2018. március 17., szombat

Logo

Címlap Helyi közélet Az esztelen és képmutató településfejlesztési politikát kellene végre „eltemetni”!

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Az esztelen és képmutató településfejlesztési politikát kellene végre „eltemetni”! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerk.   
2012. április 15. vasárnap, 13:55
A Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület elnökségének közleménye a „Törökbálint Kertváros temetése” demonstráció támogatásáról.

 

A Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület elnöksége ezúton teljes támogatásáról biztosítja a Tükörhegyi Közéleti Egyesület által április 15- re meghirdetett „Törökbálint Kertváros temetése” demonstrációt és kéri a város környezeti értékei iránt felelősséget érző törökbálintiakat, hogy a rendezvényen vegyenek részt.

Ma jó esély van arra, hogy Törökbálint ne csak három autópálya, de ugyancsak egyedülálló módon három betontorzó által körülvett település legyen, amely egy gigantikus irodaváros maradványa, egy sorsára hagyott iskola beruházás és egy néptelen ezerlakásos lakópark közé szorult.

Ezek látványossá teszik a gondjainak, valójában azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik. Törökbálint fejlesztése ugyanis a 2001-es településszerkezeti terv elfogadásával rémálomszerű fordulatot vett. Ezt a folyamatot egyebek mellett olyan súlyos problémák jelképezik, mint a nagyarányú belterületesítés, a Medicatus-lakópark, a Tükörhegy IV., mely menet közben ezerlakásos lakóparkká alakult át, a Ráczug 196 hektárának átminősítésére tett szándéknyilatkozat, végül a mai 13 ezer lakosú település helyén 10-15 éven belül létrejövő 20-23 ezres Törökbálintra vonatkozó területfejlesztési koncepció.

A kontrollálatlan növekedés tönkreteszi ezt a kiemelkedő környezeti adottságú várost! Hiába, hogy szavakban nálunk mindenki a kertváros elkötelezettje, a fejlesztési döntések ténylegesen azt mutatják, hogy szóvirágok mit sem érnek, amikor egy-egy komoly érdekérvényesítési háttérrel rendelkező befektető tűnik fel. Folyamatosan tapasztaljuk, hogy a közérdek megjelenítésre hivatottak a hosszútávon kedvező megoldás helyett a legjobb esetben aprópénzre váltják a település lehetőségeit. Ráadásul mindez átláthatatlan folyamatokon keresztül zajlik - bár a királycsinálóknak olykor láthatóan leesik egy-egy morzsa -, összességében azt a képet mutatva, hogy nálunk a „közérdek” kifejezésnek addig van értelme, míg nem áll azzal szemben egy erős magánérdek.

A komoly problémák listája a tavalyi évben a Napliget lakóparkkal bővült, amely a befektetői igényeket maximálisan kiszolgáló feltételekkel jöhet létre, ám nem látni, hogy mi a jó ebben a városnak. „Fű alatt” is jelentkeznek kezdeményezések, például amikor a Pistály egyhatodát fortélyosan Szabadházi-hegy II.-nek nevezik át és így javasolják az átminősítését.

Mindezek azt mutatják, hogy a civil társadalom egyáltalán nem lehet nyugodt, abszolút szükség van arra, hogy egy ilyen demonstrációval ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy mennyire káros és perspektívátlan környezeti, és részben közéleti pályán vagyunk.

Sajnálattal érzékeljük azt is, hogy vannak, akik a demonstráció tényleges okán és célján elgondolkodás helyett, azt a településrészek összeugrasztására próbálják felhasználni. Ezért is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a Tükörhegyi Közéleti Egyesületnek az elmúlt időszakban végzett munkáját jó példának tartjuk a lakossági akarat kifejezésére és képviseletére. Az, hogy a szervezett fellépésük látható féltékenységet vált ki, ami a tükörhegyieket a városból kirekeszteni igyekvő felhanggal párosul, még inkább ráirányítja a figyelmet a helyi civil társadalom összefogásának fontosságára.

A fenti jelenségek ellenére egyetértünk az április 15-i rendezvényen a „Remény Fájának” elültetésével. Tizenöt-húsz éve az élhető, emberléptékű, kertvárosias Törökbálint megteremtése iránti bizalom és lehetőség még erdőnyi volt. A szívós irtás nyomán mára ez a remény egy facsemetényire zsugorodott. Ahhoz, hogy a törékeny fa megnőjön, terebélyesedjen, élettel telítődjön, hittel vigyáznunk kell rá, továbbá az előző bő évtized esztelen és képmutató településfejlesztési politikáját kellene végre „eltemetnünk”.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (6)
6 2012. április 15. vasárnap, 22:03
non
Hogyan kell politikai bölcsőt kreálni magadnak, így, ahogy pl. Fernengel ezt a szélkakast...
5 2012. április 15. vasárnap, 22:00
piper
Mindjárt mérhető is lesz a hozzászólásból az olvasottság! Gyakorlatilag megszűnik majd a kommentelés.
4 2012. április 15. vasárnap, 21:37
Hochbaum Pál
Kedves "hozzászólók" !
Szerintem keressetek magatoknak más fórumot ahol idióta bekiabálásokkal sértegetitek az embereket névtelenül.
Számotokra van egy rossz hírem, jövő héttől regisztrációhoz kötjük a megjegyzéseket :((
Ma este még szabad a dühöngő, normális ember veletek úgy sem ért egyett.
3 2012. április 15. vasárnap, 20:30
Farkas Gábor
Nem torzít, Torz!-nak!
Én meg szívesen találkoznék veled a maradék erdő szélén.
Mint a régi szép időkben.
Még a segédeidet is megnevezhetnéd...
Mert nem csak gyáva vagy, hanem rendkívül kártékony is.
Ha jól sejtem, egyike azon keveseknek akiknek Fernengel, a Kerekdombosok, esetleg a Flóra utcaiak, Széchenyi tériek sok borsot törtek már az orra alá a település érdekében.
Mekkora területed volt a meggyesben?
Mennyit kapál (volna) a MEdicatustól, ha megépül a lakótalep?
2 2012. április 15. vasárnap, 17:34
Nem torzít. Torz!
Fernengelnél nagyobb képmutató nem sok van. Egész héten turainak pitizik, itt meg úgy tesz, mintha lenne önálló véleménye. Hol LMP-és hol független, hol kerekdombos. Amitől éppen több hasznot remél.
1 2012. április 15. vasárnap, 14:14
ne torzítson
"Törökbálint fejlesztése ugyanis a 2001-es településszerkezeti terv elfogadásával rémálomszerű fordulatot vett."

Ez így nem igaz Fernengel úr.A rémálom az , ahogyan magánérdekből ezt a tervet eltorzították UTÓLAG!
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!