2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Publicisztikák Beszórt és kiszórt

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Beszórt és kiszórt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2011. január 20. csütörtök, 19:50
Minden tiszteletem azoké, akik szórólapokon hívják közmeghallgatásra a törökbálintiakat.


Szerintem egyvalamiben biztos egyedülállóak vagyunk az országban.

Nem arra gondolok, hogy öt éven át, kilencszáz millió forintból építünk óvodát, ami azzal indít, hogy az alagsora beázik.

Még csak arra sem, hogy egy ködös őszi délutánon  a képviselő-testület gyorsított ügymenetben, négy darab szavazással negyedmilliárd forintot szór ki „pótmunkákra”.

Eszembe se jutna itt felemlíteni, hogy a pénzügyi válság közepén fogunk nagyszabású építkezésbe és veszünk fel méregdrágán jelentős hiteleket, amivel sikerül felkapaszkodni az egy lakosra vetítve legeladósodottabb magyar települések közé.

Gondolni se mernék arra, hogy az iparűzési adó szabályainak megváltoztatásával éppen a mi költségvetésünk negyedét fogják lekaszálni.

Ráadásul joggal reménykedem abban, hogy a Tóparkot mégsem hagyják sorsára, vagyis nem nálunk épül Európa legnagyobb, sokszoros ingatlanfejlesztési díjas, archaikus (A)pollen-torzója.

Mindössze az jutott eszembe, ami tíz éve még volt, de már nincs. 2001-ben az építési engedély kiadásánál még akadt, aki egyből félreverte a harangot. Így pattant ki a Medicatus-ügy, végül sikerült megúsznunk egy ötszintes épületekből, 320 lakásból álló lakóparkot.

2009-ben viszont a helyhatóság az egyik szobában úgy ad ki építési engedélyt a tükörhegyi lakóparkra, hogy a többiben állítólag erről egy mukkot sem tudnak, se polgármester, se képviselők. 1240 új lakás, négyszintes garzonok, 2500 új beköltöző, és az építési engedély úgy pihen egy évet, hogy senkinek sejtése sincs róla.

Amíg fel nem bukkant valakinél egy haver, hogy elmondja, ide fog költözni, majd megmutatja, mit árulnak az interneten.

Nos, ez az, ami vicc.

„Nem ez volt a jogalkotói szándék”. Meglepetés.

Ezek után szerintem nem túlzás elgondolkodni azon, hogy tudja-e egyáltalán valaki, mi folyik itt.

Persze gondolkodni még akkor is megéri, ha ugyanazokat a személyeket pártalapon folyton visszaszavazzák. A közügyekkel egy szinten ugyanúgy foglalkozni kell, mint a kerttel vagy a kerítés lefestésével, különben elrohadnak. Ez sok embernek a helyi közügyekkel kapcsolatban még nem jön át. Ám hátha egyszer. Minél több az értelmes tartalommal beszórt anyag, a gondolkodó ember, minél erősebb a társadalmi kontroll, annál kevesebb a kiszórt pénz és jobb a közérzet. Törökbálinton ráadásul az anyagi lehetőségek még mindig jóval kedvezőbbek az országos átlagnál, alapestben nem pusztán a máról holnapra élés a cél, itt a közügyekben alkotni lehet és ennek megfelelőek az elvárások.

Örülök, hogy vannak, akik újra próbálkoznak ezek a területen.

Menjenek, kérdezzenek, sok erőt, türelmet kívánok, hátha válaszok születnek.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (95)
95 2011. január 28. péntek, 22:14
lea
Törökbálintiak, ébresztő! Leírom mindenfelé, hogy minél többekhez eljusson az információ:

"Településrendezési kérdések" címszó alatt Tb. hivatalos honlapján a polgármester naplójában találtam egy újabb "lopi" átsorolási kísérletet:

A Településszerkezeti Terv és Helyi Építési Szabályzat folyamatban lévő módosításának kapcsán több alkalommal is folytattam megbeszélést részben a Pestterv Kft-vel, részben a terület tulajdonosi érdekeltségi körével, így Bruder Márton úrral, a Dulácska tanya területen Biofilter és Rastyl, és a volt szeszfőzde tekintetében a várható övezeti besorolásokról. Wolf Gábor úrral, a Mechanikai Művek területének rendezéséről, illetőleg az egyébként hatályban lévő szabályozási terv végrehajtásának lehetőségeiről."

Most a Damjanich utca túloldalán ipari övezet lesz? Az itt lakókat ki értesítette? Volt már ilyenre kísérlet, akkor a lakók megakadályozták.

Turai István tartja kezében a szabályozási terveket, igen, ez a hatalom.
94 2011. január 23. vasárnap, 12:44
zsiguci
Nos,nem is a mi dolgunk a bizonyítás.De. Tudhattak-e róla? Tegyük fel nem.
Ültek, előkerült a tervlap és a módosítás, nem tettek fel egyetlen kérdést sem ,hogy ugyan kedves beruházó,vevő,tulajdonos,miért tetszik ezt kérni?Igaz ugyan, hogy nekem is van itt telkem, de ez nem érdekes? És ha a módosítás rosszabb pozíciót eredményez, számukra mint tulajdonos számára??
Gondolom, nagyon világos és egyértelmű, hogy konkrétan elmagyarázták számukra , mint tulajdonos számára mi a döntés következménye, úgy anyagi, mint beépítési következményeiben.
Szerintem a formál logika szabályai szerint a tudatlanságuk kizárható!(De az nem érdekes, hogy a tulajdonilag érintettek nem adtak ki olyan nyilatkozatot, hogy kérem, engem megvezettek,becsaptak,nem tudtam róla stb)
Szerintem sokatmondó.
93 2011. január 23. vasárnap, 12:27
SZH
Kedves Zsiguci!
Úgy tűnik egyetértünk, bár a feltételezésemet - vagyis azt, hogy az érintettek tudhattak a valódi szándékról - konkrét tényekkel nem tudom bizonyítani.
92 2011. január 23. vasárnap, 11:28
Révész
Én is ezt gondolom. Jobb áron lehetett a területet eladni, ha a szabályozás sok lehetőséget nyitva hagy, például a lakóházépítést. Hogy a lehetőségek közül melyik fog megvalósulni, ennek a felismeréséhez nem kellett túl nagy fantázia.
91 2011. január 23. vasárnap, 10:58
zsiguci
Kedvs SZH.Gondolom akkor nincs vita köztünk abban, hogy a lakótelep a 2005-ös szavazásnál vált lehetővé.És ha jól értelek, abban is egyetérthetünk, hogy a megszavazók jó részét megvezették.Ez nagyon valószínű, sőt biztos.De azokat, akik érdekeltek voltak a minél magasabb vételárban, valószínűleg tudtak a dologról.Így gondolod?
90 2011. január 23. vasárnap, 10:56
lea
Kedves ILLÉS és zs!

