s a kormányőrök hallgatnak.

Új Magyar Gárdisták vonulnak fel fenyegetően Cegléd határában a cigányok ellen, s a rendőrök hallgatnak.

Alkotmányellenes, visszamenőleges hatályú törvényeket gyárt a parlament rendeletgyára, az alkotmánybírák hallgatnak.

Nem sorolom, mindenki tudja, mi történik, ha valóban tudni akarja.


Szavamra mondom, sokáig fontolgattam ennek a cikknek a megírását, aztán mégse írtam meg. Felesleges, a bárányok hallgatnak.

Ami mégis a klaviatúrához kergetett, az a Kerthelyiség Margóra rovata volt. Alaposan elolvasni sose volt ingerem, mert kusza, zavaros, és tendenciózus. Lényeg, hogy Gyurcsány neve valamilyen kontextusban belekerüljön. Most meg az tűnt fel, hogy megláttam Fülöp Rudolf nevét, viszont Gyurcsányét nem.

A cikkíró is fájlalja a főigazgató kiebrudalását, igaz, eszébe nem jutna ezt a lépést az általa is vallott, és képviselt kormánypolitika integráns részeként végiggondolni. Sőt, az utolsó két bekezdésben még azt a költői kérdést is megkockáztatja, ”hogyan nyerhetett egy nem megfelelő végzettséggel rendelkező galériavezető a meghirdetett igazgatói (sicc!) pályázaton?”

És erre még csattanóként a másik kérdés! „Ja, és ha nem megfelelő a végzettsége, akkor miért is pályázott?”

Az én kérdésem meg az lenne: Ezt éppen ő kérdezi?


Éppen egy éve, a tavalyi augusztus 20-i kitüntetettek sorában üdvözölhettük a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet főigazgatóját, dr. Fülöp Rudolfot, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkereszt fokozatát kapra meg kiemelkedő szakmai és közéleti munkásságáért. Méltán, hiszen Törökbálint díszpolgára 1991-től az intézet igazgatója, 1997-től pedig főigazgatója, és a város polgárai az intézet keretein belül biztosított szakrendeléseken személyesen is tapasztalhatták a folyamatos fejlődést, az orvosi gárda felkészültségét és emberi hozzáállását a gyógyításban.

Több mint 20 év vezetőként, ez már önmagáért beszél, de akinek személyesen is volt alkalma szót váltani a jogász-, közgazdász végzettségű, dinamikus, jó fellépésű, impulzív egészségügyi „menedzserrel”, az tisztában van azzal, hogy milyen tudatos koncepció, korszerű szemlélet, lankadatlan odafigyelés és nem napi nyolcórás munka áll a tiszteletreméltó eredmények mögött.

És persze az ember, a maga példamutatásával, tisztességével, humánumával, kitartó szorgalmával. Az általa vezetett egészségügyi intézet tavaly a maga kategóriájában elnyerte az „Év kórháza” címet.

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (14)
14 2012. augusztus 27. hétfő, 05:59
st
Peet írta:Ezek objektív megítélése nem szabad, hogy korhatár, sokkal inkább egyedi elbírálás kérdése kéne hogy legyen!

Való igaz, hogy nem vagyunk egyformák. Ebből következik, hogy saját vállalkozásában mindenki dolgozhat temetése napjáig, ha van annyi ereje, kedve, tehetsége, vagy akár csak a szükség viszi rá. A közalkalmazottaknál azonban van hivatalos korhatár.

Mindenki másként látja saját magát mint környezete és azok számára akik tovább szeretnének dolgozni de nem engedik neki, nem lesz elfogadható ha a másik maradhat. Hogyan lehetséges megmagyarázni valakinek több évtizedes alkalmazás után, hogy ő nem olyan jó, mint az, aki időn túl is főállásos lehet? - és ki bírálhatja el a különbséget? Ilyesmiből komoly feszültség adódhat ami sem a kivételezettnek sem a mellőzöttnek nem jó, de még akkor sem jó ha nincs egykoru kollega vagy rivális. Ha valamire szabály van, akkor az vonatkozzon minden érintettre. Abból nem lesz sértődés, megbántottság, suttogás és nyugodtan írhatok még egy stb-t.

Amennyiben a nyugdíjra jogosult személy nélkülözhetetlen, vagy olyan jó a területén hogy megéri az államnak az extra kiadást, bizonyára megvan a mód, hogy privát tanácsadóként vagy félállású nyugdíjasként alkalmazzák. Bár ez utóbbit nem hiszem hogy elfogadná valaki, aki évtizedeken keresztül vezető volt.

