2018. április 22., vasárnap

Logo

Címlap Lapszemle Három adót is bukhatnak az önkormányzatok

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Három adót is bukhatnak az önkormányzatok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Haász János, Szentkirályi Balázs   
2011. március 18. péntek, 19:00
Fideszes és ellenzéki polgármesterek körében is terjednek hírek, hogy helyi adók elvonását tervezi a kormány. Az Index.hu írása


Az újabb elvonással teremtenék meg az Orbán Viktor régi álmának számító állami közoktatás pénzügyi forrásait. Erről a jövő héten megjelenő Magyary Zoltán-tervben lehetnek részletek. Jelenlegi formájában megszűnhet az iparűzési és a gépjárműadó, de akár az idegenforgalmi is, legalábbis az önkormányzatok helyett a költségvetés lehet a címzettje mindháromnak. Az ipából az idén 505 milliárd forint folyhat be, a gépjárműadó 73, az idegenforgalmi 6 milliárdos tétel. Ellenzéki politikusok szerint ezek elvonása az önkormányzatok gúzsba kötését jelentené. Tény ugyanakkor, hogy a központosított adóztatás hatékonyabb, mondja az adószakértő.

Az önkormányzati feladatok átrendezésével az körvonalazódik, hogy az iparűzési és a gépjárműadó terhére szervezi meg a kormány az államosított alapoktatás támogatását – erősítette meg az Index értesülését Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Az állam az elvont önkormányzati bevételekből fedezné az új rendszerben központosított pedagógusbérek folyósítását és az alapoktatással kapcsolatos egyéb költségeket is. A terveket azonban még nem véglegesítették, és a pontos számokat sem lehet tudni – mondta Gémesi.

A probléma az, hogy az iparűzési adó nem fejlesztésre megy, hanem a legtöbb önkormányzat működési költségeket fedez ebből a forrásból. Gémesi attól tart, hogy a kormány több pénzt von el, mint feladatot, ami az önkormányzatok megszorítását jelenti.

Az állam az iparűzési adó elvonását a normatív támogatások emelésével részben vagy egészben ellensúlyozhatná. A jelenlegi önkormányzati finanszírozás alapja pontosan az, hogy a magas iparűzésiadó-bevételt (ipa) termelő önkormányzatok alacsonyabb normatív támogatást kapnak, mondván, a hiányzó részt saját bevételeikből ki tudják egészíteni.

Ezért az ipa teljes elvonása vagy megcsapolása (egyelőre nem tisztázott, hogy melyik mellett dönt a kormány) a normatív támogatások visszaemelését kellene hozza, de Gémesi tudomása szerint ebben nem gondolkodnak. Helyette inkább még több önkormányzati feladatot akarnak integrálni az új, járásokra épülő közigazgatási rendszerbe (a hírek szerint az önkormányzati jegyzők államigazgatási hatásköreit a kormányhivatalok járási kirendeltségeihez telepítenék).


Járások önkormányzati pénzből

Névtelenséget kérő költségvetési bizottsági forrásunk szerint kormánypárti körökben felmerült az idegenforgalmi adó központosítása is, amivel 6,5 milliárdot vonna el a kormány a településektől.

A bizottsági tag szerint a különböző adónemek központosításával a kormány a járási rendszer kialakításához is forrást teremtene, de a témakör hivatalosan még nem került a bizottság napirendjére.


Fehérgyarmattól Sopronig

A Széll Kálmán-tervnek nevezett reformcsomag bejelentése óta tudni, hogy az Orbán-kormány állami irányítás alá vonná a közoktatást. A dokumentumban azt írják: "az államnak vissza kell térnie az oktatás világába. Nem függhet az oktatás színvonala az önkormányzatok helyzetétől és eseti döntéseitől, az állam ezen a téren egységes rendet tud tenni".

Az oktatás központosítása, amin már a terv nyilvánosságra hozatala előtt összeszólalkozott Kósa Lajos debreceni polgármester a kormányfővel, és ami Orbán Viktor régi álma, nagyjából 450 milliárd forintos pluszkiadást jelente a költségvetésnek. Jelenleg nagyjából nyolcezer közoktatási intézmény és további mintegy háromezer oktatási részleg, tagintézmény van az országban, az egész rendszer fenntartása nagyjából 880 milliárd forintba kerül.

Helyes az irány

Adószakmai szempontból jobb, ha egy profi központi apparátus végzi az adóztatást, mintha azt a helyi igazgatásra bízzák – mondja Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adópartnere.

