2018. március 17., szombat

Logo

Címlap Kultúra Színikritika - Liliomfi

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Színikritika - Liliomfi PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Novák Edit   
2013. február 13. szerda, 09:35
Szigligeti Ede: Liliomfi
Vígjáték a Turay Ida Színtársulat előadásában 2013. 01.19-én a Ferencvárosi Művelődési Házban.

 

Szigligeti Ede (1814-1878) Liliomfi című legismertebb, cselszövésekre és félreértésekre épülő vígjátékát 1849-ben mindössze két délután alatt írta meg. A fondorlatokban bővelkedő darab története röviden :

Az özvegységre jutott Szilvai Tódor professzor felkeresi titokban nevelt gyámleányát, Mariskát, hogy magával vigye és feleségül adja unokaöccséhez, Szilvai Gyulához. Nem is sejti, hogy unokaöccse időközben színésznek állt és Liliomfi néven már meghódította Mariska szívét. A professzor hevesen ellenzi Mariska és az éhenkórász teátrista szerelmét. Liliomfi meg azt hiszi, nagybátyja a hitvesének akarja a lányt. Egy másik, a társadalmi különbségek miatt reménytelennek látszó szerelem, Gyuri, a pincér és Erzsike, a gazdag Kányai fogadós lányának története összefonódik Liliomfi és Mariska sorsával. Mennyi cselvetésre volt szükség, hogy diadalmaskodjon a két pár szerelme? Erről szól e vígjáték.


Szereplők:

Szilvai Tódor, professzor:
Csere László Jászai Mari-díjas
Mariska, a nevelt lánya: 
Rárósi Anita
Camilla, nevelőnő:
Hűvösvölgyi Ildikó
Liliomfi, színész:
Sövegjártó Áron
Szellemfi, színész:
Boros Zoltán
Pataki Elza, színésznő,
Szomszédasszony, Schwarzné:
Szabó Anikó
Kányai, fogadós: 
Bregyán Péter Jászai Mari-díjas
Erzsike, a leánya: Bódi Barbara
Gyuri, pincér: 
Kurkó József
Schwarz Adolf:
Weil Róbert
Cziegler báró: 
Tóth Alex
Díszlet: Kovács Yvette Alida
Rendezőasszisztens: 
Szabó Anikó
Rendező: 
Mikó István Jászai Mari-díjas

 

Nyitott színpad fogadta a nézőket. A díszlet Kovács Yvette Alida munkája. A praktikus díszlet mindkét oldalán felállított, a természetre utaló, rettenetes zöld színre festett, két nagyméretű tábla sokat rontott a látványon, a különböző jelenetek egyébként jó hangulatú enteriőrjén.
Az előadás a színészek próbájával kezdődött, Shakespeare Rómeó és Júlia verseit skandálták. Ez a játék a játékban túl hosszúra sikerült. Hamisan csengtek e sorok, különösen Júlia szerepét játszó, próbáló Pataki Elza színésznő, azaz Szabó Anikó szájából. Említésre méltó viszont a színésznő későbbiekben a fogadós szomszédasszonyaként. Igen karakteres parasztasszony volt ízes beszédével. Majd Schwarznét alakította. Játéka három különböző színésznőt sejtetett a szerepek mögött. A bevezető vontatottságát kárpótolták az elkövetkező jelenetek.

Sövegjártó Áron alakította Liliomfit. Csak beszélt a szerelemről, de a szerelem érzése nem hevítette, ha mégis, nem jött le a színpadról. Ennek ellenére sikerült szimpatikussá tennie a mindenki által körül rajongott színész figuráját, ahogy küzdött az ő Mariskájáért. Megvolt benne a teátristák bohémsága, könnyedsége. Alakítása az utolsó felvonásban volt igazán tetszetős. Mariska, a gyámleány, Rárósi Anita volt. Kedves, bájos e szerepben. Őszinte, tiszta érzéseivel Liliomfi helyett is szerelmes volt. Kár, hogy kevésbé volt hihető a felháborodása, amikor megcsalatva érezte magát.

Szilvai Tódor szerepében Csere László Jászai Mari-díjas művészt láthattuk. Nem sok színt vitt a professzor megformálásába, túlságosan szenvtelen volt. Tisztességesen eljátszotta a szerepét, de semmi több. Camilla, Mariska nevelőnője abban a hiszemben, hogy Liliomfi őt szereti, igen mulatságos volt. Hűvösvölgyi Ildikó e szerepben nagyszerű, ahogy magabízásából eljut a felismerésig, Liliomfi számára ő csak egy mámi. A csalódottságától oly elemi erővel tört ki belőle a harag, hogy dühétől még a nézőtéri székek is beleremegtek. Igen hatásosan távozott. A Kányai fogadóba pincérnek állt, szerelmes ifjú, Gyuri Kurkó József. Élettel teli, lendületes játéka igen megnyerő volt. Erzsikéjével pajkosan a lopott csókokkal, kedveskedő szavakkal. Bódi Barbarának, a fogadós lányaként sikerült eljátszania a szerelméhez hű, de apjának is engedelmes leányt. Kányait Bregyán Péter Jászai Mari-díjas művész alakította. Túlzóan korlátolt képességűnek játszotta ezt a fogadóst, aki egyébként rátermett gazda, ugyanakkor apaként igen bugyuta. Azt viszont tökéletesen adta, arckifejezése felejthetetlen. Schwartz Adolf, a pesti fogadós fia Weil Róbert. Jól sikerült maszkját megtoldotta még a bárgyúsággal. Remek volt.

A rendező Mikó István. Jó volt az előadás ritmusa. A bonyodalmak kibogozásáig pörgős jelenetek váltották egymást. Kár, hogy túl gyakran élt ugyanazzal a helyzetkomikummal. Az orra csapódó ajtó, a kézre leeső feltolható tálaló ablak sokadszorra már nem volt olyan vicces. Érdeme viszont, hogy a színészek teljesítménye összességében egyenletes volt. A darab motorja Szellemfi, Liliomfi hű barátja, színésztársa. Bolondozásaival sok vidám percet szerezett. Boros József e bohózat bohóca, a maszkírozása szerint is. Alakítása vidám, könnyed, lendületes. Igazi kópé, időnként nagyon emberi, szívhez szóló. A darab utolsó mondata az ő szájából hangzott el. Ők, Thalia papjaként a nagyérdeműt szolgálják a továbbiakban is. A poén nem szólt nagyot, de az üzenete eljutott. A közönség hálásan és hosszasan tapsolta a színészek áldozatkész munkáját.

Jó volt látni, hogyan éltek, gondolkodtak és vigadtak eleink a szabadságharc bukása utáni gyászos időben. Jó lenne, ha Szigligeti Ede neve olyan ismerősen csengene, mint Katona Józsefé vagy Madách Imréé. Az általános műveltséghez hozzátartozna az az ismeret, hogy Szigligeti munkássága elválaszthatatlan a magyar színházi kultúrától. Emlékét nem hagyjuk feledni a darabjai, elsősorban a Liliomfi újabb és újabb színpadra állításával. A Turay Ida Színtársulat mostani előadásával e nemes hagyomány folytatója. A törökbálinti közönség 2013. 02.17-én láthatja.

 


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!