2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Publicisztikák Olyan, mint az Önök kérték

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Olyan, mint az Önök kérték PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2011. január 17. hétfő, 18:22
A közmeghallgatás első hallásra feudális eredetű, ennyiben kortalan magyar szónak tűnik, holott az angol public hearing lefordítása.


A kifejezés a hearingből, vagyis a meghallgatásból alakult ki. Ám amíg a meghallgatást főleg a válaszok kitudása érdekében szokták alkalmazni, a public hearing fő célja viszont az, hogy a hallgatóság beszéljen: adott közösség tagjai mondják el véleményüket, javaslataikat az illetékeseknek bizonyos kérdésekről, (akiknek persze szintén nem kell a maguk álláspontját eltitkolniuk, vagyis ez így maga a sokat koptatott párbeszéd.)

Közmeghallgatásból többféle van. Hogy ne menjünk időben messze, két hete Brüsszelben az Európa Parlament liberális frakciója public hearing típusú rendezvényen tárgyalta a magyar médiatörvényt, vagyis ez EU-s intézmény is. Környezeti ügyeknél jogszabályok írnak elő közmeghallgatást (környezeti hatásvizsgálat, repülőterek zajgátló védőövezete, stb.), amely a helyi lakosok tájékozódását szolgálja az életkörülményeiket érintő nagyberuházásról. Az önkormányzati törvény a téma megkötése nélkül kötelezővé teszi az évente egyszeri közmeghallgatást: „ezen a választópolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést és javaslatot tehetnek”.

A közmeghallgatás számos településen formalitás, amely az egykori tanácstagi beszámoló legszebb hagyományait őrzi, vagyis unalomtól félájult közönség számára előadott szócséplés. Törökbálinton viszont olykor van egy kis felfordulás. Néhány éve egy középkorú nő kezdett kisebb expozéba, aminek második órájában sikerült egy pillanatra úgy elbizonytalanítani, hogy vesztére kiadta a mikrofont a kezéből. Két éve egy helyi újságkészítő kollégámmal vonultunk fel, magam helyzetértékeléssel egybekötött kérdéseket dörgöltem a képviselő-testület orra alá, például, hogy miért nem egyetemet építünk iskola helyett, mert az óvodaépítés tempója alapján az alsó tagozatosok már régen diplomáért állnak sorba, mire a létesítmény elkészül. Az azóta történtetek fényében lassan már ez is felelőtlen optimizmus lenne.

Nem csoda, hogy ilyen előzmények után a tavalyi közmeghallgatás viszont elnyerte a polgármester úr dicséretét. Ezen érett és fegyelmezett lakossági észrevételekre volt módja hasonlóképp válaszolni.

Csak reménykedem abban, hogy ez az idén sem lesz másként és az olyan körülmények, mint a település költségvetésének várható alapos megcsappanása, az új adók és a megszorítások, a tükörhegyi lakópark rejtélyes felbukkanása a lochnessi ködből nem keltenek izgalmakat.

Annyit persze még ehhez az egészhez hozzátennék, hogy amikor az egyik barátom megtudta, olyasmire vesztegetek időt, minthogy cikket írok a közmeghallgatás elé, mindenekelőtt jól kiröhögött. Majd lelkemre kötötte, hogy még véletlenül se buzdítsak részvételre demokr… kezdetű szavakkal, mert akkor mások is kiröhögnek. A mai igényeket figyelembe véve inkább írjam azt, hogy a közmeghallgatás olyan, mint amilyen régen az Önök kérték volt, nagy nyilvánosság előtt lehet kívánni egy nagyot. Bár a „mi teljesítjük” kapcsán szerinte sem árt jó előre leszögezni, hogy akkoriban se valamennyi Vörös Csillag Gépgyár Turgenyev szocialista brigádjának kérésére került képernyőre Csocsoszan áriája Puccini Pillangókisasszony című operájából Maria Callas tolmácsolásában, hanem csak egyikére-másikára.

De hogy melyikére? Na, ezért hasznos eljönni.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!