2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Mérleg tér Mérleg tér - P. Boros Ilona

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Mérleg tér - P. Boros Ilona PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Starzyński Zsolt   
2010. június 11. péntek, 11:42
 P. Boros Ilona grafikusművész mondja el, hogy mi az, amit szeret és mi az, amin viszont változtatna városunkban. 


Törökbálinti lakosként a faluval (képtelen vagyok megszokni, hogy város), mint lakóhellyel akár elégedett is lehetnék, kellemes a hangulata, szép a fekvése, látszik az igyekezet a rendbentartására.

Tetszik, hogy rendszeresen elszállítják a zöldhulladékot, hogy nem füstölnek a falevelek égetésével, hogy van Falugazda – akarom mondani Városgazda Csoport-, amely tényleg gazdája igyekszik lenni a településnek.

Ha csupán aludni, pihenni térek haza ide, ha csak a kertecskémben kapirgálok, azt gondolom, jó itt élni. Ha arra gondolok, mennyi értékes ember él a településen, még nagyobb melegség tölthet el, ráadásul, a hozzám legközelebb álló tevékenység, a képzőművészet művelői is az átlagosnál nagyobb számban élnek itt. A mennyiségnél is nagyobb dolog, hogy milyen színvonalon teszik mindezt. Kelle Anti sikereiről épp most számolt be az újság, Hadik Gyula tavaly kapott Munkácsy-díjat, Balogh István – aki már régóta Munkácsy-díjas – idén kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

Mégsem igen lehet hallani ezekről a – teljesség igénye nélkül
  felsorolt eredményekről. Mintha a város vezetése számára mindezek teljesen érdektelen teljesítmények lennének. Szép hagyomány Törökbálinton a magas kort megért emberek köszöntése az önkormányzat részéről. Nem tudom, Gyula bácsi vagy Balogh Páter milyen köszöntést kaptak a díjak átvétele alkalmából? Ugyan van már Törökbálintnak is kulturális referense, de ezt mi képzőművészek eddig még nem érzékeltük. Van összehasonlítási alapunk, hiszen országszerte részt veszünk különböző eseményeken, kiállításokon, máshol büszkék ránk. (Udvariassági gesztusként sem kapunk választ egy-egy helyi vezető részére küldött kiállítási meghívásra.)

Azt sem tudom, hogy az élénk testvérvárosi kapcsolatokba miért nem fér bele, hogy professzionális művészek kiállíthassanak, pl. Süssenben, ahová már többször is terveztük-ígérték, de valahol mindig érdektelenné válunk a helyi kultúrfelelősök számára. Ez sem igazán nekünk lenne fontos, hiszen alkotásaink megtalálják útjukat nemzetközi szinten is. (Csak gyanítom, hogy a helyi közeg nemigen tud mit kezdeni a középszeren túlmutató dolgokkal.)

Persze, senki sem lehet próféta a saját hazájában, a kertem pedig lassan kiheveri a jégverést, újra gyönyörködhetek benne.

 

P. Boros Ilona grafikusművész, a törökbálinti Első Kör alkotóművész csoport alapítója és vezetője, a Regioart Művészeti Egyesület és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja.

 

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!