Szerintem tudják, kik vagyunk, kik szólaltunk fel. Azt is, hogy a jobbítás céljából. Nincs hibátlan ember. Ha emiatt retorzió érne, esküszöm, lesz visszavágó.
89 2011. január 23. vasárnap, 10:50
SZH
Kedves Zsiguci!
A véleményemet fenntartom akkor is, ha szerinted a 2005-ös módosítás az oka a lakótelep építésnek. Az általam élérhető dokumentumok bizony azt támasztják alá, hogy senki nem szólt egyetlen szót sem arról, hogy ott lakótelep épül, vagy akár épülhet a közintézmények, üzletek, irodák helyett. Az általam ismert akkori képviselők mindegyike ezt állítja és ezt támasztja alá az is, hogy az érintett terület egészén a már korábban említett 6-700 fős lakosságszám-növekedéssel számoltak. Valakik csúnyán átvertek bennünket. Azt nem hiszem el - de ha bebizonyítod, természetesen más a helyzet - hogy az akkori képviselők többsége annak tudatában szavazott igennel, hogy ott lakótelep épül. A képviselők szinte kivétel nélkül laikusok,a közmeghallgatáson egyikük el is mondta, lakótelep építésének lehetőségéről senki nem beszélt nekik. Az persze fantázia kérdése, mit is gondoljunk azokról a képviselőkről, akik saját vagy családtagjaik, barátaik révén érintettek voltak a terület minnél jobb áron való értékesítésében.
88 2011. január 23. vasárnap, 10:28
ILLÉS
Kedves "lea"!
Sajnos megértem "vártam"-ot, hogy félti a családját. Van mitől/kitől. Nem viseli mindenki jól ha beleköpnek a levesébe.
Én is megkérdezem, hogy Ön hol él? Ez még Magyarország és azon belül Törökbálint. A képviselő testületünk és a polgármesterünk nem a belátásról híres/ek.
Az én meglátásom az, hogy nem tanultak a péntek estéből semmit és minden megy a maga útján tovább úgy ahogy volt. SAJNOS.
87 2011. január 23. vasárnap, 10:24
zs
Kedves lea. Próbáld meg nyíltan"építő" kritikával bírálni Palkónét, vagy Hajdut.Aztán csak várj miket ír rólad,ha vállalkozó vagy mikor kapsz munkát, stb,stb.Elég találékonyak, ha bosszúról van szó.
86 2011. január 23. vasárnap, 10:20
zsiguci
Kedves SZH.Nem tudom honnan veszed,
"Lakótelep ügyben ne azokon akard elverni a port akik 2002-ben megszavazták a Tükörhegy IV." szab.tervét."
Én ezt soha nem gondoltam, mert nincs így.A lakótelep építést a 2005-ös módosítás tette lehetővé,mindig ezt volt a véleményem,sőt mi több ez tény.Akik akkor (2005) megszavazták a módosítást tették lehető a lakótelep megépítését. Kik is voltak ezek??????
Neveket akarok hallani!
85 2011. január 23. vasárnap, 09:39
faguriga
Az az érzésem, hogy a város tulajdonképpen nagyon jó pénzügyi helyzetbe került. Több a szerencsénk, mint az eszünk!
Kikerül a kiadások közül az iskola-sportcsarnok-uszoda komplexum 1,4 milliárdja, a fenntartás 800 milliója. Marad a telenor adója, a becsült 2,5 milliárd. Leállnak a beruházások (pl. városközpont), és némi megszorítások is érzékelhetők. Igaz, a várható egyéb adóbevételek is csökkennek mintegy 800 millióval, de nem látjuk azokat a terveket, melyek grandiózus fejlesztés helyébe lépnek.
84 2011. január 23. vasárnap, 09:11
lea
Kedves "vártam"!

Miféle retorzióról beszélsz? Hol élünk, hogy az építő kritikát megtorolhatják? Hogyan, mi módon? Mitől félsz?

Lehet, hogy meggondolatlanul bántak közpénzekkel és a maguk kutyájáának a kölykét részesítették előnyben, de többet nem tesznek és nem is tehetnek. Azért sem, mert nem romlottak - és ezt jó lenne nekik is elolvasni, megerősíteni: igen, megszíveljük a kritikákat! - de azért sem, mert van felettes szerv és van nyilvánosság.

Én hiányolom ezen az oldalon (is) a polgármester úr és a testület megnyilvánulásait, pedig biztosan elolvassák.

Hiányolom a párbeszédet, a köz alázatosabb szolgálatát, hiszen erre esküdtek! Meggyőződésem, hogy magánemberként és személy szerint rendes emberek. Csak csapatban torzultak.

A lakosság részéről érezhető volt a spontaneitás, hogy nem egyeztetett senki senkivel, de nagyon kemény kritikák hangzottak el, ebből levonhatják azt a következtetést, hogy minden réteg elégedetlen. Az is, aki eddig soha nem vett rlszt a település politikai életében. Sapienti sat (a bölcsnek ennyi is elég). A testület csupa bölcs emberből áll.
83 2011. január 22. szombat, 23:12
vártam
Tisztelt Illés!
Megértem a véleményét, ám sajnos az én helyzetemben nem előnyös nyíltan véleményt alkotni. SAJNOS! Pedig szívesen megtenném! Csak tudja ez egy kétélű dolog. Amennyiben nyíltan kiállok, kiteszem magamat és családomat a meghurcoltatásnak, amit egyáltalán nem szeretnék.

fel voltam háborodva akkor is, amikor hallottam, hogy tisztelt Szőke úr arról beszélt, hogy a rendőrségre kellett befáradni, mint valami bűnözőnek. Ráadásul, ennek pont fordítva kellene megtörténni.

Magam részéről úgy érzem ma is sok információt megosztottam. Biztosan meg fogja találni a kommentjeimet alább.

A tegnapi nappal az volt a baj, hogy a lényeg csupán néhányszor hangzott el. Sokan jöttek a hülye szövegével, hogy milyen nagy baj, hogyha kaszálnak, akkor füves lesz a járda.. Azt hittem, megesz a méreg. Nem akarom őket bántani, de tegnap teljesen másról kellett volna beszélni. Fernengel úr és még páran rátapintottak a lényegre. Beruházások!!! Pótmunkáztatások!! ott megy el a pénz! Törökbálint egy olyan hely lett, ahol egy munkát, ami 10.000 forintból kijönne végül 40-50.000 forintból végeznek el.
82 2011. január 22. szombat, 22:53
ILLÉS
Elkeseredett vagyok ahogy olvasom a hozzászólásokat. Vitatkoznak ősi dolgokon, de tegnap senki, de senki nem mondta el ezeket a bölcs gondolatokat.
Az az érzésem, hogy Szőke Pétert mindenki otthagyta magára.
Turai megkérdezte, hogy akkor mondjon le? Nem volt hatalmas üvöltés, hogy IGEN. Az én igenem kevés volt magába, pedig hangosan mondtam.
Drága hölgyek, úrak! Tegnap kellett volna megszólalni és felhozni az érveket. Ja vagy névtelenül kényelmesebb és így bátrabbak vagyunk?
Harcot vivja meg más, mi meg a háttrébe várjuk az eredményt. De ha valaki kiáll akkor miért nem állunk mellé és segítünk neki?
Én egyedül kevés voltam.
Tegyünk valamit és ne síránkozzuk mint a fürdösök.
Ki mit tud, adjuk össze. Valaki már írta, hogy kell egy vezető. Igaza van.
Szőke Péterék elindultak egy úton. Segítsünk ahogy tudunk, mert a mi érdekünk is.
81 2011. január 22. szombat, 21:10
Kojak
Kunta-kinte
Szerintem igazad van és ez volt az utóbbi 10 év története.

Dreamer neked kétszeresen is igazad van, mert ezek között a szervezetek és személyek kiegyezése lenne a megoldás a település érdekében, és igazad van abban is, hogy álmodozás ez a lehetőség. Ehhez ugyanis kellene közvetítőnek - vagy vezetőnek - egy olyan személy akit az általad felsoroltak tisztelnek, elismernek és elfogadnak. Ilyet én nem ismerek
80 2011. január 22. szombat, 20:40
Dreamer
Nem sajnos! De friss levegő kellene hogy beáramoljon és ennek én úgy látom legnagyobb akadálya ez a sztflóri pénzügyi társaság, élükön a polgármesterrel. Teljesen kezdők, kívülállók viszont ezt nem tudják véghez vinni, mert a politika nem ennyire egyszerű. Mondom: kompromisszumok végtelen sora az egyetlen esély, mert 2014-ben Turai itt marad ez biztos!
De nincsenek illúzióm, ezért is a Dreamer nick
79 2011. január 22. szombat, 20:28
lea
Dreamer:

Ez megint valami ELLEN és nem valamiÉRT való politizálás lenne. Ti ismertek olyan embereket, akik hitelesek és várhatóan nem a saját zsebeiket tömik + még el is vállalnák a képviselői munkát?
78 2011. január 22. szombat, 20:13
Dreamer
Kunta-kinte
érdekes gondolat, és talán nem alaptalan. El lehetne játszani a gondolattal, mi lenne, ha Mszp, TükörhegyEgy., Elek, Csuka, Civil Fórum, Faluszépítő meg nem tudom még ki félre tenné az ellentételeit, annak érdekében, hogy Szent Flóriánnak nevezett üzleti kört végre eltávolítsa a hatalomból. Turait azonnal le lehetne mondatni. Nem kellene 45 milliót kifizetni a szentflóriános Antal Jenőnek a meg nem épülő Polgármesteri Hivatal terveiért, vagy a Turai fiának a tervezőcégének 10 milliót a meg nem épülő bölcsődéért, és finanszírozni a település költségvetéséből a Kerthülyeséget.