Én is találkoztam energikus idősebb emberekkel– direkt nem írtam öregeket, mert fogalmaim szerint az öregség a tehetetlenségnél kezdődik ami lehet akár kilencven év is. Ismerőseim megtalálták azokat a lehetőségeket és aktivitásokat amiktől továbbra is teljes embernek érzik magukat és azt hiszem ez a lényege a békés nyugdíjba menetelnek. Node ez már szinte lerágott csont.
13 2012. augusztus 26. vasárnap, 22:08
Peet
Kétségtelen tény, hogy sok más területtel egyetemben pl. az egészségüggyel is vannak problémák! Aligha hiszem, hogy ezt a rendcsinálást a fehérházban íróasztal mögött lehet megoldani. Ez a kardcsörtetés mögé bújtatott merev szabályrendszer egyetlen igen fontos tényezőt hagy figyelmen kívül: magát az EMBERT! Láttam már akár hetven feletti - fizikai- és szellemi ereje teljében lévő - öregembert fiatalokat is megszégyenítő kreatívitással vezető beosztásban hasznosan dolgozni, s biztos lehet az ellenkezőjére is számos példát felhozni. Ezek objektív megítélése nem szabad, hogy korhatár, sokkal inkább egyedi elbírálás kérdése kéne hogy legyen!
12 2012. augusztus 25. szombat, 07:54
jj
Kedves st ,azt hiszem az én hibám ,de én nem a régi elismert ,a munkáját kivállóan végző igazgatóhoz ragaszkodnék 10 körömmel,csupán nem szeretném ha arra alkalmatlan ember kerülne a helyére-mert a mérce magas-és ugye miután elolvasta az Origó cikkét is-van másik is erről a témáról,már önnek sem annyira evidens,hogy miképpen nyerhetett pályázatot ez a bizonyára műkereskedésben kiváló szakember! Köszönöm jó kivánságát egészségemmel kapcsolatban-hasonló jókat kivánok önnek -a cápákat igyekszem kerülni-bár egyre több van belőlük -és bár a halakat szeretem az ilyen emberekhez tartozó fajtát megvetem !
11 2012. augusztus 24. péntek, 10:47
st
Kedves jj!
Köszönöm válaszát. Ami azt illeti, én a Törökbálinti Újság Milyen emberek vagyunk c. cikkét olvasva reagáltam, amiben nincs közvetlen megadott URL az Origóra ezért nem tudhattam, hogy a téma honnan göngyölödött. Lehet az én hibám (?) hogy nem néztem jobban utána a pontos háttérnek. Ennek ellenére az álláspontom változatlan, ahhoz, hogy egy intézmény hosszú távon sikeres legyen nem árt az időszakos vérfrissítés. Amennyiben túl sokáig marad az azonos vezetői gárda, könnyen kialakul a klikkesedés, a különböző összefonódások és ennek velejárói. (A gyakori menedzser csere hasznosságának elvét vallják például a nagy, sikeres bankok is, nyilván megvan rá az okuk). Ezzel nem azt mondom, hogy a szóban forgó intézményre és környékére jellemzőek az említett negatívumok hiszen nem is ismerem belülről, csak azt mondom, hogy erre minden változtatás nélküli év elteltével nagyobb az esély.
Abban is hiszek, hogy a fiataloknak kívánatos helyben - értsd Magyarországon- munkát adni. Ha jogos nyugdíjazás útján akkor úgy is, hiszen állandó téma tömeges külföldi munkavállalásuk. És igen, bízni is kell bennük, a kor követelményeinek legtöbbjük jól megfelel amit pedig nem tudnak azt a tapasztalat megtaníttatja velük, hiszen így megy ez vagy tizenkétezer + két millió éve.
Ami a cápa hasonlatot illeti, örülök, hogy ennyire megtetszett és még jobban hogy valószínű azon kevesek közé tartozik aki még nem találkozott velük.
Bízom benne, hogy a Tüdőgyógyintézet megtalálja a legjobb megoldást.
Sikeres gyógykezeléséhez gratulálok és kívánok további egészséges, szép éveket
Királypárti st
Éljen sokáig V. Herald, XVI. Gusztáv Károly, II. Margaret, II. Erzsébet, I. Don Juan Carlos. II.Albert, stb. Őfelsége!!!
10 2012. augusztus 24. péntek, 06:55
jj
