2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Kultúra Ízlések és pofonok

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Ízlések és pofonok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Novák Edit   
2014. március 06. csütörtök, 19:37

Ízlések és pofonok - zenés kabaréest a Latinovits Színházban

A végén csak a megkönnyebbülés maradt, hogy véget ért. Mi volt ez az egész? Egy Ikea-, Auchan-, Decathlon-reklám? Vagy Török Bálint szerepeltetésével a Törökbálinttal  versengő Wudersch, azaz Budaörs önfényezése? Egyes nézők szerint a lejáratása…….

A budaörsi színtársulat új kabaréját hat színész, öt fiatal szerző, négy rendező, egy zeneszerző és egy szövegíró hozta létre. Ígéretük szerint mindennapi problémákkal, nem mindennapi köntösben, slágergyanús dallamokkal fűszerezve szórakoztatnak majd.Illúziórombolóan a színészek hol saját  személyükben, hol szerepük szerinti figurába bújva, festve, mázolva voltak jelen, nem rajtuk múlott a siker. Urmai Gábor a virtuális városnézés kalauzaként tisztességgel végigkonferálta az estét, de az egyre unalmasabb jelenetekkel nem sikerült kabaréhangulatot varázsolnia, főleg úgy, hogy nem egy vibráló konferanszié egyéniség.

Urmai nemcsak az est idegenvezetője, hanem Szalay Marianna, Fazakas Júlia, Páder Petra, Csányi Dávid és Marton Róbert játszótársa is volt. Hiába Páder Petra kislányos, kedves mosolyú játéka, Szalay Marianna fanyar egyénisége, Fazakas Júlia sokszínű tehetsége, Csányi Dávid igyekvő, nagy átélése, Marton Róbert józan játékstílusa, leszámítva zombivá válása őrületes jelenetét, a produkció sem egy színházi előadás, sem egy kabaré élményét nem nyújtotta. Szabó Borbála POSZT-díjas drámaíró, Litkai Gergely Karinthy-gyűrűs magyar humorista, forgatókönyvíró, Laboda Kornél dramaturg, rendező, színész, Fehér Boldizsár, Fehér Gáspár fiatal írók írásai nem voltak sem szórakoztatóak, sem mulatságosak, inkább erőltetettek, olyanok, mint egy irodalmi önképzőkör gyatra próbálkozásai.

A nyolc jelenet témáinak - Fitt Life,  Szabad művészet,  Abszolút szerelem, Z világháború Budaörsön, Lakva ismeri meg az ember Rómeót, Bikkfamese, Szájenszfiksőn, Detektívek- nem sok köze volt a kabaréhoz, viszont sokmindent megtudhattunk Budaörsről. Többek között, hogy a  Wudersch névre is hallgató város mennyire fiatalos, hiszen fitten tartja magát 778 éve már, hogy Budapest nyugati kapujaként egyre nő és terjeszkedik, minden változik és fejlődik. Most az a 15 éve még csak művelődési ház, mostanra már játszóház, a színészkirály, Latinovits Zoltán nevét viselő színház. E színpadon született meg Ízlések és pofonok címmel ez az  előadás.

Már az elején unalomba fulladt. Az első jelenet, a Fitt life  kínosan hosszúra sikerült. Kíntorna volt ez a közös ugrabugra a fitnessguru Nancy-vel, az amerikai termékreklámok könnyed, laza, ugyanakkor rámenős modorában, edzőtársai hozzá hasonló széles, idült mosolyával, mellettük ez az ostobán naív, hiszékeny Irén az esetlen igyekvésével. Lehengerlő edzéstervük görbe tükör a hiszékeny, akaratgyenge nőknek, embereknek! “Ahhoz, hogy felépítsük az új életünket, le kell rombolnunk a régit!”- súlykolta belénk profitéhségtől hajtva megállíthatatlanul a DVD Nancy-je. Sokkolóan közönséges stílusban osztogatott tanácsait követve a jelenet Irénje lenullázta az életét. Ilyen ostobák, bambák, mamlaszok lennénk? Nem hiszem.

A második jelenet, a Szabad művészet  pénzvezérelte érdekvilágában a nyereség utáni vágy  tarol, majdnem mindent, mindenkit bedarál. A nagyképű művészvilág felszínessége, megalkuvása inkább szánalmas volt, mint nevetni való! A következő jelenet, az Abszolút szerelem szerint magányra kárhoztatva élünk, elbeszélünk egymás mellett, a szerelmi boldogság csak álom marad. A  következő, Lakva ismeri meg az ember Rómeót jelenet a klasszikus Rómeó és Júlia megcsúfolása. Innen kezdve egyre silányabb történetekkel - Z világháború Budaörsön, Szájenszfiksőn - próbálták szórakoztatni a közönséget. A Bikkfamese, a zsaruszlengbe mártott Hófehérke és a hét törpe a családi élet, a Detektívek, a detektívregények parodizációja volt. A Szájenszfiksőn, az est legkevésbé sikerült  jelenete után e harmatgyenge produkción még a könnyed finálé sem segített, sem az ömlengős dal: “Budaörs, te csodás, te vagy nékem a szívdobbanás”, sem a jól megkoreografált tánc. A végén csak a megkönnyebbülés maradt, hogy véget ért. Mi volt ez az egész? Egy Ikea-, Auchan-, Decathlon-reklám? Vagy Török Bálint szerepeltetésével a Törökbálinttal  versengő Wudersch, azaz Budaörs önfényezése? Egyes nézők szerint a lejáratása…….

Novák Edit

Bemutató: február 15. 19.00 Latinovits Színház, Budaörs

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!