Tudom, illúzió ez, csak eljátszottam a gondolattal
77 2011. január 22. szombat, 19:49
lac
Mérleg-tér rovatban Farkas Gábor:

"Szeretném, ha a köz kinevezett szolgái és választott vezetői köztiszteletnek örvendhetnének, ha egyikükre sem ragadna rá a „10 %-os” gúnynév, ha az oktatási (ma már humánpolitikai) bizottság vezetője nem lenne önmaga főnöke és munkáltatója, iskolaigazgatóként.

Szeretném, ha a mesteremberek munkát, műhelyt találnának, a kisboltok üzlethelységet és vevőt.

Szeretném, ha a nagyobb gyerekek találnának egy klubot maguknak, hogy ne kelljen a kicsik játszóterén, vagy a pizzériában időzniük, ha beszélgetni, játszani támad kedvük."

Ti nem szeretnétek?
76 2011. január 22. szombat, 19:44
Kunta-kinte
Az utóbbi három ciklust ha végig nézzük a Turai kemény magja a testületekben nem más mint a Hajdu-Palkóné páros. Ehhez kötötte meg Pistánk az aktuális alkukat, 2008-ban csukával, majd miután csuka főállásúként állandóan ott lebzselt a hivatalban terhessé válhatott, ezért ügyesen kihasználva a csengerzalán csuka közötti ellentétet kinyíratta a csengerrel csukát. Cserébe megkapta eleket, aki még csak nem is főállású alpolgármester, és csak öt percre látogat a hivatalba. Így most köszönik szépen hajdúval a fidesz hátán ismét bemászva övék a város. Így járt korábban a faluszépítő és a Civil fórum is. Valahogy mindig Turai-Hajdu-Palkó marad.
Hiába a mi pistánk mindig nagy taktikus volt.
75 2011. január 22. szombat, 19:41
lac
Figyeljetek csak, most olvasom anonimus beírását a 2010. szeptember 30-i demonstrációról írott cikkhez:

"Hogy került egyáltalán Tükörhegy IV-re az a besorolás, ami lehetővé tette a lakópark/ok építését? Nem titok, elárulhatom: a magántulajdonosok a terület átminősítéért "közérdekű" felajánlásként 8000 m2-nyi területet adtak át az önkormányzatnak. Ezen a területen épülhetett volna óvoda, iskola és egyéb olyan intézmény,amely a környéken élőket kiszolgálta volna. Hogy miért nem ez épül? Ez sem titok, bár nem írt róla a Kerthelység. Az önkormányzat a volt Flóra hotel - ma idősotthon - sportpályáit eladta a Medicatus kft-nek, ők itt mozgássérült apartmanoknak álcázott lakótelepet szerettek volna építeni. Azért lakótelepről beszélek, mert egy foci és teniszpálya nagyságú területen 20 alatti mozgássérültek által lakható lakásra és 200 fölötti 4-5 szintes házban található lakásra kapott építési engedélyt a Medicatus. Kitört a botrány a környéken élők fellebeztek, amíg tudtak, tüntettek és mindent megpróbáltak a környezettől nagyon idegen lakótelep építésének megakadályozása érdekében. Az önkormányzat, hogy mentse a menthetőt "aranyárban" visszavásárolta a sportpályákat. 150 millióért adták el, de nem készpénzben fizetett a vevő, hanem ő finanszírozta az Óvoda utca aszfaltozását és egy salakos edzőpálya kialakítását az Alsóerdősor utcai sportpályán. Mindkettő minősége erősen kifogásolható, de ezt most hagyjuk. A sportpályák visszaszerzésének ára: a 8 ezer m2 a Tükörhegy IV-en, az idősotthon épületének 72,5 %-os önkormányzati tulajdonrésze, valamint 100 millióhoz közelítő készpénz (az összegre pontosan nem emlékszem).
Azt hiszem, kicsit sokba kerül nekünk, adófizetőknek ez a "nem ez volt a jogalkotói szándék" fedőnevű mentalitás. A képviselők szinte mindegyike laikus, nem várható el tőlük, hogy otthon legyenek a jogszabályok, előírások útvesztőiben. A mindenkori szakbizottságok és képviselő-testületek elé kerülő anyagokat a hivatali szakaparátus készíti elő, sőt főépítésze is van a városnak. Ezen túl, a nagyobb építményekre vonatkozó terveket - még az építési engedélyezési eljárás előtt a tervtanács is vizsgálja , ennek tagja a polgármester is.
Na ettől kezdve nem értem azt a meglepetést amit a lakótelep, vagy ha úgy jobban tetszik lakópark ügye okozott a polgármesternek. Ő már az építési engedély kiadása előtt tudott róla, hogy itt mi készül. Több mint fél éve jogerős építési engedélye van az építtetőnek. Akkor itt most ki az, aki hazudik? Ki, kik azok akik félre akarják vezetni ebben az ügyben a város lakóit? Próbáljuk elfelejteni, hogy most kampány van és gondolkodjunk!"

Nem ilyenre kellene az ügyészségnek rámozdulnia?
74 2011. január 22. szombat, 19:07
lac
A kérdés az, hogy önmagukért, vagy értünk politizáltak? Szerintetek?
73 2011. január 22. szombat, 19:05
Révész
Az ÉTV privatizációja mellett más vitáik is voltak, de a testületi ülések előtt többnyire az említett kör egyeztetett. A balinti által említett tíz ember viszont egyszer sem ült össze. Ez nagy különbség.
Csak azért érdekes, mert furcsa, hogy a nem vállalják a saját embereiket. Ha kiderül, hogy alkalmatlanok, úgy tesznek, mintha soha nem tartozott volna hozzájuk. Inkább keressenek tehetséges települési vezetőket.
72 2011. január 22. szombat, 18:43
balinti
Most látom, hogy a vége erős képzavar, hiszen kenés az volt!
71 2011. január 22. szombat, 18:42
balinti
Kösz Memory!

Én is úgy emlékszem, hogy az akkoriban a Csuka még erőssen gyomrozta Turait, csak 2008 után tapadtak össze mint a zsírtalan tészta.
70 2011. január 22. szombat, 18:14
Memory
Bocsánt, az utolsó mondatban nem bálinti, hanem Révész
69 2011. január 22. szombat, 18:14
hoppká
Közalkalmazott:

Csatlakozom Hozzád, én is szívből kívánom, hogy éljen Turai Pista és a teljes képviselő testület sokáig - minimálbéren.
68 2011. január 22. szombat, 18:13
Memory
Révész téved a mi a tízek összeállítására meg a jobboldali többségre vonetkozik.
Az akkori Fidesz ugyanis Csuka vezényletével éppen az ÉTV privatizációja ellen küzdött és a testületben ellenzékben volt. Népszavazás is történt az ügyben. A privatizációt Turai, Hajdu, Palkóné, Gáldi, Ficsór, dr. Mátyássy, Somogyvári stb.támogatta. Az nagyon kemény ellentét volt, ezért a helyzetértékelése bálintinak téves.
67 2011. január 22. szombat, 17:53
Révész
Semmi jelentősége, de 2002-2006-os ciklusban a tíz fős többség összetétele többnyire ez volt: Turai, Vermesy, Pekk, dr. Győrfi, Scheiblinger, Palkóné, Csuka, dr. Mátyássy, Gyurasits, Marton. Ez kb. 2003 tavaszára állt össze, menet közben voltak változások, pl. Somogyvári belépése Vermesy helyett, és az is lehet, hogy dr. Mátyássy sem volt képviselő a ciklus végéig. Turaiék Fideszből történt kirúgásakor volt egy kis mosolyszünet, de aztán ment minden tovább.
Balintit elragadta a fantáziája, amikor a maga többségét összerakta. Illetve kényelmetlen belátni, hogy Törökbálinton ekkor is alapvetően jobboldali többségű volt a testület.
Ez nálunk ennyit ért, igaz, a településvezetéshez szükséges tehetség és felelősségérzet nem politikai oldal kérdése.
Még anyit, hogy Elek szerintem akkor volt SZDSZ-es, amikor az Orbán vezette Fidesz az SZDSZ úgymond természetes szövetségese volt. Sok akkori szadisból lett fideszes.
66 2011. január 22. szombat, 17:45
Janó
Nekem nem szimpatikus ha valaki más nevével gúnyolódik, vagy visszaél. Még akkor sem, ha itt neten "szabad a vásár"

Ami Elek tegnapi szereplését (némaságát) illeti az számomra is érthetetlen. Itt volt a lehetőség, hogy végre elmondja a véleményét, de nem tisztelt meg vele minket!
Tükörhegyi gettó? Elek űr! Nem kívánna lemondani? Nagyon megkönnyítené a helyzetünket, hogy végre nem párt alapon választhassunk valakit magunk közül, aki valóban minket képvisel?
65 2011. január 22. szombat, 17:43
Esox Lucius
T. Szarvasmező

Szerencsejátékra ne adja a fejét, mert elvesztené mindenét. Nem Elek Sándor vagyok!

