2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Publicisztikák Megszűnik a Budaörsi Ifjúsági Klub?

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Megszűnik a Budaörsi Ifjúsági Klub? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kürti Miklós   
2011. január 09. vasárnap, 10:52
Budaörsön van ifjúsági klub, a helyi fiatalok keze munkájával, összefogásával jött létre.


Budaörs, a bezzeg-város a közelsége, a földrajzi, településgazdálkodási és a civil szférával ápolt kapcsolat tekintetében is mutat hasonlatosságokat, s olykor követendő példát. Másszor meg figyelmető jeleket ad.  Ezúttal arról, miként teheti tönkre a megosztó politika a régió egyik legsikeresebb, mintegy húsz éve remekül működő önszerveződését, a Budaörsi Ifjúsági Klub-ot.

Törökbálint - (döntően a magát furcsamód jobboldaliként leíró) fideszes - településpolitikusai mindig ügyeltek arra, hogy a civil (vagy annak látszó) szerveződések közül azoknak csurgassák a bővebb támogatást, melyekről tudható, az épp esedékes választások idején szavazataikkal hálálják majd  meg mindezt. Ki emlékszik már a székelység, netán a sporthorgászat iránti politikusi hevület rég elszállott siralmas közhelyeire, hogy szegény Flóriánnak, a pártéletbe rekvirált gyanútlan szentnek földi meghurcoltatásairól ne is beszéljek!

Megszámlálhatatlan bejegyzett szervezet, sport, zenei, környezetbarát és civileket istápoló, karitatív, meg kevésbé az.
Születnek újabbak is. Most éppen egy a forrásokhoz mélyközelre integrálódott régi, jól bevált pénznyelő automata ifjúsági tagozatnak álcázott oldalhajtása sarjadt ki a bálinti ifjúság kifejezett örömére. A leírtakból a való világban mindössze annyi érzékelhető, hogy a művházban mostanában sámándobos, csodaszarvasos doktorok, varázslók - (s jön reményeim szerint hamarosan Szörényi Levente, a fényevő is) - tömegeket odabilincselő hókusz-pókuszainak szervezőjeként jelennek meg.

Szerencsétlen helyzet az, mikor vidéki műkedvelő koca-politikusok s a "baráti tagozat" akarják eldönteni, kik legyenek "hoffmannrózsás" hóbortjaik kedvezményezettjei, s mely műfaji keretek közé lesz mostantól helyes a felnövekvő nemzedék hiszékenyebb felét fejénél fogva begyömöszölni.

Eközben még ifjúsági klubunk sincs. Se kicsi, se nagy. Talán jobb is így, nem tud mit elvenni a fideszes többség egy üldözési mániás, kisebbség-tudattól gyötört alpolgármesterrel az élen, mint odaát. A művház, mint az hamar kiderült, nem képes a gyerekek számára nélkülözhetetlen oldott légkör kialakítására a szigorú szabályokkal, harsány pedellus-nénivel és közösségi "élményfürdőzések"-re alkalmatlan terekkel.

Van viszont színházunk, ahol nem olyan rég még maga Usztics Mátyás, kétszeres Usztics - díjas ultra-nacionalista "skin"-művész is megmérettetett, mintegy ötven, a környező településekről összerekvirált gyanútlan nyugdíjas szemüvegeinek opálos kereszt-tükrében.
Vélhetően nem az intézmény közművelődési koncepcióinak szerves részeként...

Budaörsön van ifjúsági klub, a helyi fiatalok keze munkájával, összefogásával és a még európai minőségű törvénykezési keretek között meghozott támogatások eredményeképp. A klubba nem csak fiatalok járnak, számos más, művészeti, szakmai egyesület alkotóhelye is az épület, színpada, saját technikai berendezése, technikusa van, tudna működni, akár napi 24 órában is.
Most veszélyhelyzet van, a klub több-ezres kapcsolati hálója azonnal mozgásba lendült, ennek következménye, eredménye volt a pénteki fáklyás felvonulás is.
http://szelim.blog.hu
http://www.minalunk.hu

Nekünk itt, Törökbálinton most más dolgunk van. A megroggyant alkotmányosság, melyre helyi kiskirályaink eddig se nagyon figyeltek, átlépte a települési ingerküszöböt. Nem szeretjük, ha átvernek minket. Még jobban nem szeretjük, ha azok vernek át, akiktől a múlt bajaira megoldást reméltük.

A Kádár-kort másolgató egy-személyi vezetés megpróbálja, hátha sikerül a diktatúra újraélesztése s vele az örök élet.

