2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Helyi közélet 8 + 3 önkormányzati képviselői hely várható

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

8 + 3 önkormányzati képviselői hely várható PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sziráki András   
2010. május 27. csütörtök, 01:00
 Az idei közmeghallgatás a kötelező feladat kipipálásánál tartalmasabbra sikeredett. Egy kérdésre válaszolva a város jegyzője tájékoztatást adott az önkormányzati választások várható szabályairól is.

Mintegy húsz érdeklődővel, az elmúlt években tapasztaltnál aktívabb lakossági részvétellel zajlott le május 28-án (pénteken) az idei közmeghallgatás. A polgármester beszámolója már napok óta olvasható volt az önkormányzat honlapján, ennek reprodukálásától Turai István ezúttal is eltekintett. A közérdekű ügyekben szólni kívánó lakosok az alábbiak szerinti lényegesebb kérdésköröket vetették fel, illetve kértek ezekben információt.  

Önkormányzati választások várható szabályai

Dr. Horti István jegyző egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a benyújtatott törvényjavaslat alapján – ismeretei szerint - Törökbálinton az eddigi 10 helyett 8 egyéni választókörzet lesz. Egy-egy választókörzet tehát az eddigi 1000-1100 helyett 1400-1500 lakos jelent. A kompenzációs listán kiosztott mandátumok száma 7-ről 3-ra csökken. Az önkormányzati választások időpontja is megváltozik: október helyett várhatóan már idén augusztusban sor kerül a voksolásra.

Főutca-projekt

Többeket érdekelt a Munkácsy Mihály utca felújítása kapcsán várható helyzet. A Szabadság tér felőli részen lakók jelezték, hogy a településközpont irányukba történő kiterjesztésével egyetértenének. Mások az kérdezték, hogy a Szabadság téren hová kerül a járda, iletve felvetődött, hogy a képviselő-testület kétszeri tárgyalás ellenére sem adott választ a Penny Market áruház építésének kezdeményezésére. Volt, aki az önkormányzati parkolónál mobil vécé felállítását szorgalmazta az építkezések idejére, illetve a Kálvária jobb tisztántartásáért emelt szót. Elhangzott, hogy a Munkácsy utcában a kutyaürülék eltávolítására nagyobb gondot kellene fordítani, mert a felszólaló derültséget keltő felcsattanása szerint: „Úszunk a sz…-ban!”.

Okmányiroda

Az okmányiroda létrehozását firtató kérdésre a polgármester elmondta, hogy ennek jogszabályi feltételei biztosítottak, a kedvező megoldás egy új pénzügyminiszterre vár, mert eddig blokkolták az okmányiroda megnyitását.

Közbeszerzések

Egy hozzászóló a közbeszerzési eljárásokat követően a pótmunkákra kifizetett összegekről tett említést, ezek nagyságrendjét összevetve a lakókörnyezete jóval szerényebb pénzekből megoldható gondjaival. A lakókörzet problémáit a polgármester is elismerte.

Csendrendelet

Többen felvették a csendrendelet betartásának ellenőrzését, (tekintettel például a pünkösdkor autófényezéssel foglalatoskodó szomszéd keltette zajra). Ezen a téren alighanem a normakövető magatartás elterjesztésén kell munkálkodni..

Majális

Egy hozzászóló néhány javaslatot fogalmazott meg a majális még színvonalasabbá tétele érdekében. Ezek között szerepelt, hogy tűzijátékot este 10 óráról korábbra kellene előrehozni, mert ez az időpont már a környéken lakók egy részét és a háziállatokat is zavarja. Fantasztikus volt viszont, hogy másnap délre már nyoma se volt az előző nap eseményeinek, olyan gyorsan és alapossággal sikerült összetakarítani.


A közmeghallgatáson több kisebb lakókörnyezetet érintő kérdés is szóba került. A rendezvény mintegy két órán át tartott.

 

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!