2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Lapszemle Még több erkölcstanórát!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Még több erkölcstanórát! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerk   
2012. március 06. kedd, 18:42
Üdvözöljük, hogy önálló tantárgyként is megjelenik az iskolában az erkölcstan, és egyben ajánlunk is néhány feldolgozandó tartalmat.Sokan felhorkantak, hogy a KDNP-s oktatási ellenreform alapján az iskolákban kötelező jelleggel megjelenik az erkölcstan vagy aki azt választja, a hittan. Szerintünk ezzel mindössze az a baj, hogy az iskolákba járók látványosan két csoportba fognak tartozni. Sok helyen persze eddig is volt hittan (nagyon helyesen), de nem a tananyag részeként szerepelt a tantervben, a rajzszakkör, a foci helyett választhatták a szülők. Most a tanórák egyikéről hiányzik majd az osztály jó/rossz (!) fele.

Egyébként az erkölcstan, ha jól csinálják, nagyon is hasznos, és nincs is benne semmi új. Már a 90-es években is szerepelt a NAT-ban, mint az Ember és társadalom műveltségterület egyik része. Kiváló tankönyvek, taneszközök készültek a témában. A NAT vitaanyagában azt olvashatjuk, hogy az erkölcsi nevelés „nem egyik vagy másik tantárgy feladata. Az iskolai környezetnek, a pedagógus példájának, az osztályközösség életének a maga egészében van erkölcsi jelentősége”. Ezzel csak egyetérteni lehet. Némi ellentmondás, hogy ennek ellenére mégis külön tantárgyat szentel a NAT a területnek. De ezzel sincs semmi baj, ha a kereteket okosan, korszerűen tölti ki a pedagógus.

Azt is olvashatjuk, hogy „a köznevelés alapvető célja a tanulók erkölcsi érzékének fejlesztése, a cselekedeteikért és azok következményeiért viselt felelősségtudatának elmélyítése, igazságérzetük kibontakoztatása, társadalmi beilleszkedésük elősegítése”.

Mindezeket figyelembe véve, a kerettantervek és az iskolák helyi tanterveinek készítőit segítve ajánlanánk néhány feldolgozandó témát.

Felelősségvállalás

Az óra indításaként azt a dilemmát vázoljuk a gyerekeknek, hogy képzeljünk el egy távoli országot, ahol az oktatásért FELELŐS embert megkérdezik a megfelelő fórumon, miért hozott olyan döntést, ami több tízezer fiatal állampolgár életét lehetetleníti el. Arra is kíváncsi a kérdező, miért tette mindezt viharos gyorsasággal, úgy, hogy az érintetteknek nemhogy éveik, de hónapjaik sem voltak a felkészülésre.

A gyerekeknek bele kell helyezkedni a FELELŐS ember helyzetébe, és megmagyarázni a döntést. Az egyes felszólalók vitázhatnak is egymással, az érveiket megbeszéli az osztály.

Óra végén a tanár bejátssza azt a videófelvételt, amelyen az látható, ahogy 2012. év elején egy konkrét ország konkrét képviselőjének kérdésére egy konkrét államtitkár ezekre a kérdésekre azt válaszolja, hogy mindez nem az ő döntése volt, hanem a kormányé. Az óra lezárásaként megvitatják, hogy mondott-e ehhez hasonló választ bármelyik diák. Talán igazat mondott a konkrét államtitkár, és nem az ő döntése volt, de akkor, mondjuk a következő órán, megbeszélheti az osztály, hogy az is döntés, ha (önként, pénzért, presztízsért) feloldódunk egy hatalmi mechanizmusban, és saját magunkat teljesen alárendeljük annak. Esetleg felvetődhet, hogy mit keres a „parancsra tettem”-típusú védekezés egy demokráciában.


Jog, társadalom, érdekérvényesítés

Egy másik téma az lehetne, milyen esetekben kell kiállni érdekeinkért, jogainkért, meggyőződésünkért. Megvitathatjuk a diákokkal, hogy ők milyen lehetőségeket látnak erre.

