2018. március 17., szombat

Logo

Címlap Kultúra Színikritika - Lovagias ügy

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Színikritika - Lovagias ügy PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Novák Edit   
2013. január 24. csütörtök, 14:38
Hunyady Sándor zenés vígjátéka 3 felvonásban.
A Karinthy Színház  2013.01.19-i előadása.

 

Várakozással teli zsúfolt nézőtér. Hunyady Sándor (1890-1942) írói kvalitása vagy Bajor Imre várhatóan remek alakítása az előadás vonzereje? Talán mindkettő. Az 1935-ben íródott, később megfilmesített dráma Hunyady első darabja. A filléres gondok és az emberi méltóság mindenkor aktuális problémájával foglalkozik, a kettő összeegyeztethetetlenségével. Cselekménye mindennapos történet. Bárhol, bármikor megeshet, hogy egy kisember önérzetén csorba esik.

A történet röviden:
A cég vezérigazgatói irodájában három alkalmazott dolgozik: Virág úr, több évtizedes szolgálatban megőszült könyvelő, Gizike, az igen csak termetes, ám mégis vonzó gépírókisasszony és Pali, a főnök unokaöccse, a cinikus nőfaló. Virág úr odavan Gizikéért, de házasemberként tisztes távolságot tart. Gizikének tetszik az udvarlása, de valójában a fiatalúrért rajong. Pali mindenkinek udvarol, még Gizikének is. Virág úr féltékenységében rátámad. A konfliktus vége dulakodás, összetört szemüveg, tintától maszatos arc, megtépázott öltöny és önérzet lett. Virág úr az inzultustól mélyen megsértve azonnal felmond, majd megtörten távozik. A happy end-ig még nem kevés megpróbáltatás vár rá.


Zenés színpadra állította Verebes István
A betétdalok zenéjét szerezte: Márkus Alfréd

A dalszövegeket írták:
Békeffi István, Harsányi Zsolt, Martos Ferenc, Márai Lajos, Márkus Alfréd,  Szilágyi László, Vadnai László, Verebes István, Vitéz Miklós


SZEREPLŐK:

Virág  BAJOR IMRE
Virágné  CSOMA JUDIT
Nagymama  LORÁN LENKE
Baba  BALÁZSOVITS EDIT
Pali  ÁRPA ATTILA
Gizike  BALÁZS ANDREA
Milkó  MEGYERI ZOLTÁN
Vödrös  AGÁRDI LÁSZLÓ
Müller  KARSAI ISTVÁN
Flugbäller Frigyes  FÖLDVÁRI PÉTER

Díszlet:  MIRA JÁNOS
Jelmez:  TORDAI HAJNAL
Díszletkivitelezés:  MAJOR ATTILA
Hang:  ROMÁN DÁVID
Fény:  LÉNÁRT GÁBOR
Világítástervező:  KIRÁLY TAMÁS
Kellék:  BÍRÓ TAMÁS
Zenei vezető:  FEKETE MÁRIA
Zenei munkatárs:  RÉTI ANIKÓ
A rendező munkatársa:  NÉMETH DÓRA
Szcenika, produkciós asszisztens:  RIDZI GÁBOR

Művészeti vezető: KARINTHY MÁRTON

Rendező: VEREBES ISTVÁN


Az előadás zenés vígjátékot, jó szórakozást ígért. A kis létszámú zenekar dallamaira gördült fel a függöny.  Fekete Mária vezetésével profi módon játszottak, kísérték a színészeket. Sajnos, a színészeknek és a
zenekarnak nem mindig sikerült együtt muzsikálniuk, időnként előfordult egy-két hamis hang is.

A szereplők daloltak örömükben, bánatukban. A rendező ilyenkor a világítással leszűkítette a teret, ezáltal intimmé tette ezeket a jeleneteket.

Az előadást a színészek egyenetlenül teljesítették, az első felvonásban úgy tűnt, bele kell rázódniuk a darabba. Gizike szerepében még Balázs Andrea alakítása sem sugallta azt a nagyszerű teljesítményt, amit a továbbiakban nyújtott. Zavaró volt, hogy szólamának transzponálása időnként nem volt elég kényelmes a hangjának. Árpa Attilát megjelenése predesztinálta a fiatalúr szerepére, de játéka szerint nem azt a nagyvonalú, lezser világfit láthattuk benne, mint amilyennek Paliként kellett volna lennie. Az ének- és táncjeleneteit kivéve alakítása igen elfogódott volt. Virág úr lányának, Babának udvarlójaként már oldottabban játszott. Balázsovits Edit üde jelenség, csak a nevében Baba, valójában már majdnem felnőtt. Tetszetősen sikerült megmutatnia a kamaszlányban megbújó izgalmas nőt. Kár, hogy kívülállónak tűnt, amikor szerepe szerint nem neki kellett megszólalnia, szerepelnie. Virágnét Csoma Judit játszotta. Remek volt, mint zsörtölődő háziasszony, lányáért aggódó anya, békétlen, majd a férjével közös sorssal megbékülő feleség. Profi színésznő, nem véletlenül Jászai Mari-díjas. Lorán Lenkének süket nagymamaként csak megszólalnia kellett, és máris sikere volt. Szórakoztató volt, ahogy folyamatosan félreértette a hozzá szólókat. Jelenlétét, játékát a közönség hangos tetszésnyilvánítással köszönte meg. Az epizódszereplők, Megyeri Zoltán (Milko), Agárdi László (Vödrös), Karsai István (Müller) "régi motorosok" a szakmában. Ennek megfelelően teljesítettek, mégpedig jól.

Bajor Imre a darab főszereplőjeként az első perctől kezdve tökéletes volt. Nem játszotta, élte a szerepét. Fantasztikus volt már a kinézetével, arckifejezésével is. 30 év irodai szolgálattól megroskadt testtartásával az orosz irodalom csinovnyikára emlékeztetett. Lenyűgöző, felejthetetlen az alakítása. Ilyen élményért érdemes színházba menni!

A rendezés Verebes István Jászai Mari-díjas színész, rendező érdeme. Minden a helyén volt. A dalbetétek, a jól betanított koreográfia szerinti táncok azonban mintha egy külön darab jelenetei lettek volna. A mozdulatokban az önfeledtségnek, a felszabadultságnak nyoma se volt. Túlságosan megcsináltnak hatott. Összességében az előadásnak - a prózai jelenetekkel együtt - sikerült valóra váltania a jó szórakozás ígéretét. Aki teheti, nézze meg!


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!