Ha újfennt felemlegeti korábbi jegyzéseimet akkor valamibe beletaláltam. :)
64 2011. január 22. szombat, 17:26
Szarvasmező
Ecox lucius maga Elek Sándor

Hazudott-e a polgármester című cikk alatti kommentelők megkérték, hogy a gyűlölködő hozzászólásaival menjen már a fenébe...
Íme egy idézet régebbi beírásából melyet egy tükörhegyi hozzászóló kommentjére írt:
"Ez a lényeg! Végre tükörhegyi képviseljen minket, aki odafigyel a dolgainkra!"
Valószínű első lépésként felállítana két sorompot, a temetőhőz meg a DEPO-hóz...... És Törökbálinton is megszületne a gettó...
Gondoljátok egy Tükörhegyi jobb lenne? "

Így vélekedik a "képviselőnk" rólunk...
Elek úr! tegnap (is) nagyon lapított! Válaszra sem méltatta az embereket. Ön rendkívül gyenge és alkalmatlan! Már ismerjük úgyhogy nyugodtan nézzen másik körzetet!
63 2011. január 22. szombat, 17:05
nane
balinti! pontosabban nézz utána, nem stimmel a 10-ek névsora, nagyon nem!
62 2011. január 22. szombat, 17:02
SZH
Zsiguci!
Lakótelep ügyben ne azokon akard elverni a port akik 2002-ben megszavazták a Tükörhegy IV. szab.tervét. Folyamatosan arról beszéltek nekik, hogy azon a területen bölcsőde, oktatási intézmények, üzletek, irodák és egyáltalán olyan létesítmények lesznek, amik a mai lakóterületet kiszolgálják. Szó sem volt itt semmiféle lakótelepről. A hivatal illetékesei nemes egyszerűséggel arról nem beszéltek, hogy ez a besorolás lehetővé teszi a tisztán lakótelep építést, még akkor is ha nem ez volt a jogalkotói szándék és a terv szöveges részében a teljes 32 ha-os terület vonatkozásában mindösszesen 6-700 fős népességnövekedésről beszéltek. Nem gondolom, hogy a laikusokra kellene hárítani a felelősséget. Azért is sántít Turaiék érvelése és a felelősség áthárítása, mert ők már jó régen tudták hogy mire készül a befektető, de nem szóltak senkinek, megvárták, míg véletlenül kiderül. Az már csak igazán az ügy pikantériája, hogy a kérdéses területen több képviselőnek és családtagjainak is telke volt. Egyszerű és kézenfekvő megoldás a felelősséget hárítani, de egyetlen olyan előterjesztést sem tudnak mutatni, amiben a laikusok számára is érthető módon leírta volna a főépítész vagy a tervező, hogy a kérdéses terület besorolása milyen funkciókat jelenthet. Azzal, hogy valakit képviselővé választanak, nem jelenti azt, hogy minden témában megfelelő szakértelemmel rendelkezik. Számomra teljesen egyértelmű, hogy a képviselők egy része - akik érintettek voltak, van aki még most is képviselő - tudtak a dologról, akik nem, azokat pedig rendesen megvezették. És nem azért, mert alapból hülyék.
61 2011. január 22. szombat, 15:19
közalkalmazot
Na ide figyejjetek Bálinti parasztok!
A kánaánnak vége, ami idáig inygyen volt, azért ezentúl fizetnetek kel. Tegnap megvolt a höbörgés lehetősége, mostmár menjetek dolgozni. Az adót meg befizesétek, hogy közalkalmazotként az idén is kapjak jutalmat meg kafetériát.
Útó irat:Éjjen, éjjen a Turai Pista sokájjig!
60 2011. január 22. szombat, 15:14
balinti
A nagy csöndben megnéztem a választástörténetet a választas.hu-n.

Az 1998-2002 közötti testület összetétele:

Turai István polgármester Faluszépítő E.

Herczog Jánosné Faluszépítő E.
Bálint János Faluszépítő E.
Ficsor Bálint Faluszépítő E.
Bóza Ferenc KDNP
Palkó Gabriella független
Hajdu Ferenc FIDESZ
Solti Ferenc MDF
Maksi József Faluszépítő E.
Gyurasits Tamás független
Győrfi László FIDESZ
Gáldi György Faluszépítő E.
Somogyvári Gyula Faluszépítő E.
Árvai László FIDESZ
Scheiblinger Péter FIDESZ
Vermessy Sándor FKGP,MDF
Sándor Péter MIÉP
Schrammel Pál MSZP
59 2011. január 22. szombat, 14:49
lac
Hol vannak a pedagógusok, most nem sztrájkolnak? Vagy Palkóné erősebben fogja őket?
58 2011. január 22. szombat, 14:47
lac
Csak mi ülünk itten? Hol vannak a többiek, hol a szerkezstőség, hol vannak a bálintiak?

Mindenkinek minden rendben, csak nekünk fáj valami?
57 2011. január 22. szombat, 14:38
balinti
Zsiguci!

Oszd meg velünk a tudást!!!
56 2011. január 22. szombat, 14:37
zsiguci
lac kiválóan tapintott a lényegre, az érdekeltségük a kulcsszó-és bizony egy kis keresgéléssel érdekes dolgokra lehet bukkanni.
55 2011. január 22. szombat, 14:35
Esox Lucius
lea

...kiváncsi voltam mikor jön ez a kérdés,több hónapig huztam "illegalitásban".

A Csuka úr iránti "tiszteletből" választottam ezt a nick-et.

Én nem a Csuka vagyok,... még a gondolattól is kiráz a hideg!
54 2011. január 22. szombat, 14:27
lea
Kedves Esox Lucius, a Te neved csukát jelent. Ugye nem Csuka Attila vagy?
53 2011. január 22. szombat, 14:24
adófizető
Bocsánat, persze , hogy az apjáról van szó.A fia az SZDSZ-ből igazolt át, amikor elkezdett esni a százalék az szadinál, és lehetett látni, hogy sok babér ott nem szedhető.Hát gyorsan felismerte,pontosabban szólt neki a papa, hogy fiacskám neked a Fideszt kell megszerezned.Kicsinyes,piti alak.
52 2011. január 22. szombat, 14:20
lac
És a fia milyen? Milyen arccal ülte végig a tegnap estét! Szerintetek olvasnak minket? Érdekli őket a róluk alkotott vélemény?
51 2011. január 22. szombat, 14:19
Esox Lucius
...gondolom, az apja Elek Sándorról volt szó....
50 2011. január 22. szombat, 14:18
balinti
Adófizető!