Például, ha majd bekerülnek egyetemre, bíznának-e egy olyan érdekvédelmi szervezetben, amelyik októberben még országos demonstrációt hirdet a tandíj, a röghöz kötés és Hoffmann Rózsa ellen, majd titokzatos tárgyalásokat folytat Navracsics Tiborral és Orbán Viktorral, végül egy szó nélkül hagyja, hogy elfogadja a parlament a törvényt, amelyben benne van a tandíj, a röghöz kötés. Hoffmann a helyén. Később újra feltűnik a szervezet az utcán, immár a keretszámok miatt tiltakozva, majd rá egy hétre az egyik alapszervezetén keresztül tiltakozó nyilatkozatot ad közzé egy másik diákszervezet akciója miatt, amely mindenféle érdek és mutyi nélkül hallatja hangját a felsőoktatás értelmetlen szétzilálása ellen, és kiáll a mellett az eszme mellett, hogy az „egyetem a miénk”.

El lehetne játszatni a tiltakozó nyilatkozatot eredményező ELTE HÖK-ülést a diákokkal, ahol az ellen emelt szót a hallgatói érdekérvényesítő szervezet, hogy néhány száz egyetemista be mert menni egy üres előadóba, ezzel is kifejezve, hogy „az egyetem a miénk”. Mivel érvelhettek a nyilatkozat mellett? És ellene? Izgalmas, tanulságos óra lehetne.

A téma a közéletben hever

A közéletünk egyébként nagyon gazdagon önti a feldolgozandó témát az erkölcstanórákra, az államelnök doktorijától az oktatóként nyíltan náci eszméket hirdető egyetemi tanárokig, a hajléktalanok, szegények elleni háborúig, a blőrözős közmédiáig. A sort végtelenségig folytathatnánk.

„A helyes magatartás és a jó döntés elveiről kialakított álláspontok párbeszéde végigkíséri a civilizáció történetét. Az erkölcstan, etika műveltségterület feladata, hogy megismertessen ezzel a hagyománnyal. Nem kész válaszokat kínál, hanem a kérdések felismerésére és értelmezésére törekszik. Feladata, hogy a morális helytállás értelmének sokoldalú megvilágításával elmélyítse a tanulók önismeretét, segítsen különbséget tenni jó és rossz döntés között, eligazodni az emberi kapcsolatok bonyolult világában.” Ez olvasható a NAT vitaanyagában.

Követeljük az erkölcstanórák óraszámának drasztikus felemelését!

