2018. április 19., csütörtök

Logo

Címlap Publicisztikák Komment ár: alacsonyan tartva is értékes lehet

Hungarian English French German Italian Polish Romanian Serbian Slovak
Keresés a hírekben

Komment ár: alacsonyan tartva is értékes lehet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szerki.   
2011. április 22. péntek, 14:57
A múlt héten megjelent honlapunkon egy rövid figyelmeztetés...


Mint láthatták, a múlt héten megjelent honlapunkon egy rövid figyelmeztetés: „Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Az ön IP címe: …”

Erre konkrétabb okunk volt annál, mintsem hirtelenjében célul tűztük volna magunk elé a kommentelők jó magaviseletre nevelését. Egy érintett ugyanis rendőrségi feljelentést tett a rá vonatkozó hozzászólás miatt.  Ilyenkor annak a gépnek az IP címét, ahonnan a komment érkezett, ki kell adnunk. A felelősség tehát – legalábbis büntetőjogi értelemben – végső soron nem a miénk, hanem az Önöké. Emiatt szerettük volna felhívni a figyelmüket arra, hogy bár az anonimitás nyilvánvalóan megnövekedett szabadságot ad a véleménynyilvánításban, ez nem korlátlan. Másrészt, mi is aláhúzzuk: nem az a célunk, hogy valótlan állításokat, gyűlölködést, ócsárlást, lejáratási célú kombinációkat, magánéleti híreszteléseket, stb. tegyünk közzé – noha mindezekre valójában elég kevés a befolyásunk.

Ez a portál ugyanis nem az agyonszabályozásra, hanem a kellő önkorlátozásra épít, ráadásul a hozzászólások miatt váltunk még inkább olvasottá. Nem fogalmaznék úgy, hogy népszerűvé, mert egyes vélemények kapcsán a fogcsikorgatás néha idehallatszik. Ám pusztán számszakilag az a helyzet, hogy a regisztráció nélküli, gyors, egyszerű kommentelés lehetőségének biztosítása óta a látogatók száma fokozatosan közel a háromszorosára nőtt! Hónapok óta ezt a lapot a hozzászólókkal együtt készítjük, az Olvasók a cikkekkel kapcsolatos véleményekre is kíváncsiak. Ma már nehezen lehetne elképzelni, hogy üresek az írások alatti mezők.

Ennek ellenére olcsó népszerűség hajhászásnak érezném, ha ehelyt beimponálnék a kommentelőknek. Amikor egy-egy helyi politikus megtisztel azzal, hogy bizonyos hozzászólások kapcsán felhív, rendszerint elmondom, hogy ez a portál nekünk édes, ám olykor kissé zabolátlan gyermekünk. A véleményeket nem mi találjuk ki, gyakran előfordul, hogy még csak nem osztjuk, legalábbis másként fogalmaznánk… - ám ez a portál éppen az egyet nem értés terepe. Hál’ istennek, még maradt ilyen. Vagyis a vitáké. Ilyen értelemben egyfajta társadalmi keresztmetszetet jelent.

Igaz, ezek a viták annyiban nem demokratikusak, hogy a hírek, tudósítások szereplői látszanak, a hozzászólók viszont (túlnyomórészt) nem. Előbbiek között van, aki némán nyel, van, aki aktívan kommentelve védi (olykor dicséri) magát, és akad, akinek olyannyira az agyára megy ez az egész, hogy különös minősítéseket kezd el osztogatni. Erről csak annyit: nyilván, kényelmesebb lenne úgy vezetni bármit, akár egy települést is, ha kizárólag a jóakaratot elnyerni szándékozók bólintása és a beletörődő hallgatás békéje lenne a visszacsatolás. Ám ez a technika mai színvonala mellett már szinte megvalósíthatatlan, szerencsére.

Félreértés ne essék, nem állítom, hogy az itteni hozzászólások jelentik a „nép hangját”. A vox populi a társadalmat reprezentatívan tükrözi vissza, itt a hozzászólási kedv a kiválasztási szempont.  Ám a jelenlegi agyonmanipulált világban ez még mindig egy elég őszinte dolog. Egyik ismerősöm mesélte, hogy lakóhelyén a testületi ülésen egymásra mosolygó képviselők futnak haza, és természetesen álnéven folytatják egymás ádáz eláztatását egy hasonló portálon. Arról pedig nemzetközi hírekben lehetett olvasni, hogy előbb a dohánygyárak, majd más cégek, később már politikai szervezetek is vettek fel hivatásos kommentelőket. A kereskedelemben és politikában is fontos ugyanis, hogy mit gondol a másik… Az alkalmazottaknak természetesen „véletlenül” mindenről az jutott eszükbe, hogy például „Csak a Puffin ad Neked erőt és mindent lebíró akaratot” (vagy, hogy ezt a lekvárt kinek kanaláról érdemes lenyalni, mert ő a legklasszabb srác, ő való szenátornak).