Az Elek nem SZDSZ-es volt??
49 2011. január 22. szombat, 14:18
jj
Köszönjük,hogy tájékoztatást kapunk,-szinte az utólsó percig ugy volt ,hogy ott tudunk lenni,de nem sikerült!Meg tudom erősiteni,hogy itt semilyen vállalkozó aki "nincs közel a tűzhöz"-nem remélhet ,hogy hozzá jusson bármilyen munkához,a férjem nyugdijazása előtt vállalkozó volt 1979-től,a fiam 3 éve vette át tőle,de volt egy bentfektes vállalkozó aki azt mondta ne is erőlködjön-övé ugy is a terep,hiába pályázik ,nem lehet nyertes soha.Így nagyon nem ártana ha utána néznének már hivatalosan is mi folyik itt a városunkban!Ha kell aláirást kell gyüjteni,mert ne-hogy már 2 hetente kelljen menni az önkormányzatra a kifüggesztett hireket nézni,-miért találnak meg az ujsággal választások előtt és soha máskor????
48 2011. január 22. szombat, 14:13
adófizető
Bizonyos értelemben igen.Az teljesen nyilvánvaló , hogy a Fidesz akkor lett számukra megszerzendő terület, amikor egyáltalán kiderült, hogy képes embereket bevinni a testületbe,előtte ezt Elek S. és a körötte MDF-FKGP-KDNP színekben mozgó csapata (akkor ők voltak jobbak százalékosan)megakadályozta, különféle "szövetségekkel" elérte, hogy egyáltalán nem volt fideszes képviselő, de a nevet "vitték".Később, ahogy nőtt a Fidesz támogatottsága,országosan is helyben is, már egyértelmű volt, hogy bármi áron meg kell szerezni,és nem válogattak az eszközökben.
47 2011. január 22. szombat, 14:09
vártam
jog-ész:

Csuka Attila - Független!

Turai- Fidesz színekben indult, de nem Fideszes!

Jegyző- fogalmam sincs hova tartozik, de úgy vettem észre, hogy zavarta a lámpafény tegnap. Vagy lehet, hogy csak ideges volt?

hol itt a gond?
46 2011. január 22. szombat, 14:07
jog-ész
Adófizető!
Miért verték szét őket, hatalmi harc volt talán?
45 2011. január 22. szombat, 14:06
lac
Milyen ingatlanjaik voltak ebben az időben? Milyen átminősítések (belterületbe vonások) voltak, milyen szíbályozási tervek készültek, ki tudja? Úgy hírlik Turai 10 éve tartja kezében a szabályozási terveket (kinek ad megrendelést, mi legyen benne), Ti mit tudtok erről? Az ingatlan lehet a kulcs...
44 2011. január 22. szombat, 14:04
adófizető
Turait,Hajduval,Palkónéval Hajdu családtagjaival,Vermesyvel! együtt kizárták,pontosabban feloszlatták az általuk megszerzett helyi Fidesz-t.Pedig éveket "dolgoztak" rajta.
43 2011. január 22. szombat, 14:02
jog-ész
Úgy tudom, folyik ügyészi vizsgálat, iratokat kértek be. Azt hallottam, hogy hogy ezért szoci már ülne, fideszes csak megtévedt. Attól tartok, reménytelen a dolog.
42 2011. január 22. szombat, 14:01
balinti
2002-2006 között -a FIDESZ szakadás után - a többséget a "tizek" adták + a polgármester.

Tizek:
Csepregi András Tükörhegyi Egyesület, CIF
Albert Gábor független
Ficsór Bálint CIF
Gáldi György CIF
Palkó Gabriella FIDESZ
Hajdú Ferenc FIDESZ
Marton Géza MSZP
Gyurasits Tamás független
Hochbaum Paul CIF
Vermessy Sándor Törökbálinti Egyesület

Hogy az ominőzus szavazáson pontosan ki hogyan szavazott, nem tudom, de a TIZEK tömbben mozogtak általában.
41 2011. január 22. szombat, 14:00
zsiguci
Csatlakozom a felvetéshez.
40 2011. január 22. szombat, 13:58
vártam
Turai nem független :)

tegnap azért jól kibukott, hogy kitől függ..

Csuka és Turai oda-vissza mosdatták / nyalták egymást.
Egyfajta véd és dacszövetség lehet köztük.
Vajon mi mozgathatja ezeket az erős érzelmeket? :)
feltételezem, hogy heteroszexuálisak, így már csak egy válasz lehet...

Meg kellett volna kérdezni a tegnapi tömeget,a NÉPET hogy ' ki szeretne Törökbálinton az elmúlt 5 év beruházásairól átfogó ügyészi vizsgálatot?
Sajnos senki nem tette ezt a kérdést fel.

Én most felteszem: Ki szeretné?
39 2011. január 22. szombat, 13:57
lac
Ti tudjátok, miért nem fideszes már Turai és mi volt a Győrfi körüli balhé?
38 2011. január 22. szombat, 13:55
adófizető
Turai mitől független?
Tőlünk.Aláírás:Törökbálint lakossága.
37 2011. január 22. szombat, 13:55
Esox Lucius
Emberek, én egyet nem értek de valószínűleg a naivitásom nagyobb a józan ítélőképességemnél.

Akárhogy is nézem, fejtől a hal vagy "haltól" a fej, ez a Kárász még mindig dolgozik Törökbálinton, legalábbis decemberben még láttam "szorgoskodni" az új végállomás környékén.

Nem félnek ezek a Kárászt alkalmazni, hiszen mindenki tudja, hogy valami nincs rendben. Törökbáliti vállalkozótól tudom, hogy esélye nincs semmi munkára, mégha olcsobb is, a munkát a Kárász kapja.
36 2011. január 22. szombat, 13:53
balinti
1998-ban a Faluszépítő Egyesület szineiben, 2002-ben "függetlenként" indult és lett polgármester.
35 2011. január 22. szombat, 13:52
zsiguci
Az tudható kik szavazták meg a 2005-ös tükörhegyi rendeletmódosítást?
34 2011. január 22. szombat, 13:50
jog-ész
Turai István mitől független?
33 2011. január 22. szombat, 13:49
balinti
Hozzá teszem, nem az a lényeg, hogy ki milyen szinekben volt ott, hanem az, hogy ki szavazta meg!
Tudja ezt valaki pontosan?
32 2011. január 22. szombat, 13:49
lac
Én nem bánnám, kié a cég, csak átlátható módon, reális áron és rendesen dolgozzon, ne merülhessen fel némi pénzkivétel lehetősége sem.

Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani! Ismeritek ezt a mondást?

Tegnap találóan fogalmazott egy úr, hogy olyan érzése van, mintha a csokit nem a boltban, hanem a benzinkútnál vásárolná meg a hivatal.
31 2011. január 22. szombat, 13:47
balinti
Szintén CIF szinekben...

További CIF tagok:
Ficsor Bálint
Gáldi György

és CIF által támogatott függetlenként
Turai István
30 2011. január 22. szombat, 13:43
zsiguci
Sőt, mi több kedves bálinti, Hochbaum Paul is pontosan akkor volt képviselő, amikor a lakóparkot lehetővé tévő változtatást megszavazták!
29 2011. január 22. szombat, 13:37
hoppká
Mint a Mekk-Mester, mindenhez "ért", nézzétek meg Ti is, ez tényleg egy vicc mindaddig, amíg nem nálam szerel. Pedig semmihez nincs iskolai végzettsége. Villanyszerléshez, klíma-szereléshez, víz-, gáz- központi fűtés szereléshez pedig kellene szakképzettség...
28 2011. január 22. szombat, 13:31
adófizető
Ebben nem csak a Csuka bűnös, hanem az(ok) is aki hagyta(k)! (A Kárász Kft-Team Közmű Kft ugyanaz a csapat,ugyanazok az emberek dolgoznak benne, tán a lánya az ügyvezető?)
27 2011. január 22. szombat, 13:24
balinti
Szerintem a fejétől és a haltól bűzlik :-)
26 2011. január 22. szombat, 13:15
vártam
http://www.torokbalint.hu/4dsoft/cms/TorokbalintApp/searchall2009

-építési szerződés Szabadházi út pótmunkái Kárász Kft. 7 716 097 HUF
-állalkozási szerződés Alsóerdősor u. felújítási munkái Kárász Kft. 12 548 924 HUF
-építési szerződés Nyár u. felújítási munkái Kárász Kft. 23 494 665 HUF

-vállalkozási szerződés Görkorcsolya pálya elemek ""SZÁLLíTÁSA"" a GL Outlet parkolójába World 2000 Kft. 5 000 000
-tervezői szerződés Bóbita Óvoda felújítás kiviteli tervei, árazatlan költségvetés Hinterland Kft. 8 000 000 HUF
-ervezői szerződés Bóbita Óvoda szolgálati lakások felújítási tervei, melegítőkonyha átalakítási tervei Hinterland Kft. 7 975 000 HUF

csak néhány, tessék mazsolázni!

