2018. április 22., vasárnap

Logo

Címlap Lapszemle A bank döntése miatt állt le a Tópark

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

A bank döntése miatt állt le a Tópark PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó Emese   
2011. január 07. péntek, 23:06
A finanszírozó pénzintézet megsegítésének feltétele a kelet-közép-európai térségben való szerepvállalás felmondása volt.


A Biatorbágy és Törökbálint határába tervezett Tópark lakópark építésének első üteme a banki finanszírozás leállítása miatt akadt el. Az ügy hátterében nem a szokásos ingatlanpiaci bonyodalmak állnak; a kölcsönt nyújtó bank a saját boldogulása érdekében függesztette fel a magyarországi beruházás finanszírozását.

Egy ilyen nagyságrendű beruházás - a tervek szerint nagyjából 180 hektáron épülnének, épülnek irodák, lakások és kereskedelmi ingatlanok a Tópark beruházás keretében - anyagi hátterének megteremtése régen sem ment könnyen, az elmúlt két évben pedig szinte teljesen ellehetetlenült - világítja meg Petrovszky Gábor, a luxemburgi Walker and Williams Investment Group igazgatóságának tagja az építkezés nehézségeit. A társaság 2008 óta egyedüli részvényese a Tópark projekt fejlesztőjeként ismert Walker and Williams Hungary Zrt.-nek. Korábban e cégnek több a brit Virgin-szigetekre bejegyzett vállalat is részvényese volt - ezen vállalatok 2009 végén léptek ki a Walker and Williams Hungary mögül, de mint megtudtuk, a tulajdonosi szerkezetben lényeges változás nem történt, hiszen korábban, az anyacég maga is a brit Virgin-szigetekre volt bejegyezve - innen települt 2009 végén Luxemburgba.

Ami viszont változott, az a beruházás első ütemét finanszírozó Eurohypo ÁG bank hozzáállása.

- Az Eurohypo a német COIIUIUMV bank leányvállalata, ez utóbbi pedig a válság kellős közepén német állami segítségre szorult. Úgy tudjuk, hogy ezt a segítséget a bank azzal a feltétellel kapta meg, hogy vállalta kelet-közép-európai ügyleteinek felfüggesztését; a tavalyi évben a bank magyarországi fiókját már meg is szüntette - mondja Somos Attila, a Tópark marketingigazgatója, akitől megtudtuk, hogy a jelenlegi finanszírozási gondok a projektnek mintegy 10 hektáros területét - a fejlesztés első ütemét - érintik.

- Az Eurohypo bankkal csak erre a 10 hektáros területre írtunk alá finanszírozási szerződést, még 2007-ben, ezt pedig 2009-ben, azaz a válság beköszöntét követően is hosszabbítottuk - ennek ellenére a finanszírozás abbamaradt - közölte a cégvezető. A helyzetet tovább nehezíti, hogy mint az Opten cégadataiból kiderül, a beruházó cégnek nincsenek tartalékai, és bár a 2009-es évet több mint félmilliárd forintos nettó árbevétellel zárta, mérleg szerinti eredménye a 9 millió forintot sem érte el. Kérdéses az is, hogy az építkezés leállására hogyan reagálnak a bérlők, hiszen az eredeti tervek szerint a fejlesztés első üteme az idei év második negyedévére elkészült volna. Az ugyanakkor már biztos, hogy a tényleges átadás dátuma a banki tárgyalások kimenetelétől és hosszától függően több hónapot csúszik.

Mint egyébként megtudtuk, a banki finanszírozás leállása nem minden előzmény nélkül történt. A pénzintézet 2010 elején több hónapon keresztül nem hagyta jóvá az építkezés befejező munkálataira vonatkozó alvállalkozói szerződéseket, és a munkálatok megkezdése után is több hónapot csúszott a július havi teljesítések ellenértékének átutalásával. Az augusztusi teljesítések kifizetése után a szeptemberi teljesítéseket a bank még elfogadta, de ellenértéküket már nem folyósította. A bank novemberben tájékoztatta a beruházót arról, hogy az első ütem finanszírozását felfüggesztette. Ez a szünet a Walker and Williams tájékoztatása szerint a fejlesztés többi ütemét nem érinti, mivel ott más a finanszírozó. Ennek megfelelően a projekt második ütemeként tervezett bevásárlóközpont építése még az idén megkezdődhet. Szintén nem álltak le az infrastrukturális fejlesztések: az autópályacsomópont építése jelenleg is folyamatban van.

Ezt a 2 milliárd forintos beruházást a fejlesztő saját erőből valósítja meg; a hídszerkezet már elkészült, az átadás időpontja a belső úthálózat kivitelezési munkálatainak folytatódásától függ. Könnyen lehet, hogy az átadásra már tavasszal sor kerül. A valósághoz persze hozzátartozik, hogy ennek az útszakasznak a tervek szerint tavaly júniusban kellett volna elkészülnie, de a kivitelező cég csúszott a munkálatokkal.