A szakértő emlékeztet: már korábban, a Bajnai-kormány idején is volt olyan törekvés, hogy a helyi iparűzési adót az állami adóhatóság szedje be, de ezt végül elvetették (igaz, akkor még az így beszedett adót visszaosztották volna az önkormányzatoknak).

Egyébként is hasznos, ha az államháztartás igyekszik egyfajta kiegyenlítő mechanizmust működtetni, hogy csökkentse a szegényebb és a gazdagabb települések közötti különbséget, amit az ipa felerősít, tette hozzá Vámosi-Nagy.


Az önkormányzatok gúzsba kötését segíti ez a törekvés, és félrevezetés azt sugallni, hogy az oktatási feladatok átvételével magyarázható az önkormányzatok adókivetési jogának csorbítása – mondta Tóth József, a főváros XIII: kerületének MSZP-s polgármestere, a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke.

Az oktatási feladatok finanszírozására az önkormányzatok kapnak normatív támogatást, ezek azonban célzott pénzek, míg a helyi adókból szabadon felhasználható bevétele származik valamennyi településnek. Vagyis nemcsak működést, hanem akár fejlesztéseket is szolgálhatnak azok a bevételek, amiket a kormány most a központi költségvetésbe csatornázna. A politikus egyébként az oktatás államosításával sem ért egyet, „nevetséges lenne, ha több ezer iskola pedagógiai programját, igazgatói kinevezését egy miniszteriális szerv hagyná jóvá Fehérgyarmattól Sopronig”.


Aki a rövidebbet húzza

A politikusok szerint félő, hogy a helyi adóztatás szabályainak változtatásával pénzügyileg is rosszul járnak az önkormányzatok. Arra számítanak, hogy az állam kevesebb feladatot vesz át, mint amennyi bevételkiesést jelent a településeknek a helyi adók megszűnése.

Ez akár be is következhet: a tavalyi 455 után az idei évre 505 milliárd forintos bevételi tervvel szerepel az iparűzési adó a költségvetésben, gépjárműadóból pedig 73 milliárd forint folyhat be. (Ez utóbbi formálisan nem helyi, hanem úgynevezett átengedett központi adó, vagyis a mértéke országosan egységes, de helyben szedik be, és az állam a teljes összegét meg is hagyja az önkormányzatoknál).

Kétharmad kell a módosításhoz

Az önkormányzati adók elvonásához módosítani kell a kétharmados önkormányzati törvényt. A kormánypártok frakcióiban ülő polgármesterekkel több forrásunk szerint még komoly vitái lehetnek az ügyben a kormánynak.


Ez a két tétel 578 milliárd forint – ha a költségvetési bizottsági forrásunk által említett forgatókönyv szerint az idegenforgalmi adó is kiesik, az még 6 milliárdot jelent –, miközben a közoktatás költségvetési támogatása nem éri el a 450 milliárd forintot.

Vagyis a feladat- és pénzátcsoportosítás valójában önkormányzati megszorítást is eredményezhet. Mindez azért is káros folyamat, mert más súlyos pénzügyi problémákkal is meg kell küzdeniük a településeknek, mondta az Indexnek Varga Zoltán, a Bajnai-kormány önkormányzati minisztere. Nemcsak az adóelvonásokkal, hanem a gazdasági válság és az szja-változások negatív hatásaival is szembesülniük kell az önkormányzatoknak.


Máshol is szorít a cipő

A települési bevételek egyik vaskos tétele az ott élők szja-jának úgynevezett átengedett része, ami jelenleg az APEH által beszedett összes jövedelemadó negyven százaléka.

Az átengedett szja tavaly 679 milliárd volt, míg az idei költségvetési előirányzat már csak 632 milliárdot tesz a települések kasszájába. A csökkenés oka, hogy az átengedett adó összegét a két évvel korábbi szja-bevételek alapján állapítják meg, tehát a mostani csökkenést még a gazdasági válság 2009-es jövedelmekre gyakorolt hatása magyarázza.