Egyértelműen felfedezhető benne a 10-15 vállalkozó ismétlődő megbízása.Kárász KFT / TEAM KÖZMŰ ÚT KFT stb..!!! ÉS a legfurcsább, hogy rengeteg helyen 'előkészítés', 'újratervezés', 'átvizsgálás és javaslat', szerepel súlyos 8-10 milliós megbízások keretében.
ITT KÉNE SPÓRÓLNI!! De számomra teljesen világos, hogy ezeknek a nagy része nincs rendesen pályáztatva, rengeteg helyen szerepel ismétlés, kezdik 8-10 millióval és ezt megismétlik 3- szor!
Ugyanazért a munkáért!
Hopi-Flex Kft. = Hopka László = www.balintinfo.hu mióta végez útfelújításokat? :)
egyáltalán mihez nem ért?

http://www.balintinfo.hu/mesterkereso.htm
Tessék csak megnézni!

CSUKA ÚR így szolgálja ki a sleppjét!

Szerintem megérné átvizsgálni ezeket a szerződéseket, az elvégzett munkákat! Valószínűsíthető a hűtlen kezelés , korrupció! Enyhén fogalmaztam.

Egy idős úr nagyon találóan fogalmazott tegnap este: "A fejétől bűzlik a hal!" Szerintem a 'haltól' bűzlik!

ESOX LUCIUS: ki tudja, lehet, hogy ismerjük egymást.
25 2011. január 22. szombat, 13:14
zsiguci
Sőt, inkább így játsszanak ki bennünket.A tegnapi közmeghallgatás után egyértelmű, hogy Csengernek vagy a Fidesznek lépnie kell, ha egyáltalán szerepet kíván vállalni Törökbálint jövőjében.Fagurigával ellentétben azt gondolom elég nagy gyomros volt ez a képviselő uraknak, bár az is tény, hogy annyira összeégtek az érdekeik, hogy érdemi változás nem lesz a viselkedésükben.Igazán minden érdekeltségük még nem derült ki, de ki fog hamarosan. Palkóné helyében én csendben elsüllyednék.Csuka szót sem érdemel, azt se mikor mit szavazott meg, csak a zsozsót számolja.Ideje lépni a Fidesznek, mert baj lesz, ha kiderülnek ügyek ,azok bizony fideszes ügyek lesznek, nem hajdu ügyek,turai ügyek,palkoné ügyek, csuka ügyek, jó lesz ezt észben tartani.
24 2011. január 22. szombat, 13:12
balinti
Bocs: nem fedő szervezet, hanem MSZP közeli szervezet.
23 2011. január 22. szombat, 13:11
balinti
A Tükörhegyi Egyesület egyik alapítója, 2010 nyaráig elnöke, tükörhegyi lakos. 1998-ban és 2002-ben a TE és a CivilFórum (MSZP fedő szervezet) szineiben lett képviselő
22 2011. január 22. szombat, 13:09
lea
Ki ő?
21 2011. január 22. szombat, 13:08
balinti
Az átminősítések idején Tükörhegy képviselője, sőt az egyesület elnöke Dr.Csepregi András volt!
20 2011. január 22. szombat, 13:00
jog-ész
zs-nek:

Nem! Teljesen igazad van, normális ember nem is teszi, nem is képes rá, de azt várják el tőlünk.
19 2011. január 22. szombat, 12:51
zs
Már megbocsáss ,de szerinted az életszerű, hogy kéthetente nézegessük a hirdetőtáblát, mert nem várható el tisztességes képviselet azoktól akik megbíztam vele?
18 2011. január 22. szombat, 12:45
jog-ész
"A beépítést lehetővé tévő szabályozási tervlapokat ugyan a törvényben előírt módon közszemlére tették a törökbálinti polgármesteri hivatalban, de a tükörhegyiek figyelmét valahogy ez elkerülte. A sávalapokat kiásó munkagépeket és a nyomukban érkező régészeket azonban már nem lehetett nem észrevenni"

http://www.torokbalintiujsag.hu/blogszemle/1195-hadat-uezent-tuekoerhegy-nepe


Hát igen! Legalább havonta be kellene járni a polgármesteri hivatalba, megtekinteni a hirdetményeket! Jaj annak, aki ezt elmulasztja! Igaz ez a fölodhivatalokra is! És ez nem vicc!
17 2011. január 22. szombat, 12:38
lac
további adalék a kiadásokról:

"A Pest Megyei Főügyészség felkérésére a megyei rendőrség különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés miatt nyomozást rendelt el az elmúlt években történt ingatlanértékesítések és közműberuházások miatt – erősítette meg információinkat Csecserits István ügyész. Az önkormányzat még 2005-ben – Turai István polgármestersége idején – írt ki értékesítési pályázatot például 24 hektár belterületre, és a versenytárgyaláson a Pannon telefontársaság győzött. Az adásvételi szerződést viszont már Keller László polgármester írta alá. A Pannon összesen 520 millió forint + áfát fizetett a nyolc hektárért, miközben az önkormányzat vállalta a teljes közmű- és útépítést, valamint a régészeti feltárást. A feljelentés szerint ezek összértéke meghaladta az egymilliárd forintot."

Tették ezt - vélhetően - az elvárt helyi iparűzési adóért. Forrás és bővebben:

http://www.nol.hu/belfold/20100909-hadat_uzent_tukorhegy_nepe
16 2011. január 22. szombat, 11:46
picur
lac-nak:

Törökbálint hivatalos honlapján a keresőbe "üvegzseb"-et beírva jönnek adatok. Aki kíváncsi a cégekre, az a www.e-cegjegyzek.hu-n megnézheti őket ingyen.
15 2011. január 22. szombat, 11:40
lac
Ezt is nézzétek meg:

http://www.torokbalint.eu/4dsoft/cms/TorokbalintApp/searchall2009

Ki tudja, hol vannak a hozzá tartozó szerződések és az üvegzseb szerinti bérezések a neten? Polgármester úr, jegyző úr, segítsen, hol találjuk!
14 2011. január 22. szombat, 11:31
Kalman69

Nézzétek ezt meg:
http://www.torokbalint.hu/4dsoft/cms/TorokbalintApp/index?id=
93&resource=Torokbalint%2FCivilbalint%2FVideoalbum%2FTBTV
20101231.html&fontsize=0


A törökbálinti emberek nem ostobák, ezt tapasztalhattuk. Azok az emberek, akik a "rendszerváltás" óta Törökbálintra betelepültek, akik itt tudtak házat venni vagy építeni, sem a lottón nyerték a pénzüket. Nézzétek meg, a magyar gazdasági, kulturális élet színe-java képviselteti magát közöttük, s igaz ez a tükörhegyiekre is.


Van eszük, bátorságuk és pénzük arra, hogy az érdekeiket törvényes keretek között képvisel(tet)hessék. Nem kellene elkövetni azt a hibát, hogy lebecsülik őket akkor, amikor létezhetnek olyan dolgok, amelyekre ők sokkal nagyobb rálátásal és/vagy befolyással bírnak, mint a képviselő testület bármelyik tagja!


Sokkal inkább kellene valóban együttműködi velük, a segítségüket kérni, mert ezek az emberek - miáltal nincsenek rászorulva javadalmazásra - a valódi polgári demokrácia alappillérei, ők lelkesedésből és felkészülten nagy odaadással segítenék a várost, csak meg kellene őket becsülni, nem mesterségesen szembeállítani a város többi polgárával, kimondatlanul is valamiféle szegény-gazdag demagóg ellentétet szítani. Erre valók a civil szervezetk, tömörülnünk kellene, a polgári demokráciákban a civil szervezeteket nem a hatalom ellen, hanem a közösségért valónak tartják.


A polgársághoz hozzá tartozna az is, hogy a házam ELŐTT is rendet tartsak, vízelvezető árkot ássak (a magam érdekében), a szomszédaimmal jó kapcsolatot ápoljak ( a magam érdekében), a közösségért tegyek (ha engedik).

13 2011. január 22. szombat, 11:27
Esox Lucius
"vártam"-nak!

Bravo,..... Nem tudok mit hozzáfüzni. Nem tudom ki vagy de találkoznunk kellene.

