2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Lapszemle Új banki szolgáltatás: reorganizációs menedzser

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Új banki szolgáltatás: reorganizációs menedzser PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki   
2012. február 24. péntek, 20:34
Alighanem sokaknak leesett az álluk attól a hírtől, hogy Szentendre új alpolgármesterét az önkormányzat számlavezető pénzintézete „jelölte”

 

Amint arról a NOL február 21-én beszámolt, újabb alpolgármestert választottak Szentendrén: Polányi Sándor, a Herendi Porcelánmanufaktúra korábbi vezérigazgatója a város számláját vezető Raiffeisen Bankkal egyetértésben külsős, reorganizációs menedzserként segíti a város pénzügyi egyensúlyának megteremtését, tiszteletdíját is fele részben a bank állja.

Dietz Ferenc, a város fideszes polgármestere kedden megerősítve elmondta, hogy Szentendrén semmivel sem rosszabb a pénzügyi helyzet, mint bármelyik más önkormányzatnál, de a "nadrágszíj meghúzása" náluk is elengedhetetlenné vált. A város számláját, illetve 2,5 milliárd forint értékű kötvényét kezelő Raiffeisen Bankkal közösen az a döntés született, hogy egy gazdálkodásban jártas profi szakember irányításával végzik a reorganizációt. A banknak az volt a véleménye, hogy az önkormányzatot, illetve a település valamennyi gazdálkodó egységét érintő pénzügyi és személyzeti átszervezést lehetetlen kizárólag belülről levezényelni. Olyan gazdasági szakember kell, aki nem függ sem a pártpolitikától, sem az esetleges helyi érdekektől, ugyanakkor "külsős" alpolgármesterként tanácskozási joggal részt vesz a testületi üléseken, s megfelelő hatásköröket kap a polgármestertől - mondta Dietz Ferenc.

A posztra jelölt Polányi Sándor mellett egyhangúlag tette le voksát a szentendrei képviselő-testület a legutóbbi ülésén. Az új alpolgármester tiszteletdíját az önkormányzat és a bank közösen állja, megbízatása egyelőre kilenc hónapra szól. A település vagyonával és személyi állományával való hatékonyabb gazdálkodás révén a tervek szerint a 2011-es költségvetéshez képest éves szinten 400 millió forint takarítható meg - fűzte hozzá Dietz Ferenc.

Polányi Sándor azzal a feltétellel vállalta a feladatot, ha a képviselő-testület egyhangúlag választja meg, mert munkájában nem a pártpolitikai-, hanem a város pénzügyileg is stabil és fenntartható működésének szempontjait szeretné érvényesíteni. A harminc éve menedzserként dolgozó új alpolgármester 2003 és 2005 között a Herendi Porcelánmanufaktúra, majd 2007 és 2010 között a Magyar Telekom bulgáriai leányvállalatának vezérigazgatója volt.

(Forrás: Népszabadság)

***

A történet nem mindennapi. (Már megvan az első áldozata is, a Jobbik helyi képviselője, akit az alpolgármester megszavazása miatt pártja kizárt és a mandátumáról lemondásra szólított fel.) A szakmaiság erősítése nyilván nem hátrány, Törökbálinton sem mindenki bánná, ha egy országos hírű menedzser venné kézbe az önkormányzat gazdálkodásának új alapokra helyezését. Ám sokatmondó, hogy a stabil és ésszerű gazdálkodást egy pénzintézet szeretné kikényszeríteni, nem önzetlenül, ráadásul korábban feltehetőleg nem tagadta meg a hiteleket, viszont beárazta a rendszer „teljesítőképességét” is, és inkább kívülről hoz embert.

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!