Mi ehhez képest még romlatlanok vagyunk. Az a téma, ami kiveri a biztosítékot, a hozzászólók többnyire csípőből lőnek. Legfeljebb, ha írás közben azt is fontosnak tartanák, hogy a kulturált hangvétel… Bár ezt végső soron úgyis Önök döntik el.


 
Kérjük, hogy regisztráljon vagy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni ehhez a cikkhez.
Hozzászólások (29)
29 2011. július 07. csütörtök, 19:55
lux
"Anomáliák" tömkelegéről írtak ezeken az oldalakon már az emberek. Ki érti, miért kerül itt minden a sokszorosába, mint máshol? Az "anomália" kifejezés nagyon is eufemisztikus.
28 2011. július 07. csütörtök, 08:57
tény
A gazdasági anomália nem bűncselekmény.Ezért nyilván ilyen ügybe nem indulhat nyomozás.
27 2011. július 07. csütörtök, 06:40
lux
Robert-nek: Ön szerint hány, törökbálinti gazdasági anomáliával kapcsolatos feljelentés hatására indult nyomozás?

Segítek: 0

Vajon miért?
26 2011. július 04. hétfő, 16:09
Robert
Ha tud valamit, akkor mindenki tudja hol kell feljelentést tenni, és az ügy Buy Viagra elindul a maga útján. Viszont, ha vélt, vagy csak hallotta, vagy valamilyen személyes bosszúvágy vezérli az írásait, akkor el kell kapni a grabancát.
25 2011. április 29. péntek, 23:46
Hacker
Ha már az IP címekről volt szó, akkor itt most meg kell jegyeznem, hogy csak azért nem írom le a nevem, mert itt nem tisztességes szándékú beszélgetés zajlik.
Úgy veszem észre, hogy itt minden beírást a Csuka úrnak tulajdonítanak, szeretném megjegyezni, hogy a honlap üzemeltetője pontosan tudja, hogy most ezt a beírást sem Csuka Attila írja, hiszen az IP címemet regisztrálják és nem lennék meglepve ha fel is használnák, a fórumozók beazonosítása érdekében. Miért mondom ezt?

Azért, mert nem szokás valamire való fórumot regisztráció nélkül üzemeltetni, csak akkor ha az illetőkről, akik beírogatnak a fórumba, adatot kívánnak gyűjteni. Ezekből az adatokból, (és nem csak az IP cím az adat ilyenkor, hanem a beírás tartalma is az). Megtudják állapítani a politikai hovatartozását is, ami ugye nem köz adat, esetleg később felhasználhatják ellene a beírásait is.
Végső soron az oldalon elhangzott szöveg, miszerint a szólás szabadsága meg hasonlók miatt üzemeltetik így a fórumot, ez csupa blabla szöveg.
Szerintem legyen regisztrációhoz kötve a fórum! Van akadálya? -kérdezem admint? Vagy attól félnek, hogy eltűnnek a fórumozók?
24 2011. április 29. péntek, 14:34
partizán
Elnézést, nagyon úgy tűnt.
23 2011. április 29. péntek, 08:45
Hacker
21-re.

Sajnos nem talált, amit írtam az a saját véleményem, és továbbra is tartom, lehet vitatkozni tisztességesen is, nem vádaskodva. Nem tudom kivel keversz össze, hosszú évek óta dolgozom programozó ként, és az IP címek tekintetébe van rálátásom, ezért szóltam hozzá a sok sületlenséghez. úgy hogy lassan a testtel.
22 2011. április 29. péntek, 07:53
partizán
* bocsánat Polgári Együttműködés :) még viccesebb
21 2011. április 29. péntek, 07:53
partizán
Hacker!
Ennyire azért ne áruld el magad. :)

Addig nehéz bárkit is elkapni, amíg nem konkrétan egy 'nokiás' dobozzal fogják meg vagy egy tóparkos autóból kiszállva.

