2018. március 17., szombat

Logo

Címlap Kultúra Felelj a zenére!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Felelj a zenére! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szalma Balázs   
2012. május 03. csütörtök, 11:04
Zenés program a Zimándy-napon

 

A Zimándy Ignác Általános Iskola névadójának idei ünnepén, vagyis a Zimándy-napon egy különleges könnyűzenei programnak adott otthont. Néhány budapesti egyetemista álmodta meg eme kezdeményezést, melynek az alapvető célkitűzése, hogy a mai tizenéves korosztállyal megismertesse a könnyűzenét, a hangszereket, és összességében a zene szeretetét hangsúlyozza a fiatalok számára. Tapasztalataik szerint ugyanis a mai tinédzserek meglehetősen nagy hányada a valódi zenei kreativitást nélkülöző, a - szó hagyományos értelmében vett - hangszerek nélkül születő szerzeményeket, az igazi tartalom nélküli elektronikus- és popzenéket preferálja. Azonban eme gyerekek többségének nincs igazán lehetősége arra, hogy mással találkozzon, ugyanis a rádióban, televízióban, sőt az interneten is elsőként az igénytelenebb „zenékbe” botlanak, az énekórán pedig esetleg egy elektromos gitár vagy dob tiltott gyümölcsnek számít.

Ez a tervezett programsorozat ezeknek a folyamatoknak kíván hadat üzenni, és első állomásként Törökbálintra látogattak el a szervezők. Hosszas egyeztetés után végül a Csakis Funk nevű, fiatal budapesti együttes lépett fel, méghozzá tőlük szokatlan módon akusztikus hangszereléssel. Ez azonban nem érződött az előadásukon, ugyanis a csapat egy rendkívül élvezetes bemutatót tartott. A rövid koncertet követően a fiúk - akik többek között a tavalyi ELTE-s Zenekarok Fesztiváljának ezüstérmes együttesét alkotják – hangszerbemutatóval egybekötött zenélés-népszerűsítő beszélgetést folytattak a lelkes diákokkal. A félórásra tervezett program így kétórásra nyúlt, ugyanis a gyerekek maguk is kipróbálhatták a gitárokat, és a zenekar tagjai bizony rengeteg autogramot is kénytelenek voltak kiosztani a megjelenteknek, valamint az ismerősöknek, barátoknak.

Összességében sikeresnek mondható a program bemutatkozó alkalma. Megerősíthetjük az együttes tagjainak azon véleményét, miszerint ha már egy-két gyereknek is olyan nagy élményt szereztek, hogy komolyan elköteleződnek a zenehallgatás, sőt –játszás mellett, már sikert könyvelhettek el. A projekt további célkitűzései között szerepel ugyanis az is, hogy a csellengő, szabadidejét tartalommal megtölteni képtelen fiatalok számára felkínálja a zenélés lehetőségét, mint egy életen át tartó örömforrás ígéretét.

 

 


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!