2018. április 23., hétfő

Logo

Címlap Publicisztikák Jóhiszem…

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Jóhiszem… PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2011. április 01. péntek, 19:19
Annak ellenére, hogy helyi környezeti ügynek úgy húszévente egyszer van ekkora politikai támogatottsága, a mieinket mintha ökrös szekérrel kellene húzni.


A tükörhegyi lakópark kapcsán Elek Sándor alpolgármester a Helyi témában legutóbb így fogalmazott: „Az összes törvényes eszközt felhasználjuk, hogy a lakosság érdekei ne csorbulhassanak."

Megnyugodtunk?

Szinte. Bár megjegyeznénk, hogy ez a nemes szándékokból táplálkozó ígéret valahonnét már ismerős.

„Egyezségre törekszünk a beruházóval, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartó, hosszú távon megnyugtató megoldás szülessen az ügyben – szögezte le Turai. Elmondta: van összefogás a Tükörhegyi Közéleti Egyesület és a településvezetés között,… Elismerte ugyanakkor, hogy nehéz tárgyalások elé néznek a befektetővel, azonban hangsúlyozta: nem lehet hagyni, hogy egy beruházó szembemenjen az önkormányzat eredeti jogalkotói szándékával, és a lakosság érdekével.” (Szabó Anna: Club Aliga után kis Sukoró. Magyar Nemzet 2010. október 26.)

Településünk vezetése tehát, ha arra kerül a sor, oroszlánként nyilatkozik. De azt is mondhatnánk, hogy a nyilatkozatokban készséges a muszáj. Gördülékeny, jófiús. Eleinte a Magyar Nemzet tudósítójának - míg ezeket komolyan vette -, vagy a Helyi témának mintaszerű leckefelmondás.

Ezt követően viszont éppen arra nem kerül sor, ami a nyilatkozatoknak logikus következménye kellene, hogy legyen.  Tettre. Annak ellenére, hogy helyi környezeti ügynek úgy húszévente egyszer van ekkora politikai támogatottsága, a mieinket mintha ökrös szekérrel kellene húzni. Mint akinek fáj a muszáj, amint leszáll róluk a sajtó és a lassanként már bevonódó országos politika.

„A parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottság március 22-i ülésén Turai István, a város fideszes polgármestere tájékoztatta a testületet a rendezési terv  visszavonásáról, miután bocsánatot kért a városvezetés korábbi döntései miatt. Elismerte, hogy  korábban hibás döntéseket hoztak, mivel  nem kalkuláltak ilyen méretű lakóteleppel, és nem maximálták a tervekben a kertvárosi rész mellé építhető lakások számát.” (Szabó Anna: Nem lesz kis Sukoró a város szélén. Magyar Nemzet 2011. március 23.)

Megnyugodtunk?

Majdnem. Ugyanis két nap múlva, a március 24-i törökbálinti képviselő-testületi ülésen minderről semmi sem hangzott el.

Ez úgy értendő, hogy a polgármester egy megveszekedett szóval sem tájékoztatta a képviselőket az országgyűlési bizottsági ülésen történtekről. Nyilván őket ez nem érdekelte volna, fontosabb az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás díjairól szóló rendelettel kezdeni a testületi ülést, és hát a jogalkotásba nagyon bele tud veszni az ember.

Később portálunkhoz Szőke Péter, a Tükörhegyi Közéleti Egyesület elnökének írására (Kérdések és kérések) érkezett polgármesteri válasz. Várnak! Meg kell jönnie a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jelentése végleges változatának, illetve a megyei kormányhivatal levelének, ezek ismeretében történhet meg a rendelet és az azt megelőző döntések visszavonásának előterjesztése…

Megnyugodtunk?

Persze. Hiszen mintaszerű bürokraták.

Ugyanakkor, a tükörhegyi lakópark engedélyeztetésénél éppen a megfelelő körültekintést, a lakossági tájékoztatás hiányát kérik számon az önkormányzaton.  Áttörés, hogy ami kézenfekvő, az jogszerű: a lakosságnak mégiscsak tudnia kellene, hogy mi épül átellenben, ötven-száz méterre. Tükörhegyi Közéleti Egyesületnek ennek ellenére a mai napig nem sikerült elérnie, hogy a kérdéses eljárásban ügyféli jogot kapjon. Erre a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelentéstervezete alapján megvan a jogi lehetőség. Az elutasítás első ránézésre azért is érthetetlen, mert az ügyfélstátusz előnyökkel járna az önkormányzat számára is. Az esetleges befektetői kártérítési igény kapcsán az egyesület komoly szerepet vállalhatna a helyi érdekek elősegítésében, éppen az önkormányzatot tehermentesíthetné. Ahhoz, hogy a helyi vezetés ezt az egyesületnek „kijárja” messzire sem kellett volna mennie, hiszen a végzést a törökbálinti polgármesteri hivatal hozta! Ezt a másodfokú hatóság előbb helybenhagyta, majd az ombudsman észrevételei alapján újra vizsgálja. Reméljük, ez esetben is jogszerű lesz a kézenfekvő, vagyis az egyesület részvétele az eljárásban.