De sosem lehet tudni, hogy mikor fog egy pótmunkás' vállalkozó egyszer fecsegni törvény előtt.

Ami késik, nem múlik!
Én nem lennék ennyire büszke magamra a helyedben.
A tükörhegyiek és sokan mások is megmutatták, hogy van bátorságuk cselekedni, ha kell!

Majálison találkozunk, ott majd a szemébe mondhatja mindenki az Polgári összefogás Törökbálintért nevű sátornál,, mihez kell összefogás? hogy megint odakerüljetek?... no comment.
20 2011. április 28. csütörtök, 11:23
--gergő--
Attila, ez nem az a fórum, ahol a fórumozók a városatyák szemébe mondják a magukét, de ezzel nincs is baj, mert nem is erre van kitalálva.

Itt beszélgetés folyik, mintha egy vendéglőben ülnénk, és mindenki hozzáteszi a magáét, megcáfol, megerősít stb. Ehhez jogunk van, és ennél nem több ez a fórum. Ha a téma épp az ön közügyei, akkor ez is rendjén van, és többszázezer forintos büntetéssel fenyegetőzni vélemény-nyilvánításért elég népszerűtlen dolog, és ezzel már megint azt bizonyítja, hogy az ön jóhírét csak saját maga veszélyezteti, senki más.

Akinek úgy alakult, hogy jó híre van, az nem véletlen, akinek meg úgy, hogy rossz, az se véletlen. Bár valóban vannak emberek, akik félrevezethetők.

Ha a magánéletével piszkálják, akkor persze az más helyzet.
19 2011. április 27. szerda, 21:54
Hacker
pucádban ( a végén lemaradt az -n).
18 2011. április 27. szerda, 21:52
Hacker
Én azt mondom kedves fórumozók, hogy akinek nincs vér a pucájában bárki szemébe belemondani a szívfájdalmát,( pont úgy, ahogy nem olyan régen tették néhányan a közmeghallgatáson, fasza módon nagy tömegek előtt ( nem is mert nyilatkozni a Turain Csukán kívül szinte senki)). Aki ezeken a fórumokon mocskolódik, az igen is megérdemel akár több százezer forintos büntetést is, azért az erkölcsi károkozásért, amit más embernek a kárára folytat.

Ha tud valamit, akkor mindenki tudja hol kell feljelentést tenni, és az ügy elindul a maga útján. Viszont, ha vélt, vagy csak hallotta, vagy valamilyen személyes bosszúvágy vezérli az írásait, akkor el kell kapni a grabancát.

Pl. Nekem írhat itt bárki bárkiről bármit, embert úgy is csak a tetteiről fogom megítélni. Ha lopott, csalt, sikkasztott, jelentsd fel! Vagy legalább mond a szemébe. Persze lehet, hogy nem vagy bátor? végeredményben minden itt leírt vádaskodás a saját gyengeséged tükre egyben, hiszen kiderül, hogy nincs vér a pucádba.
17 2011. április 27. szerda, 17:05
haha
Partizán Miki ez így van,ahogy leírtad a második bekezdésedbe.
16 2011. április 27. szerda, 16:28
dixi
A valóság bizonyítására csak nyomós közérdek vagy különös méltánylást érdemlő magánérdek esetén van lehetőség. Pl. hiába börtönviselt valaki, ha annak nevezem (híresztelem), megsérthetem a jó hírnévhez való jogát (kártéríés) és megvalósíthatom a becsületsértés vagy a rágalmazás törvényi tényállását. Valóban nem "négyelnek fel érte", de kellemetlenségeket szerezhetek vele magamnak.

A 3666. komment miatt folyik eljárás?