A pénzkidobásról még egy gondolat. Kérdem én, kinek volt szüksége egy szocreál, milliókba kerülő trianoni emlékmű megépítésére. Emlékszem a Kazinczy utcában a szovjet emlékműre, egy oszlopon egy csillag.... most egy turul.
Lényege a dolognak, lehetett parkosítani, viakolorozni, potmunkáztatni, stb.....
12 2011. január 22. szombat, 11:16
zsiguci
Az nyilvánvaló lett (ha eddig voltak kétségek) hogy kérésre semmit sem fognak tenni.Eljött az ideje ,hogy az erre illetékes hatóságok vizsgálják meg ezeket az ügyeket, én úgy látom.
11 2011. január 22. szombat, 10:41
vártam
vártam olyan kérdést, amiben végre célirányosan megkérdezik, hogy miért kerül egy út az elején 16 millióba majd utána a végén 80 millióba? Miért vannak ennyi pótmunkáztatások. Szerencsére néhányan utaltak erre, de érdemi választ nem kaptunk. Csak a hülye nem veszi észre, hogy ott folynak el a súlyos százmilliók, milliárdok. És szépen a 10-15 főből álló vállalkozói kör csöpögteti vissza a pénzt néhány képviselő zsebébe. UGye Csuka úr????? Ugye? 2008-2010 mennyi felesleges dologra ment el a pénz. Timilliókból épült kis kertecskék, járdácskák stb. A boltja előtti részről ne is beszéljünk! Azt ki fizette???? Továbbá Ne is beszéljünk a Tóparkról, ahol a CSuka utolsó nap még napirendre vetette a végső változtatást. CSuka úr ezért mennyit kapott? Amúgy szánalmas volt látni, ahogy a polgármester seggét hogy nyalta és nyíltan támadta a CSenger Zalán Zsoltot, amiért ön nem indulhatott Fidesz szineiben. A Fideszesek legalább erre büszkék lehetnek. Csenger Zalán ZSolt meg érdemelt volna legalább, egy köszönömöt, amiért a szarból kihuzta azt a várost, ahol a pénz nem számít és felelőtlen beruházások százai felett döntenek olyan emberek, akiknek csak az számít, hogy azokból mennyi csurog vissza a zsebükbe!! Csuka úr! Csak nem magára ismert?????
10 2011. január 22. szombat, 10:08
lea
A polgármester úr úgy vezette elő a Telenor adójának 2012-től kezdődő elvonását, mintha ez valami különös, fentről jövő tragédia lenne, holott az iparűzési adó természetéből fakad a területi megosztás elve, amivel mindenkinek tisztában kellett lennie. Ez az egyik hiba. A második: tudniuk kellett, hogy a helyi iparűzési adó megváltoztatását a Fidesz évek óta tervezi, csak a módját nem dolgozták még ki. A harmadik, hogy a Telenor is csak EGY gazdasági társaság, amely akár fizetésképtelenné is válhat. A negyedik, hogy kizárólag EGYETLEN adózó VÁRT (vélelmezett) befizetéseire ilyen nagy értékű kötelezettséget vállalni, kimeríti a súlyos gondatlanság fogalmát. Az ötödik, hogy vajon figyelembe vették-e a gazdasági válság HIPA-ra gyakorolt hatását? Igaz, hogy közbeszerzésen pályáztatták, de sok pletyka kering, főképp azonban a józan realitásérzékünk tiltakozik a beruházás(ok) értéke ellen. Feltettük-e már a kérdést: miért tudok számlával magamnak olcsón építeni, s miért kerül ugyanaz közbeszerzésen a sokszorosába? Volt, aki felvetette, hogy tavaly év végén válság idején kellett-e felesleges beruházásokat végezni, volt, aki a neten hozzáférhető (nem részletes) költségvetésből sérelmezte, a polgármesteri hivatal működési költségeiből csak 17%-ot, míg az oktatási intézményekéből 37%-ot vonnak el. Volt, aki javasolta, hogy a képviselők mondjanak le a díjazásaikról, volt, aki arra hivatkozott, ezt választottuk, elégedjünk meg vele. A hivatal tavalyi költségvetése 1,3 milliárd Ft. 72 fő dolgozóra + 13 képviselőre nézve osszuk vissza, rájövünk, hogy a dolgozói bérek és járulékok csak egy töredékét teszik ki. A testületi tagoknak van más kereső foglalkozása is, nemdebár? Láttátok, mennyi pénz jut a szociális kiadásokra? Arányaiban milyen kevés? Dec. 31-ig határozott idejű szerződéssel 6,5 EURO/m2 + rezsiért béreljük az Outlet centerbeli irodát, ha igaz, az átköltözés költsége mennyi volt és ha már eleve adóssággal küzdött a település (de ennyi pénzből miért is?), akkor miért kellett nem takarékoskodni, hanem azonnal elkölteni mindent, ami csak még papíron (sem) jött be, sőt további hitelekkel megfejelni? Ha mi itthon így gazdálkodnánk, már rég hídlakók lennénk. Összességében az volt a vélemény, hogy pazarló gazdálkodás folyik. Csuka Attila utalt a hiányolt uszoda-sportcentrum iránti igényre. Legyen szíves, aki pontosan emlékszik rá, írja meg, hogyan is volt a tavalyi vagy tavalyelőtti erről szóló szavazás? Ki emlékszik még rá? Lemondtunk az állami támogatsról, csak hogy keresztülhúzzuk a Keller által támogatott ötletet? Volt felszólaló, aki emlékeztetett arra, hogy volt valamikor egy képviselő testület, amely nem a településért, hanem Keller ellen politizált. Természetesen nem ez, csak a tagjai voltak majdnem ugyanazaok... Elismerés az önkormányzati dolgozóknak, akik több, mint 5 órán keresztül figyelmesen hallgattak, csak kevesek arcán és ritkán látszott az unalom vagy a lesajnálás, ami sajnos nem mondható el minden képviselőről. Pedig egy évben egyszer illenék szembesülni a választók kérdéseivel, véleményeivel. Persze, volt, aki bekiabálásaival (Pl. "Miért? A Gyurcsány nem ugyanezt csinálta?") adott hangot a megelégedettségének. Én személy szerint senkit nem szeretnék, hogy felelőtlenül gazdálkodjék a közpénzekkel, de úgy túnik, ez egyes törökbálinti lakosoknál pártállás-függő. Elhangzott olyan javaslat is, hogy tartsanak a képviselők a választókörzeteikben gyakrabban fogadó-órát vagy napot. Válasz nélkül maradt a felvetés, mint annyi más is. Próbálták Tükörhegy-Törökbálint ellentétre kihegyezni a felvetésket, de a jelen levők nagy többsége nem tükörhegyi volt és nem a Tükörhegy problémáját feszegette. Arra a kérdére sem kaptunk választ, hogy mivel akarják a kieső telekadót pótolni és jövedelmeket szerezni. Volt, aki felvetette az iparűzési adó mértékének csökkentését annak érdekében, hogy további vállalkozásokat csábítsanak a településre. Csuka Attila szerint ez azért sem aktuális, mert szerinte ez egy vállalkozás gazdálkodásában nem meghatározó kiadás (dehogyisnem, egy kis- vagy középvállalkozásnak minden forint számít, csak gondoljátok végig, Ti nem elmennétek néhány milló Ft-ért máshová?), illetőleg nálunk riasztóan magas az építményadó (sajnos az új, általa is megszavazott 1.300,- Ft/m2 mértékkel már nem volt tisztában), ezért szívesebben mennek át pl. Biatorbágyra a vállalkozások. Akkor mit is tesznek a vállalkozás-fejlesztésért? Számolnak, osztanak, szoroznak? Úgy szeretném, ha ezeket a kritikai észrevételeket nem személyük elleni támadásként, hanem építő kritikaként élnék meg és dolgoznák fel! Nyilván számos jó döntést is hoztak, rajtuk kívül egyikőnk sincs abban a helyzetben, hogy mindenbe belelátna, de ez a problémafelvetések ideje volt. Én sokak arcán véltem sértődést felfedezni, egyesek támadásként élték meg a felszólalásokat. Kár. Remélem, a vélemények ütköztetésével segíthettük helyes döntések meghozatalát. Kívánom, hogy ma reggelre kelve a képviselő urak és hölgyek is így emlékezzenek az estére.
9 2011. január 22. szombat, 09:57
faguriga
Ha a közmeghallgatást kezdeményezők célja a jelenlegi vezetés sarokba szorítása volt, az csúfos kudarcot vallott. Ezt a közmeghallgatást ilyen hozzászólásokkal a vezetés sem szervezhette volna meg jobban! Végül is mi derült ki? Voltak bátor beruházási kezdeményezések (középiskola, uszoda, sportcsarnok), melybe a város belebukhatott volna (évi 1,4 milliárd törlesztés, 800 millió üzemeltetés), mert ez egészében elvitte volna a telenor-os adóbevételt. Most ezt az állam a Széchenyi-terv keretében átvállalta! És még egy évig kapja a város a Telenor adóbevételt, miközben a legkockázatosabb tétel eltűnt a költségvetéséből. A többi megvalósíthatatlan tételt meg a törvény változás miatt presztízs veszteség nélkül lehetett törölni.
A tükörhegyi bizottsági megjelenés-meghívás stb. ellentmondásai nem jöttek át olyan erősen, hogy abba a polgármester és alpolgármester belerendült volna. Ezzel a dolog méregfoga "ki lett húzva", ezt a témát már többször nem lehet felhozni.
8 2011. január 22. szombat, 09:35
zsiguci
Csuka természetesen hazudott,ahogy szokott.Szerintem ebből a tetű csapatból elég volt.Nyomatékos kell kérni ,akár a miniszterelnöktől is, hogy hívja vissza,szólítsa fel lemondásra ezt szégyenteljes, hanyag,felelőtlen (és néhány erősebb jelzőt most kihagynék)társaságot. ELÉG VOLT BELŐLÜK!
7 2011. január 22. szombat, 09:09
lac
A tegnap este látottak alapján ilyen embereket kell elviselnünk? Gondoljatok bele, miféle gondossággal gazdálkodtak, ha egy óvoda több, mint egymilliárd forintba került! Ti mennyiből építettétek volna meg? Vagy a közpénzből nem számít? Ha a sokból adóssággal gazdálkodtak, hogyan fognak a kevesebbből? Most sírnak, pedig ez a bevétel is igen magas más településekéhez képest. Igaz az, hogy amikor kiderült, még idén kapjuk a Telenor adóját, akkor azonnal jutalmat osztottak maguknak? Igaz az, hogy Palkóné kárpótlási külterületi földjeit belterületbe vonták és azon épül a tükörhegyi lakótelep? Hogy lehet az, hogy az önkormáynzati képviselők csak jól járnak? Hogy lehet, hogy kb. 600 gyerekre a Zimándy 550 millióből gazdálkodik, más iskolák (pl. Érden, Budaörsön) 800 gyerekre 290 millióból? Annak ellenére, hogy az itteni pedagógusok országos átlagban a legjobban fizetettek, minden egyes alkalommal sztrájkoltak a szocik idején? Mi okuk is volt rá akkor, amikor az ország szegény településein 2-3 hónapokat késik a sokkal alacsonyabb pedagógus bér, és ők bizony nem sztrájkoltak? Ezeknek az embereknek nincs önkritikája? Ha szocik lennének, már rég előzetsben lennének. Fideszesként "csak" hibás döntéseket hoztak?
6 2011. január 22. szombat, 08:55
lea
A polgármester úr kb. 20 perces bevezető tájékotatását a megjelent telt háznyi tömeg a sorok közötti megjegyzések alapján mellébeszélésnek és önfényezésnek tartotta. Soha ennyi ember nem volt jelen és nem szólalt fel közmeghallgatáson, mint tegnap. Mindenki a gazdálkodási felelőtlenségeket sérelmezte más-más (sajnos számos, de korántsem teljes) felsorolásokkal. Nem kaptunk megfelelő választ arra, hogy miért váltunk az ország egyik leggazdagabb településéből "bajba jutott" településsé(idézet a kormány kötelezettségvállalásából az új iskola-komplexum befejezésére). Szőke András hangfelvételek lejátszásával igazolta, hogy a polgármester úr már 2010 márciusában tisztában volt azzal, mennyire nagy kockázatot jelent a település számára az iskola-komplexum (8 évig évi 1,4 milliárd Ft!), a hangfelévételen vállalta a felelősséget. Javaslom: most is vállalja! De szóba került a Fő utca projekt (eddig több, mint 300 millióba került a városüzemelési zrt. felállítása, az egymilliárdot meghaladó, rosszul kivitelezett új óvoda), az új polgármesteri hivatal, a tükörhegyi beruházás. A felszólalók többen azt javasolták, a testület alakítson vizsgáló-bizottságot annak kivizsgálására, miért ilyen magas költségekkel kötött szerződést és vonja le a megfelelő következtetésket. Olyan is volt, aki arra kérte a testületet, személyenként jelöljenek meg egy döntésüket, amelyre büszkék, s egyet, amelyet megbántak. Erre sem reagáltak. Albert képviselő úr a telekadó körül is kialakult felvetések hatására határozati javaslattal állt elő: a testület jelen lévő tagjai név szerinti szavazással (egy tartózkodás mellett)határoztak arról, hogy az ingatlanadóról szóló rendeletet módosítják. Arra a kérdésre, hogy mivel akarják ezt a kieső bevéteét pótolni, nem kaptunk választ. Arra sem, hogy milyen takarékossági intézkedéseket hoznak. Többen jelezték, hogy nem első sorban az oktatási-nevelési és eü. intézményke dolgozóinak bérét v. juttatásait kellene megnyirbálni,hanem kezdjék önmagukkal. Kérdésre a polgármester úr előadta, hogy a kitett ásványvizeket sem ők fizették. Volt, aki az intézményi dolgozók munkáját dícsérte. Csuka Attila felszólalásaiban sérlemezte a felvetéseket, Fernanegel András azzal zárta, hogy nem csak négyévente lehet dönteni, menet közben is kell kontrollt gyakorolni.
5 2011. január 22. szombat, 00:04
geza
Érdekes volt hallgatni, ahogy Csuka Attila, mint egyfajta freudi elszólásként egyből magára vette azt, amikor egy hozzászóló nagyon helyesen felvetette a felelőtlen beruházások átvizsgálását és a felelősök megtalálását!