Ha a TKE – a jogi határesetet a javára eldöntve – már Törökbálinton ügyféljogot kapott volna, és nem másoknak kellene megmenteni minket saját magunktól, valamivel nagyobb élvezettel fogyasztanák a lakossági érdek csorbíthatatlanságáról szóló zamatos nyilatkozatokat.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (12)
12 2011. április 08. péntek, 16:03
zsiguci
Akkor egyetérthetek magammal, mert pont ezt írtam előzőleg?
11 2011. április 08. péntek, 10:49
Szőke Péter
Kedves Galamus!

Jelen esetben kicsit túldimenzionálta a dolgot. Igen jól összeállított összeesküvés-elmélet, ám több ponton a fantázia az építőelem. Ezzel nincs is baj, hiszen a vélemény szabadsága megilleti Önt is.
10 2011. április 08. péntek, 07:16
Galamus
Nem probléma. Ezt olvashattad: "A civil tiltakozást felkarolták." Ez azt jelenti, hogy a civilek kezdték.
9 2011. április 08. péntek, 06:02
zsiguci
Kétségtelen.Csak az a probléma, hogy beruházás elleni akciót az érintett terület mellett lakók kezdeményezték.Vagy őket is irányították álruhás fideszes békaemberek?Valaki imádja az összeesküvés elméleteket.
8 2011. április 07. csütörtök, 20:08
Galamus
Elmondtam a "valakinek", hogy miért tartod agyalágyultnak. Szelíden mosolygott, és további szép álmokat kívánt neked. Azt is mondta, hogy nincs megnyugtatóbb, mint a szent naivitás, örvendj, hogy neked ez megadatott.
7 2011. április 07. csütörtök, 16:40
zsiguci
Galamus,az a "valaki" agyalágyult.Ez egy helyi mutyi, ahol a befektető pénzéhsége miatt kiborult a liszt.Ha nem kér ekkora beépítést és nem módosíttatja kétszer is a helyi szabályokat , már állna a lakópark az a helyzet.Itt nincs Fidesz bosszú, ez szamárság,főleg nincs helyi áldozat, lévén a vezetői grémium hol fekete hol fehér, de semmiképpen nem nevezhető echte fideszesnek.Értem, hogy jó lenne egy olyan képet beleégetni a köztudatba amit írtál,de ettől a helyzet lényegesen egyszerűbb és sokak által pontosan ismert.Abban is biztos vagyok, hogy ezt az ügyet már nem lehet elkenni, és szerintem ezen kell dolgozni mindkettőnknek BIZONYÍTHATATLAN fantazmagóriák közlése helyett..
6 2011. április 07. csütörtök, 14:48
Galamus
Ismerek valakit, aki szerint a következő történt:
A befektető megvette kilóra a városvezetést, akiktől ezért ígéretet kapott arra, hogy a projekt engedélyezésével kapcsolatban minden rendben lesz. A városvezetők ismerték a badarországi viszonyokat, és a helyi közéletet, tudták, hogy ezt sunnyogással, a jogszerűség határán történő egyensúlyozással meg is tudják majd tenni. (A rutin, és az évek.)
Bele is fogtak, de ekkor elkövették a végzetes hibát. Nem tudták, vagy nem értették meg a befektetővel, hogy akkora pénzt kell beáldoznia amiből nem csak a helyi zsebeket, hanem országos pártkasszájukat is ki lehet tömni. (Vagy kértek pénzt erre is, de nem adták tovább?)
A befektető sem tartotta szem előtt a legfontosabb simlizési szabályt (amit pl. Princz Gábor, vagy a Kulcsárt mozgató főkolomposok eredménnyel alkalmaztak), hogy ti. ha nagyot akarsz kaszálni, akkor minden politikai pártot tömni kell pénzzel, mert akkor soha, senki nem fog keresztbe tenni, mindegy, hogy kormányon, vagy ellenzékben van éppen.

