2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Mérleg tér Mérleg tér - Éder Zsolt

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Mérleg tér - Éder Zsolt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Starzyński Zsolt   
2010. április 16. péntek, 12:07
Éder Zsolt mondja el, hogy mi az, amit szeret és mi az, amin viszont változtatna városunkban.

1995-ben költöztünk Törökbálintra Budapestről. A környező településeken kezdtünk el ingatlant keresni, de nagyon rövid idő alatt letettük voksunkat Törökbálint mellett. Azt látván, hogy minden utca aszfaltozott, minden ingatlanra be van kötve a közcsatorna és a vezetékes telefon, nem volt kétséges hogy a jövőben itt szeretnénk élni. Ez az infrastrukturális ellátottság még ma is szép teljesítmény, tizenöt évvel ezelőtt kivételes volt.

A törökbálintiak közül sokan jegyzik meg negatívumként a nagy forgalmat. Való igaz, nemigen van Magyarországon más település, amelyet három autópálya szelne át. Sokan említik meg és nem is alaptalanul, hogy a település minden pontjáról többé-kevésbé hallani lehet valamelyik autópálya zaját, ráadásul minden napszakban. Azonban ne feledjük el, hogy a jó közlekedési adottságoknak döntő szerepe volt abban a jólétben, amit Törökbálint az elmúlt 20 évben megteremtett. Mindazok a szolgáltatások melyek mindennapjaink részévé váltak nem képzelhetők el a település sikeres gazdálkodása nélkül, a település sikeres gazdálkodása pedig nem képzelhető el valamilyen helyi adottság nélkül. Törökbálint esetében ezek egyike a közlekedés, amelynek közvetett előnyeiért cserében el kell fogadnunk közvetlen hátrányait is.

Lehet, hogy mivel nem vagyok született törökbálinti kissé elfogultnak tűnök, de szerintem nem baj hogy Törökbálintra sokan akarnak beköltözni és emiatt a településnek bővülnie kell. Ha a városunk számunkra vonzó, akkor az nyilvánvalóan mások számára is az. Nem hiszem, hogy bármely település egy adott időpontban konzerválható, vagy hogy célszerű volna egy adott pillanatban konzerválni. Ahogy a körülöttünk lévő tágabb világ folyamatosan változik úgy elkerülhetetlen, hogy szűkebb lakókörnyezetünk is folyamatosan változzon.

A betelepülés nem szükségszerűen jár az életminőség romlásával, egy településbővítés és a környezet összhangját meg lehet és meg kell találni. Erre találták ki a várostervezés tudományát. Új beépítések is létrejöhetnek úgy, hogy a körülöttük lévő környezetet még jobban kiemeljék és azzal együtt még értékesebb lakókörnyezetet eredményezzen. Az, hogy ez általában nem így történik, más kérdés.

A legutóbbi nagyléptékű fejlesztés, a Tükörhegyi lakópark egy környezeti szempontból kevéssé értékes, elöregedett gyümölcsös területén valósult meg. Ha a fejlesztés négy ütemét egymástól kicsit széthúzták volna, vagy minden ütem valamivel kisebb lett volna és közéjük egy elválasztó erdősáv kerül, vagy netán több ütemre bontották volna erdősávokkal elválasztva, sokkal értékesebb lakókörnyezet jött volna létre, mint így, hogy az egész egy egybefüggő tömb, ráadásul zsúfolt beépítéssel.

Éder Zsolt

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!