2018. március 17., szombat

Logo

Címlap Helyi közélet Mi történt a lakossági fórumon?

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Mi történt a lakossági fórumon? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szek   
2011. november 21. hétfő, 17:40
A 2011. novembere elején a Tükörhegy IV. ügyében zajlott lakossági fórumról az alábbiakban olvashatják Szőke Péternek, a Tükörhegyi Közéleti Egyesület elnökének beszámolóját.

 

„A lakossági fórumon nagyon sokan megjelentek, megtelt a Művelődési Ház színházterme. A résztvevők között nemcsak tükörhegyiek voltak, hanem a város más részeiről is sok lakó érkezett. Sokan azt gondolják, hogy a lakótelep csak Tükörhegy problémája, ami komoly tévedés, mert a lakóteleptől távolabb élők is el fogják szenvedni a közvetett hatásokat. Mint például durva közlekedési dugók, túlterhelt iskolák, óvodák, elégtelenül működő közműhálózat, romló közbiztonság, értéktelenedő ingatlanok.

A fórum alapvető célja egy önkormányzati kötelezettségből fakad. Ugyanis a Tükörhegy IV.-re vonatkozó lakótelepet lehetővé tevő szabályozási terv eltörlésre került a törvénytelen megalkotásból kifolyólag. Az új szabályozási terv kialakítása folyamatban van, a képviselő-testület végső döntése előtt viszont az önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége véleményeztetni azt a lakossággal és a szakhatóságokkal. Előbbi az esetek többségében eddig csak formálisan történt meg.

Ezért juthatott el ez az ügy is odáig, hogy úgy szerzett egy izraeli beruházó ezer lakás építésére engedélyt, hogy a közvélemény nem tudott róla. Nyilván ennek akkor megvolt az oka, de mint láthatjuk hatalmas hibát követtek el.

A Tükörhegyi Közéleti Egyesületnek annyiban volt szerepe a fórum szervezésében, hogy az új szabályozási tervvel kapcsolatos részleteket segítsünk megismertetni a lakossággal. Nagyon fontosnak tartjuk a civil részvételt, civil kontrollt. Hiszen nagyon sokszor Törökbálinton eddig csak egy szűk magánérdek érvényesülhetett a széles közösségi érdek helyett. A helyi civil szervezeteknek komoly felelősségük és feladatuk van ezek megakadályozásában és a közösségi érdekek érvényre juttatásában.

A fórum jellegénél fogva nem volt alkalmas döntésekre, viszont a lakosságnak lehetősége volt megismerni az új szabályozást, lehetősége volt azt véleményezni, sok értelmes hozzászólás hangzott el. Egyértelműen kimondható, hogy a Törökbálinton lakó polgároknak komolyabb ügyek esetén igenis van igényük az információkra és a véleménynyilvánításra. Erre ezúton is buzdítunk minden eddig kevésbé aktív törökbálintit is, hiszen kis közösségünkben magunk kovácsai vagyunk, csak azt lehet megtenni közösségünkkel, amit hagyunk.


A fórumon megjelent a lakótelep beruházójának két képviselője is, akik fel is szólaltak. A kompromisszum készég részükről most sem volt jellemző, annak ellenére, hogy fórumon több nem lakófunkciójú fejlesztési ötlet is elhangzott, amivel alternatív módon juthatnának a nyereségükhöz. Az elhangzottak alapján kimondható, hogy a lakosság egyértelműen tiltakozik a beruházás ellen. Amennyiben a beruházó nem tárgyal, akkor továbbra is folytatjuk a lakossági ellenállást, viszont az eddiginél keményebben fogunk fellépni.


Sem a gazdasági helyzet, sem az ingatlanpiaci helyzet nem teszi lehetővé a következő években, hogy kereslet mutatkozzon Törökbálinton ezer lakótelepi lakás iránt. Ennek ellenére a beruházó elkezdte az építkezést, mert nem akarta, hogy lejárjanak az engedélyei.  Célunk a közeljövőben az, hogy a három felet egy tárgyalóasztalhoz ültessük. Ha a tárgyalások eredménytelenül záródnának néhány hónap távlatában, akkor folytatjuk az ellenállást, a lakótelep megépítését meg fogjuk akadályozni.”


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (2)
2 2011. december 22. csütörtök, 09:12
zsiguci
Amíg ez a képviselőtestület és polgármester a helyén marad esély sincs a lakossági érdek érvényesítésre!

"Biztosan kiosztottak annyit, meg még ki fognak, hogy a végére mégis az legyen amit ők akarnak. "

Jól látja az előttem író, ezért!
1 2011. december 22. csütörtök, 01:12
Kovács Edit
Ha elkezdik az építkezést, akkor már nem lehet megakadályozni, csak max. késleltetni a megépítést. Arról nem beszélve, hogy több kárt okoz a helyieknek, egy félig kész betonrengeteg. Lásd a tópark ott maradt betonvázat. Sajnos mindíg ott van a döntés ahol a pénz. Biztosan kiosztottak annyit, meg még ki fognak, hogy a végére mégis az legyen amit ők akarnak. Mi meg nézzük, kerülgetjük egy életen át. Ja, és reggelente a benzinkútig fog állni a sor.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!