Azokkal értek egyet, akik szerint sértő kifejezések nélkül is kommentezhetünk.
15 2011. április 27. szerda, 15:37
Gyula
Nézem itt a vitákat... Csak egyet felejt el minden okos... A szerver üzemeltetője és az oldal üzemeltetője más-más kontraktusban tudja elmenteni az IP-ket. - Én mind a két oldalon jelen vagyok oldalak üzemeltetésénél, mivel saját szerveren működnek az oldalaim.
Az oldal üzemeltetője, a bejegyzésekhez egy plusz adatot tud elmenteni, mint az üzenet, név, üzenet ideje ÉS IP CÍM. Az oldal üzemeltetőjének pedig NEM KÖTELESSÉGE az IP címek elmentése a bejegyzésekhez! - Bár saját érdeke a floodolások, spam-elések kivédése érdekében.
A szerver üzemeltetője pedig ömlesztve minden látogatót regisztrál, tehát abból kibogozni kissé nehéz, hogy egy bejegyzés honnan érkezett... - Nem lehetetlen, de a magyar rendőrségből én ezt nem nézem ki. Mindazon által, hogy ezen bejegyzéseket általában nem mentik végleg, hanem 24 óránként felülírásra kerülnek.
Nekem is volt rendőrségi ügyem. Minden IP cím a rendelkezésemre állt. A feljelentő közölte, hogy valóban az ő gépe volt, de más ült mögötte. Nem tudja, hogy kicsoda... Szóval esélytelen!
Fel lett hozva a pedofília... Ott más az ügy súlya! Nehogy azt higgyük, hogy itt lesz valami... Egy maximum 50000Ft-os kiszabható bírság miatt, nem fognak több százezer forintos kivizsgálást eszközölni... Bla... bla... bla...
14 2011. április 27. szerda, 15:36
partizán
Milyen morbid, hogy azoknak kell félni, akik semmiről sem tehetnek, csupán véleményt nyilvánítanak...

(h)A(l)kinek meg vaj van a füle mögött, az kőkeményen betámad, tönkretesz, bevált taktika.
Kérdés, hogy meddig tűrik ezt az emberek?

Szomorú!

Visszanézegetve a kommenteket
BILInek (2011. március 17. csütörtök, 23:04) hozzászólónak meg sok kitartás kívánunk, gondolom őt "kóstolja" meg a 'cápa'.

Amennyiben szüksége van jó ügyvédre, szívesen adok tanácsot. Csak egy megjegyzés: ha valóban megtörtént tényt, bizonyítható igazságot írt le, akkor semmiféle rágalmazással, becsületsértéssel nem vádolható, mivel a kijelentésével valós tényt közölt.

Szép napot!
13 2011. április 27. szerda, 13:47
nemadmin
-gergő- fején találta a halat. Egyébként a szerver üzemeltetője (aki nem ugyanaz, mint aki az adott oldalt szerkeszti) az arra jogosultaknak mindenképpen köteles kiadni az IP információt, akár kiírja az oldal szerkesztője az IP címet, akár nem.
12 2011. április 27. szerda, 13:27
--gergő--
A beírások büntetőjogi felelősségét lebegtető névtelen kommentezők IP címének visszafejtése ugye nem lepődnétek meg ha Csuka Attila utcájába vezetne? A fórumozókat nem atyai féltésből inti óvatosságra. A félelemkeltés bevált módszer az elhallgattatásra, mert van aki valóban elhallgat tőle. Így, mesterségesen próbálja megtartani a jóhírét, de az már rég veszett fejsze nyele. Az emberek felismernék a másikban a Herkulest, ha lenne benne.
11 2011. április 27. szerda, 03:37
Hacker
9-es nek.

Valóban nem négyelnek fel, csak némi bankó látja kárát a dolognak, ami éppen lehet, hogy a nyaralásnál jól jött volna.
10 2011. április 27. szerda, 03:33
Hacker
A 2-es hozzászóláshoz:
Az IP címet nem csak a honlap üzemeltető tárolja, hanem még sokan mások is. Irtó nagy tévedés, hogy nem lehet visszafejteni, legfeljebb több időbe telik, számtalan program létezik a neten, ami utca házszámra lebontva kiírja az IP cím használóját! bár mikor. Az IP címeket a szerver üzemeltetője is tárolja több blokk-ban is és nem a jó indulatán múlik, hogy kiadja-e a rendőrségnek, ugyan is az engedélyébe kerülhet a makacssága. Ahogy létezik IP cím titkosító prg. úgy létezik visszafejtő is, ami legalább olyan gyors mint a titkosító, és nem számít hány átjárón keresztül kapja az IP címet. Ezért buknak le a pedofil tartalmat nézegető egyének, ha rászállnak egy szerverre. Azt el lehet képzelni hány szerver mögé bújva böngésznek Ők!
Én bármikor megmondom melyik vonal előfizetésen érkezett a komment, ha tudom az IP címet. Még egy dolog: megnézném Én azt a routert, amin te határozod meg az IP címedet kifelé a hálózat felé!
Úgy hogy lassan a testtel, már néhányszor jeleztem itt a fórumon.
9 2011. április 24. vasárnap, 21:50
nyúl
Pozitív eredménye lehet a dolognak, hogy talán eltűnnek innen a provokátorok.

