2018. március 17., szombat

Logo

Címlap Helyi közélet Első kézből… I.

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Első kézből… I. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hídvégi Ferencné   
2012. február 28. kedd, 17:20
a képviselő-testület február 23-i üléséről

Módosították a tavalyi, elfogadták az idei költségvetést
Nyári zárás a bölcsődében és az óvodákban
Óvodai-iskolai beiratkozásokMódosították a 2011. évi költségvetési rendeletet

A tavalyi költségvetési rendelet módosítására eddig két alkalommal – júniusban és szeptemberben - került sor. Az egyhangú igenekkel elfogadott jelenlegi korrekciót a központi költségvetési támogatások, a testület által elfogadott határozatok, valamint a különböző keretek felhasználásával kapcsolatos döntések átvezetése indokolta. A 2011-es költségvetés bevételi- és kiadási főösszege 5 milliárd 882 millió 663 ezer Ft. A rendelet részletei a www.torokbalint.hu oldalon olvashatók.

Elfogadták az idei büdzsét

A képviselő-testület december 1-jén meghatározta a költségvetés főbb alapelveit, majd a januári ülésen elfogadott határozati javaslatok pénzügyi fedezetével is számolva a jogszabályoknak megfelelően elkészült az idei év gazdálkodását meghatározó rendelet. A 2012-es költségvetés kiadási- és bevételi főösszege 4 milliárd 872 millió 286 ezer Ft. Pénzforgalmi bevételekként 3 milliárd 538 millió 286 ezer Ft-tal, kiadásokként 4 milliárd 488 millió 251 ezer Ft-tal, hiányaként 904 millió 965 ezer Ft-tal számoltak. A finanszírozási műveletek bevételét 0 Ft-ban, kiadásait 384 millió 35 ezer Ft-ban, hiányát 384 millió 35 ezer Ft-ban, a hiány belső finanszírozását 1 milliárd 289 millió Ft-ban állapították meg. A költségvetési rendelet részleteiről az önkormányzat honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A korábbiaknál jóval szűkösebb gazdálkodási lehetőségek oka elsősorban a helyi adóbevételek drasztikus csökkenése. A 2011-ben közel 4 milliárd Ft folyt be a város kasszájába ilyen címen, idén helyi adókból mindössze 2 milliárd 323 millió Ft bevételre számít az önkormányzat, úgy hogy már a magánszemélyekre is kivetik az építményadót. Iparűzési adóból 1,4 milliárd, telekadóból 185 millió, építményadóból 734 millió, idegenforgalmi adóból 4 millió Ft bevétellel számolnak. A költségvetés 703 millió Ft tartalékkal számol, ezt az összeget szeretnék „átmenteni” a 2013-as, nagy valószínűséggel az ideinél is szűkösebb esztendőre.

A hozzászólások sorában Fernengel András arról beszélt, nem látja, hogy a költségvetés hogyan kezeli a következő évek problémáit, elsősorban azt, amit a Telenor adójának kiesése okoz. Nem látja, mi az, ami előre mutat a következő évekre. Másfél éve tudják, hogy nehéz helyzetbe került az önkormányzat. A bevételek jelentős csökkenéséhez vajon társul-e kiigazítás a kiadási oldalon?  Hasonló nagyságú települések a törökbálintinál kevesebb bevételekből is jól működnek. Turai István polgármester úgy vélte, a 700 milliós tartalék képzésével igyekeznek kezelni a helyzetet, bár ebből az összegből az év során biztosan költeni fognak. Azon túl, hogy megpróbálnak tartalékolni, semmi biztosat nem lehet tudni. Véleménye szerint a jövőképet nem csak a költségvetésben kell meghatározni. Gyökeresen megváltozik az állami finanszírozás, a köznevelési törvénynek megfelelően állami fenntartásba kerülnek az általános iskolák. Az ma még kérdés, hogy kezdeményezze-e az önkormányzat a visszavételüket, ebben az esetben is az állam fizetné a pedagógusok bérét. A júniusban elfogadásra kerülő törvények ismeretében pontosabban látják majd a továbbiakat. A kiadások csökkentésével kapcsolatban elmondta, mértékéről ugyan lehet vitatkozni, de idén az intézmények vonatkozásában 5%-ról döntöttek és az előző évben is takarékosabb költségvetés készült.

Csuka Attila Derékba tört város címmel közel 7 oldalas írásában részletesen elemezte a város elmúlt 20 évének töretlen fejlődését és azt, hogy a megváltozott körülményekkel mit vesztett a város. Összegzésképpen Lasswellt idézve úgy gondolja, egy költségvetés arról szól, ki kap, mit mikor és hogyan. Vagyis kitől lehet elvenni, mit, mikor és hogyan.  A 2012-es költésvetéssel kapcsolatban úgy vélekedik, ezt csak a 2011-ben tartalékba helyezett pénzmaradvány tartja fent, jövőképpel, a következő évekre való felkészüléshez szükséges lépésekkel nem rendelkezik. A tavalyi pénzmaradvány felélésén kívül, esetleg a még meglévő ingatlanok eladásán túl lényegében csak a lakossági adók növekvő kivetésével számol.
Turai István polgármester az ülésen nem reagált a képviselő mondanivalójára, későbbi választ ígért.

