2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Publicisztikák Port kavar…

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Port kavar… PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2011. április 09. szombat, 10:08
A kibeszéletlen pártügyek megvitatása portálunk fórumain már régen zajlik, ám lassanként a helyi Fidesznek hivatalosan is mondani kellene valamit.


Politikai publicisztika írásához valami konkrétum azért kell, gondoltam régebben. Ám kezdek rájönni, hogy ez korszerűtlen felfogás. Hajdu tanár úr cikke a februári Kerthelységben még inkább elgondolkodtatott. A régi, felejthetetlen Törökbálint hangulatát felidézve kétségkívül van mit felrónia a sokat ugráló mának. Ráadásul immár a más helyek utáni röpke elvágyódás is kiérezhető soraiból: „Ahol nem azzal szórakoznak bizonyos erővonalaknak látszó közösségek, hogy heti kérdésözönnel árasszák el a településvezetést, s ahol véletlenül se fordulhat elő, hogy országos jelentőségű hasonszőrű szétmarjon hasonszőrű helyi jelentőségűt.  Tényfeltárásnak, pártatlan tájékoztatásnak nevezve azt, ami nem az. Ezért jobb itt, mint máshol”

Eleinte arra gyanakodtam, hogy az írásnak ez a végkifejlete egy lépés az interaktivitás felé, és a Kerthelység nyilván könyvutalványokat fog kisorsolni az allegóriák mögé rejtett alakok helyes megfejtői között. De jobban átgondolva a dolgot rájöttem, hogy ez a közlési mód egyáltalán nincs messze a törökbálinti hétköznapok politikai kommunikációjától.

A helyi Fidesz például olyan talányos, hogy arról a Kerthelység még önmagához képest is csak rébuszokban tudna beszélni. De még így sem teszi, egyáltalán, sehogyan sem. A párt egy éve megnyerte az országos választást. 2010 őszén Törökbálinton is taroltak az önkormányzati voksoláson. Elvben a település meghatározó pártcsoportjáról van szó, ami azóta mintha felszívódott volna. Azt sem tudjuk, ki vezeti őket. Bizonyos folyamatokról a fórumozók a maguk ismeretei és szándékai szerint beszámolnak ugyan, ám a hivatalos közlések szintjén a csönd már fél éve tart és kezd egy kissé túl hosszúra nyúlni.

Az egyetlen, amivel a pártcsoport életjelet adott magáról, az a bejelentés volt, hogy Géczy Krisztián lett a frakcióvezetőjük. 2010 szeptembere, Csuka Attila helyi pártelnök menesztésének kitudódása óta legalább újra van legitim vezetője valaminek, mondhatnánk. A gond legfeljebb az, hogy a képviselő-testület SZMSZ-ében legjobb tudomásunk szerint nincs is frakció! Vannak a testületi ülések előtt rendszeresen egyeztető képviselők, akik többnyire azonosan szavaznak, ezt a csoportot szociológiai értelemben frakciónak lehet nevezni. De mivel jogilag ez nem létezik, nincs frakcióvezetői tisztség sem - legfeljebb olyan értelemben, hogy ki ül az asztalfőre egy baráti társaságban.

Mellesleg, azt sem lehet teljesen egyértelműen megmondani, hogy a valamilyen keretek között, talán a pártszabályzatban mégiscsak létező fideszes képviselőcsoport – különben hogyan tudott volna kilépni onnan Rothauszky Györgyné? – kikből áll. Ez annyiból viszont lényeges kérdés, hogy 12 fős testületben adott-e a 7 fős többség. Többek szerint a három szentflóriános (Turai, Hajdu, Palkóné), a három stabil fideszes (Elek, Géczy, Gyarmati) mellett jelenleg ideszámítható a kezdetben inkább a pártból eltávozottak szövetségeseként emlegetett Hámoriné Olár Mária, vagyis pillanatnyilag az egyszerű többség elvben minden ügynél biztosított.

