2018. március 17., szombat

Logo

Címlap Kultúra Színikritika - SUGAR

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Színikritika - SUGAR PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Novák Edit   
2013. január 17. csütörtök, 00:27
A Van, aki forrón szereti című film színpadi változata, a Turay Ida Színtársulat 2013.01.11-i előadása Törökbálinton


Nagyon jó szórakozást ígért a Turay Ida Színtársulat SUGAR c. előadása, hiszen a darab a Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot) 1959-ben bemutatott amerikai filmvígjáték színpadi változata. Ezt az 1920-as években játszódó fergeteges gengszterfilm-paródiát az Amerikai Filmintézet 2000-ben minden idők legjobb amerikai vígjátékának választotta, valamint a 100 legnagyobb amerikai filmek közé sorolta. Olyan neves színészek nyomdokaiba kellett lépniük a színtársulat művészeinek, mint Marilyn Monroe, Tony Curtis és Jack Lemmon.


Robert Thoeren történetéből írták: Billy Wilder és I.A.L. Diamond
Zene: Jule Styne Dalszövegek: Bob Merrill,
Magyar dalszöveg: Topolcsányi Laura
a Broadway változatot létrehozta: David Merrick,
a Broadway változatot rendezte és koreografálta: Gower Champion

Fordította: Bátki Mihály

Virág  Bódi Barbara
Joe  Kiss Zoltán
Jerry  Weil Róbert
Osgood  Mikó István
Jászai Mari-díjas
Sue  Nyírő Bea
Bienstock  Győri Péter
Spats  Bozsó József
Morton felügyelő  Nagy Gábor
Mary Lou  Borbély Krisztina
Dolores  Tébi Márta
Olga  Germán Lívia
Sandy  Virga Tímea
Dude  Tóth Alex
Leslie   Merk László
Ricco 
Szarka Zsolt
Boxer, Skippy, Boy…  Bácsatyai Gergely

Közreműködik a Bíró Band
Zenei vezető: Bíró Péter
Díszlet: Krsztovics Sándor
Jelmez: Kassai Judit
Koreográfus: Borbély Krisztina, Merk László, Bozsó József
Rendezőasszisztens: Szabó Anikó
Rendező: Bozsó József


A nem mindennapi történet két munkanélküli zenészről szól. Menekülniük kellett a gengszterek elől miután akaratlanul szemtanúi lettek a rivális bandák leszámolásának Chicagóban. Joe és Jerry női ruhába öltözve beállt egy női zenekarba, Joe-ból Josephine, Jerry-ből pedig pedig Daphne lett. A turné alatt a két nőimitátor beférkőzött Sugar, azaz Virág, a banda énkesnője bizalmába. Kedvéért Josephine levetette a női göncöket, hogy valóra váltsa Sugar álmát, egy milliomos playboy udvarlását. Jerry Daphne-ként sem maradt udvarló nélkül. Nem tudott kitérni Osgood, az öreg kecske heves ostromlása elől. E két pár szerelmi románcát a gengszterek megjelenése szakította félbe. Hogyan lett ebből végül happy and? Hogyan jutottak el a - "Senki sem tökéletes!" - végső poénjáig ? Kiválóan szórakozhattunk, amíg ezt megtudtuk.

Még mielőtt felgördült volna a függöny a Bíró Band zenekar, Bíró Péter vezetésével nagyszerű hangulatot teremtett. Ezt követően a Hab a tortán női banda, azaz  Borbély Krisztina, Tébi Márta, Germán Lívia és Virga Tímea remek ének- és tánctudásával kápráztatta el a közönséget. A jól sikerült koreográfiából tökéletes tánctudása ellenére, alkatánál és koránál fogva feltűnően kilógott Sue szerepében Nyírő Bea. A darab folyamán sajnálatos módon sem a lányok szigorú vezetőjeként, sem párjára, a titkári, szervezői posztot betöltő Bienstock-ra féltékeny, hisztis asszonyként nem volt elég karakteres. Győri Péter viszont a kicsit papucs Bienstock megformálásaval igen szórakoztató volt, ahogy kikancsingatott a kapcsolatából. Alakításai emlékezetesek, ez is az volt. Bozsó József nemcsak rendezőként és koreográfusként, Spats szerepében színészként is jeleskedett. Igen profi volt a főgengszter alakjában. A gengszterek kicsit sokat szteppeltek a darabban, bár ezt tökéletesen csinálták. Nagy Gábor fellépése Morton felügyelőként nem volt elég fenyegető, csupán jelen volt a színen. Osgood igazán mulatságosan kattant Daphne-ra. Jót szórakozhattunk rajta. Mikó István a milliomos udvarló szerepében viszont nem hagyott különösebb nyomot. A darab szerint Virág egy igazi bombázó. Bódi Barbarának ezt nem sikerült elhitetnie annak ellenére, hogy szépsége, nagyszerű ének- és tánctudása predesztinálná erre. Kár, hogy prózai színészként igen visszafogott, erőtlen  volt. Az est fénypontja a két női ruhába bújt muzsikus. Kiss Zoltán könnyelmű, állástalan muzsikusként, majd egy milliomos bőrébe bújva hiteles volt. Josephine-je viszont ormótlan, esetlen, nehézkes mozgású. Nem egy nőimitátort, inkább csak egy női ruhát öltött  férfit láttunk benne. Az est igazi színfoltja Weil Róbert fantasztikus alakítása volt. Daphne szerepében sziporkázott. Férfiúi szerepében is nagyon szimpatikus volt, de nőként mindenkit levett a lábáról. Le a kalappal a teljesítménye előtt!

A rendező, Bozsó József, a koreográfusok, Borbély Krisztina, Merk László, Bozsó József és a Bíró Band zenekar igen profi munkát végeztek. A sikerhez hozzájárultak Krsztovics Sándor praktikus, könnyen mozgatható díszletei és Kassai Judit korhű jelmezei. Turay Ida Színtársulat  büszke lehet e produkciójára. Sok tehetséges ember összehangolt munkája eredményeként nagyszerű előadás született. 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!