- A csúszások és az első ütem leállása nem vetnek jó fényt a projektre, de ezzel meg kell birkóznunk. Társaságunk elsődleges célja emiatt az, hogy az Eurohypo bankkal megállapodjon. Persze mivel a bank tőkeinjekciójának feltétele a kelet-közép-európai finanszírozás leállítása volt, kérdéses, hogy a tárgyalás mennyi időt vesz igénybe és hogyan végződik. Tudomásunk szerint Lengyelország kedvezményezett lett, Szlovákia, Románia és Csehország viszont tiltólistára került. Ennek tényét mi ugyan már korábban tudtuk, a Tópark munkálatait egészen tavaly novemberig nem állítottuk le - mondja Somos Attila, majd hozzáteszi, hogy mivel európai szintű, nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható beruházásról van szó, a végső esetben államközi egyeztetések is szóba jöhetnek - ilyen lépések egyelőre nem történtek.

Mint megtudtuk, a bank a finanszírozás leállítása óta eddig 2 milliárd forint folyósításával maradt el, a Walker and Williams pedig arra vár, hogy a bank ezt az összeget kifizesse - az alvállalkozóinak csak ezt követően tud fizetni a cég. Az eddig elvégzett munkákra eddig egyébként nagyjából 20 milliárd forintot folyósított a bank. Az első ütem kivitelezője a Deutsche General Bau Holding Zrt. - ezen cég leányvállalata a Tópark infrastruktúra-fejlesztéséért felelős Bia Project Zrt. Utóbbi felügyelőbizottsági elnöke az egykori szabad demokrata elnök, Kuncze Gábor volt - az ő jogviszonya eredetileg 2013 márciusáig tartott volna, ám az Opten adatai szerint 2010 áprilisában - nagyjából az országgyűlési választásokkal egy időben - megbízatása, tagsága megszűnt.

forrás: MNO


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (7)
7 2011. augusztus 25. csütörtök, 12:34
salom
Bizonyára zaklatják a kivitelezőket az Izraeliek,hogy mikor jöhetnek már az új lakásaikba.
6 2011. március 23. szerda, 18:33
jj
Sajnos nem csak Biatorbágy-Törökbálinti terület is- de a lényeget tekintve mindegy is!Törökbálinton nagyon sok fát bokrot vágtak ki és a horgászok ki alakitott stégjeit kérdezés nélkül eltávolitották,eléggé barbár módon,és a beton rengeteg és a felturt talaj bizony Törökbálint egyik buszmegállójából látható -sőt karnyujtásnyira van ahol előtte gyönyörű zöld terület volt"Sajnos"
5 2011. március 23. szerda, 18:10
zsiguci
Szerintem rossz helyre írtatok.Az a félbemaradt betonszörny Biatorbágy közigazgatási területén van.
4 2011. március 23. szerda, 14:58
jj
Csatlakozom Tóbiáshoz!!!annyi a kiadhatatlan iroda,raktár ,üzlet és az eladhatatlan lakások is egyre gyülnek,minek akkor még épiteni!!!-közben a természetet rombolni én a felelősökkel vissza álittatnám az eredeti állapotot!!!
3 2011. március 23. szerda, 14:31
Mátyás Istváns
Legnagyobb problémának látom hogy igazán nem nagy hangsujt forditanak az egész beruházásra, mármint a sajtó orgánumok hisz elég nagy beruházás történt azon a területen. Mi csak szenvedő alanyai vagyunk ennk az egész munkafolyamatnak. Alvállakotóként vettünk részt az épitkezésen mint gépészek,de 6-hónapja nincs ellentételezve az elvégzett munka, mindenki kitérő válasszal háritja ha e kényes kérdésre krül sor.Mi és a többi alvállalkozó reménytelenül várjuk azt a jelet hogy továbbiakban mi történi ill. mi nemtörténik senkitől nem kapunk érdembeli választ. Ki adja meg , megint családok fognak tönkremenni?
2 2011. január 26. szerda, 13:56
Tóbiás
Remélem soha de soha nem épül meg , és ezt tiszta szívemből mondom !DE sajnos a mi Pistánk és igen tisztelt barátai (csuka) , már alig várják , hogy láthassák a nekik épített lakásaikat !
1 2011. január 10. hétfő, 23:29
Bounasieaux
Örülök, hogy a TóParkról végre egy ilyen összeszedett és az illetékeseket is megszólaltató cikk került ki a lapra. Az eredeti változatnak nyomát se találom a Magyar Nemzet rendkívül ronda oldalán, így a Törökbálinti Újságnak köszönöm a híradást.
Megjegyzem egy elég csúnya elírás azért van benne, a TóPark közel sem lakópark, ez körülbelül olyan mintha mondjuk a művházat hastáncközpontnak hívnám, pedig hát a hastánc oktatás csak az egyik szolgáltatása a sok közül. A TóParkot ugyanannyira lehet lakóparknak hívni mint rekreációs-, iroda-, kúltúr-, bevásárló- vagy épp sportközpontnak. Ha nem is javítják a cikkben, azért örülnék, ha legközelebb nem így hivatkoznának a beruházásra.
Köszönettel: Bounasieax
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!