Szja-fronton az idei adócsökkentés is bevételkiesést okoz a későbbiekben, ez a hatás azonban a kétéves csúsztatás miatt csak 2013-ban jelentkezik.

forrás:Index.hu


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (13)
13 2011. március 31. csütörtök, 13:50
Galamus
Teljes gázon dolgozik a szervezett felvilág. Egy év sem kellett, és mindent az uralmuk alá hajtottak. Most az "nemzeti hitvallással" felteszik a pontot az i-re. De hát Orbán már évekkel ezelőtt megmondta: "Csak egyszer kell nagyot nyernünk!" Igaza lett, ezzel a micsodával (alkotmánynak nem nevezném) végleg bebetonozzák magukat, nekik már bőven elég lesz az egyszerű többség is (ehhez azért kell a határon túliak szavazata), más pártok esetleges kormányzását pedig lehetetlenné tehetik a jövőben.
A költségvetési hiányt megnövelték, akárcsak a munkanélküliséget. Csak a lenyúlás számít.
De nem lehetett mást várni.
8 év alatt már elfelejtettük (ez persze a szocik, és szdsz "érdeme" is) a Fideszhez kötődő személyek, így Simicska, Varga Tamás, Tóth Béla, Schlecht Csaba stb. cégcsoportjai nyomainak eltüntetését az APEH-nél, az egyre bővülő családi bányavagyont, az elhíresült székházjuttatásból származó csaknem milliárdos kampánytámogatást, Tokajt, a 600 milliárd forintos üzlethez jutott Vegyépszert, ami addig nem is épített autópályát, a BÁV eladásának kikényszerítését a sameszoknak, az állami gazdaságok megszerzését, az Országimázs Központot, a Happy End Kft-t, a Defend Kft-t, a közpénzből (150 milliárd) túlkonszolidált Postabankot, stb, sorolhatnánk napestig.
És most ne jöjjön azzal senki, hogy a másik oldal is lopott! Igen, ez így van. De nekünk most a jelenlegi tolvajokkal kell küzdenünk, akik a demokráciát is lebontják.
12 2011. március 22. kedd, 06:09
(@)
A takarmány ára az egekben, a búzát eladtuk (eladták), nincs élőállat, a hús ára heteken belül az egekben, az üzemanyagé úgyszintén, biztiosan lesz energiaár-emelés, csak skubizhatjuk, a mostani magas árak mellett mekkora árakat kell fizetnünk és a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy további terheket rakjon nyakunkba a közigazgatás átszervezésével, az elnevezések megváltoztatásával.

Az is megérne egy misét, hogy pártunk és kormányunk mennyiben járult hozzá a Ft/EURO és a Ft/CHF romlásához.

Nagyberuházásokat NEM MERNEK idehozni, mert tartanak attól, hogy az energia-szektorban is visszaállamosítanak. Ennek kellene örülnünk?
11 2011. március 21. hétfő, 22:13
(@)
Akkor olvassák el kérem az 1. sz. bejegyzést.
10 2011. március 21. hétfő, 19:43
zsiguci
Azért ,szimpla csacsiságot nem kéne állításként tálalni.A járási rendszernek semmi köze a(szovjet típusú) tanácsrendszerhez.

"A járás a magyar közigazgatás jellegzetes intézménye volt évszázadokon át. Sajátossága abban rejlett, hogy egy regionális önkormányzat – a vármegye – a közigazgatási feladatait általános hatáskörű, területi munkamegosztásban működő szervek – a (fő)szolgabírák, később a járási főjegyzők, majd a járási hivatalok – útján látta el. Ettől a modelltől csak a Tanácsköztársaság idején, valamint 1950-1971 között volt eltérés, amikor a járásokban választott tanácsok működtek."
9 2011. március 20. vasárnap, 18:07
patakparti
Nevezzük nevén a dolgokat Hölgyeim és Uraim: ez már nagyon nem áll távol attól amit úgy hívtunk: tanácsrendszer.
Persze, ha az ország keleti felének leszakadását látom, akkor lehet, hogy ma ez vezethetne az erőforrások igazságos elosztásához, ugyanakkor persze az eddigi fejlődési gócpontokat durván vissza fogja fogni.
8 2011. március 19. szombat, 12:43
darázs
Dehogynem.De én egyáltalán nem tartom garanciának a helyi adóbeszedést és felhasználást a tisztességes adófelhasználásra.Lásd Törökbálint.
7 2011. március 19. szombat, 12:16
(@)
Kedves "darázs", számoltad-e valaha, hogy mennyi adót fizetünk ténylegesen? Te a jövedelmedből mennyi adót fizetsz? A kenyér árában mennyi adó van? Az üzemenyag ára ma kb. 85 Ft/l -a többi adó. Csak az üzemenyag adója hányszor adózik egy áru vagy szolgáltatás árában? Te hová nyomnád még az adókat?

Nem a most is befolyóval kellene sokkal jobb gazdaként gazdálkodniuk az arra jogosultaknak?

