2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Itthon Részvételi demokrácia és önkormányzás

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Részvételi demokrácia és önkormányzás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szőke Péter   
2013. március 29. péntek, 14:21
Törökbálinti Civilegyetem - második tavaszi előadás
2013. április 3. Szerda 18.00 az MMMH-ban.

 

Előadó: Dr. Ugrin Emese művészettörténész, politológus (Stratégiakutató Intézet)

Mindenki számít és Mindenki számít Rád!


Gondolatébresztő:

"A részvételi demokrácia, mint társadalmi és politikai alapvetés a 17. századra vezethető vissza. Azon arisztotelészi felfogáson alapszik, hogy az ember szociális lény. Következésképpen a szabadság nem határozható meg csupán az egyén viszonylatában. A szabadság nem a szuverenitásból, hanem a társadalmat alkotó autonóm közösségek / csoportok sokaságából és különbözőségéből vezethető le. Az autonómiák artikulálódásának és kiegyenlítődésének eszköze pedig a szubszidiaritás, a kisegítés elve, amely a hierarchikusan építkező hatalmi struktúrák helyébe az együttműködések, partnerségek kimeríthetetlen sokaságát állítja.

Az elmúlt évszázadok során a részvételi demokrácia az önkormányzatiság alapelvévé vált ugyan, de a fogyasztói társadalom és gazdaság korszakában az autonóm közösségek feloldódásával, a szabadság az egyén individuális érdekeinek szolgálatába állt. A polgárok alkotta államban, az egyén és állam közötti kapcsolat a hatalom gyakorlásának eszközrendszereiben, nem pedig a közvetlen és folyamatos párbeszédben testesül meg. Az önkormányzat az államigazgatási rendszer részévé vált, működési rendszerét tekintve kicsiben az államhatalom struktúráját képezi le. Napjainkra az önkormányzat és az önkormányzás fogalmai nem csak szétváltak, de az önkormányzás jól működő helyi közösségi autonómiák hiányában megszűnt létezni.

Vajon ma, amikor járási rendszer kialakításával a hatósági tevékenységek kikerültek az önkormányzatok kezéből, újra teremthető-e az önkormányzás?

Milyen lehetőségeket rejt magában a részvételi demokrácia a helyi közösség újjáteremtéséhez és a demokrácia kiteljesedéséhez?"

 

Az előadásra mindenkit ismét szeretettel várunk!

Szervező:

Tükörhegyi Közéleti Egyesület,
Törökbálint Város Önkormányzata,
Stratégiakutató Intézet

Helyszín: MMMH


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!