st-nek: figyelmébe ajánlom még egyszer olvassa el at Origó-ban meg jelent cikket: http://www.torokbalintiujsag.hu/lapszemle/7818-uj-kórház igazgatói-pályázat.Az biztos ,hogy fiatal-lehet ,hogy több nyelven beszél,de a magyart csak töri-és téves pályázatot adott be-és elfogadták-és többek tiltakozására vissza vonták!Speciel én semmilyen párti vagy is ha lehet még ilyen "ember párti vagyok"-na és a több ezer a Szanatóriumban kezelt beteg egyike! Ez talán nyomós érv-ha azt szeretném-ne cápákkal küzdeni tudó legyen az intézmény vezetője-hanem hozzá értő szakember! Azt hiszem csak ebben az esetben reménykedhetünk valami jóra fordulásban!!
9 2012. augusztus 24. péntek, 04:42
st
“,ezek után lehet még valami jóra is számitani???”
JJ-nek
Nem ismerjük mi volt a Szanatórium vezetői állásának betöltésének a kiírás, de látatlanban tiltakozunk az ellen aki elnyerte. Nekem szintén nincs fogalmam a feltételekről, de játszunk el a gondolattal. Mi van akkor, ha az intézményt nemzetközi szintre próbálják hozni, afféle Varázshegyet ( Thomas Mann) alakítani belőle. Ennek felépítéséhez éppen megfelel egy több nyelven kiválóan beszélő, energiával tele fiatal ember, akinek megvannak a kiépült kapcsolatai és ezeket a Szanatórium előnyére tudja használni. Kár is mondani, hogy ebben, vagy hasonló esetben igenis lehet jóra számítani, hiszen ez jó lenne a Szanatóriumnak, jó lenne Törökbálintnak és jó lenne az államnak.
S még mielőtt az a vád érne, hogy egyik vagy másik párt malmára akarom hajtani a vizet bevallom, hogy nekem személy szerint teljesen mindegy a Szanatórium jövője, de nem látok rossz, Törökbálint és Szanatórium ellenes szándékot az új vezető választásában, mint ahogyan még jónéhány változásban sem, ami elsőre felborzolja a kedélyeket. Különben pedig királypárti vagyok.
8 2012. augusztus 23. csütörtök, 13:16
st
Peet-nek
A tüntetőkről és rendőrökről talán egyszer máskor, máshol. Ami a Szanatóriumot illeti, ilyen jellegű helyen vezetői hierarchia van, ebben a szakmai vezető is benne foglaltatik, legtöbbször közvetlen a csúcsvezető alatt. A nagyfőnöknek nem az a dolga, hogy személyesen kezelje a betegeket vagy hogy rakosgassa a kötszereket, mint ahogyan egy –sokszor civil- hadügyminiszter sem azért áll a posztján hogy egymaga háborút nyerjen.
7 2012. augusztus 23. csütörtök, 12:57
jj
" st"-valószinű egy 30-as műkereskedő aki a cápákkal is elbirt valószinű tudja majd szakértelem nélkül,hogy mennyi gézre,gyógyszerre,segéd eszközre.......... stb van szüksége egy ilyen nagy területet ellátó intézménynek-ehhez elég ha hozzá jutott ehhez a pályázandó Szanatóriumi gazdasági vezető poszthoz-hozzá értés nem-csak megfelelő kit hogyan kell majd megenni/ugye mint a cápák/ na és nyilván valakinek nagyon ismerősének kell lenni-aki el is fogadta ezt a pályázatot!! Azért ha nem lenne ez veszélyes még nevetnék is rajta,de nem megy!!Peet-önnek minden szavával egyet értek,ezek után lehet még valami jóra is számitani???
6 2012. augusztus 23. csütörtök, 12:32
Peet
Amikor a békés kődobálókkal, indítóakkumulátorral a hóna alatt szaladgáló spontán tüntetővel szemben intézkedő rendőrök közül többeket hurcolnak meg, mint ahány rendbontóval szemben eljárnak, már nem is szabad csodálkozni azon, ha egy kórházat műkereskedőre akarnak bízni! Amennyiben nincs szükség egy csúcsvezető szakmai hozzáértésére, akkor hogyan ítéli meg a beosztottak szakmai teljesítményét? Vagy erre az apróságra sincs szükség?
A szomorú inkább az, hogy egy egész Bizottságnak nem szúrt szemet a szakmai hozzáértés hiánya!
5 2012. augusztus 23. csütörtök, 10:37
st
“30 év körüli, a műkereskedelemben és galériákban megfordult német fiatalember kerülhetett volna mivel pályázatot nyert,”

