2018. április 23., hétfő

Logo


Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Meghívó! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2011. január 06. csütörtök, 11:19
Újabb kutatások szerint Szapolyai János azért nem ment el a mohácsi csatába, mert nem kapott meghívót. A következmények ismertek. Tanuljunk a történelmi példázatból!


Lassanként kezdünk olyan benyomást kelteni, mint az az egyetemi felvételiző, aki a tíz pontot érő esszékérdésre, „Milyen országépítő reformokat hajtott végre IV. Béla?”, átlátva a szitán egy egészoldalnyi fehér papírra ennyit jegyzett le: „Semmilyeneket, mert belefulladt a Csele-patakba.”*

Magam azt hittem beugratásról van szó, amikor meghallottam, hogy Turai István az országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának a tükörhegyi lakóparkkal is foglalkozó ülésére azért nem ment el, mert nem kapott meghívót, bár utóbb az is kiderült, hogy mégis kapott… Ami majdnem mindegy, hiszen abból az unikális esetből, hogy a polgármester nem érdeklődik az általa vezetett település érdekében napirendre vett kérdés tárgyalása iránt, mindenképpen levonnak következtetéseket.

Az elektronikus levelező rendszer működési zavara persze rendben van, de a bizottsági ülésről konkrétan még én is tudtam, napokkal korábban, az idejéről is, pedig nem hiszem, hogy a városi információáramlásban előnyösebb lenne a helyzetem a Munkácsy utca 79.-ben dolgozókénál. Nem tudom elképzelni, hogy még csak harangozni sem hallottak erről a helyi szempontból ritka eseményről. A Szabó Anna cikkei nyomán keletkezett felhajtóerőben Szőke Péteréknek ügyesen kellett tempózniuk ahhoz, hogy parlamenti szinten is elkezdjék keresni a megoldást a nemcsak a Tükörhegy, de egész Törökbálint jövőjét alapvetően meghatározó problémára - ami egyfajta esély. Az az érzésem, hogy jó néhány polgármester – még azelőtt, hogy bármilyen adminisztrációs probléma keletkezhetne – ilyenkor maga teremt kapcsolatot a bizottsági titkársággal és tájékozódik arról, hogy milyen anyagot készítsen elő. Enyhén szólva kivételes ölbe tett kézzel várni a meghívót, amely ha nem jön, nem jön, legfeljebb ő se megy.

A távolmaradás és annak rosszul sikerült kimentése most különösen nagy luxus. Törökbálintnak több olyan ügye van, amely országgyűlési lobbizást igényel. A tükörhegyi lakóparknál inkább csak nyerhetünk, legalábbis a korábbi önkormányzati döntések nyomán kialakult infrastrukturális és környezeti katasztrófahelyzet némi hátszéllel könnyebben megúszható, mint anélkül. Ám a helyi iparűzési adó szabályozása Damoklész kardjaként továbbra is a fejünk fölött lebeg. Ez a fejlesztési lehetőségeinket, az itteni közszférát, az abban dolgozókat alapvetően érinti. Ráadásul lenne mit megértetni a törvényhozókkal, mielőtt az ún. fülkeforradalomnak ez a szerencsétlen repesze mégiscsak telibe találja Törökbálint költségvetését. Ehhez azonban el kéne érni, hogy komolyan vegyenek bennünket.

Ha valamikor, most az összefogás mellett nagy szükség lenne a város érdekeit jól képviselő politikusi ügyességre, mert a helyzet nagyon nehéz. Biztos vagyok abban, hogy Törökbálinton is sok embernek erőt adna, ha azt látná, hogy jó kezekben vannak dolgok, a városháza rátermetten lép fel mindkét, illetve mindahány tűzfészek oltásánál. Arról nem is szólva, hogy az olyan szívós és tehetséges civil szervezeti vezető, mint amilyen Tükörhegy-ügyben Szőke Péter, végre fenntartás és féltékenység nélkül megkaphatná a közös cél eléréséhez szükséges támogatást.

Nagy a tét, nemcsak számukra. Ugyanis, ha efféle meghívós sztorikkal a törökbálintiak megjelenítői olyan képet állítanak ki magukról, mint akik még a Csele-patakot is képtelenek lennének megtalálni, abba nemcsak néhány helyi politikai karrier, de a városfejlesztés esélye, köztisztviselők és közalkalmazottak egzisztenciája fullad bele.


* IV. Béla (1235 – 1270): a tatárjárás után újjászervezte Magyarországot.
II. Lajos (1516 – 1526) a mohácsi csatából menekülve belefulladt a Csele-patakba.

 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (6)
6 2011. február 23. szerda, 22:05
Moszat
T. Szerki!
Ha eddig nem ezzel kereste a kenyerét, itt az ideje pályát módosítani!
Jó ez az írás, de nagyon.
5 2011. január 07. péntek, 20:59
Lupus
Bravó Szerki!
4 2011. január 07. péntek, 11:48
egy olvasó
Gratulálok a cikkhez, köszönöm az újságolvasók nevében. Példát vehetnének róla képviselőink (tisztelet a kivételnek) valamint, Polgármester Úr és helyettesei.
3 2011. január 07. péntek, 10:59
Pop-in
Gratulálok a nagyszerű cikkhez, ami nem megoszt, hanem "láttat". Amiért még nagyon tetszik a cikk -és ami ritka a mai politikai életben és újságírásban egyaránt- pozitív hangvételű, előremutató szándékot megfogalmazó, mely minden törökbálintihoz szól, kivétel nélkül. Csatlakozom Bounasieaux-hoz, szívesen olvasnánk gyakrabban "Szerki-cikket.
2 2011. január 06. csütörtök, 23:50
abacus
"I like" ezt a cikket!
Szorít az idő: tavasszal már lehet építkezni és a hipa egy éves haladéka is hamar lejár. Polgármesterünk ezeket az ügyeket nem akarja vagy nem tudja megoldani, együtt(nem)működése csak az időt húzza.
1 2011. január 06. csütörtök, 23:42
Bounasieaux
Kiváló cikk, köszönjük! Szerintem örömmel fogadná az újság olvasóközönsége, ha gyakrabban írna ide.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!