2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Publicisztikák Karácsonyi cukormáz

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Karácsonyi cukormáz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: fabula   
2010. december 27. hétfő, 00:05
 Mi maradt mára ezekből a meleg, fenyőillatú, csillagszórós karácsonyokból?


Karácsony második napjának délutánja van, a háziasszonyok utolsó erőtartalékaikat bevetve igyekeznek túlélni a nagy családi ebédek befejező mozzanatait. Gondolataikban már egy kicsit a hétfői munkanapra kalandozva eszükbe jut: téli szünet van az iskolában, mit fog csinálni a gyerek a nyakába szakadt szabadidővel, no meg a lakáskulccsal. Szerencsére főzni nem kell, egy kis maradékot meg talál magának a fridzsóban.

Egy-két nap, és jön a Szilveszter, ki kell menni a piacra, a vendégeknek kocsonyát ígért. A hajával is kellene valamit csinálni, a karácsonyi rumliban nem jutott el a fodrászhoz. Te jó ég, vajon a tavalyi kis fekete rucit nem hízta-e ki, meg kellene nézni.

Karácsony másnapja, bizonyos körülmények folytán nálunk kivételesen nyugodt kettesben elköltött késői ebéd, vagy korai vacsora zajlik. A rádióban az ünnep okán a régi karácsonyokra emlékeznek. Mit is tehetnének mást, az újkoriakról nincs mit mesélni. Jobb híján hajdanvolt hírességeket szólaltatnak meg, akiknek még volt mire emlékezni, miről mesélni.
Sorjáznak egymás után az archív felvételek: mesél  Weöres Sándor és Károlyi Ami, a varázslatos költőházaspár, a pszichológusnak, írónak egyaránt csodálatos Polcz Alaine.  Visszaidézi szép ünnepeit a megélt történeteket csodálatosan megjelenítő Szabó Magda, akit 90 évesen, olvasás közben ért a halál. Mert még a halálnak is lehet stílusérzéke.

Hallgatom a nagyon személyes, meghitt karácsonyi történeteket, amelyeket korom miatt magam is megéltem, a házilag formába öntött szaloncukorról, a magunk készítette karácsonyfadíszekről. A tisztaszobába titokban felállított karácsonyfa szépséges emléke, vagy az egy szem narancs ünnepélyes felgerezdelése a gyerekek között nálam is megnyitja az emlékek kapuját. Eszembe villan a fürdőkádban napokig dekkoló magányos ponty, akivel karácsonyig, mi gyerekek, egészen szoros barátságba keveredtünk. Na, és persze a sokak által gyakorta felidézett tipikus férfi fiaskó, a karácsonyfa törzsének befaragása a pincéből felhozott fém- vagy fatalpba, ami a legtöbb családnál minden évben a fel- fellobbanó családi perpatvarok megbízható kis gyújtómadzagja volt.
Mi maradt mára ezekből a meleg, fenyőillatú, csillagszórós, angyalhajas karácsonyokból? Félek mindössze néhány CD-re átírt régi magnótekercs. Az igazi megélés helyett az emlékezés. A bensőséges karácsonyi készülődés helyett a díszes papírokba csomagolt, görcsös igyekezettel, megfelelni vágyással összegürizett ajándékkupac.
A legrosszabb az az egészben, hogy már sok-sok éve tudjuk, nem jól van ez így, mégse teszünk ellene semmit. Robogunk megállíthatatlanul a szakadék felé, kezünk ügyében a vészfék, mégsem rántjuk meg.

Mitől félünk? Talán attól, hogyha elmarad a sok-sok felesleges csillogás, a negédes karácsonyi ének, a hamis cukormáz, ami összetartja ezt az egészet, egyszer csak ott ülünk a karácsonyfa körül, talmi sallangjainktól megfosztva, s azt vesszük észre, hogy már nem is tudunk egymásnak mit mondani.

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (1)
1 2010. december 28. kedd, 10:38
faguriga
Talán a lényeg veszett el. Elfelejtjük, mit ünneplünk. MIntha a három király a hosszú úton elfelejtette volna, kit, és miért is keres, csak az maradt volna a fejükben, hogy mikor, hová kell érni és persze átadni az ajándékot.
Erre megoldás nem a vészfék, hanem a "megtérés", melynek magyarázata: A Jordán folyóban (mely a Holt tengerbe torkollik) lefelé úszó halak, mikor érzik, hogy sós a víz a folyóban, visszafordulnak, mert a tovább haladás számukra a halál. Ez a visszafordulás a megtérés.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!