Félni, meghátrálni a legrosszabb megoldás. A hazai sajtó tisztességes, éplelkű része, ahogy az mára kiderült, gerincessége okán nem nagyon képes térdre ereszkedni az orbánista diktátumok előtt. A világ mély megvetéssel nézi azt a szánalmas vergődést, mellyel  a demokrácia falait bontogató poszt-kádárista különítmény menteni próbálja a menthetetlen.

De ezt most hagyjuk...     Én csak azt szerettem volna elmesélni, hogy pénteken volt egy tüntetés Budaörsön..... 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (7)
7 2011. január 22. szombat, 19:05
hoppká
Érdekes, ez a zsigeri fröcsögő gyűlölködés, nem aggyal, hanem "érzésből" "politizáltok"? Ébresztő, gondolkodjatok, mit tett hozzá az MSZP vagy akár a Fidesz a boldogulásunkhoz, kik a helyi képviselőik? "Mesebeli alakok", akik egyszer erre, egyszer arra pálfordulnak, van itt átjárás SZDSZ-ből Fidesz-be, Fidesz-ből (tőlünk) "függetlenbe": ezek értünk vagy önmagukért "politizálnak"? Jó reggelt kívánok!
Civil szervezethez nem kell politikai háttér.
6 2011. január 11. kedd, 19:08
Julcsi
A tüntető néhány ember fele pestről jött, a másik fele meg valóban budaörsi mszp-s volt.
5 2011. január 09. vasárnap, 20:49
haha
Törökbálinton én megszavaznám a fiataloknak a támogatást,ha nincs rá pénz akkor meg teremteném pl.
az afrikai testvéreinkkel megszüntetném a kapcsolatot, Német kisebbségekért felelős nőszemély 500000ft fizetését lecsökkenteném a polgármester nem engedném külföldre képviselőket le ellenőrizném stb.stb.Lenne itt pénz bőven! Ez nem politika az a mai valóság.
4 2011. január 09. vasárnap, 20:15
SPF.
Kedveseim, Keller László is ott volt a tiltakozók között, ja meg a fél budaörsi MSZP.
El a politikusi kezekkel a Városi Klubtól!!!!!
3 2011. január 09. vasárnap, 17:37
egy fiatal a sok közül
egyetértek az előttem szólókkal!

A fiatalokat, többek között engem is elriaszt az a mély gyűlölet, ami a cikkből árad!

Törökbálinton jó ideje próbáljuk kezdeményezni, sőt kezdeményeztük is egy itteni ifjúsági klub létrehozását. Kaptunk is rá biztató szavakat ígéreteket.( sajnos a jelenlegi helyzet nagyban lerontotta a lehetőségeket. )
A cikk után joggal félek már előre is a hozzád hasonló, bocsáss meg de olykor-olykor radikálisan liberális felfogású "sajtóbajnokoktól'. Félek attól, hogyha a jövőben valamiféle klub elindulna, valaki biztosan belekötne. Mert ugye ez jó magyar szokás.
Végezetül biztos vagyok benne, hogy jó szándék vezérel, csak nekem ez így túl sok volt. Nem értem , hogy mi a bajod a TIFO-val például. Kiválóan megszerveztek egy sportnapot, volt szerencsém részt venni a TE általad hülye "sámándobos, csodaszarvasos doktorok, varázslók" előadásain.
Az ilyen megnyilvánulások mélyen bántanak engem, de szerintem nem csak engem. A kultúránkhoz hozzá tartozik a történelem-e része, még akkor is ha neked ez nem tetszik. Nekem például tetszik.
Talán a következő idézet Koppánytól enyhíti a kultúránknak az 'ősrégi' hagyományai/ rítusai iránti számomra radikális ellenszenvedet':
"A minden magyarit egybefogó Öreg Ősten szeretetét ne cseréljük fel a gyűlölködés, az egymással szembenállás gonosz istenére.”
ezt is értheted sokféleképpen, rajtad múlik, hogy melyiket választod.
2 2011. január 09. vasárnap, 15:52
xy
Kedves K.miki, sajnos v.zs. gondolataiban sok
igazság van. Kérlek gondolkozz ezen el. Köszi.
1 2011. január 09. vasárnap, 14:17
v.zs.
Miki , megint zsigerből írsz, és szamárságokat,a sajtószabadságról ,orbánista diktátumokról.Én is utálom Gyurcsányt, utálom azt , amit az országgal tett,utálom azt, ahogy a liberális sajtóbajnokok kussoltak 2006-ban.De nem fogom a napi mondandómat állandóan ehhez hasonlítani!Van itt baj Törökbálinton enélkül is elég, te meg azokat a jobboldali érzelmű emberek riasztod el,(többek között engem is) akik egyébként helyi ügyekben melletted és a közösség érdekei mellett állnának.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!