forrás: http://fn.hir24.hu

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (13)
13 2012. március 09. péntek, 13:50
Oscarnak
Az Amerikai Filmakadémia, az IMF és az EU illetékes szakbizottságának tiltakozása ellenére a magyar kormány továbbra is fenntartja magána a "végső kivágás" jogát. Az indoklás szerint a zemberek erre adtak felhatalmazást, és a készülő Ollókezű Edward-terv magnyugtató választ ad a kérdéskre. Felkészül: Freddie Kruger.
12 2012. március 09. péntek, 13:36
Fancsikónak
Bizony négy év alatt nagyot fordult a világ a FIDESZ-szel, de mit négy év alatt, mikor gyakran négy hónap is elég a regnáló hatalomnak, hogy felül írja mindazt, amivel addig etette a népet. Ez van. Az ígéretek itthon, senkit semmire nem köteleznek. Hidd csak el, bármi történjen is Magyarországon, az érted történik!
A cinizmus és az arogancia nem szerpel a főbűnök között.
Négy év telt el a szociális népszavazás óta, a következő Békemenetig pedig csak hatot kell aludni.
11 2012. március 09. péntek, 13:29
Választó
FIDESZ? Ahány nap, annyi szerep, avagy egykori ígéretek és napjaink valósága...
Immár négy éve, hogy a hőst játszva a nép élére állt a FIDESZ (egyik zsebében a KDNP-vel), hogy harcoljon a Sátántól eredő vizitdíj, a kórházi napidíj és a felsőoktatásban tanulók, kétségtelenül hasonló gyökerű tandíja ellen. Hogy elgáncsolja, földre tiporja az ördögi MSZP-SZDSZ páros nemzetpusztító, gyermekeink jövőjét ellehetetlenítő törekvéseit. A hős harcosok időt, energiát, pénzt nem sajnálva már 2007. őszétől kampányoltak, élükön a vidéket is bejáró Tarlós Istvánnal, de a finishben Orbán Viktor is csatlakozott a szabadságharcosokhoz.
Négy éve már, hogy a szociális vagy három igenes népszavazás napján, a FIDESZ kampánya hihetetlenül eredményesnek bizonyult. A három kérdés mindegyikében 80% fölötti volt az igennel voksolók száma. A gonosz megrendült a hatalmas ütéstől, a "jó" győzedelmeskedett, április 30-án kiszállt az SZDSZ a koalícióból, visszahívta minisztereit.
Négy év már történelem. Könnyen elfelejti, átírja az emlékeket az idő. Ma már lehetnek támogatandó, nem az ördögtől, sőt, egyenesen az égből eredőek azok a dolgok, amik ellen voksokra vadászva annyira tiltakozott az ellenzéki FIDESZ. Bizony azok az ígéretek, populista szólamok valahogy felszívódtak, mintha soha nem is lettek volna. Egyedül a hitelesség kérdése maradt meg? Mennyire, igaz, őszinte dolog, ha valaki naponta váltogatja nézeteit, írja felül, tagadja le korábbi álláspontját, majd tesz úgy, mintha soha nem történt volna ilyesmi? Kétségtelen tény, a FIDESZ nem jön zavarba attól, ha a választópolgárokat hülyének kell néznie.
10 2012. március 09. péntek, 13:19
Pálgium
Schmitt Pál egyike azon magyar közéleti figuráknak, akik tudás, tehetség és elvi következetesség nélkül végiglébecoltak egy egész életet. Mosolyogva kvaterkáztak mindenkivel, igen, azzal is, akinek éppen nincs hatalom a birtokában, mert egyszer még lehet. Ez ki is fizetődött, egyre magasabbra került, sosem volt "rossz oldalon", s most már valószínűleg őszintén úgy gondolja, hogy a befutott pályaív példamutató.

A sötét dolgokkal terhelt múltú sportdiplomata politikai szélkakas lett, majd elvállalta a köztársasági elnöki hivatal vaníliakarikás bohóca szerepet. Valóban motor lett, s a felelősséget nem fogja vállalni ezekért a tetteiért sem: ő a kétharmad embere, a nemes célok pedig megszépítenek mindent. A plágiumügy után az ország szégyene lett, s most komolyan azt hiszi, hogy nem vele van a baj, hanem azt a következetes magatartást büntetik itt egyesek, amellyel a "jó kormányt" segíti.