Egy intézmény vezetéséhez vezetői képességek kellenek és nem a szakterület részletes ismerete, sőt megkockáztatom, hogy ez utóbbi néha egyenesen hátrányos. Azt pedig a fiatalember javára írnám, hogy előzőleg műkereskedelemmel foglalkozott ami tele van cápákkal, ha ott megállta a helyét, a Szanatórium már igazi szanatórium lesz számára:) és sem az intézmény sem a személyzet nem fogja kárát látni művészettel kapcsolatos hátterének.
Jó lenne már egy kis egymás iránti bizalom.
4 2012. augusztus 23. csütörtök, 10:12
jj
st: El kéne már dönteni mit akarunk – ha valódi rendet, akkor az írott és íratlan szabályokat m i n d e n k i n e k be kell tartani hogy a milyen emberek vagyunk mi kérdésre nyugodtan lehessen pozitív választ adni. Részemről jobb lenne az irott szabályok betartására törekedni-és mivel ez naponta változik mostanság azt hiszem nehéz lenne ezt betartani-mi ez?-KÁOSZ-minden szinten ,amiből az emberi érzés teljesen kimarad-ha csak a döntés hozó érdeke nem másképpen kivánja! Igy aztán marad a kérdés "Milyen emberek vagyunk mi?Vagy amit "coundown" irt :: "Milyen emberek azok, akik ezt az őrült (unortodox, további jelzők tetszés szerint sorolhatóak...) rendszert építik és ezt hazudják szebb (magyar, turáni, további eposzi jelzők tetszés szerint sorolhatóak....) jövőnek?". Sok minden eszembe jut, de az "államférfi" véletlenül sincs köztük.-azt hiszem ez is világos !Nem az volt a cikk lényege,hogy a pályázaton nem a kiváló munkát végzett dr Fülöp Rudolf nem nyert-hanem egy olyan embernek adtak bizalmat- hanem az örökébe egy 30 év körüli, a műkereskedelemben és galériákban megfordult német fiatalember kerülhetett volna mivel pályázatot nyert,nem akarom még leirni,hogy mennyi köze van az egészségügyhöz -ezt megtette a cikk irója! Igy marad mind a 2 kérdés-érdemi válasz jön valakitől???
3 2012. augusztus 23. csütörtök, 09:24
st
El kéne már dönteni, hogy mit akarunk – ha valódi rendet, akkor a szabályokat mindenkinek be kell tartani és mindenkivel be kell tartatni.
A Szanatóriummal kapcsolatban:
A nyugdíjazás két oldalú dolog. Egyrészt lehet, hogy kiváló és változatlanul aktív embereket is érint akik még használhatnának saját területükön. A másik oldalon azonban ott vannak a fiatal, tettrekész diplomások akiknek egy része képtelen elhelyezkedni mert a számukra megfelelő állásokat nyugdíjas korúak töltik be akik szeretnék kihúzni még néhány évig a magasabb jövedelemért.
Miután nem vagyok bálinti, csak fenti cikkből értesültem, hogy Fülöp Úr a szaniból Szanatóriumot teremtett. Valójában ez csak úgy volt lehetséges, hogy ő is megkövetelte a fegyelmet és betartatta a szabályokat. Kalapot le előtte. Munkáját azonban nem önkéntes alapon, hanem jogos fizetésért végezte, hiszen a dolgok természetes rendje hogy munkéárt bér. Ami plusszt beletett, azért megkapta a külön elismerést. Meg lehet érteni, hogy a Szanatóriumot kicsit sajátjának tekinti és azt is meg lehet érteni, hogy hiányolná a vezető szerepet, de neki is, támogatóinak is be kéne látni, hogy mindennek megvan az ideje. Ami eljőőő.
A többi felvetett kérdésre is csak magam ismétlem. El kéne már dönteni mit akarunk – ha valódi rendet, akkor az írott és íratlan szabályokat m i n d e n k i n e k be kell tartani hogy a milyen emberek vagyunk mi kérdésre nyugodtan lehessen pozitív választ adni.
2 2012. augusztus 22. szerda, 10:27
A "Milyen emberek vagyunk mi?" mellé kívánkozik egy kézenfekvő kérdés: "Milyen emberek azok, akik ezt az őrült (unortodox, további jelzők tetszés szerint sorolhatóak...) rendszert építik és ezt hazudják szebb (magyar, turáni, további eposzi jelzők tetszés szerint sorolhatóak....) jövőnek?". Sok minden eszembe jut, de az "államférfi" véletlenül sincs köztük.
1 2012. augusztus 21. kedd, 08:21
jj
Köszönöm ezt az irást.egyre többször fogalmazódik bennem is ez a kérdés ,hogy milyen emberek vagyunk mi?-amilyenné egyre inkább kényszeritenek-és ez roppant szomorú!Sajnos ez már csak igy van-ha valakinek a valakije akkor bármit meg tehet-ha viszont ért a dolgához az a fenét sem érdekli jelenleg sem a városunkban-sem országosan!!Nem kérhetek én elnézést dr.Fülöp Rudolftól-csak köszönetemet fejezhetem ki-sok Törökbálinti és a környezetében lévő település lakói nevében,hogy az "Év kórháza" lett keze alatt az intézmény,de ami sokkal fontosabb-az egész orvosi-és ápoló személyzet mindig a legjobb ellátást biztositotta az intézmény falai között megjelenő betegek és hozzá tartozói számára!!
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!