Csuka Attila független képviselő már az elején azzal védekezett, hogy ő csak 2002 októberében lett képviselő. 2002 nyarán lett megszavazva a Tükörhegy 4.
De egyből meg is BUKOTT az érve, mert azt a tervezetet 2005-ben és 2008-ban is módosították.ÉS ITT A LÉNYEG! Ezért tartunk most itt. Ugye akkor már képviselő volt kedves uram??
4 2011. január 21. péntek, 23:35
kiváncsifáncsi
Meséljetek mi volt,sajnos dolgoztam és nem tudtam ott lenni!!!
3 2011. január 21. péntek, 09:22
zsiguci
Érdekes védekezés a "nem ez volt a jogalkotói szándék." Akkor miért szavazták meg? Nem tudták miért történik?Nevetséges.Igazán azt nem értem-és jól látja ezt a cikkíró is-hogy a csudába lehetett bevállalni ekkora elkötelezettséget válság idején.Főleg ilyen paraméterekkel.Hát senki nem látta, hogy áll az ingatlanpiac?
Mégis betervezünk irreális mértékű ingatlanértékesítést is Égett-völgyben?Hogyan lehetséges ekkora arányú pótmunka halmaz?Egyszer-egyszer reális lehet,na de szinte mindig? Végül egyvalamit azért érdemes leszögezni,a HIPA változása, megszüntetése eddig is a levegőben lógott,erre alapozva,sőt gyakorlatilag egyetlen tételére(Telenor) bevállalni 8!éves elkötelezettséget,nem vall érett gondolkodásra.Inkább egyfajta einstandra.
2 2011. január 21. péntek, 08:39
kekó
Szerintem még fél nap ha sokan akarják.
1 2011. január 21. péntek, 06:05
patakparti
Kiváló cikk, egy évtizedről, ami mássá tette Törökbálintot. Vajon hány év kell még, hogy véget érjen ez az egyáltalán nem mulatságos úri muri?
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!