2018. április 22., vasárnap

Logo

Címlap Lapszemle Mechanikai Művek ?

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Mechanikai Művek ? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki   
2011. július 11. hétfő, 23:49
A volt Mechanikai Művek területén kialakult ingatlanjogi vitának vannak területfejlesztési vonatkozásai is. A Heti Világgazdaság írása.


„Évek óta állóháború zajlik a törökbálinti ipartelep tulajdonosai és annak közműcége között” - írta július 2-i a számában a gazdasági hetilap. A volt Mechanikai Művek területe 32 hektár, a jó adottságú ipartelep fejlesztését azonban jelenleg legalább két probléma akadályozza. Az egyik, hogy felparcellázott és darabonként értékesített terület ingatlantulajdonosainak egy része és a közműcég között feloldhatatlannak látszó ellentét alakult ki, ennek nyomán egy ideje a díj nemfizetés - a területről való kizárás - birtokvédelem spirálja szerint mozognak az események. A másik gond, hogy az ingatlan megosztására mindeddig nem került sor, emiatt bármilyen változtatáshoz (például építési engedélyhez) valamennyi, vagyis mintegy 120 tulajdonos jóváhagyása lenne szükséges. Törökbálint jegyzője ugyan 2010-ben döntött a telekmegosztásról, de ezt a kormányhivatal idén februárban szabálytalannak minősítette, új eljárást rendelt el, amelynek lefolytatása azonban egy jogszabályváltozás miatt már nem a jegyző, hanem a földhivatal hatásköre.


Kollmann András cikkének záró bekezdése a helyzet helyi politikai, illetve városi területfejlesztési vonatkozását is érinti. „Az ipartelep tulajdonostársai nemrég az úthálózat önkormányzati kisajátítását javasolták, mert szerintük ez gyors és egyszerű megoldást jelentene. Az új próbálkozásról Turai István, Törökbálint polgármestere a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat nem ad közpénzt a kisajátításra, de ha a tulajdonosok kifizetik az út vételárát, a város partner lesz a tranzakcióban. A tulajdonosi csoport hajlandó megadni az önkormányzatnak azt a 30 millió forintra becsült összeget, amibe szerintük a kisajátítás kerül. Az ügylet azonban jogilag kétes alapokon nyugszik, mivel az építési szabályzat szerint az út és az alatta futó közművek tulajdonjoga elidegeníthetetlen – ennek ellenére Törökbálint képviselő-testülete már tárgyalt a kisajátításról.  Ezt a városatyák a közérdekkel indokolják, mondván, az úthálózat kisajátításával, és az út végigépítésével Törökbálint üdülőövezete, az iparteleppel szomszédos Pistály is könnyebben megközelíthetővé válik. A célhoz vezető megoldást azonban az üdülőövezet lakói hevesen ellenzik, nem szeretnének átmenő forgalmat.”


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!