2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Lapszemle Jöhet az újfajta ingatlanadó

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Jöhet az újfajta ingatlanadó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerk   
2012. május 16. szerda, 11:59
A Belügyminisztérium úgy módosítaná az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt, hogy bevezetné az ingatlanadó egy formáját.

 

A kormany.hu-n elérhető tervezet szerint az értéknövekedési hozzájárulásból befolyó források a településrendezési feladatok megvalósulását szolgálnák, azaz egyfajta helyi − tehát nem központi − közteher bevezetéséről lehet szó, írja a napi.hu.

A kormány által még nem tárgyalt, de Tarlós István főpolgármester által korábban már felvetett ötlet szerint az ingatlan eladása után fizetni kell a tulajdonosnak, ha a helyi építési szabályzatba olyan elem kerül be, amely felértékeli az adott területet, így az ott lévő ingatlanokat drágábban lehet értékesíteni. Ilyen lehet például a terület közpénzből történő csatornázása, vagy ami idáig is sok vitát váltott ki: a külterület belterületbe vonása, majd például lakóterületté minősítése.

Az értéknövekedési hozzájárulást lényegében adóként fizetné meg a tulajdonos, de csak akkor, ha értékesíti ingatlanát. A terv abból indul ki, hogy amennyiben a helyi építési szabályzatba olyan elem kerülne be, amely felértékeli az adott területet, az ott lévő ingatlanokat drágábban lehet értékesíteni.

Az önkormányzat − rendeletben − az értéknövekedés legfeljebb 10 százalékát vonhatná el, ez az értéknövekedési hozzájárulás. A rendelet megalkotása előtt az önkormányzatnak el kell készítenie az ingatlanérték-katasztert, amelynek alapja a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló jogszabály − olvasható a tervezetben.

 


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!