2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Mérleg tér Mérleg tér - Grancsai Péter

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Mérleg tér - Grancsai Péter PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Starzyński Zsolt   
2011. november 30. szerda, 01:36
Grancsai Péter mondja el, hogy mi az, amit szeret és mi az, amin viszont változtatna városunkban.

 

Törökbálint kamasz koromban a második otthonommá vált, míg nem egy szép napon ideköltözhettem. Ebben az is segített, hogy része lettem a helyi katolikus ifjúsági közösségnek.

Itt élhető távolságban élnek egymástól az emberek, van tér lenyugodni, fellélegezni, sétálni, elbeszélgetni szomszédokkal vagy bárkivel az utcán, illetve a helyi kisebb üzletekben. A kulcsszó az emberléptékű életmód.

Azt tapasztalom a szomszédaimmal kapcsolatban, hogyha úgy alakulnak a dolgok, akkor egymás segítségére is számíthatunk. Legyen szó 8 köbméter tüzelő megmozgatásáról vagy bármilyen hirtelen felmerülő problémáról. Az igazi törökbálinti érdeklődik a szomszédja iránt.

Ami jó Törökbálinton az egyrészt az itt élő embereknek, másrészt mindenek előtt az Istentől nekünk adatott természet közelségének köszönhető. Mindkettő akkora érték, amit őrizni kell. Nagyon sok értékes embert ismerek Törökbálinton, akik szorgalmasak és értékteremtő módon próbálnak élni. Időnként észre kell viszont vennem, ami mindannyiunk küzdelme, hogy rengeteg helytelen szokást alakítunk ki, a társadalom ránk gyakorolt nyomása miatt.

Félelmetes volt egy napon látnom, hogy reggelente a téglagyár környékén dugó alakult ki a Budapestre autóval ingázók mennyisége miatt. Jó lenne valami megoldást találni a vonattal való jobb kapcsolat érdekében, mert az a 18 perc, ami alatt a délibe ér számomra ideális, de tudom sokaknak nagyon kiesik az állomás.

Érdemes volna szervezett formát találni a helyi munkalehetőségek továbbítására. Ez lehet egy honlap vagy egy iroda, ami összegyűjti az igényeket a munkaadói és munkavállalói oldalon.

Egy piac is jól jönne, hiszen a helyi föld helyi gyümölcsét sokan megbecsülik Törökbálinton és nem messziről utazik hozzánk.

A fákkal, zöldterülettel való viszonyukon bőven van mit fejleszteni. Fel sem tűnik mennyit adnak, de pillanatok alatt eltüntetünk bármennyit, ha éppen jobb ötletünk támad, legyen az a saját kertünk vagy egy beruházásra „megérett” terület. Ez értelem nélküli merénylet önmagunk ellen.

Úgy érzem talán lassan megtanulják az itt élők, hogy nem a budapesti pörgő autós életmódot kell élni nálunk, egyre több felnőtt embert látok biciklivel bevásárolni járni. Ehhez nem kell sportolónak lenni és még a napi mozgás is megvan. Remélem ez még tovább terjed. Az autó itt is többet vesz el sokszor, mint ad.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!