Az is több forrásból tudható, hogy a pártcsoportból mintegy 30 fő kizárása ügyében indult eljárás. A vád velük szemben az (volt), hogy a Fidesz jelöltje ellen induló jelöltet támogattak az önkormányzati választásokon. E tényt Csuka Attila ex-elnök, független jelölt blogján megjelentetett nyilatkozat párttag aláírói ráadásul aligha tagadhatják. A szigor azonban vélhetően létszámában igencsak meggyengíti a pártcsoportot. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi utolsó ismert pártelnök menesztése okainak kommunikálására a pártból túl sok fáradtságot senki sem vett. A fórumozók egy részének haragja ugyan Csuka Attilára zúdult és szórványosan kíséri azóta is. A volt alpolgármester valószínűleg ezekre megfelelve tette ki blogjára – a helyi politikai folklór újabb nagy pillanataként - a zsenigőg lírai megjelenítése numero egyeként ismert Ady Endre verset, A muszáj Herkulest. A kibeszéletlen pártügyek megvitatása azonban elsősorban portálunk fórumain folyik, ám lassanként a helyi Fidesznek hivatalosan is mondani kellene valamit.

Mindez a párt újjászervezésének nehézségei és némasága közepette egyre inkább az egyébként a kommunikációs lehetőségeket egyre profibban használó Csuka Attila köré szerveződő új helyi jobboldali csoport malmára hajtja a vizet. Más aktív jelentkező hiányában Törökbálinton ők maradtak az igazi „fideszesek”, akik egy véletlen baleset folytán kikerültek a pártból. Keletkezett egyfajta eredetmítoszuk is. Eszerint a jól működő, sikert sikerre halmozó pártcsoport vezetőjét antidemokratikusan távolították el, ezt követte ugyanilyen módszerrel a tagság nagy részének kizárása.

Ám akik ezt gondosan ápolják, egy kérdést biztosan nem tesznek fel maguknak. Mégpedig azt, hogy a remek helyi pártcsoport politikusainak munkájából Törökbálint mit profitált… Mennyire csak a hagyományosan gyenge támogatottsággal rendelkező helyi szocialisták legyőzése a mérce, és mennyire például az, hogy embereik sikeres, értékeivel jól sáfárkodó, takarékosan és átgondoltan irányított, tiszta közélettel rendelkező települést vezessenek?!

A településen ugyanis az elmúlt években elég súlyos problémák halmozódtak fel, ezek még a Hajdu Ferenc által említett hasonszőrűség oltalma alatt sem mentek el. Ha a helyi pártcsoport keletkezésük időszakában egy igazi, jó közösséggé forrt össze, jól érezte magát, elégedettek magukkal, annak persze örülünk, de nem maradéktalanul.

Egy sajátos helyi társaságban találkoztam egy szakmájában elismert, elegáns, idősödő úrral, aki eléggé fel volt dúlva a helyi Fidesz problémái, Csuka Attila elmozdítása és a kizárások miatt. Mivel nem akartam vele ott vitázni, mindössze azt tettem szóvá, hogy a beruházások irányításánál adódtak problémák, például a pótmunka… - Pótmunka?! – kérdezte beszélgetőpartnerem. - Az mi, arról nem halottam?!

Így azért könnyebb… Mennyi pénzt húztak le vécén egy mozdulattal azon különös délutánon? Negyedmilliárdot?! Kicsit megcsúsztak a költségekkel, üsse kő… Amihez persze nem egyen-ketten nyomták meg az igen gombot a képviselő-testületben, benne volt az akkori „frakció”.