S mivel a befektető nem először viselkedett így a Fidesszel szemben, betelt a pohár. A civil tiltakozást felkarolták (pedig ez aztán igazán nem jellemző rájuk), és most országos szinten meszelik el a beruházást, tanulja csak meg a beruházó, hogy így jár Badarországon mindenki, aki egyoldalúan (és az pont a másik!) keni annak politikusi garnitúráját. Bosszúszomjukban még az sem érdekli őket, hogy saját önkormányzati vezetőiket kell pellengérre állítaniuk. (De hát azok magukra vessenek, miért nem egyeztettek és fizettek időben!?) Igaz, hogy ez botrány, de majd eltussolják (hiszen a média nagy része a kezükben), és egyébként is, többet hoz a konyhára, ha az ilyen vállalkozók egyszer s mindenkorra megtanulják, hogy "ő politikai hatalmasságukat" nem lehet kihagyni az ilyen nagy bulikból.
Most tehát örülhetünk (s egyúttal persze köszönetünket fejezhetjük ki a közbenjáróknak), hogy a nagyfiúk érdeksérelme miatt generált eljárás célja egybeesik az itt lakók érdekével.
Csak az a baj, hogy senki nem fog megvédeni bennünket a jövőben az ellen a beruházó ellen, aki -tanulva mindezekből- az éppen regnáló, és a jövőben várhatóan kormányzó erőket egyaránt korrumpálni fogja, mielőtt kiássa lakóparkja alapjait.

Azt is mondta valaki, hogy most aztán nem lenne szívesen a városvezetők bőrében. Országosan el fogják meszelni kis panamájukat, a befektető számon fogja kérni rajtuk ígéretüket, vagy visszakéri hozzájárulását, melyet az életszínvonaluk emelése érdekében adott, s a lakosság is egyre inkább mocorog, mert mintha nem pont ilyen vezetőkre vágyna... Nincs más hátra, menteniük kell a menthetőt, további sunnyogással, hazudozással maszatolnak, próbálják minimalizálni veszteségeiket, s nem elveszteni az állami fizetést a jövőben sem. Abban bíznak, hogy a helyi civil szerveződés képtelen lesz megadni a kegyelemdöfést, és e lélektani pillanatban nem fogja használni a közvélemény nyomásgyakorlásának a Lajtától nyugatra már régóta eredményesen alkalmazott eszközeit (nyilvánosság, petíciók, tüntetések).
És ebben a bizalmukban, félő, hogy nem is fognak csalatkozni.
5 2011. április 02. szombat, 15:04
választó
A legjobb az lenne, ha lemondanának és átadnák a helyüket olyanoknak, aki ténylegesen a választottjaikat képviselik, nemcsak a saját érdekeit.

Törökbálint többet érdemel! A sok sunnyogó húzzon a vérbe!
4 2011. április 01. péntek, 21:40
spiegelberger
Kedves "nemár"!

Hát eddig mi a bánatot csináltak az ígérgetésen és a mellébeszélésen kívül????

Nincsenek illúzióim. Amíg rá nem lesznek kényszerítve, addig fogják húzni-halasztani az ajánlások betartását.

Szerintem a büntetőjogi felelősségre vonástól is félnek egyesek.
3 2011. április 01. péntek, 21:36
nemár
spielerberger :) gondolod meg fogják próbálni eltussolni? Ennyire lent lennének?
2 2011. április 01. péntek, 21:15
spiegelberger
A pátyi ügy az ombudsman 2010-es jelentésében is szerepel. Példaértékű lehet számunkra, ott is a helyi lakossági érdekek érvényesültek végül, Fülöp Sándor hivatalának (és megállapításainak, ajánlásainak) ott sem mert ellentmondani az önkormányzat.

Csak mi, törökbálintiak követelhetjük ki a helyi vezetőség ígéreteinek betartását/betartatását.

Petíció, demonstráció, nyilvános levél, sajtó.

Az ügyet nem lehet már eltussolni!
1 2011. április 01. péntek, 20:15
Farkas, Ordas, Lupus, Gobio, Bumeráng és valahány név van a naptárban
Nincs már más út.
Csak a határozott, ha kell az erőszakos kényszerítés.
KI KELL KÖVETELNÜNK A NYILVÁNOS ÉS EGYENES BESZÉDET!
Ne legyen sunnyogás, csűrés csavarás, egymásra mutogatás, kertelés, mázolás, csúsztatás, zagyva szószaporítás.
De legyen felkészült, a tényekben és szabályokban felkészült kérdező csapat, kellően nagyszámú hallgatóság, valamint média bőven, több oldalról. Magyar Nemzet, 168 óra, Index, Helyi Téma, Párthelység, TV, Rádió, TK újság.
A "Közelhallgatás" után már más időket élünk,precedenst teremtettünk. A pátyiak is megcsinálták.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!