2018. március 21., szerda

Logo

Címlap Kultúra Törökbálint: ’Ahol a szívem dobban!’

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Törökbálint: ’Ahol a szívem dobban!’ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Rupaszov Tamás   
2011. április 05. kedd, 14:21
Szokatlan és rendhagyó eseménynek ad helyet május 22-én az MMMH az önkormányzat támogatásával.

 

A Folkbeats a New York-i Centrum Management felajánlása nyomán indult, s nem kisebb fődíjjal kecsegteti népzenei és világzenei versenyzőit  mint egy-egy kéthetes észak-amerikai turné a kategória győzteseinek. A Centrum olyan neves produkciókat turnéztatott az Egyesült Államokban az elmúlt 30 évben mint a Muzsikás, Sebestyén Márta vagy Balogh Kálmán. Autentikus magyar nép- és világzenében nem volt eddig példa hasonló kezdeményezésre, nem csoda hát, hogy annak ellenére, hogy nem az ún. kommersz szórakoztatóipar számára készült programról van szó, hanem hagyományőrzésről és a népzenénkből merítő  Kárpát-medencei világzenéről, a Folkbeats sorozatra felkapta  fejét a sajtó és mellé állt számos nagynevű szakmai szervezet.

A Hagyományok Háza, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Duna Televízió és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete biztosítja a program szakmaiságát. A rendezvény fővédnöke pedig Budapest főpolgármester-helyettese Csomós Miklós.

A Folkbeats, a nevezett mintegy száz tehetség bemutatása mellett az elődöntők esti programjain felvonultatta a szakma krémjét, a sorozatot februárban a Csík Zenekar nyitotta meg, de fellépett többek között a Kerekes, a Barbaró, a Holdviola s a most zajló középdöntők alatt vendégük lesz Dresch Mihály és a Gryllus Kiadó művészei is, mintegy nevükkel adva nyomatékot a hazai népzene megismertetésére is fókuszáló Folkbeats fontosságának.

Azonban a törökbálinti döntőn a rivaldafény már a döntő főszereplőire irányul. Május 22-én a Folkbeats szokásos programszerkezeténél maradva lesz népművészeti vásár, kiállítás, kézműves-foglalkozás és filmklub gyerekeknek, s a látogatók megnézhetik Boka Gábor ’János Vitéz másképpen’ című előadását is. 16 órától pedig a népzenei és a világzenei kategória két-két legjobbja méri össze tudását, ízelítőt adva koncertműsorukból, mellyel már az amerikai turnéjukra készülnek.

A Folkbeats bekerült a Magyarország soros EU elnökségévek párhuzamosan zajló kulturális rendezvénysorozatba, így Törökbálint egy valódi európai program helyszíne lesz.

A verseny állásáról, a versenyző zenekarokról és a rendezvények időpontjairól, valamint menetéről a www.folkbeats.hu internetes oldalon tájékozódhatnak. A döntő részletes programja pedig megtalálható a www.mmmh.hu oldalon.

 


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!