Egy magánvádas rágalmazásért nem négyelnek fel senkit, ráadásul többnyire a magánvádló sem kapja vissza a jóhírét.

Azért érdekelne, kinél és mi vágta ki a biztosítékot. Tudja valaki?
8 2011. április 24. vasárnap, 16:26
Nagy Torbágy
5. hozzászóláshoz:
Kedves "másik bálinti"!
Csak azt próbáltam kifejezni, hogy nem félek! Még a FIDeSz-től sem!
Arra próbáltam meg rámutatni, hogy nem szabad megfutamodni a politika elől.
Amúgy valóban Kellemes Nyufit mindenkinek! ;)
De amúgy én is kíváncsi lennék, hogy ki tett feljelentést, és miért...

Apropó!
IP címem: xxx.200.150.82 (Nem adom ki a legelejét, ez a trükk egyenlőre a sajátom marad! :P)
Rendeszer: Search Bot
Böngésző: unknown unkno

MÉG VALAMI! Mivel a Törökbálinti Újság honlapján nincs adatkezelési nyilatkozat, ami leírná, hogy az IP címek mentésre kerülnek, emiatt a most feljelentésre került személy, feljelentést tehet a Törökbálinti Újság ellen, amit viszont meg is fog nyerni, törvénysértő adatkezelés miatt.
7 2011. április 24. vasárnap, 13:41
xy
miért titok a feljelentő neve?
6 2011. április 24. vasárnap, 08:37
(@)
"Anonim", segítsen, konkrétumot kérek, hányas kommenter gondolt?
5 2011. április 24. vasárnap, 08:01
másik bálinti
a 2. hozzászólóhoz:

a hozzászólás tartalmát mondjuk, hogy értem...de a 'nick név' választása számomra nem egészen világos vagy sötét...

nem mellesleg: Kellemes Húsvétot!
4 2011. április 23. szombat, 09:27
anonim
Az admin bejegyzéséből nem nehéz kikövetkeztetni a feljelentőt. A sérelmezett beírás tényleg minősíthetetlen, akár igaz, akár nem.
3 2011. április 23. szombat, 09:05
(@)
Ki tudja, ki tett feljelentést, mikor és mi miatt? Esetleg az érintett s jelentkezhetne, úgyis olvassa ezt az oldalt.
2 2011. április 23. szombat, 07:38
FIDESZ - Fasz Idős DEmokraták SZövetsége
Csak három megjegyzésem van az üggyel kapcsolatban:
1.) Csak a portál üzemeltetőinek jóindulatán múlik, hogy kiadják-e az IP címeket, mivel azok tárolása nem kötelező! Épp az ilyen vitás dolgok miatt célszerű e-mail címhez kötött regisztrációt bevezetni.
2.) Írhatnék ide bármit, mert egy kubai vagy koreai proxy mögé bújva, soha a büdös életben nem találnak meg, de 1-2 progi és router is alkalmas arra, hogy az általam megadott IP címet küldje ki a valós helyett! ;)
3.) Saját tapasztalatból, mivel már én is tettem feljelentést. Ha jön a rendőrség, hogy én voltam, akkor közlöm, hogy lehet, hogy az én gépemről ment, elismerem. De nem én ültem a gépnél, mikor az üzenet kiment, és nem tudom ki ült ott. Épp buli volt, és kb. 30-an voltunk a helyiségben.

SZUMMA SZUMMÁRUM: A magyar törvények ilyenek. Nem mondom, hogy ez jó, SŐT! Németországban hasonló helyzetben az internet előfizetőjét bűntetik meg, ha nem adja ki, hogy az adott időpontban ki ült a gépnél. - De mégegyszer: El lehet bújni úgy, hogy nem derül ki, hogy honnan és kitől ment a post. ;P Webmestereknek feladat az ilyen elbújós trükkök kizárása a portálról. Szívesen segítenék, de akkor kiadnám magam. ;) És ez manapság nem jó ötlet! :D
1 2011. április 22. péntek, 15:44
no komment
Nahát, alábbhagyott mindenki, pedig a Figyelem felirat csak nem vette el a pógárok figyelmét... Maximum csak a kommentelési kedvét. De miért is, amikor semmi nem változott, csak egy kírás jelent meg.
Copyright © 2018 Törökbálinti újság. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Múltunk - jelenünk
Belépés
Kapcsolódó cikkek

Top!