Albert Gábor szerint az idei büdzsé inkább a 2013-asról szól, melyhez „kulcs” a 700 millió körüli tartalék. A kérdés azonban az, hogy ez mennyire fogy az év során. Költségvetési prioritásként az intézmények működtetését, a felújításokat, a garanciális hibák kivitelezők általi javítását sorolta, valamint a szociális iroda jelzései alapján a középosztályt is elért válság okozta problémák szem előtt tartását említette. A megoldás nem a „fűnyíróelv”, a pénzt ne „ötletelés” alapján költsék el. Szükség lenne paradigmaváltásra és új források bevonására is. A paradigmaváltás - mint megoldás a problémákra - nem új felvetés, már hosszabb ideje többen is hangoztatják.

Géczy Krisztián Csuka Attila írását érdekesnek és olvasmányosnak minősítette. Megemlítette az előző kormány felelősségét és úgy vélte, nem a jelenlegi helyi költségvetésben kell keresni a hibát. Csuka Attila arra hívta fel képviselőtársa figyelmét, alaposan félreértette mondanivalóját – de reméli, ezzel egyedül van a teremben. Géczy Krisztián szerint a kiutat kell keresni és nem sajnálkozni. Ő abban is bízik, hogy a Telenor - adót vissza fogják szerezni…

A képviselő-testület 9 igen szavazattal, Csuka Attila és Rothauszky Györgyné nem szavazatával, valamint Fernengel András tartózkodásával elfogadta a 2012-es év gazdálkodását meghatározó költségvetési rendeletet.

Nyári zárások a bölcsődében és az óvodákban

A Humánpolitikai Bizottság átruházott hatáskörben az intézményvezetők javaslatát elfogadva döntött a bölcsőde és az óvodák nyári zárva tartásáról.

A Szérűskert Bölcsőde 2012. július 9-től augusztus 3-ig zárva tart. Ezalatt az intézményben tisztasági meszelés és különböző felújítási munkálatok folynak.

A Bóbita Óvoda  2012. június 25-től július 20-ig, a Nyitnikék Óvoda július 23-tól augusztus 20-ig, a Walla Óvoda július 9-től augusztus 13-ig, a Csupaszív Óvoda augusztus 6-tól augusztus 31-ig nem fogadja a gyerekeket. Tekintettel a jelentős számú szülői igényre június 25-ig mind a 4 óvoda nyitva tart, de óvodán belüli csoport összevonások alkalmazhatók. Augusztus végén már 3 óvoda tart nyitva, a konkrét létszámok ismeretében ekkor is csoport összevonások alkalmazhatók.

Az iskolák vonatkozásában arra kérték az igazgatókat, április végéig mérjék fel iskolájukban a nyári napközi otthonos ellátási igényt és az óvodavezetők kérésének figyelembe vételével tegyenek írásos javaslatot megoldásukra.

Iskolai és óvodai beiratkozások

A helyi általános iskolákban az első osztályosok beíratását 2012. április 11-12-én 8.00 és 17.00 óra közötti időpontban határozta meg a Humánpolitikai Bizottság.

Az óvodákba 2012. április 16-17-én 8.00 és 18.00 óra között lehet jelentkezni.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (15)
15 2012. március 06. kedd, 13:10
wudersch
...mint ahogy Törökbálint is LESZ@RTA Budaörsöt, amikor átcsábította - nagyon helyesen - a Pannon/Telenort.
14 2012. március 06. kedd, 09:56
pepe
Révész, nézd vissza a jegyzőkönyveket, maga Csenger mondta, hogy nem tudták, hogy Törökbálint érdekelt a Telenor ügyben.Bokának - vagy annak aki ezt az egészet kitalálta, fogalma sem volt arról, hogy a telenor székház Törökbálinton van.Ez történik, ha egy
jogszabályt megváltoztatnak úgy, hogy nem végeznek hatástanulmányt a módosítási javaslat előtt. A nagyvárosok számára volt fontos , hogy az adó hozzájuk kerüljön. Nem érdekelt senkit, hogy mi lesz Törökbálinttal.LESZ@RTÁK!!!!!!!!!
13 2012. március 02. péntek, 14:04
Láng Vince
Egy óra múlva itt vagyok, vagy hogy jár ez?
12 2012. március 02. péntek, 14:01
Révész
Ez nem az irigység miatt történt, hanem mert az öt éve megváltoztatott rendszert visszacsinálták. Amikor innen szóltak, hogy mi ezzel nagyon rosszul járunk, akkor valószínűleg megnézték, hogy mennyiből gazdálkodik a város és nagyon nem sajnáltak meg bennünket.
11 2012. március 02. péntek, 13:37
??
Kedves Sárgairigység!

