2018. április 20., péntek

Logo

Címlap Publicisztikák A nyugalom díja

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

A nyugalom díja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas Gábor   
2011. március 16. szerda, 11:29
Valljuk meg, fiatalon az ember nem sokat gondol a nyugdíjas éveire.

 

Később aztán, ahogy halad előre az időben, egyre inkább elkezd gondolkodni, miből fog élni akkor, amikor nyugdíjas lesz. Manapság a sok reform mellett nehéz erre válaszolni, éppen ezért összegyűjtöttünk néhány fontos információt és teszünk javaslatokat is a nyugdíjrendszer reformjára:

-  Az Alkotmány kerüljön módosításra, így minden négy(4) életben töltött év csak kettőnek(2) fog számítani a jövőben.

- A felosztó-kirovó rendszer helyett legyen sorsolásos – aki nyer, az nyugdíjas lesz, aki nem, az dolgozik tovább.

- Vezessék be a Testvérnyugdíjas programot! Minden dolgozónak kisorsolnak egy testvérnyugdíjast, akit el kell tartania. Ezzel párhuzamosan a nyugdíjjárulék megszűnne. Akinek nem jut testvérdolgozó, az… így járt.

- GDP-rulett: A kormány minden évben egy szektortól, vagy nagyobb cégtől elvesz annyit, amennyi a nyugdíjra kell. Ehhez szerencsekereket használhatna, alkotmánybírák jelenlétében.

-  Végül, javasolnánk a 13. havi munka bevezetését is! Ennek bevételét a Nyugdíjasmentő Alapnak (NYAL) ajánlanák fel.Végül a két legrosszabb mondat, amit a nyugdíjas postástól hallhatunk majd húsz év múlva:

- Ne tessék aggódni Sanyi bácsi! Gitta néni a 3/d-ből sokkal rosszabbul járt. Tőle minden hó végén elviszek 980 Ft-ot a diákhitele törlesztésére.

- Sajnos nyolcvankét évesen már nem szedem olyan gyorsan a lépcsőket, de szerencsére már csak hat évem van hátra a nyugdíjig.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (5)
5 2011. március 18. péntek, 08:32
olvasó
Kedves Farkas Úr.A kötelező tett magánnyugdíj pénztári tagság "megtakarításai" az állami nyugdíjalapból vonta el a pénzt, a közös kockázatközösségi alapból.Ezt az Állam minden évben az adófizetők más befizetéseiből kipótolta,hogy tudjon nyugdíjakat fizetni és emelni.Tudom , hogy nehéz felfogni sokaknak, de ez a pénz hiányzott a nyugdíjak kifizetéséhez, mert a közös állami nyugdíjalapból lett átirányítva a magánnyugdíjpénztárakhoz, ahol 4,5 % működési költséggel plussz 0,8 % kezelési költséggel szépen elkezelgették.Nekem például 97 óta 1,5 milliót mutattak ki, ami azért nem tűnik biztos "magányugdíjalapnak".Tartok tőle, hogy ez nem szólt másról , mint arról hogy jó néhány milliárdot valakik megkaptak játszadozni,hatalmas fizetéssel.Mert a PSZÁF által kimutatott hozamok nevetségesek.
4 2011. március 17. csütörtök, 23:12
Farkas úr
Igaza van olvasó!
'90-től egyik hatalom se tett semmit sem ez ügyben. Azaz... Volt amelyik kötelezett a magánnyugdíj-pénztári tagságra, aztán jött olyan amelyik gyakorlatilag ebből a kis megtakarításból is kiforgatott. Üyges! - mondta Kohn bácsi...
Azt meg, hogy mit mutattak ki OECD szakértői, egyáltalán nem tudom értelmezni. Hol van itt fejlett ipari ország?
Talán akkor volt utoljára, amikor még a 20-30 évig is gond nélkül üzemelő Hajdú mmosógépeket, meg a Rába traktorokat gyártottuk.
De hol van már a tavalyi hó?
3 2011. március 17. csütörtök, 19:09
olvasó
Az igaz, hogy az elmúlt időszakban nem nagyon lehetett hallani Farkas urat nyugdíjügyben, de talán azoknak kellene szarkasztikusnak látszó írását elküldeni, akik 1990 -től úgy gondolják, hogy Magyarországnak alacsony bérszinttel kell vonzó alternatívát, befektetési célt jelenteni a nyugat számára,Érdemes kicsit vissza idézni e jeles szakembereket.Érdemes lenne végigvezetnie írásában, hogy a csodába lehet ma, hogy százezrek segély üzemi életmódra be tudnak rendezkedni? Hogy lehet egy tízmilliós országban 800 ezer rokkantnyugdíjas?És vitatkozzon egy kicsit az OECD-vel, akinek nyugdíjügyi meglátását megosztom most Önnel:
Magyarország egyike azoknak az OECD-országoknak, ahol az emberek a legkorábban mennek nyugdíjba - derül ki abból az összeállításból, amelyet a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői mutattak be csütörtökön Párizsban.
2 2011. március 17. csütörtök, 14:09
Dragon
Igen, az a röhej benne, hogy ez nem vicc.
Az "átkosban" dolgozó, most nyugdíjas anyám még tudott minket segíteni. Én már elképzelni sem tudom, hogy a ma-holnap felnőtté váló gyerekeknek tudok-e majd akár csak egy babakocsira valót is adni, nem hogy bútort, autót, lakást. Pedig még jócskán van a nyugdíjig... Utána meg? Jobb bele sem gondolni!
1 2011. március 16. szerda, 22:09
(@)
És ez nem vicc...
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!