2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Helyi közélet Interjú Keller László független polgármester-jelölttel

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Interjú Keller László független polgármester-jelölttel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2014. október 06. hétfő, 18:10

-  „Nem rázom le a feladatot, beleállok…”, interjú Keller László független polgármester-jelölttel

 

Törökbálinti Újság: Miért vállalta jelöltséget: nosztalgia, félbehagyott tervek, vagy lehetőséget lát arra, hogy előrelépjünk Ön által?

Keller László: Mindegyik ok miatt. Szeretem Törökbálintot, sok barátom él itt. A korábbi polgármesteri tevékenységemet sikeresnek tartom, ez ráadásul úgy szakadt félbe, hogy 2008-ban nagyon erős pártpolitikai ellenszélben negyvenhárom százalékos volt a támogatottságom, 2262-en szavaztak rám, ami akkor egy nagyon jó eredmény volt. Az elmúlt húsz évben többféle politikai feladatot elláttam, három alkalommal voltam államtitkár, mégis úgy gondolom, kevés olyan vonzó területe van a politikának, ahol annyira közvetlenül lehet alkotni, mint amilyen a polgármesteri tisztség. Ma is van bennem tenni vágyás, belső ambíció. Ha nem érezném, hogy a tapasztalatommal, terveimmel és az ezek végrehajtására való képességgel segíteni tudom a város fejlődését, természetesen el sem kezdtem volna az ajánlások gyűjtését.

T. Ú.: Melyek e tervek közül a legfontosabbak, hová helyezné a hangsúlyt?

Keller L.: Ilyenkor a polgármester-jelöltek gyakran szoktak a gazdaságról beszélni, vagy mellébeszélni, de itt most tényleg az a helyzet, hogy ezen a téren nagyon komoly változást kell elérnünk. Törökbálint jó adottságú település, az elmúlt években itt sok mindenre volt – nem is mindig hatékonyan elköltött - pénz, ezt a város lakosai is tudják. Kevésbé vannak tisztában azzal, hogy mára viszont az éves működés a jelenlegi szinten 4,5 milliárd forintba kerül, amivel szemben csak 3,3 milliárd forintos bevétel képződik, település gazdasága elég rossz pályára került. Mivel rendelkezésre áll egy komolyabb pénzmaradvány, még van idő a bevételszerző képesség erősítésére. De ezt az időt nagyon jól kell kihasználni! Befektetőket kell felkutatni, meg kell ismertetni az itteni lehetőségeket és erre tekintettel át kell alakítani a helyi adó és költségvetési politikát, vonzóbbá kell tenni Törökbálintot, ezen keresztül fenntartható pályára kell állítani a város gazdaságát. Ez egy új feladat, négy-öt éve a településnek ilyen gondjai nem voltak. Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy az ország tőkevonzó képességét is javítani kell, önmagában Törökbálint ezt a problémát nehezen oldja meg...

T. Ú.: Itt közbevetném: az önt személyében alkalmasnak tartók fejében is megfordulhat, hogy nem előnyösebb-e kormánypárti vezetés egy ilyen kisvárosban.

Keller L.: Az elmúlt négy év megmutatta, hogy mi igaz ebből feltevésből. Kormánypárti volt a városvezetés, kormánypárti az országgyűlési képviselő, Törökbálint mégis hihetetlen nagy hátrányt „élvezett”. A kötelező kormánypártiságra ma is rengetegen hivatkoznak, de szerintem nincs alapja ennek. A polgármesternek kell, hogy legyenek önálló megnyilvánulásai, nem biztos, hogy az a jó, ha mindenki ugyanazokat a pártközpontban írt kliséket mondja fel például egy befektetői konferencián. Szoci országgyűlési képviselőként kiválóan tudtam együttműködni a kisgazda és fideszes polgármesterrel is.

T. Ú.: A befektetők felkutatása mellet melyek a további fő elgondolások?

Keller L.: Törökbálint egy sajátos arculatú település, azonban az eddigi fejlesztések nem egészen azt szolgálták, hogy egy valódi zöldövezeti kisvárossá váljon. Ehhez is pénz kell. De nemcsak pénzre, hanem más szemléletre, a hozzáállás javítására is szükség van. Fontos lenne teljes mértékben a szakemberek kezébe adni a városkép alakítását. Polgármesterségem idején sem tartottam túl szerencsésnek, hogy a főutca projekt egyes elemeiről a testületi ülésen a képviselők kezdtek el ötletelni.

Ennek kapcsán megemlítem: hiába van mesteri számítógépes rendszer a polgármesteri hivatalban, a hatékony és ügyfélbarát munkához az szükséges, hogy végre egy épületben legyen a hivatal. Polgármesterként elindítottam azt a komoly tervező és előkészítő munkát, hogy pályázati forrásból épüljön meg az új városközpont, benne az új városházával. Nagyon fájlalom, hogy ezt nem vitték végig, holott a forrás ehhez még 2010-ben is biztosított volt. Ennek a témának szeretnék újból nekifutni.