Te tudod, hogy miről beszélsz?
10 2012. március 02. péntek, 10:29
Sárgairigység
Ez a tipikus magyar mentalitás! Dögöljön meg a szomszéd tehene is!

De akkor:

Ide nekem a Balaton hasznát mert járok oda nyaranta.
Ide nekem az olajfinomítók hasznát, mert autót használok.
Ide nekem a túrórudi hasznát is mert évente vagy 200-at egymagam megeszem

stb. stb.
9 2012. március 02. péntek, 10:05
Révész
Nem hiszem, hogy ez ennyire egyszerű. Vajon miért támogatta szinte mindenki Bóka javaslatát? Azért, mert egy ekkora városnak, ha van 500 millió forint iparűzési adó bevétele, az már nem rossz.
Hogy lehet meggyőzni a képviselőket arról, hogy Törökbálintnak jár 3-3,5 milliárd?
8 2012. március 01. csütörtök, 11:46
PC
Nyilvánvaló, hogy a kistelepülésen ezek az összegek minimálisak és nem oldanak meg semmit, az igazi hasznot a nagyvárosok fölözték le, akiknek viszont a költségvetésében ezrelékes nagyságrendű bevétel növekedést jelent. Valóban ennyi a haszna Törökbálint ellehetetlenítésének.

Két kérdés azért foglakoztat:

1. A törvény által mindössze három mobilszolgáltató volt érintve, ezért könnyű lett volna előzetesen a törvényjavaslat hatásait megvizsgálni. Ha ilyen módon zajlik a törvényhozás, akkor mondjuk a több százezer vállalkozást érintő törvények hatásait hogyan vizsgálják? Szerintem sehogy. Lenyeletik a békákat a társadalommal erőből.

2. Az orsz. képviselő és helyi fideszesek - vajon tudtak előzetesen a szándékról? - megtettek e mindent a városért, és kiabáltak, reklamáltak-é, vagy szájukat befogva csak azon izgultak, hogy a képviselői helyeik nehogy veszélybe kerüljenek. Szerintem fel kellett volna vállalniuk a konfliktust, hogy jelezzék a pártközpontnak a döntés elfogadhatatlanságát. De ismer valaki az itteni Fideszben olyan karakán embert akinek van ennyi vér a pucájában és a saját érdekén kívül törődik mással is ?

Azt sem tudom, hogy a többi párt helyi emberei lobbiztak e egyáltalán a saját parlamenti képviselőiknél. Mert erről sem hallani egy hangot sem.

Végül is azt gondolom, hogy a pártok magára hagyták a városunkat. A helyi erőik, pedig csak a saját jövőjűjükkel törődnek.
7 2012. március 01. csütörtök, 10:48
ez már a vég, vagy csak a kezdet?
PC!

Tudom, hogy szinte mindenki megszavazta. Ezzel együtt azt gondolom Törökbálintnál rosszabb helyzetbe nem került település az országban. Ezt persze nem kizárólag a telenoros iparűzési adó hiánya, hanem részben a helyi testület részéről a korábbi évek átgondolatlan, pazarló gazdálkodása is okozta. Azon meg lehet, hogy érdemes lenne elmélázni, hogy az előfizetők címe szerint 3200 településen fizetendő iparűzési adó vajon milyen segítséget jelent a rossz helyzetű kistelepüléseknek és mit okoz a távközlési cégeknek.
6 2012. március 01. csütörtök, 09:51
PC
(ez már a vég, vagy csak a kezdet?)

Csak a politikai korrektség érdekében: a Bóka féle törvényjavaslatot minden párt megszavazta a parlamentben. A Jobbik, az MSZP és az LMP is.
5 2012. február 29. szerda, 22:22
patakparti
Csuka Attila fideszes alpolgarmester volt 2010-ig nem pedig idegen!!!
4 2012. február 29. szerda, 18:18
sokk
Biztosan sikerül visszaszerezni a Telenor iparűzési adót is. Mint ahogyan az elmúlt másfél év alatt a kormány ígéretének megfelelően megépítette és üzemelteti a törökbálinti új iskolát. Nagyjából előbbinek is ugyanannyi lehet a valóságtartalma. De azért bizakodjunk?!
3 2012. február 29. szerda, 17:30
Azazello
"Géczy Krisztián Csuka Attila írását érdekesnek és olvasmányosnak minősítette. Megemlítette az előző kormány felelősségét..."
Érdekes meglátás. Biztos Bajnai bíztatta fel Bókát!
2 2012. február 29. szerda, 17:04
ez már a vég, vagy csak a kezdet?
Remek! Sokat "köszönhet" és "hálás" lehet a város a jelenlegi kormánynak. Azért mindent mégsem lehet a szocik nyakába varrni. Talán Törökbálint az egyetlen város az országban, ami ilyen kilátástalan helyzetbe került. Hajrá...!
1 2012. február 28. kedd, 21:05
Lébé
Halálos, fagyott csend
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!