2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Itthon Pénzbehajtásra használják az állatvédelmi törvényt

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Pénzbehajtásra használják az állatvédelmi törvényt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. január 22. csütörtök, 19:20

Egyszerű pénzbehajtásba torkollott az Orbán-kormány által még az előző ciklusban elfogadott új állatvédelmi törvény végrehajtása. Az állatkínzókat vagy a nagyüzemi ebszaporítókat továbbra sem ellenőrzi senki, aki viszont elmulasztja a legújabb (immár a sokadik) ebösszeírást, 30 ezer forintos büntetésre számíthat.

A jegyző végigsétál a település utcáin, és ahol kutyaugatást hall, bedob egy csekket a 30 ezer forintos büntetésről – így fog működni a gyakorlatban az ebösszeírás, illetve a nagyközönség számára jórészt ismeretlen új kötelezettséghez kapcsolódó szankciórendszer az általunk megkérdezett, budapesti állatmenhelyen dolgozó szakértő szerint.

Az intézkedést az előző ciklusban elfogadott állatvédelmi törvény vezette be: ebben a jogalkotó előírta a kutyák kötelező csipezését (és az elektronikus jelölésen alapuló országos ebnyilvántartás felállítását), másrészt azt, hogy az önkormányzatoknak háromévente ebösszeírást kell tartaniuk. Az összeírás a gyakorlatban úgy működne, hogy a helyhatóság kiküld a tulajdonosnak egy adatlapot, amit az kitöltve visszaküld.

Csakhogy a legtöbb helyhatóság (például a fővárosi kerületek jó része) egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel, még olyan mélységig sem, hogy legalább a település honlapjára feltöltse az adatlapot. Büntetni viszont lehet, sőt kell: a törvény a bejelentés elmulasztása esetén ebenként 30 ezer forintos büntetést ír elő, és a szinte minden saját bevételüktől megfosztott önkormányzatok valószínűleg ki is fogják használni a bújtatott ebadó lehetőségét.

A határidő elvileg december végén lejárt, tömeges regisztrációról azonban egyelőre nincs szó, a legtöbb kutyatulajdonos nem is tud az egyébként sem központilag, sem az önkormányzatok által nem reklámozott új kötelezettségről. Érdekes ugyanakkor, hogy ahol egyáltalán működik az adatlap-kiküldési módszer, ott jellemzően azok a tulajdonosok kapnak értesítést, akiknek a kutyájában már van csip, így értelemszerűen az állami nyilvántartásban is szerepelnek – esetükben tehát az újabb összeírásnak semmi értelme, hiszen – ahogy a szakértő fogalmazott – „az állam értesít minket, hogy van egy kutyánk, ezért értesítenünk kell az államot arról, hogy van egy kutyánk”.

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője arra is felhívta lapunk figyelmét, hogy a jogszabály ellentétes a közigazgatási törvénnyel, az ugyanis az állampolgár számára a legkisebb költséggel járó adminisztrációs megoldást írja elő, itt viszont az értelmetlen aktaszaporítás minősített esetéről van szó. Sallai szerint hiába beszél bürokráciacsökkentésről a kormány, ha sorozatosan olyan adatokat kér be az emberektől, amelyek az államigazgatásban már rendelkezésre állnak. A politikus elmondta: az LMP törvénymódosító javaslatot ad be azért, hogy a csipes kutyák gazdái mentesüljenek az újabb összeírási kötelezettség alól.

Azoknak, akik most értesültek az összeírásról, és elvégeznék a bejelentést az önkormányzatoknál, de nincs adatlapjuk, a szakértő azt ajánlja: néhány település, például Szentendre honlapjáról jelenleg is letölthető a nyomtatvány, és minimális módosítással (a településnév kitörlésével) máshol is be lehet adni, bár így sem biztos, hogy a büntetést megússzuk, ha az egyébként értelmezhetetlen adatokkal (milyen típusú veszettség elleni oltást kapott stb.) megbirkózunk. Az internet azonban sokak – például a kis falvakban vagy tanyán élő idősebb kutyatulajdonosok – számára nem megoldás, és nyilvánvaló, hogy rájuk a jogalkotó egyáltalán nem gondolt, vagy legfeljebb csak a büntetési lehetőség törvénybe írásánál.

(A nol.hu nyomán)

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!