2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Lapszemle Építési kultúrák

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Építési kultúrák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki   
2012. március 20. kedd, 18:01
Az Erdogan-féle török demokrácia modell gazdaságilag (eleinte) nyilván hatékony lesz, és földrengés is komoly veszély, ennek ellenére mégsem kérnék ebből az építészeti kultúrából.

 

Nemrégiben a Guardianben láttam egy érdekes fotót, első ránézésre egy amolyan útikönyvbe valót. Régebbi építésű, barátságos lakóházak húzódtak meg a völgyben, mellettük a dombtetőn hatalmas, négytornyú modern épületegyüttes. A régi és az új, Isztambulban. Egyszer jó lenne elmenni oda, bár nem elsősorban irhabundáért és bőrcuccokért, mint eleink tették, bár lehet, hogy ők is csak kalandvágyuknak falaztak ezekkel a gazdasági megfontolásokkal.


Fotó: Bloomberg/Getty

A cikket elolvasva a kép már kevésbé vidám és nem is túlságosan vonzó. A korábbi érát jelképező Tarlabasi városrész ugyanis bontásra van ítélve. A tulajdonosoknak maguknak kell gondoskodniuk az épület eliminálásáról, vagy ha ezt nem tudják megoldani, kapnak ehhez központi segítséget. Hiába az épületek történelmi jellege – a házakban XIX. század végén görögök húzták fel – az itt lakók, civil szervezetek, építészek tiltakozása, az egyébként ingatlanfejlesztési szempontból elég jó helyen lévő terület ledózerolásra vár.

A kormány ennek a jogi alapját is megteremti. Egy tavalyi földrengésben 664-en vesztették életüket. A régi építésű övezetek jelentette veszélyre tekintettel Erdogan és középület építési hivatal gyakorlatilag korlátlan hatalommal jelölhet ki fejlesztési területeket, új megaprojekt terve született meg, az egész várost átépítik, a török építőipar lendülete segíti a gazdasági növekedést.

Az itt élőket elköltöztetnék a város más területeire, igen ám, de nem mindenki akar menni, vannak, akik a saját lakásaikban bujkálnak. Segítséget kérnek és várnak, nemzetközit is.

Minderről eszembe jutott eszembe, hogy a nemrégiben javasolt Erdogan-féle török demokrácia modell gazdaságilag (eleinte) nyilván hatékony lesz, és földrengés is komoly veszély, ennek ellenére mégsem kérnék ebből az építészeti kultúrából. Persze erről döntés nyilván társadalmi méretekben történik (eleinte).


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!