Nem ezért kommentezünk?
6 2011. március 19. szombat, 12:10
(@)
"Heteken belül megalakul a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) a korrupció elleni főügyészségi osztály, értesült a Magyar Nemzet. A most alakuló osztály foglakozik a jövőben a kiemelt, nagy értékre elkövetett, illetve nagy közfelháborodást kiváltó korrupciós ügyekkel."

index.hu/belfold/2011/03/19/felhaborito_ugyekkel_foglalkozik_majd_a_korrupcio_
elleni_osztaly
5 2011. március 19. szombat, 11:45
darázs
Célszerű a rituális kormányköpködés előtt tájékozódni:

Helyi adók az Európai Unióban és Magyarországon
Forrás: Adózóna

Öt EU-s tagországban egyáltalán nem kell helyi adót fizetni, és a többi tagállam szabályozása is nagyban eltér egymástól. Európai Uniós körkép a helyi adókról.
Hírlevél feliratkozás
Feliratkozom a témához kapcsolódó ingyenes hírlevélre:
Milyen a legutóbbi hírlevél?

Ausztriában az önkormányzatok az állami adókból részesülnek. A megszűntetett iparűzési adó helyett a területükön működő vállalkozások alkalmazottainak kifizetett jövedelem után 3 százalékos helyi adót vetnek ki. Németországban a tényleges iparűzési adót a szövetségi kulcs és a szorzó határozza meg. Az adó alapja hasonló mint a társasági adóban. Lengyelországban az ingatlanadó az éves helyi adó. Az adó alapja a földterület, épületek esetében az alapterület nagysága. Az adó mértéke 0,31 - 17,42 zloty/nm.

Belgiumban a személyi jövedelemadó hatálya alá eső magánszemélyek adója után a települések helyi pótadót vetnek ki. Az adó alapja az éves személyi jövedelemadó összege, mértéke településtől függően 0-8,5 százalék (átlagos mérték 7-7,5 százalék). Az önkormányzatok a beszedett társasági adó meghatározott részét kapják Dániában. A magánszemélyekre vonatkozó helyi jövedelemadó mértéke 33,3 százalék.

Lettországban nincs iparűzési adó, csak ingatlanvagyon-adó. Az adó mértéke földterület esetén a telekkönyvi érték 1,5 százaléka, épületek és szerkezetek esetén a könyvelésben szereplő érték 1,5 százaléka. Az adó levonható a társaságiadó alapjából.
4 2011. március 19. szombat, 08:49
jj
Van itt pénz de csak bizonyos köröknél,mi többiek akár fel is fordulhatunk-bár sem jó a család a temetkezési árak miatt nem tud eltemetni,hogy az már minket nem érint?-de addig??-jó ez nekünk?
3 2011. március 19. szombat, 08:25
bagoly mondja verébnek
"Törvénnyel védené a Fidesz azokat, akiknek az idei adóváltozás miatt csökkent a nettó bérük."
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/09/torvennyel_vedenek_az_adovaltozas_karosultjait/

Akár csak Turaiék. "Jaj-jaj, a parlament elvett tőlünk két és fél milliárdot, áldozatok vagyunk."

A fidesz megszavaztatott egy olyan adótörvényt, amelyről mindenki tudta, hogy a bruttó 300 ezer Ft alatt keresőknek kevesebb nettó fog jutni, mint eddig. Úgy tesznek, mintha ők erre csak a januári bérkifizetés (febr. 10.) után döbbentek volna rá. "Nem is tehetnek róla", most pótoljanak a munkáltatók. Egy háromezres nettó pótlás legalább hétbe kerül. Ugyanannak tekintik a lakosságot, aminek a testület, egy kutya ez mind és az összes eddigi sem volt különb, sajnos.
2 2011. március 18. péntek, 22:21
(@)
Ezek a "fiúk" ezen szocializálódtak. Majd mikor a járási tanács titkára raportra megy a vármegye főispánjához...
1 2011. március 18. péntek, 22:04
(@)
Széll Kálmán terv, Magyary Zoltán terv, visszahozzák a járásokat, vármegyéket, az APEH-ból NAV-ot csináltak, a Legfelsőbb Bíróságot Kúriára, a Magyar Köztársaságot Magyarországra "keresztelik" és még nincs vége.

Mondhatnánk, vicc. A főorvos úr mikor tart felülvizsgálatot? De nem vicc.

Gondoljanak bele, mennyi táblacsere, fejléc, névjegy, személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély, adóazonosító és minden cseréje, amin a Magyar Köztársaság felirat van... kinek jó ez az üzlet?

Ez most a legfontosabb tennivaló? Államosították a magánnyugdíjpénztárakat, most a helyi adókat tervezik. Mitől lesz ettől olcsóbb az állam?
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!