2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Lapszemle Járá"sokk"

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Járá"sokk" PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerk   
2012. augusztus 23. csütörtök, 10:14
A jelek szerint ésszerűtlenül alakították ki a járásokat. A leglátványosabb példa Budaörs, aminek a 29 ezer fős lakossága a 14 ezer fős Budakeszire járhat az ügyeit intézni. Van, ahol már aláírásokat gyűjtenek az elkeseredett lakók.


Az index múlt heti írásában szó volt arról, hogy a járások kialakítását nem feltétlenül ésszerűen és a könnyebb ügyintézést figyelembe véve intézte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

 


A járási hivatalok illetékességi területei - kattintson a nagyobb méretért!

Fotó: GeoX Kft.

Ennek látványos példája volt néhány nagyobb, de MSZP-s vezetésű település esete (Ercsi, Dorog), illetve Golop és Tállya. Utóbbi településen újabb fejlemény, hogy „Koroknay Károly, az aláírásgyűjtők egyike szerint a település lakóinak nyolcvan százaléka aláírta a petíciót, hogy továbbra is Szerencshez akarnak tartozni. Az íveket hamarosan továbbítják az országgyűlési képviselőjüknek és akár a polgári engedetlenségig is elmennek, hogy érvényesítsék akaratukat” – írta meg a boon.hu.

Az index olvasói több olyan településről is írtak, amelyiket szerintük szintén nem az ésszerűség miatt csatoltak bizonyos járásokba. Ezek közül Budaörs a leglátványosabb példa.

 

Budaörs

Budaörsöt a kormány rendelete a Budakeszi járásközponthoz sorolta, annak ellenére, hogy a képviselőtestület határozatban szavazott arról, hogy nem szeretnék, ha Budakeszibe kéne menniük az ügyeiket intézni. Két javaslatot tettek. Az egyik, hogy a járás központja legyen Budaörs. A másik az volt, hogy „maradjon meg Budakeszi is járásközpontnak, de Budaörs, Törökbálint, Biatorbágy és Herceghalom ne tartozzon oda. Mivel ez a négy település az eredetileg tervezett járás közel 100 ezres lakosságának a felét adja, bőven kitesz egy önálló járást” − írta meg januárban a Budaörsi Napló.

A KIM ennek ellenére a 14 ezres Budakeszihez sorolta a 29 ezer fős Budaörsöt és a 12 ezer fős Biatorbágyot is. Sokak szerint a döntés azért született, mert Budaörs polgármestere, a volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamás, Budakeszi polgármestere pedig fideszes. Sánta Áron Fidesz–KDNP-s képviselő februárban a Budaörsi Naplónak azt mondta: „Ez most egy olyan helyzet, amelyben pártállástól függetlenül, polgármester úrral közösen mindent meg kell tennünk azért, hogy Budaörs továbbra is a térség államigazgatási központja legyen, mert abban biztos vagyok, hogy gazdaságilag továbbra is az marad, bármilyen döntés is születik.”

A budaörsieket az is zavarja, hogy az eddigi budaörsi kistérség jelentős része majd Budakeszire járhat a járásközpontba, amit sokkal nehezebb elérni, kisebb, és kevésbé van központi helyen.

 


 

Törökbálint

Törökbálinti olvasóink szerint is jobb lenne Budaörsre járni, mert nincs messze, és sokan amúgy is gyakran Budapestre járnak, így bármikor útba ejthetik, ráadásul kék és sárga busz is visz oda. A 13 ezer fős Törökbálint kijelölt járásközpontja viszont a jövőben Érd lesz, ami messzebb van, sokkal kevesebb a kapcsolat (Érd az M0-son érhető el), és történeti előzménye sincs ennek a döntésnek.

Itt nem pártpolitikai döntés születhetett, ugyanis a 13 ezer fős Törökbálint polgármestere a fideszes Turai István József.

 

forrás:index.hu
budaorsiinfo.hu


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (1)
1 2012. augusztus 23. csütörtök, 12:40
Peet
Hamár éppen a FIDESZ-es kormányzat alatt eltörölt járási rendszert ismét feltámasztják halottaiból, s amennyiben a "járás-körzetek" párt-politikai alapon kerültek meghatározásra, akkor a következő választást követően, és azután minden választást követően újra rajzolják ezeket a térképeket?
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!