Az interjúban dr. Schmitt Pált megkérdezik, mit jelent az a mondata, hogy a dolgozatát vizsgáló bizottság megállapításait tiszteletben fogja tartani. A válasz szerint azt, hogy tudomásul veszi. És gondolom, minden megy tovább, a maga "kitaposott útján".
9 2012. március 09. péntek, 12:47
Páli erkölcsök
dr. Schmitt Pál megcáfolta a plágium vádját, elmondta, hogy a kisdoktori 20 évvel ezelőtt, írógéppel készült. Vagyis a neki felrótt copy-paste kizárva.
Hja, ha így áll a helyzet, akkor ideje államférfiként viselkedni! - gondolhatta és lőn.
"Ebben a nagy törvényalkotó lázban, ahol több mint 350 törvény született másfél év alatt, becsúsztak hibák. Én is hibáztam, amikor olyan törvényt írtam alá, amit később az Alkotmánybíróság, vagy valamelyik EU-s fórum kritizált. Igen, ezek hibák voltak, de ezeket lehet korrigálni. Az EU-val fennálló együttműködésünk szerződéseken alapul. Annak minden pontját kötelesek vagyunk betartani, és ebben nem látok komoly hibát."
Ha jól emlékszem, dr. Schmitt Pál a kormány motorja korábban azt mondta: a lelkiismerete tiszta, minden törvényt legjobb meggyőződése szerint írt alá, még azokat is, amelyekkel kapcsolatban voltak aggályai a visszamenőleges hatály miatt. Meggyőzték ugyanis, hogy most magasabb érdeknek kell megfelelni.
8 2012. március 09. péntek, 12:27
Oscar
Újabb magyar filmesek vehették át az Amerikai filmakadémia hőn áhított díját.
hazánkat idén az MTV lelkes kis csapata képviselte, akik Lomnici Zoltánt kiretusáló hiradós munkájukért, valamint a az Operaház előtti tüntetés legszebb kimaradt tömegjeleneteiért megkapták a "legjobb kivágásokért" járó aranyszobrocskát.
7 2012. március 09. péntek, 12:15
Trunkó Barnabás
Nem emeltek vádat az ellen a sarkadi, fideszes képviselő ellen, aki egy több mint ötvezer Ft értékű árazógépet lopott el ittas állapotban a Tscoból.
Úgy tűnik, hogy sikerült egyéni képviselői indítvánnyal törölni a Btk-ból a hirtelen felindulásból eredő,ittas állapotban elkövetett árazógéplopást.
Változnak az idők, változnak a tudások és változnak az erkölcsök is.
6 2012. március 09. péntek, 11:36
etika
Diák!

Én nem tudom, hogy hogyan működik a HÖK, demokratikusan-e vagy sem. De az a "liberális" gondolkodást jól példázza, hogy amíg tüntetést szervez: demokratikus, ha megegyezik: nem demokratikus.
5 2012. március 09. péntek, 10:58
Majláth Mikes
Add meg az Istennek, ami az istené, és add meg Lázárnak, ami Orbáné!
4 2012. március 08. csütörtök, 23:01
diák
ugyan mondja már meg nekem valaki, milyen demokratikus alapokon működik a HÖK, tényleg a diákok érdekeit képviselik?
3 2012. március 08. csütörtök, 09:27
Iványi G
A hatalom az engedelmes egyházat szereti, mert néhányan azt hiszik, Istennek engedelmeskedik, aki OV-nak engedelmeskedik.
Van benne valami.
Egy dologban asonlítanak is egymásra: Útjaik kifürkészhetetlenek...
2 2012. március 07. szerda, 11:08
etika
Fancsikónak:
Szerintem ha valaki ma többet tud, mint tegnap, az jó!
Szerkinek:
Mi abban a baj, ha az osztály egyik fele hittanra, a másik fele erkölcstanra jár?
Ez olyan mint pl. a német/angol osztály, mindenki szabadon választhat. Csodálom, hogy egy "liberális" médium "liberális" szerkesztőjének ez gondot okoz.
Azt is sajnálom, hogy a HÖK ügye mint elítélendő kerül ide. Igen, tüntetést hirdettek, majd megállapodtak! Szerintem ez a normális! Bár -szomorúan- jegyzem meg, hogy ha jól értem Szerki annak örülne, ha tüntetés lenne tüntetés hátán, majd lehetne irkálni, hogy a kormány nem egyeztet az érdekeltekkel.
Egy ÖSZÖDI VILÁGBAN igenis kell erkölcstan!
A mai "liberálisok", kertészákosok már menthetetlenek, de a jövő generációból még lehet valami. Például igazi, mások értékrendjét is elfogadó, valódi liberális.
1 2012. március 06. kedd, 20:47
Fancsikó
P'ártunk és kormányunk is fentartja a jogot magának, hogy többet tudjon ma, mint tegnap.
Lám-lám, mi lett a a borostás, kigombolt inges rendszerváltóból? Emlékeznek még az elhíresült mondatra: "Csuhások térdre, imához!"
Kívülről megváltoztatta a borbély, belülről pedig a féktelen hatalomvágy, amiért bármire képes, még önmagát megtagadni is.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!