Más kérdés, hogy amennyiben ezt így meg lehet csinálni, akkor bárkiből lehet beruházásokért felelős alpolgármester, pártelnök, akárki és akármi - hívjunk át a szemközti buszmegállóból néhány embert, sokkal rosszabbak ők se lesznek…


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (10)
10 2011. április 13. szerda, 16:15
gyors
"Kétségtelen, vannak olyan szakmák, ahol a pórmunka fogalma ismeretlen, nem értem mi ebben a meglepő."
Biztos vannak olyan szakmák is, amelyeknél Tocsik Mártát nevét se halották, de ettől még van korrupció.
9 2011. április 12. kedd, 07:32
haha
Zsiguci kezdelek becsülni a szavaidért.
Nemsokára sok sok minden kiderül hidd el amit te is megjósoltál.
8 2011. április 09. szombat, 20:21
Batsányi
Vigyázó szemetek Esztergomra vessétek!
7 2011. április 09. szombat, 17:24
zsiguci
Bocsánat: pótmunka és nem pórmunka!
6 2011. április 09. szombat, 17:23
zsiguci
Kétségtelen, vannak olyan szakmák, ahol a pórmunka fogalma ismeretlen, nem értem mi ebben a meglepő. Ahogyan az is tény, hogy csuka előbb-vagy utóbb meg lett volna puccsolva. Mondjuk megérdemelt volna egy komolyabb vizsgálatot az ő "tevékenysége" de talán ez sem marad el.
Mekkelek túlságosan gyáva és teljesen idegen a természetétől hogy vállaljon bármilyen tisztességes konfrontációt és türelmetlenségében rávette főnökét a csuka menesztésére.
(Amit egyébiránt őhalsága teljesen megérdemelt.)Kétségtelen tény,(ez a cikkíró ügyes kis orientációjából is kiolvasható)hogy vannak aki örömmel próbálják csukát jól felfújni, mint az ökörbékát, ezzel is porlasztva a jobboldali egységet,de mentségükre legyen mondva a baloldalon nincs mit porlasztani,szerencsére.Az biztos, hogy valamit kell kezdeni a Fidesz háza táján, mert ami most van, az se nem Fidesz ,se nem tisztességes a választóikkal szemben.A mostani garnitúra(Csukástól,Géczistől,Elekestől,stb) akár eltávolították, akár maradt vonuljon vissza, most még időben vagyunk.
5 2011. április 09. szombat, 15:53
zseniális teknős
"Egy sajátos helyi társaságban találkoztam egy szakmájában elismert, elegáns, idősödő úrral, aki eléggé fel volt dúlva a helyi Fidesz problémái, Csuka Attila elmozdítása és a kizárások miatt. Mivel nem akartam vele ott vitázni, mindössze azt tettem szóvá, hogy a beruházások irányításánál adódtak problémák, például a pótmunka… - Pótmunka?! – kérdezte beszélgetőpartnerem. - Az mi, arról nem halottam?!

Így azért könnyebb… Mennyi pénzt húztak le vécén egy mozdulattal azon különös délutánon? Negyedmilliárdot?! Kicsit megcsúsztak a költségekkel, üsse kő… Amihez persze nem egyen-ketten nyomták meg az igen gombot a képviselő-testületben, benne volt az akkori „frakció”."

szegény megvezetett zemberek... és a Herkulesek élnek majd tovább, mint 'hal a vízben.. egy új " jobboldali'" csoport oltalma alatt..
a régi megélhetési mesterek"..
zseniális...
4 2011. április 09. szombat, 14:34
szerintem is
fontos a hejesírás, legyünk már egy kicsit igényesebbek!
3 2011. április 09. szombat, 11:33
...
Sajnos elmaradt az első komment korrektúrája.
Helyesen:"ideje tisztánlátni."
2 2011. április 09. szombat, 11:24
(@)
Személyektől függetlenül, aki a fidesz logója alatt indul, arról tudtuk, megszavazzák. Mert az emberek valami mást, valami jobbat reméltek. Megkapták? Vajon a fidesz támogatásával bejutottak mind fideszesek vagy csak a fidesz haszonélvezői?

Mert a rózsa bárhogy nevezzük, éppoly illatos.
1 2011. április 09. szombat, 10:38
Civilek?
Nem csak Nekik kellene mondani valamit, hanem és elsősorban az állítólagos "civileknek"!
Kik is Ők valójában?!

Törökbálintnak ideje tisztán látni, tiszta vizet önteni a pohárba...
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!