2018. április 22., vasárnap

Logo

Címlap Lapszemle 95 milliárdot bukhat az állam is a szellemvároson

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

95 milliárdot bukhat az állam is a szellemvároson PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapitány Szabó Attila   
2012. január 26. csütörtök, 12:13
Katasztrófák sorától tart Törökbálint határában a fejlesztési minisztérium. A nol.hu írása.

 

A félbemaradt TóPark beruházás befejezetlen autópálya lehajtói szerintük egyszerre veszélyeztethetik az M1-es autópályán közlekedőket, a sztráda állapotát, és az M0-s déli szektorának bővítését szolgáló uniós támogatás felhasználását. Az építkezésért felelős Bia-Projekt Zrt. lapátra került.

Oltja a tüzet Völner Pál. A Nemzeti FejlesztésiMinisztérium (NFM) államtitkára levélben kérte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t a Törökbálint határában tervezett TóPark beruházás közlekedési kapcsolatainak kiépítésére szerződött Bia-Projekt Zrt. megállapodásai nak felmondására, illetve egy új szerződés tető alá hozására. A szaktárcánál feltehetőleg észrevették: a 2010-ben finanszírozó nélkül maradt, amúgy Biatorbágy területén megkezdett ingatlanfejlesztés leállása nem csak a főváros nyugati kapujának képét teheti tönkre évtizedekre, de forintosítható károkat is okozhat.

A legnagyobb csapástól a költségvetést kellene megóvnia a kormánynak. Völner Pál Bia-Projektnek is kipostázott leveléből legalábbis kiderül, hogy a TóPark területét kiszolgáló autópálya fel- és lehajtók megépítésének „késedelme veszélyezteti az M0 déli szektor bővítésének Köz-Op keretén belül történő megvalósítását”. Ami lefordítva annyit tesz: ha a csomópont nem épül meg időben, hazánk akár az utolsó fillérig elbukhatja azt a pénzt, amit azM0-s autóút M1-es autópálya és az 51-es főút közti mintegy 18 kilométerének szélesítéséhez, illetve onnan az M5-ig vezető 6,3 kilométerének kiépítéséhez vár az uniós kasszából. Ez pedig igazi katasztrófa lenne, hiszen a 2009 áprilisában aláírt 111,3 milliárd forintos támogatási szerződés szerint a fejlesztéshez Brüsszel 85 százalék erejéig, tehát majdnem 95 milliárd forinttal járul hozzá.

Más kérdés, hogymég semmi sincs veszve, a kormány megúszhatja a hatalmas bukást. Csupán annyit kell elérnie, hogy az M0-s Törökbálint szomszédságában hiánytalanul megépüljön. Igaz, ehhez valamivel többre lesz szükség néhány száz méter lehajtó kialakításánál. Megoldást kell találni arra is, hogy elkészüljön azM0-s hiányzó második pályája a törökbálinti Régivasútsor utcai Cora-csomópont és az M1-es autópálya között. A 2,7 kilométeres szakaszt ugyanis a most felmondásra váró megállapodások a félbehagyott

Mindez azt jelenti, hogy ha a kormány nem akar 95 milliárd forint uniós pénzt elbukni, kénytelen lesz a zsebébe nyúlni, és hozzávetőleg hatmilliárd forintot elkölteni erre az építkezésre. Az előkészítés gondját a szakminisztérium máris a NIF-re testálta. Az állami beruházónak utasítás szerint, kizárólag az „útfejlesztéshez szigorúan kapcsolódó” beavatkozásokra kell koncentrálnia. Na meg arra, hogy ha később úgy adódik, a TóPark közúti kapcsolatainak kialakításához ne kelljen teljesen szétverni az M0-st. Az ingatlanfejlesztést ugyanis az államtitkári levél szerint az állam, nem akarja ellehetetleníteni.


Baljós árnyak: közelít az este a Tópark sétálóutcájában
Népszabadság - M.Schmidt János

Völner Pál ezzel együtt más bajokról is írt. Megemlítette, hogy a Bia-Projekt adós maradt a félbehagyott csomópont vízelvezető rendszerének befejezésével is. Ez pedig azzal jár, hogy az M1-es autópálya szomszédos szakasza károsodott. Az államtitkár levele szerint lehetséges, hogy az „útvagyon értékvesztésének elkerülése érdekében” a hibák javítását már 2012-ben el kell végezni. Mindenesetre a károk mértékének felmérése, a helyreállítás költségeinek meghatározása a NIF és az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közös feladata lesz.

A csomópontépítés leállása a szaktárca szerint az erre közlekedők biztonságát is veszélyeztette. A „közvetlen forgalombiztonsági vészhelyzet” elhárítása állítólag már 2010-ben intézkedéseket követelt. Igaz, arra egyelőre nincs hivatalos válasz, hogy pontosan mi fenyegette az M1-en az autó sokat. Talán attól senkinek sem kellett tartania, hogy a sztráda felett átívelő félkész felüljáróról betondarabok potyognak gépkocsijára. A veszélyhelyzetet inkább a felhagyott munkaterületek nem megfelelő lezárása, elkerítése idézhette elő. Ezzel együtt a minisztérium szakértői utolsó, 2011. november 14-i helyszíni bejárásukon azt tapasztalták: a forgalombiztonság megőrzése érdeké ben az újabb beavatkozások szinte bármelyik nap ismét indokolttá válhatnak.

Próbáltuk megtudni azt is, a Bia-Projektnél hogyan vélekednek a NIF-el kötött megállapodásaik felmondásáról, egyelőre azonban nem sikerült illetékest találnunk. A társasággal a minisztérium és az M0-s engedélyeit kiadó Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) is levélben tartja a kapcsolatot. Más forrásból ugyanakkor úgy tudjuk: az NFM nyitott kapukat dönget, amikor új partnert keres a TóPark autópálya csomópontjának megépítéséhez. Az ingatlanberuházás első ütemét irányító Walker and Williams Investment Group Hungary (WWIG) Zrt. ugyanis már jelezte a NIF-nek, hogy átvenné a félbehagyott útépítéseket, befejezésükről saját maga gondoskodna.

forrás:nol.hu


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!