Emellett, sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni az egészséges életmód feltételeinek megteremtésére. Az Alsóerdősor utcai sportlétesítményt rendbe kell tenni. A sportolni akaró felnőtteknek is többféle lehetőséget kellene biztosítani, felnőtt szabadidő parkot, futópályát, erdei tornaösvényt lehetne kialakítani, ahogy más településeken is látható. Olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek kapcsán egyben közösségi terek is képződnek.

T. Ú.: Hogy tudja a képviselők többségét maga mellé állítani?

Keller L.: A tapasztalatok azt mondatják, hogy nem magam mellé, hanem Törökbálint mellé kell állítani a képviselőket. El kell érni, hogy háttérbe szoruljanak a személyes érdekek, ebben a nagyon jó adottságú városban ez kulcskérdés! Ha ez megvalósul, akkor minden rendben lesz. 2006 és 2008 között kemény küzdelmet folytattam az akkor sokkal egységesebb Fidesz ellen, és a Tóparkon kívül tulajdonképpen mindenben dűlőre jutottunk.

Mondják persze azt is, hogy mit akar a Keller, egyszer már megbukott, miért próbálkozik újra. Csakhogy nem én buktam meg, hanem azok, akik olyan szabályozási tervet fogadtak el Tópark területére, amit az Alkotmánybíróság később megsemmisített. Ezt azért mondom, mert többen közülük most is indulnak, ott vannak polgármester-jelöltek között is. Mindenben az történt, amit előre megmondtam: a szabályozási terv nyilvánvalóan jogellenes, meg fogják semmisíteni! Ők mégsem engedték, hogy foglalkozzunk a kérdéssel. Fontosabb volt számukra az egyéni érdek, mint a közösségé. El kell gondolkodni azon, hogy tulajdonképpen ki bukott itt meg, az, aki a törvényességet képviselte, vagy azok, akik emiatt tőle megszabadultak. Azt gondolom, hogy az élet az én eltökéltségemet és szakmaiságomat igazolta, itt valójában ők buktak meg.

Mindezzel együtt én a polgármesterséget a város érdekei képviseletének tekintem. Háromszor választottak meg egyéni országgyűlési képviselővé többek között éppen a törökbálintiak szavazataival, e feladatot sem úgy láttam el, hogy azt néztem, ki jobboldali vagy ki baloldali, az volt a lényeg, hogy annak, aki hozzám fordul, tudjak segíteni.

T. Ú.: Ön független jelölt, baloldali politikai kötődéssel. Mi a viszonya a jelenlegi baloldali szervezetekhez?

Keller L.: Az én értékrendem azzal, hogy nem tartozom párthoz, nem változott. Az igazságtalanságot megvetem, a nehéz helyzetben lévőkön próbálok segíteni, a diszkriminációt elutasítom. Törökbálinton igazából úgy tapasztalom, hogy a pártok csak a választásokon vannak jelen, az élet egyéb területein nem láthatók. Éppen ezért a pártkötődés hiánya nem akadály. Ennél fontosabb az emberekhez való viszony.

Az elmúlt években sok minden megváltozott. Ki gondolta volna például, hogy a munkanélküli ellátással összefüggésben a helyi szociális intézményeket felkeresők száma megduplázódik. Hogy tíz százalék körül lesz a gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyerekek száma?! Bár Törökbálinton elég jól van megszőve a szociális háló, ennek fejlesztése is fontos feladat. Ebben szerintem figyelembe kell venni, hogy nemcsak kenyérrel él az ember, gyakran éppen kultúra vagy a sport segítségével lehet kiemelni a fiatalokat abból a szociális környezetből, amiben vannak. Kezdeményezésem ezen a téren, hogy a sport és kulturális javak igénybevételére a tehetséges fiatalok fejlődését ösztöndíjjal biztosítsuk, a tehetségek ne vesszenek el anyagi okok miatt.

T. Ú.: Mi lenne az Ön személyes, hozzáadott értéke a település fejlődéséhez?

Keller L.: A személyes értéket mindig az ember környezete méri le. Polgármesterként a hivatalban pártkötődéstől függetlenül jó visszajelzéseket kaptam, biztos vagyok benne, hogy a jól felkészült és Törökbálintért dolgozó munkatársak kedvező képet formáltak rólam. Az a szakmai tapasztalat, amit politikusként felhalmoztam, a város jelenlegi helyzetében kifejezetten előnyös lehet. Ugyanígy erényemnek mondhatom, hogy egy-egy probléma felszínre kerülése esetén én nem adom fel a küzdelmet. Sokszor mondják rólam, hogy falnak megyek, de számos közéleti és nagyon sok egyéni problémát éppen ezen eltökéltség miatt sikerült itt, Törökbálinton is megoldani. A település életében nagyon sokszor képződik olyan ügy, amit lehet, hogy nem a polgármesternek kellene végigvinni, de én nem rázom le a feladatot, beleállok, ahogy tudok, próbálok segíteni. Ezt az oldalamat a városban sokan ismerik. Úgy érzem, hogy a problémamegoldó képesség terén a jelenlegi polgármester-jelöltek közül messze a legtöbb tapasztalattal bírok.

T. Ú.

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!